2018. június 24., vasárnap

Egészséges édesség …. létezik?

Édesség és egészség – létezhet vajon ez a két szó pozitív kicsengéssel egy mondatban? Kezdjük egy picit távolabbról, kinek mi az édesség? Vannak élelmiszerek, amik egyértelműen ebbe a csoportba sorolhatók pl.: cukorka, csokoládé, torta, stb.. Azonban sok olyan is van, ami az emberek nagy többségének annyira a minden napi étkezései részévé váltak, hogy talán már fel sem merül bennük, hogy az is édesség lehet pl.: puding, túró rudi, csokis keksz stb..

A jelenleg érvényben lévő „37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról” definíciója szerint édesség: valamennyi édesipari és cukrászati termék. Az édesipari és cukrászati termékekbe sorolás az Codex Alimentarius Hungaricus vagy Magyar Élelmiszerkönyvben megtalálható felosztás szerint történik. Az édesipari termékekbe tartoznak: cukorkák, karamellák, rágógumi, marcipánok, nugát, grillázstermékek, drazsékészítmények, kakaótartalmú és egyéb bevonó masszák, tartós édesipari lisztes készítmények: keksz (édes és sós is), kréker, teasütemény, mézes és mézes jellegű készítmények, ostya, fagylaltporok, pudingporok, krémporok.

Nézzük meg mit tehetünk azért, hogy egészségesebbé tegyük korábbi hagyományos receptjeinket:

Tudatosan válasszuk meg az alapanyagokat:

 A készítmények előállításához a felhasznált gabonafélék legalább fele legyen teljes kiőrlésű. Az otthon készült sütemények, kekszek, pogácsák stb. esetében fokozatosan kezdjük el emelni a teljes kiőrlésű lisztek arányát. A különböző liszteknek különböző a tulajdonsága, íze, állaga, erre mindig figyeljünk oda és a sütemény jellegének megfelelően válasszuk meg a felhasználni kívánt teljes kiőrlésű lisztet.

Tipp:

  • teljes kiőrlésű rozsliszt, graham liszt a sós rudakhoz, pogácsákhoz, kekszekhez,
  • teljes kiőrlésű tönkölyliszt, zabliszt, teljes kiőrlésű búzaliszt, barna rizsliszt, kölesliszt jó a piskótákhoz, muffinokhoz, pitékhez, kekszekhez, tortákhoz, palacsintákhoz stb. javasolt
  • sok süteményben a liszten túl magát a gabona szemet (amit elő kell készíteni), gabona pelyhet is fel lehet használni közülük is javasolt minél többfélét kipróbálni (pl.: barna rizs, zab, árpa, köles, hajdina, bulgur, kuszkusz)
  • javasolt másként elnevezni az új édességet, hogy a piskóta szó hallatára ne a nagyi megszokott piskótájára asszociáljanak
  • teljes kiőrlésű lisztek használata esetén jó, ha első körben kakaós süteményt, kekszet, tortát stb készítünk, hogy ne látszódjon a színe
  • keressük meg mindig azt a fűszert, olajos magot, gyümölcsöt, zöldséget, amivel feldobhatjuk az adott süteményt pl.: ánizs, menta, gyömbér, kókusz, mák, lenmag, citrom, narancs, így el tudjuk fedni a teljes kiőrlésű liszt karakteresebb ízét
  • általában teljes kiőrlésű lisztek használata esetén több folyadékra lesz szükség a korábbihoz képest

A liszt egy része helyett használhatunk zöldséget, gyümölcsöt az adott receptben, így máris több értékes tápanyagot fogyaszt el a gyermek, érdekes lehet a termék íze, színe, amivel van, hogy könnyebb elfogadtatni az új receptet. Arról nem is beszélve, hogy a naponta legalább 400 g különböző színű zöldség, gyümölcs (a 400g akkor lehet meg ha pl.: reggelire, vacsorára idényjellegű zöldség és tízóraira, uzsonnára valamilyen gyümölcs) elfogyasztásához is kezdetben hozzájárulhatunk. Érdemes megnézni, hogy milyen idényjellegű nyers vagy mirelit zöldség, gyümölcs illeszthető bele a receptbe. Változatosan felhasználható pl.: sárgarépa, cékla, sütőtök, édes burgonya, csicsóka és szinte az összes gyümölcs.

Tipp:

  • a zöldségekkel, gyümölcsökkel különleges ízt, színt adhatunk a hagyományosan kedvelt édességeknek, így érdekesebbé is tehetjük őket pl.: spenótos amerikai palacsinta citromos túróval Shrek csemegéjeként vagy céklás csoki torta Törpila falatjaiként
  • édes gyümölcs, zöldség használata esetén a hozzáadott cukor mennyiségét is csökkenteni lehet
  • sok olyan egészséges édesség van, amit kisétkezésre is lehet kínálni, így fokozatosan csökkenteni lehet az egészségtelenebb édességek fogyasztási gyakoriságát pl.: áfonyás pite, almás barnarizses rizskóh, otthoni kakaós zabkeksz
  • rágcsálnivalóként sós chips helyett készítsünk túrós, joghurtos mártogatós, mellé hasábra vágott friss zöldségeket (pl.: sárgarépát, karalábét, zellerszárat) zöldség chipset pl.: csicsókából, zellerből, céklából
  • zöldségeket, gyümölcsöket használhatjuk a desszertek díszítésre is, ebbe a gyerekek is bevonhatók, a saját művüket általában szívesebben fogyaszthatják.

A tej és tejtermékek is olyan alapanyagok, amiket kivallóan lehet arra használni, hogy egészségesebbé tegyük desszertjeinket. Naponta legalább 0,5 liter sovány tej-, tejtermék (0,5 l kefir, joghurt, ~75 g sajt stb.) fogyasztása ajánlott gyermekeinknek, amit szintén sok esetben kezdetben könnyebben fogyasztják el úgy, ha valamivel kombinálva vannak.

Tipp:

  • a túró, alacsony zsírtartalmú mascarpone nagyon jól használható a receptben felhasznált liszt mennyiségének csökkentésére, a teljes kiőrlésű liszt okozta állag lágyítására, készítsünk pl.: túrós ribizlis piskótát, túrós zabos őszibarackos muffint
  • a tejes, joghurtos, túrós desszertekbe általában kevesebb cukor szükséges
  • desszertként friss, mirelit gyümölcsöket keverjünk össze túróval, joghurttal
  • egyszerűen és könnyedén készíthetünk otthon egészséges fagylaltot, ha natúr joghurtot és friss vagy fagyasztott gyümölcsöket keverünk össze, majd ezt lefagyasztjuk
  • a sajtok gyümölccsel, zöldséggel kombinálva új ízt adhatnak a korábbi édességnek, így könnyebb lesz a teljes kiőrlésű liszteket becsempészni az egyes kekszekbe, krékerekbe, süteményekbe stb.

Olajos magvakkal pl.: szezámmag, lenmag, dió, mandula stb. növelhetjük a „jó zsiradékok” arányát, ezért javasolt vagy a tésztába keverni belőlük vagy megszórni velük süteményeinket.

 Ha egészséges, akkor bármikor, bármennyit adhatunk gyermekünknek?

Az egészséges növekedést támogató, egészséges étkezésre vonatkozó ajánlás szerint hetente egyszer- kétszer javasolt édességet enni, főétkezés befejezéseként vagy kisétkezésre valamilyen egészséges élelmiszer mellé.

Felmerülhet a kérdés, hogy változtat-e ezen az ajánláson, ha a fentiek szerint az egészséges alapanyagból készítjük el az adott édességet? Mivel ártunk többet, ha nem adunk gyermekeinknek ilyet (pl.. túrós zabpalacsinta vagy házi gyümölcsös túrókrém, teljes kiőrlésű tönköly lisztből kevesebb cukorral készült meggyes pite stb.), de így még annyi gyümölcsöt, tejet/tejterméket sem fogyaszt el, mintha ezeket megenné. Vagy azt mondjuk, hogy ha jó minőségű, egészséges alapanyagból van az a termék, akkor nem baj, ha gyakrabban eszik belőle a gyermek, lényeg, hogy valahogy elfogyassza azokat a nyersanyagokat, ami a fejlődését szolgálja.

A megítélés szempontjából tudnunk kell, hogy az egészséges táplálkozási szokásokat gyermekkorban kell kialakítani, így csak abban az esetben fogadható el, hogy gyakrabban kap a gyermek „egészséges édességet”, ha tudatosan figyelünk rá, hogy közben fokozatosan növeljük az alap élelmiszerek fogyasztási gyakoriságát.

 

 

 

 

Meghosszabbítottuk a „Keressük 2018 legjobb diétás közétkeztetőit!” felhívás beadási határidejét!

Módosult az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által, a gyermekek iskolai étkezését biztosító cégek részére meghirdetett felhívás, melynek keretében olyan recepteket várunk, melyek három különféle, speciális diétára szoruló gyermekcsoport, a tejfehérje-allergiások, a gluténérzékenyek és a cukorbetegek étkezési igényeire kínálnak megoldást.

Megvannak a nyertes osztályokat – Irma néni sorsolta ki a győzteseket!

Lezárult, és ahogy arról korábban hírt adtunk, Irma néni, Román Józsefné lett Magyarország legkedvesebb konyhás nénije. A Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által meghirdetett pályázatra tanulók nevezhették be kedvenc konyhás nénijüket, bácsijukat, a játékfelhívásban az OGYÉI azt ígérte, a résztvevő közül 10 szerencsés osztály kiránduláson vehet részt.

Irma néni Magyarország legkedvesebb konyhás nénije

Román Józsefné, Irma néni lett Magyarország legkedvesebb konyhás nénije a gyerekek szavazatai alapján azon a pályázaton, melyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet hirdetett meg ez év márciusában. A közétkeztetés jelentőségére fókuszáló 2018-as kampányban azokra a konyhai dolgozókra irányult a figyelem, akik sokat tesznek és tehetnek azért, hogy a tanulók elégedettebbek legyenek és szívesen fogadják, […]

Rekord részvétellel zárult a 9. Happy-hét

Több mint 73 ezer iskolás és óvodás gyermek figyelmét sikerült felhívni a folyadékfogyasztás jelentőségére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által szervezett Happy-hét során. Idén az iskolák mellett már az óvodák is részt vettek a programban.

Hamarosan kiderül, ki lesz Magyarország legkedveltebb konyhás nénije vagy bácsija!

Több mint száz osztály nevezte be legkedvesebb konyhás nénijét/bácsiját abba a játékba, melyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet indított az iskolák körében. A pályázat célja az volt, hogy felhívjuk a figyelmet azoknak a munkájára is, akik a közétkeztetés fontos láncszemeként nap mint nap hatással vannak a gyerekek egészségére. A gondos tálalás, a kedves kiszolgálás […]

A túlsúlyos serdülők 80%-a túlsúlyos felnőtt lesz!

Lezajlott a 9. HAPPY-hét! Kilencedik alkalommal, 2018. március 19-23 között rendezte meg az Országos Gyógyszerészeti és Élelemezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a fiataloknak szóló magyarországi vízfogyasztást népszerűsítő HAPPY-hetet. A program egyre népszerűbb az iskolák és óvodák körében, a tavalyi évhez képest több mint kétszer annyi, 404 intézmény (245 iskola és 159 óvoda) jelentkezett.  Ez azt jelenti, hogy […]

Meghosszabbítjuk a határidőt – küldjetek szelfit április 30-ig! Keressük 2018 legkedvesebb konyhás nénijét/bácsiját!

Osztálykirándulást nyerhet tíz osztály az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által szervezett játékon, melynek keretében keressük 2018 legkedvesebb konyhás nénijét/bácsiját! Tekintettel a tavaszi szünetre – pedagógusok kérésére – meghosszabbítottuk a jelentkezési határidőt április 30-ig!

Tippek húsvéti étkezéshez

Hazánkban a Húsvét a Karácsony mellett az év egyik legjelentősebb ünnepe, így nem csoda, hogy számos hagyományos menü szerepel a családi asztalon. A sonka, tojás, bárány, torma, kalács a legismertebb ételek, csak, hogy néhányat kiemeljünk. Fontos szempont, hogy az ételsor kiválasztásakor a megfelelő, jó minőségi alapanyagot részesítsük előnyben, helyes konyhatechnológiát alkalmazzunk, továbbá ügyeljünk a változatosságra […]

Hogyan fejlődik gyermekünk?

Gyermekünk újszülött vagy tipegő korában gyakran találkozik védőnővel, gyermekorvossal, a szakemberek egy ideig folyamatosan nyomon követik fejlődését. A későbbiek során az alapvető, otthon is elvégezhető méréseket (pl. testsúly, testmagasság) érdemes elvégezni, így a szülők láthatják a változásokat.

Ki lesz „2018 legkedvesebb iskolai konyhás nénije vagy bácsija”?

Kedveled az iskoládban a konyhai dolgozókat? Szépen tálalják az ételed, kedvesen szólítanak meg? Megjegyzik, hogy mi a kedvenc ételed? Segítőkészek, ha kérdésed van? Készíts vele egy szelfit és nyerjetek!