2018. február 22., csütörtök

10+ 1 tipp külföldi utazáshoz, nyaraláshoz

A nyaralást elsősorban a gyomorpanaszok keseríthetik meg, ezt az alábbi jó tanácsok betartásával elkerülheti!

  1. Mossa meg gyakran a kezét szappannal és ivásra alkalmas vízzel, ha ez nem lehetséges használjon nedves törlőkendőt vagy kézfertőtlenítő szert.
  2. Távolítsa el a szennyeződéseket a palackokról, dobozokról mielőtt fogyasztana belőlük.
  3. Forralja fel az ivóvizet, amennyiben nem biztos annak kiváló minőségében, ilyenkor inkább vásároljon palackos vizet. Csak fogyasztható vizet használjon jégkocka készítésre, zöldség-, gyümölcsmosásra ételkészítéshez és még a fogmosáshoz is.
  4. A nyers, pasztörizálatlan tejet fogyasztás előtt forralja fel.
  5. Kerülje az olyan ételeket, melyek több órán keresztül szobahőmérsékleten tároltak. (Ilyen körülmények között a baktériumok gyorsabban szaporodnak)
  6. Kízárolag olyan ételeket fogyasszon melyeket alaposan, megfőztek átsütöttek, és forrón tálalják. A teljesen megfőtt, átsült ételek általában biztonsággal fogyaszthatók.
  7. Kerülje a nyers vagy félig nyers tojást tartalmazó ételek fogyasztását, teljesen sült vagy főtt tojás fogyasztása ajánlott.
  8. Kerülje a nem megfelelő konyhai technológiával készített, nyers sütés, főzés nélküli ételeket.
  9. Ne fogyasszon utcai árustól vásárolt ételeket, fagylaltot! Csak megbízható helyről származó ismert eredetű ételeket fogyasszon!(Pl., ismert márkájú jégkrém)
  10. Ne fogyasszon tenger gyümölcseit, ha nem bizonyosodott meg arról, hogy biztos helyről származik és rendelkezésre állnak a megfelelő higiéniás tényezők az elkészítéséhez. (gyorsan romlik, allergiát is okozhat) Érdeklődjön a helyi lakosoktól, hogy melyek a mérgező anyagokat ( biotoxinokat) tartalmazó halak.

+1 Éltető, szépítő, boldoggá tevő a napsugár. Nyáron természetes, hogy süt a Nap, és jártunkban-keltünkben olykor elfeledkezünk védekezni a nap káros sugarai ellen, figyeljünk leégés elkerülésére és a hőségben a megfelelő folyadékbevitelre!

Kellemes, élményekben gazdag nyaralást mindenkinek!

Tippek az ünnepi étkezéshez! – 2. rész

Az ünnepi asztalról nem hiányozhatnak a különféle desszertek, sós sütemények. Ezeket a finomságokat szintén nem kell nélkülöznünk, amennyiben néhány szempontot figyelembe veszünk.

Tippek az ünnepi étkezéshez! – 1. rész

A meghitt, békés ünnepek alkalmával számos ízletes, hagyományos étellel-itallal kedveskedhetünk szeretteinknek. Célszerű betartani néhány hasznos tanácsot, hogy az étkezés ne okozzon gyomorpanaszokat, valamint nem kívánt súlyfelesleget.   Ajánlásainkkal egészségesebbé tehetjük a klasszikus ünnepi fogásokat, így nem kell lemondanunk a legfinomabb ételekről sem! Az ételsor megtervezésekor ügyeljünk a megfelelő, jó minőségi alapanyag kiválasztására, amelyet helyes konyhatechnológiával […]

Folytatódik az élelmezésvezetők képzése

2018-ban Győrben, Szegeden, Szombathelyen, Miskolcon és Budapesten várja az OGYÉI a szakembereket

OKOSTÁNYÉR® gyerekeknek adagolási útmutatóval

A felnőtt lakosság után a 6-17 éves korosztály számára is új hazai táplálkozási ajánlást adott ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.  Másfél évvel a hazai felnőtt lakosságnak szóló táplálkozási ajánlás után a gyerekekét is kidolgozta a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ). A Gyerek OKOSTÁNYÉR® jelölésrendszerében és megközelítési módjában a felnőttekét követi és a legfrissebb tudományos […]

Iskolabüfé fesztivál – a regisztrációt megnyitottuk!

2017. november 25-én, fesztiválra invitálja az iskolabüféket üzemeltető vállalkozókat, pedagógusokat és az egészséges táplálkozás iránt elkötelezett szülőket és gyerekeiket az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

Egészséges édesség …. létezik?

Édesség és egészség – létezhet vajon ez a két szó pozitív kicsengéssel egy mondatban? Kezdjük egy picit távolabbról, kinek mi az édesség? Vannak élelmiszerek, amik egyértelműen ebbe a csoportba sorolhatók pl.: cukorka, csokoládé, torta, stb.. Azonban sok olyan is van, ami az emberek nagy többségének annyira a minden napi étkezései részévé váltak, hogy talán már […]

Bilaterális együttműködés a gyermekkori elhízás megfékezése érdekében

Lezárult a „Bilaterális együttműködés a gyermekkori elhízás megfékezése érdekében” című projekt, amely a Norvég Népegészségügyi Intézet (Norwegian Institute of Public Health) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelemezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) között valósult meg.

Hurrá, itt a sütőtök szezon!

Az ősz beköszöntével nem csak a hideg idő érkezett meg, de nagy örömünkre a sütőtök szezonja is! A sütőtököt nem csak finom édeskés íze miatt szeretjük, hanem azért is mert nagyszerű vitamin- és ásványianyag-forrás. 

Minisorozat a menzáról – Kovács Lázárral, Rákóczi Ferivel és a gyerekekkel (folyamatosan frissülő tartalommal)

Két évvel ezelőtt elindult a menza-reform, mely táplálkozástudományi szempontok alapján igyekszik formálni a gyerekek ízlését. Az új típusú alapanyagok egy része, a bulgúr, a kuszkusz, a köles sok gyerek számára ismeretlen, sokan gondolkodás nélkül utasítják vissza az otthoni, megszokott ízektől eltérő ételeket.

Jó úton járunk a gyermekkori elhízás megelőzésében Október 11-e az Elhízás Világnapja – World Obesity Day

A gyermekkori elhízás előfordulása 2010 óta hazánkban nem változott, de még mindig minden ötödik gyermek túlsúlyos vagy elhízott és az arány jelentős régiós különbségeket mutat – derül ki az OGYÉI adataiból, amit az intézet az Elhízás Világnapja kapcsán közölt szerdán.