2017. szeptember 20., szerda

10+ 1 tipp külföldi utazáshoz, nyaraláshoz

A nyaralást elsősorban a gyomorpanaszok keseríthetik meg, ezt az alábbi jó tanácsok betartásával elkerülheti!

  1. Mossa meg gyakran a kezét szappannal és ivásra alkalmas vízzel, ha ez nem lehetséges használjon nedves törlőkendőt vagy kézfertőtlenítő szert.
  2. Távolítsa el a szennyeződéseket a palackokról, dobozokról mielőtt fogyasztana belőlük.
  3. Forralja fel az ivóvizet, amennyiben nem biztos annak kiváló minőségében, ilyenkor inkább vásároljon palackos vizet. Csak fogyasztható vizet használjon jégkocka készítésre, zöldség-, gyümölcsmosásra ételkészítéshez és még a fogmosáshoz is.
  4. A nyers, pasztörizálatlan tejet fogyasztás előtt forralja fel.
  5. Kerülje az olyan ételeket, melyek több órán keresztül szobahőmérsékleten tároltak. (Ilyen körülmények között a baktériumok gyorsabban szaporodnak)
  6. Kízárolag olyan ételeket fogyasszon melyeket alaposan, megfőztek átsütöttek, és forrón tálalják. A teljesen megfőtt, átsült ételek általában biztonsággal fogyaszthatók.
  7. Kerülje a nyers vagy félig nyers tojást tartalmazó ételek fogyasztását, teljesen sült vagy főtt tojás fogyasztása ajánlott.
  8. Kerülje a nem megfelelő konyhai technológiával készített, nyers sütés, főzés nélküli ételeket.
  9. Ne fogyasszon utcai árustól vásárolt ételeket, fagylaltot! Csak megbízható helyről származó ismert eredetű ételeket fogyasszon!(Pl., ismert márkájú jégkrém)
  10. Ne fogyasszon tenger gyümölcseit, ha nem bizonyosodott meg arról, hogy biztos helyről származik és rendelkezésre állnak a megfelelő higiéniás tényezők az elkészítéséhez. (gyorsan romlik, allergiát is okozhat) Érdeklődjön a helyi lakosoktól, hogy melyek a mérgező anyagokat ( biotoxinokat) tartalmazó halak.

+1 Éltető, szépítő, boldoggá tevő a napsugár. Nyáron természetes, hogy süt a Nap, és jártunkban-keltünkben olykor elfeledkezünk védekezni a nap káros sugarai ellen, figyeljünk leégés elkerülésére és a hőségben a megfelelő folyadékbevitelre!

Kellemes, élményekben gazdag nyaralást mindenkinek!

Keressük a közétkeztető cégek által folytatott jó gyakorlatokat!

A közétkeztetés reformját népszerűsítő kommunikációs kampányunk keretében keressük azokat az közétkeztető cégek által folytatott jó gyakorlatokat, melyek mintául szolgálhatnak az iskolák, szülők és pedagógusok számára

Felhívás – közkonyha fejlesztés

Magyarország Kormányának felhívása a vidéki térségekben található, helyi termékértékesítést szolgáló piacok, vásárterek infrastrukturális fejlesztésének, illetve a közétkeztetés fejlesztésének megvalósítása érdekében került meghirdetésre. A vidéki térségek kisméretű infrastruktúrájának és alapvető szolgáltatásainak fejlesztésére. Helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális fejlesztése, közétkeztetés fejlesztése. A felhívás kódszáma: VP6-7.2.1-7.4.1.3-17

„Egészséges is lehet finom” – pályázat családok számára

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet 2017. augusztus 18  – szeptember 15. között pályázatot hirdet a családok számára. Keressük a legjobb kisétkezésekre szánt ételeket! A pályázat célja, hogy megismerjük és megismertessük azokat a változatos és egészséges összetevőkből készült, kisétkezésekre (tízóraira, uzsonnára) szánt ételeket, amelyeket a szülők készítenek és csomagolnak gyermekeiknek, nap mint nap iskolaidőben. A […]

Kötelező képzést indít az OGYÉI élelmezésvezetőknek

Szeptembertől nyolc alkalommal – a fővárosban és több vidéki helyszínen – indít képzést az közétkeztetési cégek élelmezésvezetői számára az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

Intézményi követelmények – kérdések és válaszok a rendelet kapcsán

A közétkeztetők számára is szeretnénk elérhető, naprakész információkat megosztani, amellyel támogatjuk munkájukat. Gyakran Ismételt Kérdések rovatunkban, témakörönként összegyűjtöttük néhány kérdést és választ, amelyek hasznosak lehetnek a rendelettel kapcsolatosan felmerült kérdések tisztázásában. Ezen a héten az intézmény típusokat, általános követelményeket, munkahelyi étkezést vesszük górcső alá.

10+ 1 tipp külföldi utazáshoz, nyaraláshoz

A nyaralást elsősorban a gyomorpanaszok keseríthetik meg, ezt az alábbi jó tanácsok betartásával elkerülheti!

’Táplálkozás-egészségügyi szempontok a közétkeztetésben’ képzés tájékoztató

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet tájékoztatja a közétkeztetési rendeletben előírt képzés iránt érdeklődőket, hogy a képzés szakmai anyagai elkészültek, jelenleg a helyszínek és időpontok egyeztetése zajlik.

Tippek ötletek a nyári melegben ha kirándulni megyünk

Végre itt a nyár, beköszöntött a jó idő, vége az iskolának. Szülőként törhetjük a fejünket: mit csomagoljunk az uzsonnástáskába, ha kirándulni vagy táborba megy a gyerekünk? Tippek, ötletek a nyári uzsonnához!

Só használata – kérdések és válaszok a rendelet kapcsán

A közétkeztetők számára is szeretnénk elérhető, naprakész információkat megosztani, amellyel támogatjuk munkájukat. Gyakran Ismételt Kérdések rovatunkban, témakörönként összegyűjtöttük néhány kérdést és választ, amelyek hasznosak lehetnek a rendelettel kapcsolatosan felmerült kérdések tisztázásában. Ezen a héten a sót helyezzük fókuszba.

Hurrá nyaralunk…! – és mi legyen a családi útipatikában?

Végre itt a nyár, remek az idő az iskolának is vége és kezdődhet a csupa nagy betűs, élményekkel teli VAKÁCIÓ. Ez az az időszak, amikor kicsit fellélegzünk, számoljuk vissza a napokat a családi nyaralásig. A gyerekek izgatottan várják, hogy mikor indulunk már végre. Mi szülők pedig elkezdjük tervezni, hogy mit vigyünk magunkkal és csomagolás közben […]