2018. június 24., vasárnap

A túlsúlyos serdülők 80%-a túlsúlyos felnőtt lesz!

Lezajlott a 9. HAPPY-hét! Kilencedik alkalommal, 2018. március 19-23 között rendezte meg az Országos Gyógyszerészeti és Élelemezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a fiataloknak szóló magyarországi vízfogyasztást népszerűsítő HAPPY-hetet. A program egyre népszerűbb az iskolák és óvodák körében, a tavalyi évhez képest több mint kétszer annyi, 404 intézmény (245 iskola és 159 óvoda) jelentkezett.  Ez azt jelenti, hogy valamennyivel több mint 61 ezer diák és 12 és félezer óvodás vett részt a programon.

A hagyományoknak megfelelően, minden intézmény maga döntötte el, milyen módon hívja fel a gyermekek figyelmét a helyes folyadékfogyasztásra, ehhez az OGYÉI a honlapján játékokat, feladatokat, útmutatókat tett közzé.

A vízivást népszerűsítő programhoz kapcsolódva március 22-én, a víz világnapján az OGYÉI a Csodák Palotájában tartott sajtótájékoztatón közel 500 kisiskolást látott vendégül, izgalmas és szórakoztató programok keretében szerezhettetek ismereteket a víz fizikai és kémiai tulajdonságairól, az élelmiszerek víztartalmáról és többek között arról is, hogy mennyit kell mozogni ahhoz, hogy egy-egy pohár cukros üdítőnek megfelelő energiát elégessünk. A rendezvényen dr. Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy a folyadékbiztosítás az emberi egészség szempontjából rendkívüli fontossággal bír, a megfelelő folyadék-ellátottság minden szervrendszerünk működéséhez szükséges. A Happy-hét részben azt a célt szolgálja, hogy felhívja a pedagógusok figyelmét arra, hogy az ivóvíz az iskolákban a kampány hetén kívül is könnyen elérhetővé legyen, minél több oktatási intézménybe kerüljön ivókút, vagy az iskolák az étkezőbe, osztálytermekbe kihelyezett, vízzel telt kancsók és egyéb megoldások révén biztosítsák a mosdón kívüli vízvételt.

Javultak a körülmények

Az OGYÉI főigazgatója, dr. Pozsgay Csilla felhívta a figyelmet arra elmúlt öt év adatait összehasonlítva elmondható, hogy 2017-ben az általános iskolák háromnegyedében már biztosított volt a mosdón kívül is ivóvíz, ami a 2013-as 58%-os arányt jelentősen felülmúlta. Csaknem valamennyi régióban javultak a kulturált, ingyenes ivóvízhez jutás feltételei, de kiemelendő Dél-Dunántúl, ahol csaknem megháromszorozódott a vízvételt biztosító iskolák aránya. Ahol van a mosdón kívül vízvételi lehetőség, ott a legtöbb helyen (89%) ivókutak, vízcsapok vannak a folyosón vagy a termekben.

A hozzáadott cukrot tartalmazó italok fogyasztása mind a felnőttkori, mind a gyermekkori elhízás szempontjából kockázati tényező. Magyarországon az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP) adatai alapján a felnőtt lakosság átlagosan napi 1 pohárnak megfelelő cukros üdítőt fogyaszt. Az 5-11. osztályos tanulók körében végzett Egészség és Egészségmagatartás az Iskoláskorban (HBSC) nemzetközi kutatás szerint a magyar fiataloknak több, mint negyede (26,3%) minden nap iszik szénsavas üdítőitalt.

A gyermekkori elhízás megelőzése a felnőttkori egészség szempontjából is nagy jelentőséggel bír,  számos krónikus, nem fertőző megbetegedéssel (többek között cukorbetegséggel, magas vérnyomással, asztmával) járhat együtt, emellett a gyermekkori túlsúly és elhízás nagy valószínűséggel felnőtt korban is súlyproblémákat eredményez: a túlsúlyos serdülők 80%-a túlsúlyos felnőtt lesz!

A HAPPY-hét és a hozzá hasonló, az egészséges táplálkozással, a megfelelő folyadékfogyasztással, a rendszeres fizikai aktivitással kapcsolatos programok segíthetnek bővíteni a felnövekvő generáció ismereteit, pozitívan befolyásolhatják az életmódjukat és ezen keresztül javíthatják a társadalom egészségi állapotát.

Rövid idő alatt lehet változást elérni!

A programmal kapcsolatos korábbi felmérések bizonyították, hogy egy komplex (oktatás és egészséges választék biztosítása), a gyermeket, a szülőket és a pedagógusokat minél szélesebb körben megcélzó beavatkozással már viszonylag rövid idő alatt kedvező változásokat lehet elérni mind a gyermekek tudásszintjének javítása, mind ennek a gyakorlatba való beépülése terén.

Az idei HAPPY-hét ugyan lezárult, azonban fontos, hogy a gyerekek vízivásra ösztönzése ne érjen véget! A programhoz készült oktatóanyagokat, feladatokat, játékokat próbáljuk meg a mindennapokba csempészni. Összeszedtünk néhány ötletet, amivel meghozhatjuk a gyerekek kedvét a víziváshoz.

  • Fontos, hogy a víz mindig legyen szem előtt! Gyakran még a felnőttek is megfeledkeznek a folyadékpótlásról, és már csak akkor jut eszükbe inni, amikor szomjúság gyötri őket. Így van ez a gyerekekkel is, akik a játék hevében észre sem veszik, hogy szomjasak. Felnőttként különösen fontos, hogy figyeljünk a gyermekek megfelelő folyadék fogyasztására.
  • Nagyon sok gyereket nehéz vízivásra ösztönözni, mert íztelennek tartják azt. Találjunk ki néhány trükköt, egy szép ivópohár, vagy egy mókás szívószál meghozhatja a kedvüket a víziváshoz. Ízesítsük a vizet gyümölcsökkel, nyáron akár készíthetünk gyümölcsös jégkockákat is, melyek nagyon jól mutatnak egy nagy pohár vízben. Ha pedig mindenképp valamilyen intenzívebb ízre vágynak a gyerekek, 100%-os gyümölcslevet hígítsunk vízzel.
  • Gondoskodjunk gyermekünk folyadékfogyasztásáról akkor is, mikor épp nincs otthon! Egy különleges kulacs, melyet örömmel mutat meg társainak és mindig a táskájában hord, ösztönözheti a minél gyakoribb vízivásra, a kulacsot pedig szinte bárhol, bármikor újratöltheti csapvízzel.
  • Végül, de nem utolsó sorban mutassunk jó példát gyermekeinknek, hiszen nem várhatjuk el tőlük, hogy vizet igyanak, miközben a szüleik cukrozott üdítőitalokkal csillapítják szomjukat.

 A 2018-as HAPPY-hétnek vége, azonban még rengeteg nyeremény várja a gyerekeket, melyekhez kapcsolódóan Intézetünk április 20-ig várja a beszámolókat, pályaműveket.

A részletekért látogasson el a HAPPY-hét weboldalára:   https://www.ogyei.gov.hu/happy/

vagy keressen minket Facebookon: https://www.facebook.com/happyhet/

Meghosszabbítottuk a „Keressük 2018 legjobb diétás közétkeztetőit!” felhívás beadási határidejét!

Módosult az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által, a gyermekek iskolai étkezését biztosító cégek részére meghirdetett felhívás, melynek keretében olyan recepteket várunk, melyek három különféle, speciális diétára szoruló gyermekcsoport, a tejfehérje-allergiások, a gluténérzékenyek és a cukorbetegek étkezési igényeire kínálnak megoldást.

Megvannak a nyertes osztályokat – Irma néni sorsolta ki a győzteseket!

Lezárult, és ahogy arról korábban hírt adtunk, Irma néni, Román Józsefné lett Magyarország legkedvesebb konyhás nénije. A Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által meghirdetett pályázatra tanulók nevezhették be kedvenc konyhás nénijüket, bácsijukat, a játékfelhívásban az OGYÉI azt ígérte, a résztvevő közül 10 szerencsés osztály kiránduláson vehet részt.

Irma néni Magyarország legkedvesebb konyhás nénije

Román Józsefné, Irma néni lett Magyarország legkedvesebb konyhás nénije a gyerekek szavazatai alapján azon a pályázaton, melyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet hirdetett meg ez év márciusában. A közétkeztetés jelentőségére fókuszáló 2018-as kampányban azokra a konyhai dolgozókra irányult a figyelem, akik sokat tesznek és tehetnek azért, hogy a tanulók elégedettebbek legyenek és szívesen fogadják, […]

Rekord részvétellel zárult a 9. Happy-hét

Több mint 73 ezer iskolás és óvodás gyermek figyelmét sikerült felhívni a folyadékfogyasztás jelentőségére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által szervezett Happy-hét során. Idén az iskolák mellett már az óvodák is részt vettek a programban.

Hamarosan kiderül, ki lesz Magyarország legkedveltebb konyhás nénije vagy bácsija!

Több mint száz osztály nevezte be legkedvesebb konyhás nénijét/bácsiját abba a játékba, melyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet indított az iskolák körében. A pályázat célja az volt, hogy felhívjuk a figyelmet azoknak a munkájára is, akik a közétkeztetés fontos láncszemeként nap mint nap hatással vannak a gyerekek egészségére. A gondos tálalás, a kedves kiszolgálás […]

A túlsúlyos serdülők 80%-a túlsúlyos felnőtt lesz!

Lezajlott a 9. HAPPY-hét! Kilencedik alkalommal, 2018. március 19-23 között rendezte meg az Országos Gyógyszerészeti és Élelemezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a fiataloknak szóló magyarországi vízfogyasztást népszerűsítő HAPPY-hetet. A program egyre népszerűbb az iskolák és óvodák körében, a tavalyi évhez képest több mint kétszer annyi, 404 intézmény (245 iskola és 159 óvoda) jelentkezett.  Ez azt jelenti, hogy […]

Meghosszabbítjuk a határidőt – küldjetek szelfit április 30-ig! Keressük 2018 legkedvesebb konyhás nénijét/bácsiját!

Osztálykirándulást nyerhet tíz osztály az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által szervezett játékon, melynek keretében keressük 2018 legkedvesebb konyhás nénijét/bácsiját! Tekintettel a tavaszi szünetre – pedagógusok kérésére – meghosszabbítottuk a jelentkezési határidőt április 30-ig!

Tippek húsvéti étkezéshez

Hazánkban a Húsvét a Karácsony mellett az év egyik legjelentősebb ünnepe, így nem csoda, hogy számos hagyományos menü szerepel a családi asztalon. A sonka, tojás, bárány, torma, kalács a legismertebb ételek, csak, hogy néhányat kiemeljünk. Fontos szempont, hogy az ételsor kiválasztásakor a megfelelő, jó minőségi alapanyagot részesítsük előnyben, helyes konyhatechnológiát alkalmazzunk, továbbá ügyeljünk a változatosságra […]

Hogyan fejlődik gyermekünk?

Gyermekünk újszülött vagy tipegő korában gyakran találkozik védőnővel, gyermekorvossal, a szakemberek egy ideig folyamatosan nyomon követik fejlődését. A későbbiek során az alapvető, otthon is elvégezhető méréseket (pl. testsúly, testmagasság) érdemes elvégezni, így a szülők láthatják a változásokat.

Ki lesz „2018 legkedvesebb iskolai konyhás nénije vagy bácsija”?

Kedveled az iskoládban a konyhai dolgozókat? Szépen tálalják az ételed, kedvesen szólítanak meg? Megjegyzik, hogy mi a kedvenc ételed? Segítőkészek, ha kérdésed van? Készíts vele egy szelfit és nyerjetek!