2018. február 22., csütörtök

Egészséges édesség …. létezik?

Édesség és egészség – létezhet vajon ez a két szó pozitív kicsengéssel egy mondatban? Kezdjük egy picit távolabbról, kinek mi az édesség? Vannak élelmiszerek, amik egyértelműen ebbe a csoportba sorolhatók pl.: cukorka, csokoládé, torta, stb.. Azonban sok olyan is van, ami az emberek nagy többségének annyira a minden napi étkezései részévé váltak, hogy talán már fel sem merül bennük, hogy az is édesség lehet pl.: puding, túró rudi, csokis keksz stb..

A jelenleg érvényben lévő „37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról” definíciója szerint édesség: valamennyi édesipari és cukrászati termék. Az édesipari és cukrászati termékekbe sorolás az Codex Alimentarius Hungaricus vagy Magyar Élelmiszerkönyvben megtalálható felosztás szerint történik. Az édesipari termékekbe tartoznak: cukorkák, karamellák, rágógumi, marcipánok, nugát, grillázstermékek, drazsékészítmények, kakaótartalmú és egyéb bevonó masszák, tartós édesipari lisztes készítmények: keksz (édes és sós is), kréker, teasütemény, mézes és mézes jellegű készítmények, ostya, fagylaltporok, pudingporok, krémporok.

Nézzük meg mit tehetünk azért, hogy egészségesebbé tegyük korábbi hagyományos receptjeinket:

Tudatosan válasszuk meg az alapanyagokat:

 A készítmények előállításához a felhasznált gabonafélék legalább fele legyen teljes kiőrlésű. Az otthon készült sütemények, kekszek, pogácsák stb. esetében fokozatosan kezdjük el emelni a teljes kiőrlésű lisztek arányát. A különböző liszteknek különböző a tulajdonsága, íze, állaga, erre mindig figyeljünk oda és a sütemény jellegének megfelelően válasszuk meg a felhasználni kívánt teljes kiőrlésű lisztet.

Tipp:

  • teljes kiőrlésű rozsliszt, graham liszt a sós rudakhoz, pogácsákhoz, kekszekhez,
  • teljes kiőrlésű tönkölyliszt, zabliszt, teljes kiőrlésű búzaliszt, barna rizsliszt, kölesliszt jó a piskótákhoz, muffinokhoz, pitékhez, kekszekhez, tortákhoz, palacsintákhoz stb. javasolt
  • sok süteményben a liszten túl magát a gabona szemet (amit elő kell készíteni), gabona pelyhet is fel lehet használni közülük is javasolt minél többfélét kipróbálni (pl.: barna rizs, zab, árpa, köles, hajdina, bulgur, kuszkusz)
  • javasolt másként elnevezni az új édességet, hogy a piskóta szó hallatára ne a nagyi megszokott piskótájára asszociáljanak
  • teljes kiőrlésű lisztek használata esetén jó, ha első körben kakaós süteményt, kekszet, tortát stb készítünk, hogy ne látszódjon a színe
  • keressük meg mindig azt a fűszert, olajos magot, gyümölcsöt, zöldséget, amivel feldobhatjuk az adott süteményt pl.: ánizs, menta, gyömbér, kókusz, mák, lenmag, citrom, narancs, így el tudjuk fedni a teljes kiőrlésű liszt karakteresebb ízét
  • általában teljes kiőrlésű lisztek használata esetén több folyadékra lesz szükség a korábbihoz képest

A liszt egy része helyett használhatunk zöldséget, gyümölcsöt az adott receptben, így máris több értékes tápanyagot fogyaszt el a gyermek, érdekes lehet a termék íze, színe, amivel van, hogy könnyebb elfogadtatni az új receptet. Arról nem is beszélve, hogy a naponta legalább 400 g különböző színű zöldség, gyümölcs (a 400g akkor lehet meg ha pl.: reggelire, vacsorára idényjellegű zöldség és tízóraira, uzsonnára valamilyen gyümölcs) elfogyasztásához is kezdetben hozzájárulhatunk. Érdemes megnézni, hogy milyen idényjellegű nyers vagy mirelit zöldség, gyümölcs illeszthető bele a receptbe. Változatosan felhasználható pl.: sárgarépa, cékla, sütőtök, édes burgonya, csicsóka és szinte az összes gyümölcs.

Tipp:

  • a zöldségekkel, gyümölcsökkel különleges ízt, színt adhatunk a hagyományosan kedvelt édességeknek, így érdekesebbé is tehetjük őket pl.: spenótos amerikai palacsinta citromos túróval Shrek csemegéjeként vagy céklás csoki torta Törpila falatjaiként
  • édes gyümölcs, zöldség használata esetén a hozzáadott cukor mennyiségét is csökkenteni lehet
  • sok olyan egészséges édesség van, amit kisétkezésre is lehet kínálni, így fokozatosan csökkenteni lehet az egészségtelenebb édességek fogyasztási gyakoriságát pl.: áfonyás pite, almás barnarizses rizskóh, otthoni kakaós zabkeksz
  • rágcsálnivalóként sós chips helyett készítsünk túrós, joghurtos mártogatós, mellé hasábra vágott friss zöldségeket (pl.: sárgarépát, karalábét, zellerszárat) zöldség chipset pl.: csicsókából, zellerből, céklából
  • zöldségeket, gyümölcsöket használhatjuk a desszertek díszítésre is, ebbe a gyerekek is bevonhatók, a saját művüket általában szívesebben fogyaszthatják.

A tej és tejtermékek is olyan alapanyagok, amiket kivallóan lehet arra használni, hogy egészségesebbé tegyük desszertjeinket. Naponta legalább 0,5 liter sovány tej-, tejtermék (0,5 l kefir, joghurt, ~75 g sajt stb.) fogyasztása ajánlott gyermekeinknek, amit szintén sok esetben kezdetben könnyebben fogyasztják el úgy, ha valamivel kombinálva vannak.

Tipp:

  • a túró, alacsony zsírtartalmú mascarpone nagyon jól használható a receptben felhasznált liszt mennyiségének csökkentésére, a teljes kiőrlésű liszt okozta állag lágyítására, készítsünk pl.: túrós ribizlis piskótát, túrós zabos őszibarackos muffint
  • a tejes, joghurtos, túrós desszertekbe általában kevesebb cukor szükséges
  • desszertként friss, mirelit gyümölcsöket keverjünk össze túróval, joghurttal
  • egyszerűen és könnyedén készíthetünk otthon egészséges fagylaltot, ha natúr joghurtot és friss vagy fagyasztott gyümölcsöket keverünk össze, majd ezt lefagyasztjuk
  • a sajtok gyümölccsel, zöldséggel kombinálva új ízt adhatnak a korábbi édességnek, így könnyebb lesz a teljes kiőrlésű liszteket becsempészni az egyes kekszekbe, krékerekbe, süteményekbe stb.

Olajos magvakkal pl.: szezámmag, lenmag, dió, mandula stb. növelhetjük a „jó zsiradékok” arányát, ezért javasolt vagy a tésztába keverni belőlük vagy megszórni velük süteményeinket.

 Ha egészséges, akkor bármikor, bármennyit adhatunk gyermekünknek?

Az egészséges növekedést támogató, egészséges étkezésre vonatkozó ajánlás szerint hetente egyszer- kétszer javasolt édességet enni, főétkezés befejezéseként vagy kisétkezésre valamilyen egészséges élelmiszer mellé.

Felmerülhet a kérdés, hogy változtat-e ezen az ajánláson, ha a fentiek szerint az egészséges alapanyagból készítjük el az adott édességet? Mivel ártunk többet, ha nem adunk gyermekeinknek ilyet (pl.. túrós zabpalacsinta vagy házi gyümölcsös túrókrém, teljes kiőrlésű tönköly lisztből kevesebb cukorral készült meggyes pite stb.), de így még annyi gyümölcsöt, tejet/tejterméket sem fogyaszt el, mintha ezeket megenné. Vagy azt mondjuk, hogy ha jó minőségű, egészséges alapanyagból van az a termék, akkor nem baj, ha gyakrabban eszik belőle a gyermek, lényeg, hogy valahogy elfogyassza azokat a nyersanyagokat, ami a fejlődését szolgálja.

A megítélés szempontjából tudnunk kell, hogy az egészséges táplálkozási szokásokat gyermekkorban kell kialakítani, így csak abban az esetben fogadható el, hogy gyakrabban kap a gyermek „egészséges édességet”, ha tudatosan figyelünk rá, hogy közben fokozatosan növeljük az alap élelmiszerek fogyasztási gyakoriságát.

 

 

 

 

Tippek az ünnepi étkezéshez! – 2. rész

Az ünnepi asztalról nem hiányozhatnak a különféle desszertek, sós sütemények. Ezeket a finomságokat szintén nem kell nélkülöznünk, amennyiben néhány szempontot figyelembe veszünk.

Tippek az ünnepi étkezéshez! – 1. rész

A meghitt, békés ünnepek alkalmával számos ízletes, hagyományos étellel-itallal kedveskedhetünk szeretteinknek. Célszerű betartani néhány hasznos tanácsot, hogy az étkezés ne okozzon gyomorpanaszokat, valamint nem kívánt súlyfelesleget.   Ajánlásainkkal egészségesebbé tehetjük a klasszikus ünnepi fogásokat, így nem kell lemondanunk a legfinomabb ételekről sem! Az ételsor megtervezésekor ügyeljünk a megfelelő, jó minőségi alapanyag kiválasztására, amelyet helyes konyhatechnológiával […]

Folytatódik az élelmezésvezetők képzése

2018-ban Győrben, Szegeden, Szombathelyen, Miskolcon és Budapesten várja az OGYÉI a szakembereket

OKOSTÁNYÉR® gyerekeknek adagolási útmutatóval

A felnőtt lakosság után a 6-17 éves korosztály számára is új hazai táplálkozási ajánlást adott ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.  Másfél évvel a hazai felnőtt lakosságnak szóló táplálkozási ajánlás után a gyerekekét is kidolgozta a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ). A Gyerek OKOSTÁNYÉR® jelölésrendszerében és megközelítési módjában a felnőttekét követi és a legfrissebb tudományos […]

Iskolabüfé fesztivál – a regisztrációt megnyitottuk!

2017. november 25-én, fesztiválra invitálja az iskolabüféket üzemeltető vállalkozókat, pedagógusokat és az egészséges táplálkozás iránt elkötelezett szülőket és gyerekeiket az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

Egészséges édesség …. létezik?

Édesség és egészség – létezhet vajon ez a két szó pozitív kicsengéssel egy mondatban? Kezdjük egy picit távolabbról, kinek mi az édesség? Vannak élelmiszerek, amik egyértelműen ebbe a csoportba sorolhatók pl.: cukorka, csokoládé, torta, stb.. Azonban sok olyan is van, ami az emberek nagy többségének annyira a minden napi étkezései részévé váltak, hogy talán már […]

Bilaterális együttműködés a gyermekkori elhízás megfékezése érdekében

Lezárult a „Bilaterális együttműködés a gyermekkori elhízás megfékezése érdekében” című projekt, amely a Norvég Népegészségügyi Intézet (Norwegian Institute of Public Health) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelemezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) között valósult meg.

Hurrá, itt a sütőtök szezon!

Az ősz beköszöntével nem csak a hideg idő érkezett meg, de nagy örömünkre a sütőtök szezonja is! A sütőtököt nem csak finom édeskés íze miatt szeretjük, hanem azért is mert nagyszerű vitamin- és ásványianyag-forrás. 

Minisorozat a menzáról – Kovács Lázárral, Rákóczi Ferivel és a gyerekekkel (folyamatosan frissülő tartalommal)

Két évvel ezelőtt elindult a menza-reform, mely táplálkozástudományi szempontok alapján igyekszik formálni a gyerekek ízlését. Az új típusú alapanyagok egy része, a bulgúr, a kuszkusz, a köles sok gyerek számára ismeretlen, sokan gondolkodás nélkül utasítják vissza az otthoni, megszokott ízektől eltérő ételeket.

Jó úton járunk a gyermekkori elhízás megelőzésében Október 11-e az Elhízás Világnapja – World Obesity Day

A gyermekkori elhízás előfordulása 2010 óta hazánkban nem változott, de még mindig minden ötödik gyermek túlsúlyos vagy elhízott és az arány jelentős régiós különbségeket mutat – derül ki az OGYÉI adataiból, amit az intézet az Elhízás Világnapja kapcsán közölt szerdán.