2018. június 24., vasárnap

Irma néni Magyarország legkedvesebb konyhás nénije

Román Józsefné, Irma néni lett Magyarország legkedvesebb konyhás nénije a gyerekek szavazatai alapján azon a pályázaton, melyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet hirdetett meg ez év márciusában. A közétkeztetés jelentőségére fókuszáló 2018-as kampányban azokra a konyhai dolgozókra irányult a figyelem, akik sokat tesznek és tehetnek azért, hogy a tanulók elégedettebbek legyenek és szívesen fogadják, kóstolják meg azokat az ízeket, ételeket melyekkel nem feltétlen találkoznak otthon.

Az OGYÉI a játék során arra kérte a tanulókat, készítsenek egy szelfit azokkal a konyhás nénikkel vagy bácsikkal, akik a menzán nap mint nap kiszolgálják őket, kedvesek és segítőkészek. A pályázatra érkezett fotókat az „Élj könnyebben” címmel indított Facebook oldalra töltötték fel a szervezők, a nyertes az lett, akinek a fotója a legtöbb lájkot kapta. A játékban 102 iskolai osztály vett részt, 69 konyhai dolgozó, közülük 62 néni és 7 bácsi kapott jelölést, a képekre összesen 15 300 like érkezett.

Irma nénit az Érdligeti Általános Iskola 6/a osztályának tanulói nevezeték be a játékba, a gyerekek a fotó mellé küldött indoklásban azt írták: “Irmus néni olyan régóta dolgozik az iskola konyháján, hogy még anyukámnak is ő adta az ebédet, amikor ebbe az iskolába járt. Ő is és én is nagyon szeretjük”; Irmus néni mindig kedves velünk, figyel ránk, érdeklődik, hogy vagyunk”; ” Ha valaki éhes, bármikor kérhetünk repetát, de azt is fejben tartja, hogy ki mit nem szeret az ennivalók közül.”

Az OGYÉI által szervezett díjátadó ünnepségre valamennyi játékban résztvevő konyhás nénit, bácsit meghívták a szervezők, az OGYÉI főigazgatója adta át a díjakat. A dr. Pozsgay Csilla emlékeztetett arra: azzal, hogy a kormány 2015-ben egy, az egészséges táplálkozás elveire épülő közétkeztetési rendeletet fogadott el. jelentős lépést tett a jövő nemzedékének egészségéért. Az elmúlt időszak eredményei igazolták a kabinet eltökéltségét. Egy nemrégiben, a WHO által kezdeményezett vizsgálat – mely egy korábbi, 2013-as elemzés adatait vetette össze a 2017-es tapasztalatokkal – azt mutatja: már négy év alatt is sikerült pozitív változást elérni. Az iskolai menzákon jelentősen megnövekedett a friss zöldség és gyümölcs aránya, csökkent az ételekben a hozzáadott cukor mennyisége, a korábbinál sokkal szigorúbb kritériumok alapján válogatott alapanyagokból főznek a konyhákon.

Ám ahhoz, hogy tovább léphessünk, nem csak rendeletre, hanem a közétkeztetésben dolgozók elkötelezettségére is szükség van – tette hozzá és a díjátadó ünnepségen megköszönte a játékban résztvevő konyhai dolgozók munkáját. Számos területen van még tennivaló, hangsúlyozta Pozsgay Csilla, fontos lenne például, hogy legyen elegendő idejük a gyerekeknek az iskolában az étkezésre, jó lenne, ha a menza az otthoni étkező hangulatát sugározhatná. A konyha munkatársai is jelentős hatással bírhatnak a gyerekek ízlésének formálásában. A tálalás, az ételek kínálása, az ismeretlen ízek kóstoltatása nagyban befolyásolja azt, hogy a gyerekek milyen arányban fogadják el az ételeket. Egy amerikai vizsgálat két iskola tanulóinak étkezési szokását hasonlította össze, ott ahol a gyerekeket nem kínálták, tíz gyerekből négy, ahol pedig kifejezetten a fogyasztásra buzdították őket hét döntött úgy, vesznek, illetve isznak a kínált gyümölcsből, gyümölcsléből.

A közétkeztetés megítélésének javítása kihívást jelent hiszen  a gyerekek a menzát az otthoni étkezéssel hasonlítják össze. Nem csak a megszokott és az esetleg ismeretlen ízek versenyeznek egymással, előfordul, hogy a családias légkör is hiányzik – ehhez a szeretetteljes, támogató közeghez segíthetik hozzá gyerekeinket a konyhás nénik és bácsik.

Az OGYÉI minden játékban résztvevő konyhai dolgozó munkáját, akiket a gyerekek beneveztek a játékba a „Minőségi közétkeztetésért díjjal” ismert el. Irma néni 35 évnyi teljesítményét és azt a tényt, hogy a gyerekek szavazati alapján Magyarország legkedvesebb konyhásnénije lett, óriásplakátok hirdetik Érden.

 

 

Meghosszabbítottuk a „Keressük 2018 legjobb diétás közétkeztetőit!” felhívás beadási határidejét!

Módosult az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által, a gyermekek iskolai étkezését biztosító cégek részére meghirdetett felhívás, melynek keretében olyan recepteket várunk, melyek három különféle, speciális diétára szoruló gyermekcsoport, a tejfehérje-allergiások, a gluténérzékenyek és a cukorbetegek étkezési igényeire kínálnak megoldást.

Megvannak a nyertes osztályokat – Irma néni sorsolta ki a győzteseket!

Lezárult, és ahogy arról korábban hírt adtunk, Irma néni, Román Józsefné lett Magyarország legkedvesebb konyhás nénije. A Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által meghirdetett pályázatra tanulók nevezhették be kedvenc konyhás nénijüket, bácsijukat, a játékfelhívásban az OGYÉI azt ígérte, a résztvevő közül 10 szerencsés osztály kiránduláson vehet részt.

Irma néni Magyarország legkedvesebb konyhás nénije

Román Józsefné, Irma néni lett Magyarország legkedvesebb konyhás nénije a gyerekek szavazatai alapján azon a pályázaton, melyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet hirdetett meg ez év márciusában. A közétkeztetés jelentőségére fókuszáló 2018-as kampányban azokra a konyhai dolgozókra irányult a figyelem, akik sokat tesznek és tehetnek azért, hogy a tanulók elégedettebbek legyenek és szívesen fogadják, […]

Rekord részvétellel zárult a 9. Happy-hét

Több mint 73 ezer iskolás és óvodás gyermek figyelmét sikerült felhívni a folyadékfogyasztás jelentőségére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által szervezett Happy-hét során. Idén az iskolák mellett már az óvodák is részt vettek a programban.

Hamarosan kiderül, ki lesz Magyarország legkedveltebb konyhás nénije vagy bácsija!

Több mint száz osztály nevezte be legkedvesebb konyhás nénijét/bácsiját abba a játékba, melyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet indított az iskolák körében. A pályázat célja az volt, hogy felhívjuk a figyelmet azoknak a munkájára is, akik a közétkeztetés fontos láncszemeként nap mint nap hatással vannak a gyerekek egészségére. A gondos tálalás, a kedves kiszolgálás […]

A túlsúlyos serdülők 80%-a túlsúlyos felnőtt lesz!

Lezajlott a 9. HAPPY-hét! Kilencedik alkalommal, 2018. március 19-23 között rendezte meg az Országos Gyógyszerészeti és Élelemezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a fiataloknak szóló magyarországi vízfogyasztást népszerűsítő HAPPY-hetet. A program egyre népszerűbb az iskolák és óvodák körében, a tavalyi évhez képest több mint kétszer annyi, 404 intézmény (245 iskola és 159 óvoda) jelentkezett.  Ez azt jelenti, hogy […]

Meghosszabbítjuk a határidőt – küldjetek szelfit április 30-ig! Keressük 2018 legkedvesebb konyhás nénijét/bácsiját!

Osztálykirándulást nyerhet tíz osztály az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által szervezett játékon, melynek keretében keressük 2018 legkedvesebb konyhás nénijét/bácsiját! Tekintettel a tavaszi szünetre – pedagógusok kérésére – meghosszabbítottuk a jelentkezési határidőt április 30-ig!

Tippek húsvéti étkezéshez

Hazánkban a Húsvét a Karácsony mellett az év egyik legjelentősebb ünnepe, így nem csoda, hogy számos hagyományos menü szerepel a családi asztalon. A sonka, tojás, bárány, torma, kalács a legismertebb ételek, csak, hogy néhányat kiemeljünk. Fontos szempont, hogy az ételsor kiválasztásakor a megfelelő, jó minőségi alapanyagot részesítsük előnyben, helyes konyhatechnológiát alkalmazzunk, továbbá ügyeljünk a változatosságra […]

Hogyan fejlődik gyermekünk?

Gyermekünk újszülött vagy tipegő korában gyakran találkozik védőnővel, gyermekorvossal, a szakemberek egy ideig folyamatosan nyomon követik fejlődését. A későbbiek során az alapvető, otthon is elvégezhető méréseket (pl. testsúly, testmagasság) érdemes elvégezni, így a szülők láthatják a változásokat.

Ki lesz „2018 legkedvesebb iskolai konyhás nénije vagy bácsija”?

Kedveled az iskoládban a konyhai dolgozókat? Szépen tálalják az ételed, kedvesen szólítanak meg? Megjegyzik, hogy mi a kedvenc ételed? Segítőkészek, ha kérdésed van? Készíts vele egy szelfit és nyerjetek!