2018. február 22., csütörtök

Folyadékfogyasztási tippek a nyári melegben

Nyári hónapokban még jobban oda kell figyelnünk saját magunk és gyermekeink folyadékpótlására. A kánikula okozta rosszullét, szédülés, ájulás elkerülése érdekében, ne várja meg, amíg szomjas lesz! Már a nyelv, száj kellemetlen kiszáradása előtt igyon valamilyen folyadékot! Szakértőink összeállítottak egy listát, hogy mire érdemes fókuszálni, hogy folyadékpótlásunk megfelelő legyen.

  • Tudatosan alakítsa ki folyadékfogyasztási szokásait: ügyeljen a fogyasztott szilárd és folyékony táplálékok mennyiségére és arányára; napi tevékenységébe iktasson hosszabb-rövidebb pihenőket, és ezeket használja ki egy-egy pohár frissítő ital vagy lédús gyümölcs elfogyasztására.
  • Váltogassa rendszeresen az Ön által fogyasztott ásványvizek márkáját és típusát annak érdekében, hogy elkerülje egyes ásványi anyagok felhalmozódását a szervezetében.
  • Díszítse, ízesítse italát szivárvány-jégkockával: gyümölcsdarabokat, gyümölcslét, limonádét fagyasszon le jégkockának és ezeket tegye a hűsítő italba. A torokgyulladás elkerülése érdekében ügyeljen arra, hogy a fogyasztandó ital ne legyen túl hideg!
  • Oltsa szomját limonádéval egyszerűen és természetesen: friss citrom vagy lime levével, – karikáival ízesítse a vizet. Fogyasztás előtt ne felejtse el alaposan megmosni a gyümölcsök héját!
  • Külföldi nyaralás alkalmával ne igyon csapvizet és ne tegyen csapvízből készült jégkockát a poharába! Étteremben is figyeljen ennek betartására, így elkerülheti
    a kellemetlen, hasmenéssel, hányással járó fertőzéseket.
  • Főzzön meg reggel egy adag, szárított gyümölcsdarabokat tartalmazó gyümölcsteát, hűtse be, így délutánra már kész is a jeges tea, amely citrom- vagy lime-karikákkal dúsítva még izgalmasabb szomjoltó
  • Forró leves helyett jólesik nyáron egy hűsítő, zamatos gyümölcsleves. Minél kevesebb cukorral édesítse, tejszín helyett natúr joghurttal tegye krémesebbé! Ha zöldségre vágyik, idényzöldségekből is készíthet hidegen fogyasztható leveseket, például hideg sóskalevest.
  • Tízóraira, uzsonnára vagy desszertként fogyasszon friss gyümölcssalátát! Cukor és tejszínhab nélkül a legfinomabb.
  • A feketekávé és a fekete tea koffeintartalma vízhajtó hatású, emiatt fogyasztásuk után mindig igyon meg egy pohár vizet vagy ásványvizet.
  • Ha strandra, vízpartra megy, mindig legyen a táskában elegendő mennyiségű folyadék
  • Gondoskodjon a gyermekek folyamatos folyadékellátásáról, ne engedje el őket egy üveg/palack behűtött víz, citromos víz, gyümölcstea nélkül játszani! Kisebb gyerekek hajlamosak elfeledkezni a szomjúságról, ezért kínálja őket rendszeresen innivalóval!
  • Ne feledkezzen meg az idősebb családtagokról sem. Idősebb korban (csakúgy, mint gyermekkorban) a szervezet hamarabb kiszárad, csökken a szomjúságérzet is.
  • Megoldást jelenthet a reggel előre kikészített legalább 1-1,5 liter folyadék, amely egész nap szem előtt van, így folyamatosan figyelmeztet a rendszeres folyadékpótlás szükségességére.

Tippek az ünnepi étkezéshez! – 2. rész

Az ünnepi asztalról nem hiányozhatnak a különféle desszertek, sós sütemények. Ezeket a finomságokat szintén nem kell nélkülöznünk, amennyiben néhány szempontot figyelembe veszünk.

Tippek az ünnepi étkezéshez! – 1. rész

A meghitt, békés ünnepek alkalmával számos ízletes, hagyományos étellel-itallal kedveskedhetünk szeretteinknek. Célszerű betartani néhány hasznos tanácsot, hogy az étkezés ne okozzon gyomorpanaszokat, valamint nem kívánt súlyfelesleget.   Ajánlásainkkal egészségesebbé tehetjük a klasszikus ünnepi fogásokat, így nem kell lemondanunk a legfinomabb ételekről sem! Az ételsor megtervezésekor ügyeljünk a megfelelő, jó minőségi alapanyag kiválasztására, amelyet helyes konyhatechnológiával […]

Folytatódik az élelmezésvezetők képzése

2018-ban Győrben, Szegeden, Szombathelyen, Miskolcon és Budapesten várja az OGYÉI a szakembereket

OKOSTÁNYÉR® gyerekeknek adagolási útmutatóval

A felnőtt lakosság után a 6-17 éves korosztály számára is új hazai táplálkozási ajánlást adott ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.  Másfél évvel a hazai felnőtt lakosságnak szóló táplálkozási ajánlás után a gyerekekét is kidolgozta a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ). A Gyerek OKOSTÁNYÉR® jelölésrendszerében és megközelítési módjában a felnőttekét követi és a legfrissebb tudományos […]

Iskolabüfé fesztivál – a regisztrációt megnyitottuk!

2017. november 25-én, fesztiválra invitálja az iskolabüféket üzemeltető vállalkozókat, pedagógusokat és az egészséges táplálkozás iránt elkötelezett szülőket és gyerekeiket az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

Egészséges édesség …. létezik?

Édesség és egészség – létezhet vajon ez a két szó pozitív kicsengéssel egy mondatban? Kezdjük egy picit távolabbról, kinek mi az édesség? Vannak élelmiszerek, amik egyértelműen ebbe a csoportba sorolhatók pl.: cukorka, csokoládé, torta, stb.. Azonban sok olyan is van, ami az emberek nagy többségének annyira a minden napi étkezései részévé váltak, hogy talán már […]

Bilaterális együttműködés a gyermekkori elhízás megfékezése érdekében

Lezárult a „Bilaterális együttműködés a gyermekkori elhízás megfékezése érdekében” című projekt, amely a Norvég Népegészségügyi Intézet (Norwegian Institute of Public Health) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelemezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) között valósult meg.

Hurrá, itt a sütőtök szezon!

Az ősz beköszöntével nem csak a hideg idő érkezett meg, de nagy örömünkre a sütőtök szezonja is! A sütőtököt nem csak finom édeskés íze miatt szeretjük, hanem azért is mert nagyszerű vitamin- és ásványianyag-forrás. 

Minisorozat a menzáról – Kovács Lázárral, Rákóczi Ferivel és a gyerekekkel (folyamatosan frissülő tartalommal)

Két évvel ezelőtt elindult a menza-reform, mely táplálkozástudományi szempontok alapján igyekszik formálni a gyerekek ízlését. Az új típusú alapanyagok egy része, a bulgúr, a kuszkusz, a köles sok gyerek számára ismeretlen, sokan gondolkodás nélkül utasítják vissza az otthoni, megszokott ízektől eltérő ételeket.

Jó úton járunk a gyermekkori elhízás megelőzésében Október 11-e az Elhízás Világnapja – World Obesity Day

A gyermekkori elhízás előfordulása 2010 óta hazánkban nem változott, de még mindig minden ötödik gyermek túlsúlyos vagy elhízott és az arány jelentős régiós különbségeket mutat – derül ki az OGYÉI adataiból, amit az intézet az Elhízás Világnapja kapcsán közölt szerdán.