2018. február 22., csütörtök

Hurrá, itt a sütőtök szezon!

Az ősz beköszöntével nem csak a hideg idő érkezett meg, de nagy örömünkre a sütőtök szezonja is! A sütőtököt nem csak finom édeskés íze miatt szeretjük, hanem azért is mert nagyszerű vitamin- és ásványianyag-forrás. 

Magyarországon a legtöbben csak sütve szokták fogyasztani, pedig ha sütés után leturmixoljuk, püréként nagyszerű alapanyag válik belőle, amit nem csak a babáknak adhatunk, hanem finomabbnál finomabb ételeket készíthetünk belőle. Fahéjjal, vaníliával fűszerezve és meleg tejbe keverve ízletes koffeinmentes sütőtökös latte, azaz tejes ital készíthető belőle; ha pedig a püréhez darált kekszet és fahájat adunk, lehűtjük, majd golyócskákat formázunk belőle és kókuszba forgatjuk, akkor sütőtökös kókuszgolyót kapunk.Ha már unjuk az egyszerű burgonyapürét, készítsünk el sütőtökös verzióban úgy, hogy a sós vízben főtt burgonyát összedolgozzuk a sütőtökpürével, és utána adjuk hozzá ízlés szerint a vajat/margarint és a tejet.

A hagyományos ételekbe is vihetünk egy kis csavart azzal, hogy a megszokott, gyakran használt zöldségeket sütőtökre váltjuk: készíthetünk sütőtök krémlevest, rakott vagy töltött sütőtököt, sütőtök salátát, vagy sütőtökös rizottót.

Sütőtökös-halas rizottó (tankonyhás recept)

Hozzávalók (1 főre):
80g rizottó rizs
100g hámozott, felkockázott sütőtök
1 gerezd fokhagyma
80g pangasius halfilé
halfűszerkeverék
egy kevés só
2g citrombors
50g reszelt sajt (trappista)

Elkészítés:
A rizst kevés olajon üvegesre pirítjuk, zöldség alaplével felöntjük úgy, hogy teljesen ellepje, majd még 2 merőkanállal adunk hozzá.  A felkockázott sütőtököt beletesszük, és a tetejére helyezzük a halat egészben.

Mikor a sütőtök megpuhult, a halat kivesszük, apró darabokra vágjuk és visszatesszük a lábosba, majd egy villával alaposan összekeverjük, hogy a sütőtök összetörjön. Belekeverjük a reszelt sajtot.

Frissen tálaljuk, hogy ne száradjon ki!

Tippek az ünnepi étkezéshez! – 2. rész

Az ünnepi asztalról nem hiányozhatnak a különféle desszertek, sós sütemények. Ezeket a finomságokat szintén nem kell nélkülöznünk, amennyiben néhány szempontot figyelembe veszünk.

Tippek az ünnepi étkezéshez! – 1. rész

A meghitt, békés ünnepek alkalmával számos ízletes, hagyományos étellel-itallal kedveskedhetünk szeretteinknek. Célszerű betartani néhány hasznos tanácsot, hogy az étkezés ne okozzon gyomorpanaszokat, valamint nem kívánt súlyfelesleget.   Ajánlásainkkal egészségesebbé tehetjük a klasszikus ünnepi fogásokat, így nem kell lemondanunk a legfinomabb ételekről sem! Az ételsor megtervezésekor ügyeljünk a megfelelő, jó minőségi alapanyag kiválasztására, amelyet helyes konyhatechnológiával […]

Folytatódik az élelmezésvezetők képzése

2018-ban Győrben, Szegeden, Szombathelyen, Miskolcon és Budapesten várja az OGYÉI a szakembereket

OKOSTÁNYÉR® gyerekeknek adagolási útmutatóval

A felnőtt lakosság után a 6-17 éves korosztály számára is új hazai táplálkozási ajánlást adott ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.  Másfél évvel a hazai felnőtt lakosságnak szóló táplálkozási ajánlás után a gyerekekét is kidolgozta a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ). A Gyerek OKOSTÁNYÉR® jelölésrendszerében és megközelítési módjában a felnőttekét követi és a legfrissebb tudományos […]

Iskolabüfé fesztivál – a regisztrációt megnyitottuk!

2017. november 25-én, fesztiválra invitálja az iskolabüféket üzemeltető vállalkozókat, pedagógusokat és az egészséges táplálkozás iránt elkötelezett szülőket és gyerekeiket az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

Egészséges édesség …. létezik?

Édesség és egészség – létezhet vajon ez a két szó pozitív kicsengéssel egy mondatban? Kezdjük egy picit távolabbról, kinek mi az édesség? Vannak élelmiszerek, amik egyértelműen ebbe a csoportba sorolhatók pl.: cukorka, csokoládé, torta, stb.. Azonban sok olyan is van, ami az emberek nagy többségének annyira a minden napi étkezései részévé váltak, hogy talán már […]

Bilaterális együttműködés a gyermekkori elhízás megfékezése érdekében

Lezárult a „Bilaterális együttműködés a gyermekkori elhízás megfékezése érdekében” című projekt, amely a Norvég Népegészségügyi Intézet (Norwegian Institute of Public Health) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelemezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) között valósult meg.

Hurrá, itt a sütőtök szezon!

Az ősz beköszöntével nem csak a hideg idő érkezett meg, de nagy örömünkre a sütőtök szezonja is! A sütőtököt nem csak finom édeskés íze miatt szeretjük, hanem azért is mert nagyszerű vitamin- és ásványianyag-forrás. 

Minisorozat a menzáról – Kovács Lázárral, Rákóczi Ferivel és a gyerekekkel (folyamatosan frissülő tartalommal)

Két évvel ezelőtt elindult a menza-reform, mely táplálkozástudományi szempontok alapján igyekszik formálni a gyerekek ízlését. Az új típusú alapanyagok egy része, a bulgúr, a kuszkusz, a köles sok gyerek számára ismeretlen, sokan gondolkodás nélkül utasítják vissza az otthoni, megszokott ízektől eltérő ételeket.

Jó úton járunk a gyermekkori elhízás megelőzésében Október 11-e az Elhízás Világnapja – World Obesity Day

A gyermekkori elhízás előfordulása 2010 óta hazánkban nem változott, de még mindig minden ötödik gyermek túlsúlyos vagy elhízott és az arány jelentős régiós különbségeket mutat – derül ki az OGYÉI adataiból, amit az intézet az Elhízás Világnapja kapcsán közölt szerdán.