Ne sózza agyon a kicsit!

Kategória: Egyéb, Táplálkozás | 0

Az egészséges táplálkozás egyik fontos eleme a megfelelő mennyiségű sóbevitel. A konyhasó (nátrium-klorid) nélkülözhetetlen ugyan a szervezet számára, de túlzott bevitele magas vérnyomáshoz, szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet.

Gyerekkorban az ízlés és a szokások könnyen formálhatóak. Szülőként fontos feladat, hogy már a hozzátáplálás kezdetétől törekedjünk jó táplálkozási szokások kialakítására, így a későbbiekben kisebb lesz a kockázata a helyetelen táplálkozásból adódó beteségek megjelenésének, gyermekeink életében.

FONTOS! Az ajánlott sóbevitel felnőttek számára legfeljebb 5 g/nap (kb. 1 teáskanálnyi);
gyermekek számára legfeljebb 3 g/nap.

Tények a sóról

  • Tudtad, hogy Magyarországon a férfiak az ajánlott sómennyiség több mint háromszorosát (16 g/nap), a nők pedig több mint kétszeresét (11g/nap) fogyasztják?
  • A sóbevitel jelentős része nem a sózásból, hanem a feldolgozott élelmiszerek (pl.: kenyér, felvágott, füstölt áruk, konzervek, levesporok, sajt, savanyúság, ételízesítő, szószok) fogyasztásából származik.
  • A sóbevitel szempontjából mindegy, hogy konyhasót vagy tengeri sót használunk.

Tippek a sóbevitel csökkentésére

  • Kóstolás nélkül ne sózz!
  • Távolítsd el a sótartót az asztalról!
  • Ételkészítéskor használj kevesebb sót és több friss és szárított fűszernövényt.
  • A bébiételekhez ne adj extra sót.
  • Fokozatosan csökkentsd az ételkészítéskor felhasznált só mennyiségét, hogy a családtagok ízérzékelése is alkalmazkodni tudjon a változáshoz. (Meg fogtok lepődni, de ehhez mindössze pár hétre lesz szükség.)
  • A szendvics mellé kínált friss zöldség nem igényel sózást.
  • Vásárláskor mindig olvasd el a címkét és válaszd az alacsonyabb nátrium-, illetve sótartalmú termékeket! (Só = Nátrium x 2,5)
  • Feldolgozott élelmiszerek helyett fogyasszatok gyakrabban otthon készített ételeket, melyeknek ti magatok határozhatjátok meg a sótartalmát.
  • Sós magvak helyett mindig a natúrt válaszd.