Az OGYÉI szakértői, dietetikusai oktatási anyagokkal, plakátokkal, programötletekkel segítik a pedagógusokat abban, hogy a HAPPY-hét folyamán (illetve a teljes tanévben) hatékonyan népszerűsítsék a vízivást az óvodások és iskolások körében. A gyűjteményt évről évre bővítjük.

Van ötleted, hogy milyen egyéb módszerekkel segíthető elő az óvodában, iskolában a gyerekek helyes folyadékfogyasztási szokásainak kialakítása? Írd meg nekünk: happyhet@ogyei.gov.hu

Óvodáknak, alsó tagozatos iskolásoknak

Programötletek

Vízzel kapcsolatos online feladatok

Trófea/ajándék készítése
Kérjük meg a gyerekeket, hogy figyeljék meg a családtagjaik folyadékfogyasztási szokásait. Aki nem iszik elég vizet vagy aki túl sok cukros italt iszik, annak meséljenek arról, milyen fontos szerepe van a vízivásnak az egészség megőrzésében. Készítsenek a gyerekek egy trófeát/ajándékot és jutalmazzák meg vele azt a családtagot, aki megpróbál változtatni a szokásain.

Oktatás

A HAPPY-hét során javasolt egy kifejezetten a helyes folyadékfogyasztási szokásokról szóló oktatásban is részesíteni a gyerekeket. Ehhez segítségül korcsoportokra differenciált óravázlatokat és ppt-prezentációkat bocsátunk rendelkezésre:

“Az élet kútja” c. oktatóvideó, iskolásoknak, az okosdoboz.hu-ról

Nyomtatható plakátok

Nyomtassák és helyezzék ki az óvodában, iskolában a HAPPY-hét hivatalos plakátjait, illetve osszák meg azokat elektronikusan a szülőkkel, gondviselőkkel, hogy az üzenetet a család minden tagjához eljussanak.

Felső tagozatos iskolásoknak, középiskolásoknak

Programötletek

Szövegértési feladatokhoz használható, víz témájú szövegek:

Vízzel kapcsolatos online feladatok:

Közös ötletelés
Gyűjtsenek a tanulók közösen (kisebb csoportokban vagy osztályszinten, pl. az online scrumblr alkalmazás használatával) ötleteket az alábbiakhoz:

  • Hogyan vegyük rá magunkat a rendszeres vízivásra? (tippek, trükkök, módszerek)
  • Hogy csökkentsük az üdítőfogyasztásunkat? (tippek, trükkök, módszerek)

Az iskolai tanórán levetíthető, a vízről szóló tájékoztató filmek, melyeket a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) bocsátott az iskolák rendelkezésére:

Oktatás

A HAPPY-hét során javasolt egy kifejezetten a helyes folyadékfogyasztási szokásokról szóló oktatásban is részesíteni a gyerekeket. Ehhez segítségül korcsoportokra differenciált óravázlatokat és ppt-prezentációkat bocsátunk rendelkezésre.

“Az élet kútja” c. oktatóvideó, iskolásoknak, az okosdoboz.hu-ról

Nyomtatható plakátok

Nyomtassák és helyezzék ki az iskolában a HAPPY-hét hivatalos plakátjait.

Sün Sámuel Óvoda, Jászberény, 2019

Szülőknek

Nyomtatható plakátok

Tipp: a plakátot az iskola e-mailben is kiküldheti a szülőknek!