2018. június 24., vasárnap

Felkészültek a kormányhivatalok szakértői a táplálkozás-egészségügyi ellenőrzésekre

A kormányhivatalok népegészségügyi ellenőrei a munkájuk végzéséhez elengedhetetlenül szükséges speciális továbbképzésen vettek részt  2018. február 22-én.

Az egésznapos oktatás során a résztvevők négy elméleti előadást hallgattak meg, Kubányi Jolán, a Magyar dietetikusok Országos Szövetségének elnöke, Schmidt Richárd, az OTFHÁT osztályvezetője, Dr. Bíró Lajos, a Semmelweis Egyetem munkatársa és Kovács Márta, OTFHÁT főosztályvezetője tájékoztatta a legaktuálisabb ismeretekről az érdeklődőket. A résztvevők az OKOSTÁNYÉR-ról, a népegészségügyi kollégák táplálkozás-egészségügyi vizsgálatainak eredményéről, és a nyersanyag-kiszabatok feldolgozásáról hallhattak előadást.

Az OGYÉI Alkalmazott Táplálkozástudományi Osztályának dietetikusai pedig 6 szekcióban interaktív foglalkozásokat tartottak, amelynek során a résztvevők bővebb információkat szereztek a gluténérzékenyek és a cukorbetegek diétás étkeztetéséről, a nyersanyag kiszabatok validálásról, a sócsökkentésről, a fűszerek használatáról, a táplálkozás tényeiről és tévhiteiről, illetve egészséges, a közétkeztetésben is kínálható ételeket készítettek és kóstoltak az intézet tankonyhájában.

A képzésre az OGYÉI munkatársai elkészítették a népegészségügyi kollégák „37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról” rendelet ellenőrzését segítő útmutatóját. Az anyag segítséget nyújthat a közétkeztetőknek felkészülni a táplálkozás-egészségügyi ellenőrzésekre.

Az eseményen közel 200 népegészségügyi ellenőr vett részt. A rendezvény jó hangulatban telt. A visszajelzéseik alapján a jelenlevők különösen hasznosnak ítélték ezt a gyakorlat orientált képzést.

A „Megyei és járási kormányhivatalok táplálkozás-egészségügyi ellenőrzésének szempontrendszere” címmel meghirdetett eseményt az Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkárság (OTFHÁT) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szervezésében zajlott le.

Meghosszabbítottuk a „Keressük 2018 legjobb diétás közétkeztetőit!” felhívás beadási határidejét!

Módosult az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által, a gyermekek iskolai étkezését biztosító cégek részére meghirdetett felhívás, melynek keretében olyan recepteket várunk, melyek három különféle, speciális diétára szoruló gyermekcsoport, a tejfehérje-allergiások, a gluténérzékenyek és a cukorbetegek étkezési igényeire kínálnak megoldást.

Megvannak a nyertes osztályokat – Irma néni sorsolta ki a győzteseket!

Lezárult, és ahogy arról korábban hírt adtunk, Irma néni, Román Józsefné lett Magyarország legkedvesebb konyhás nénije. A Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által meghirdetett pályázatra tanulók nevezhették be kedvenc konyhás nénijüket, bácsijukat, a játékfelhívásban az OGYÉI azt ígérte, a résztvevő közül 10 szerencsés osztály kiránduláson vehet részt.

Irma néni Magyarország legkedvesebb konyhás nénije

Román Józsefné, Irma néni lett Magyarország legkedvesebb konyhás nénije a gyerekek szavazatai alapján azon a pályázaton, melyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet hirdetett meg ez év márciusában. A közétkeztetés jelentőségére fókuszáló 2018-as kampányban azokra a konyhai dolgozókra irányult a figyelem, akik sokat tesznek és tehetnek azért, hogy a tanulók elégedettebbek legyenek és szívesen fogadják, […]

Rekord részvétellel zárult a 9. Happy-hét

Több mint 73 ezer iskolás és óvodás gyermek figyelmét sikerült felhívni a folyadékfogyasztás jelentőségére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által szervezett Happy-hét során. Idén az iskolák mellett már az óvodák is részt vettek a programban.

Hamarosan kiderül, ki lesz Magyarország legkedveltebb konyhás nénije vagy bácsija!

Több mint száz osztály nevezte be legkedvesebb konyhás nénijét/bácsiját abba a játékba, melyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet indított az iskolák körében. A pályázat célja az volt, hogy felhívjuk a figyelmet azoknak a munkájára is, akik a közétkeztetés fontos láncszemeként nap mint nap hatással vannak a gyerekek egészségére. A gondos tálalás, a kedves kiszolgálás […]

A túlsúlyos serdülők 80%-a túlsúlyos felnőtt lesz!

Lezajlott a 9. HAPPY-hét! Kilencedik alkalommal, 2018. március 19-23 között rendezte meg az Országos Gyógyszerészeti és Élelemezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a fiataloknak szóló magyarországi vízfogyasztást népszerűsítő HAPPY-hetet. A program egyre népszerűbb az iskolák és óvodák körében, a tavalyi évhez képest több mint kétszer annyi, 404 intézmény (245 iskola és 159 óvoda) jelentkezett.  Ez azt jelenti, hogy […]

Meghosszabbítjuk a határidőt – küldjetek szelfit április 30-ig! Keressük 2018 legkedvesebb konyhás nénijét/bácsiját!

Osztálykirándulást nyerhet tíz osztály az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által szervezett játékon, melynek keretében keressük 2018 legkedvesebb konyhás nénijét/bácsiját! Tekintettel a tavaszi szünetre – pedagógusok kérésére – meghosszabbítottuk a jelentkezési határidőt április 30-ig!

Tippek húsvéti étkezéshez

Hazánkban a Húsvét a Karácsony mellett az év egyik legjelentősebb ünnepe, így nem csoda, hogy számos hagyományos menü szerepel a családi asztalon. A sonka, tojás, bárány, torma, kalács a legismertebb ételek, csak, hogy néhányat kiemeljünk. Fontos szempont, hogy az ételsor kiválasztásakor a megfelelő, jó minőségi alapanyagot részesítsük előnyben, helyes konyhatechnológiát alkalmazzunk, továbbá ügyeljünk a változatosságra […]

Hogyan fejlődik gyermekünk?

Gyermekünk újszülött vagy tipegő korában gyakran találkozik védőnővel, gyermekorvossal, a szakemberek egy ideig folyamatosan nyomon követik fejlődését. A későbbiek során az alapvető, otthon is elvégezhető méréseket (pl. testsúly, testmagasság) érdemes elvégezni, így a szülők láthatják a változásokat.

Ki lesz „2018 legkedvesebb iskolai konyhás nénije vagy bácsija”?

Kedveled az iskoládban a konyhai dolgozókat? Szépen tálalják az ételed, kedvesen szólítanak meg? Megjegyzik, hogy mi a kedvenc ételed? Segítőkészek, ha kérdésed van? Készíts vele egy szelfit és nyerjetek!