Táplálkozási tanácsok kórházi kezelést nem igénylő, koronavírussal fertőzött betegek számára

A koronavírussal fertőzöttek csak kis százalékának van szüksége kórházi ellátásra, a többi diagnosztizált beteg otthonában töltheti a felépüléséhez szükséges időt. A leggyakoribb tünetek, amik ilyenkor jelentkeznek: láz, száraz köhögés, légszomj, melyek gyakran izomfájdalommal és étvágycsökkenéssel is társulnak. Egy fertőzés során az immunrendszerünk feladata, hogy kiváltsa az ún. immunválaszt és megküzdjön a vírussal. A táplálkozásnak és a folyadékpótlásnak kulcsszerepe van a felépülésben, az immunrendszer támogatásában.

Táplálkozási ajánlások

  • Bőséges folyadékfogyasztás, legalább 2-3 liter naponta
  • Kiegyensúlyozott, az egészséges táplálkozási ajánlásoknak megfelelő étrend követése
  • Speciális diétára a tünetek függvényében lehet szükség

Az egészséges táplálkozási ajánlásról, az OKOSTÁNYÉR®-ról részletesebben a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének weboldalán tájékozódhat: http://www.okostanyer.hu/

Miért különösen fontos a megfelelő táplálkozás a koronavírus- fertőzésen átesők számára?

A megfelelő energia- és fehérjebevitel fontos a COVID-19 vírus elleni harcban. A beteg akár napokra is ágyba kerülhet, inaktívvá válhat, melynek következtében folyamatosan csökkenhet az izomtömege. Megfelelő táplálkozással ez a folyamatot megelőzhető vagy lelassítható.

A szervezet a vírus elleni küzdelem során akár több energiát is felhasználhat, mint normál esetben, így előfordulhat, hogy magasabb energia-bevitelre van szükség, mint a betegség előtti időszakban.

A koronavírus egyik gyakori tünete lehet az étvágytalanság, de akár a szaglás és ízérzékelés is megváltozhat, átmenetileg. Fontos azonban, hogy a beteg akkor is rendszeresen, megfelelő mennyiségű és minőségű ételt fogyasszon a nap folyamán, ha nem érzi éhesnek magát, ezzel támogatva az immunrendszerét.

Étkezzen rendszeresen, naponta legalább 5-6 alkalommal, egyszerre csak kisebb adagokat fogyasztva!

  • Fogyasszon többször kisebb adagokat. Lehetőleg egyen 2-3 óránként, de legalább 5-6 alkalommal naponta.
  • Koplalni tilos!
  • A főétkezések lehetőség szerint mindig tartalmazzanak valamilyen állati eredetű fehérjeforrást, például sovány húsokat, húskészítményeket, halakat, tojást, tejet, tejtermékeket (kefir, joghurt, sajt, túró stb.). A száraz hüvelyesek és az olajos magvak, mint növényi fehérjeforrások, szintén beilleszthetők az étrendbe, amennyiben emésztőrendszeri panaszok nem állnak fent.
  • A halak, halmájolajok, a belsőségek (főleg a máj), a tojássárgája, valamint kismértékben a tej és tejtermékek, a hús és a húskészítmények hozzájárulnak a napi D-vitamin bevitelhez. A D-vitamin pedig bizonyítottan fontos szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében.
  • Értékes tápanyagaik, vitamin- és ásványianyag tartalmuk révén a gyümölcsöknek és zöldségeknek kiemelten fontos szerepük van az egészség megőrzésében, ezért fontos, hogy naponta többször és többfélét is fogyasszon belőlük. Jelentős C-vitamin tartalmuk támogatja az immunrendszer normál működését, hozzájárul a fáradtság csökkentéséhez.
  • A gyakori köhögés következtében könnyebben kiszáradhat a szájnyálkahártya, így a száraz ételek irritálhatják azt, a nyelés nehezítetté válhat. Ebben az esetben inkább a krémleveseket, gyümölcs-, zöldségpüré leveseket, főzelékeket, főzelékpüréket és a puding, krém, zselé, sodó jellegű ételeket részesítse előnyben. Kerülendő a csípős, valamint az erőteljesen fűszerezett ételek fogyasztása.
  • Az enyhén hideg vagy szobahőmérsékletű ételek, italok jobban tolerálhatók, mint a túl hideg vagy túl meleg változatok.
  • Ha az ízérzékelés megváltozása miatt az ételt fémes ízűnek érzi, ennek mérséklésére használjon étkezéskor műanyag evőeszközöket.
  • Amennyiben kevésbé érzi az ízeket, ne több só és cukor, hanem több zöldfűszer vagy szárított fűszer (pl. petrezselyem, lestyán, oregánó, majoranna, rozmaring, kakukkfű, ánizs, vanília, fahéj) használatával fokozza az ételek ízét.

A fűszerek biológiai hatásai különösen értékesek, megindítják és fokozzák a nyálelválasztást, segítve a rágás, nyelés, és az emésztés folyamatait. Az enyhe savanyítás (például citrommal), a gyömbér, csemegepaprika alkalmazása segíti a nyálelválasztást. A kesernyés ízű fűszerek a gyomornedv termelését segítik.

  • Csökkent étvágy esetén dúsítsa az ételeket, így egy kisebb adag is magasabb energia-, illetve fehérjetartalommal fog rendelkezni.

Tippek az ételek dúsításhoz, étvágytalanság esetén:

  • keverjen 1 evőkanálnyit az ételekbe (pl. töltött, rakott ételekbe, szendvicskrémekbe, főzelékekbe, krémlevesekbe, salátákba, desszertekbe) a következők valamelyikéből: reszelt sajt, túró, tejpor, reszelt, főtt tojásfehérje, darált olajos mag, reszelt zöldségek és/vagy gyümölcsök, zabpehely, olaj
  • dupla rántás vagy habarás leveseknél, főzelékeknél
  • joghurt vagy kefir helyett használjon tejfölt vagy tejszínt a főzéshez
  • tejből, tejtermékekből a magasabb zsírtartalmú termékeket válassza
  • szendvicskészítéshez használjon olajat, vajat vagy 50%-nál magasabb zsírtartalmú margarint

Miért különösen fontos odafigyelni a megfelelő folyadékbevitelre a betegség ideje alatt?

Testünk 60-70%-át alkotja víz. A vérünkben, az izmainkban, sőt még a csontjainkban is található víz, melyre minden, a szervezetben lezajló folyamathoz szükség van, így például az oxigén és tápanyagok szállításához, az emésztés megkönnyítéséhez, az izom- és szívműködés segítéséhez, a bőr és a haj hidratálásához.

A napi folyadékszükséglet kortól és nemtől függően változhat. Egészséges felnőttek számára megközelítőleg napi 2-2,5 l víz, egészséges gyermekek számára napi 1,5-2 l víz elfogyasztása ajánlott. Hőségben, sportoláskor és lázzal, hasmenéssel, hányással járó betegségek idején azonban megnő a folyadékszükséglet.

A koronavírus-fertőzés során tartósan fennálló láz (esetleg hasmenés, hányás) esetén szervezetünk extra folyadékot veszít (39℃-os láz esetén például izzadással akár 9 dl folyadékot is veszíthetünk egy nap alatt), ezért ilyenkor a kiszáradás veszélye is nagyobb, valamint a betegségből való felépülés is elhúzódhat.

A hosszú ideig fennálló lázas állapot megterhelheti a keringési rendszert is, valamint légzőszervi- és anyagcsere-betegségekben (pl. cukorbetegség) az anyagcsere felborulásához vezethet, ezért ilyen esetekben nagyon fontos mielőbb elérni a normál testhőmérsékletet.

Fontos figyelni a testünk jelzéseire, hiszen a kiszáradás (dehidratáció) első jele jellemzően nem a szomjúság, hanem a fejfájás, szédülés, a koncentráció csökkenése, ingerlékenység, a száj és a szem kiszáradása. Ha keveset iszunk, a haj és a bőr elveszti rugalmasságát, a vizelet mennyisége csökken, színe sötétebbé válik, szaga felerősödik. A légúti váladék hamarabb besűrűsödik és nehezebben tud távozni a tüdőből, ami akár a tüdőgyulladás kialakulását is elősegítheti.

A betegség lefolyása alatt, felnőtteknek akár 3 litert meghaladó folyadékbevitelre is szükségük lehet.

Leginkább a víz, ásványvíz, világosra főzött tea, zöldséglé, gyümölcslé fogyasztása ajánlott, de sok folyadékhoz juthatunk a lédús gyümölcsökből (pl. görögdinnye, sárgadinnye, alma-, barackfélék), zöldségekből (pl. uborka, paradicsom, cukkini), valamint a különböző levesekből is.

A cukrozott üdítőitalok az „üres kalóriák” forrásai: fogyasztásukkal a szervezet nem jut értékes tápanyagokhoz, csak cukorhoz, így nem támogatják a gyógyulást.

Az üdítőkben lévő cukor hatására ráadásul olyan savtermelő baktériumok szaporodhatnak el a szájban, melyek roncsolják a fogzománcot, ezért csak ritkán és kis mennyiségben fogyasszuk ezeket az italokat, és különös figyelmet fordítsunk a fogmosásra, a szájhigiéné fenntartására.

Az alkoholnak és koffein tartalmú italoknak (pl. kávé, energiaital, kóla) vízhajtó hatásuk van, ezért fogyasztásukat kerüljük. Az alkoholok ráadásul a gyógyszerek hatását is befolyásolhatják.

Hogyan biztosítható a megfelelő folyadékellátottság?

  • Óránként igyon valamilyen ajánlott folyadékot. Láz, fokozottabb rosszullét esetén akár negyed óránként néhány kortyot.
  • Emésztési panaszok, hányás, hasmenés esetén kerülje az egyszerre nagyobb mennyiségű folyadék fogyasztását, mert kellemetlen gyomortáji feszülést, fájdalmat, valamint a fenti tünetek fokozódását okozhatja.
  • Tartson egy pohár vizet az ágya mellett, és éjszaka is igyon, ha felébred vagy megszomjazik.
  • Ha vizelete a megszokottól eltérő, nem elég rendszeres és sötétebb színű, az szintén a kiszáradás jele lehet. Ilyenkor igyon még több folyadékot.
  • Amennyiben csökkent az étvágya is, igyon turmixokat vagy fogyasszon naponta többször leveseket, így egyszerre a folyadék- és energiabevitelét is növelheti.
  • Étvágytalanság, hasmenés, láz, sok köhögés miatti folyadékvesztés esetén a vízen, gyümölcs- és zöldségleveken, valamint teán kívül a főtt zöldséglevek, a főtt burgonya leve is segítheti a folyadékegyensúly fenntartását. A gyógyszertárban kapható orális rehidráló por/folyadék (ORS) alkalmazására is szükség lehet, melynek megfelelő nátrium-glükóz aránya segíti a víz, belekből történő felszívódását, így a hasmenés tüneteit is mérsékli (a bélbe jutott folyadék nagyobb részben tud felszívódni, hasznosulni). Akár otthon is elkészíthetünk hasonló oldatot.

Házi ORS recept:

– 1 l víz
– 1/2 teáskanál konyhasó
– 2,5 dl gyümölcslé vagy 5 teáskanál cukor

A felsorolt összetevőket alaposan keverje össze és kortyolgatva kis adagokban fogyassza el.