2018. február 22., csütörtök

Bilaterális együttműködés a gyermekkori elhízás megfékezése érdekében

Lezárult a „Bilaterális együttműködés a gyermekkori elhízás megfékezése érdekében” című projekt, amely a Norvég Népegészségügyi Intézet (Norwegian Institute of Public Health) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelemezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) között valósult meg.

A Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014-es időszakának „Népegészségügyi kezdeményezések” programja keretében meghirdetett „Exchange of experience related to and best practices and measures to reduce health inequalities (Action 4-2017)” című felhívásra benyújtott HU12-0007-Action 4-2017 azonosítószámú, „Bilaterális együttműködés a gyermekkori elhízás megfékezése érdekében” című pályázat keretében a projekt 3 748 962 HUF összegű támogatásban részesült.

A projekt keretein belül egy tanulmányi út során az OGYÉI Táplálkozás-epidemiológiai Főosztályának 4 munkatársa látogatást tett a Norvég Népegészségügyi Intézetben, hogy betekintést nyerjenek az ott folyó munkákba, illetve információt szerezzenek a táplálkozás-egészségügy területén történő beavatkozásokról. A tanulmányi út során bemutatásra került a norvég partner részéről „Az iskolagyümölcs program értékelése a gyermek növekedése és az elhízása vonatkozásában” című projekt módszertana. A megszerzett ismeret lehetőséget ad arra, hogy a későbbiek során, a Norvég minta alapján, Magyarországon is értékelni tudjuk az iskolagyümölcs programot a gyermekkori elhízás megelőzése szempontjából. A norvég partner előadásai után az OGYÉI munkatársai bemutatták a táplálkozástudomány területén az Intézet munkásságát, aktuális projektjeit.

Az OGYÉI és a Norvég Népegészségügyi Intézet vállalta, hogy az intézetek között létrejött szakmai kapcsolatot fenntartja a projekt lezárását követően is. A projektben részt vett kollégák egy belső akkreditált képzés keretein belül beszámoltak 2017. október 25-én az OGYÉI munkatársai számára a Norvég Alap finanszírozásával megvalósult „Bilaterális együttműködés a gyermekkori elhízás megfékezése érdekében” című tanulmányi útról valamint a gyermekkori elhízás előfordulásáról és a megelőzés lehetőségeiről.

Az OGYÉI munkatársai és a Norvég Népegészségügyi Intézet képviselői.

Az OGYÉI munkatársai és a Norvég Népegészségügyi Intézet képviselői

 

 

 

Bilateral action on tackling childhood obesity

The project “Bilateral action on tackling childhood obesity” has been completed, which was implemented by the Norwegian Institute of Public Health (NIPH) and National Institute of Pharmacy and Nutrition (NIPN).

The NIPN, in cooperation with the NIPH, submitted a project proposal for the implementation of the project entitled „Exchange of experience related to and best practices and measures to reduce health inequalities (Action 4-2017)”  (hereinafter the Project) under the registration number HU12-0007-Action 4-2017 (“Bilateral action on tackling childhood obesity”) to the call entitled Bilateral action on tackling childhood obesity. The call was announced in the framework of the “Public Health” programme of the Norwegian Financial Mechanism 2009-2014. Based on the decision of the Programme Operator dated on 02.08.2017 the Project receives 3 748 962 HUF grant.

4 dietitians/nutritionists from NIPN made a study trip to NIPH. During their visit the specialists familiarized themselves with the work of the Norwegian National Institute of Public Health and received information on the interventions in the field of nutritional health. At an event organized by the host country the dietitians presented the work of the NIPN to the Norwegian partner. The Hungarian delegation received detailed information about the methodology of the project “Evaluation of free school fruit on childhood growth and obesity” in order to learn the evaluation method for the school food program to prevent obesity. Members of the Hungarian delegation undertook to pass on the acquired knowledge to the other employees of NIPN. Employees of NIPN undertook that the acquired knowledge will be utilized in future projects and they will begin to plan the evaluation of the impact of the school-fruit program in Hungary. The NIPN and the Norwegian National Institute of Public Health undertake to maintain a professional relationship between the institutes. In addition to the project, a consultation on the preparation of a possible joint publication is initiated.

The acquired knowledge was passed on a training to other NIPN workers. The title of the training was “Bilateral action on tackling childhood obesity”, which supported by Norway grants.

Tippek az ünnepi étkezéshez! – 2. rész

Az ünnepi asztalról nem hiányozhatnak a különféle desszertek, sós sütemények. Ezeket a finomságokat szintén nem kell nélkülöznünk, amennyiben néhány szempontot figyelembe veszünk.

Tippek az ünnepi étkezéshez! – 1. rész

A meghitt, békés ünnepek alkalmával számos ízletes, hagyományos étellel-itallal kedveskedhetünk szeretteinknek. Célszerű betartani néhány hasznos tanácsot, hogy az étkezés ne okozzon gyomorpanaszokat, valamint nem kívánt súlyfelesleget.   Ajánlásainkkal egészségesebbé tehetjük a klasszikus ünnepi fogásokat, így nem kell lemondanunk a legfinomabb ételekről sem! Az ételsor megtervezésekor ügyeljünk a megfelelő, jó minőségi alapanyag kiválasztására, amelyet helyes konyhatechnológiával […]

Folytatódik az élelmezésvezetők képzése

2018-ban Győrben, Szegeden, Szombathelyen, Miskolcon és Budapesten várja az OGYÉI a szakembereket

OKOSTÁNYÉR® gyerekeknek adagolási útmutatóval

A felnőtt lakosság után a 6-17 éves korosztály számára is új hazai táplálkozási ajánlást adott ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.  Másfél évvel a hazai felnőtt lakosságnak szóló táplálkozási ajánlás után a gyerekekét is kidolgozta a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ). A Gyerek OKOSTÁNYÉR® jelölésrendszerében és megközelítési módjában a felnőttekét követi és a legfrissebb tudományos […]

Iskolabüfé fesztivál – a regisztrációt megnyitottuk!

2017. november 25-én, fesztiválra invitálja az iskolabüféket üzemeltető vállalkozókat, pedagógusokat és az egészséges táplálkozás iránt elkötelezett szülőket és gyerekeiket az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

Egészséges édesség …. létezik?

Édesség és egészség – létezhet vajon ez a két szó pozitív kicsengéssel egy mondatban? Kezdjük egy picit távolabbról, kinek mi az édesség? Vannak élelmiszerek, amik egyértelműen ebbe a csoportba sorolhatók pl.: cukorka, csokoládé, torta, stb.. Azonban sok olyan is van, ami az emberek nagy többségének annyira a minden napi étkezései részévé váltak, hogy talán már […]

Bilaterális együttműködés a gyermekkori elhízás megfékezése érdekében

Lezárult a „Bilaterális együttműködés a gyermekkori elhízás megfékezése érdekében” című projekt, amely a Norvég Népegészségügyi Intézet (Norwegian Institute of Public Health) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelemezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) között valósult meg.

Hurrá, itt a sütőtök szezon!

Az ősz beköszöntével nem csak a hideg idő érkezett meg, de nagy örömünkre a sütőtök szezonja is! A sütőtököt nem csak finom édeskés íze miatt szeretjük, hanem azért is mert nagyszerű vitamin- és ásványianyag-forrás. 

Minisorozat a menzáról – Kovács Lázárral, Rákóczi Ferivel és a gyerekekkel (folyamatosan frissülő tartalommal)

Két évvel ezelőtt elindult a menza-reform, mely táplálkozástudományi szempontok alapján igyekszik formálni a gyerekek ízlését. Az új típusú alapanyagok egy része, a bulgúr, a kuszkusz, a köles sok gyerek számára ismeretlen, sokan gondolkodás nélkül utasítják vissza az otthoni, megszokott ízektől eltérő ételeket.

Jó úton járunk a gyermekkori elhízás megelőzésében Október 11-e az Elhízás Világnapja – World Obesity Day

A gyermekkori elhízás előfordulása 2010 óta hazánkban nem változott, de még mindig minden ötödik gyermek túlsúlyos vagy elhízott és az arány jelentős régiós különbségeket mutat – derül ki az OGYÉI adataiból, amit az intézet az Elhízás Világnapja kapcsán közölt szerdán.