2017. október 22., vasárnap

Jó úton járunk a gyermekkori elhízás megelőzésében Október 11-e az Elhízás Világnapja – World Obesity Day

A gyermekkori elhízás előfordulása 2010 óta hazánkban nem változott, de még mindig minden ötödik gyermek túlsúlyos vagy elhízott és az arány jelentős régiós különbségeket mutat – derül ki az OGYÉI adataiból, amit az intézet az Elhízás Világnapja kapcsán közölt szerdán.

Az elmúlt 40 évben tízszeresére nőtt az elhízott gyermekek száma világviszonylatban: míg 1975-ben 11 millió, 2016-ban már 124 millió gyermek küzdött súlyproblémákkal ­– a mai napon a The Lancet tudományos folyóiratban megjelent közlemény az eddigi legnagyobb esetszámú epidemiológiai vizsgálat eredményeit mutatja be 31,5 millió, 5-19 éves gyermek mért adatai alapján. 

A vizsgálatban, melyet az Imperial College London és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetett, több mint 1000 kutató működött közre, köztük az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet munkatársai. 

Az eredmények szerint Magyarországon a 6-8 éves gyermekek több mint 20%-a (fiúk 20,5%, lányok 21,9%) túlsúlyos (ami az enyhébb forma) vagy elhízott (ami a súlyosabb kórkép). 

Ezzel Magyarország jelenleg a lányoknál világviszonylatban a túlsúly viszonyában a 200-as listán 99. (első három: Nauru, Palau, Cook-szigetek), az elhízás viszonyában pedig 85. helyen áll (első három: Nauru, Cook-szigetek, Palau). Fiúknál a túlsúly viszonyában hazánk valamivel kedvezőtlenebb helyzetben van, az 50. helyet foglalja el (első három: Nauru, Palau, Amerikai Samoa), míg az elhízás viszonyában az 54. helyen áll (első három: Cook-szigetek, Nauru, Palau). Szétnézve a régióban, ezzel az eredménnyel olyan országokat „utasítunk magunk mögé”, mint Németország, Franciaország vagy Belgium, akik mind előttünk szerepelnek a listán (ebben az esetben minél hátrébb vagyunk a listán, az eredmény annál kedvezőbb). A listát erre a linkre kattintva érhetik el! 

A teljes közleményt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés – egészségügyi Intézet honlapján olvashatja el.

Minisorozat a menzáról – Kovács Lázárral, Rákóczi Ferivel és a gyerekekkel

Két évvel ezelőtt elindult a menza-reform, mely táplálkozástudományi szempontok alapján igyekszik formálni a gyerekek ízlését. Az új típusú alapanyagok egy része, a bulgúr, a kuszkusz, a köles sok gyerek számára ismeretlen, sokan gondolkodás nélkül utasítják vissza az otthoni, megszokott ízektől eltérő ételeket.

Jó úton járunk a gyermekkori elhízás megelőzésében Október 11-e az Elhízás Világnapja – World Obesity Day

A gyermekkori elhízás előfordulása 2010 óta hazánkban nem változott, de még mindig minden ötödik gyermek túlsúlyos vagy elhízott és az arány jelentős régiós különbségeket mutat – derül ki az OGYÉI adataiból, amit az intézet az Elhízás Világnapja kapcsán közölt szerdán.

„Egészséges is lehet finom” – családi pályázatunk lezárult

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet 2017. augusztus 18  – szeptember 30. között pályázatot hirdetett a családok számára. A pályázat célja az volt, hogy megismerjük és megismertessük azokat a változatos és egészséges összetevőkből készült, kisétkezésekre (tízóraira, uzsonnára) szánt ételeket, amelyeket a szülők készítenek és csomagolnak gyermekeiknek, nap mint nap iskolaidőben.

Keressük a közétkeztető cégek által folytatott jó gyakorlatokat!

A közétkeztetés reformját népszerűsítő kommunikációs kampányunk keretében keressük azokat az közétkeztető cégek által folytatott jó gyakorlatokat, melyek mintául szolgálhatnak az iskolák, szülők és pedagógusok számára

Felhívás – közkonyha fejlesztés

Magyarország Kormányának felhívása a vidéki térségekben található, helyi termékértékesítést szolgáló piacok, vásárterek infrastrukturális fejlesztésének, illetve a közétkeztetés fejlesztésének megvalósítása érdekében került meghirdetésre. A vidéki térségek kisméretű infrastruktúrájának és alapvető szolgáltatásainak fejlesztésére. Helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális fejlesztése, közétkeztetés fejlesztése. A felhívás kódszáma: VP6-7.2.1-7.4.1.3-17

„Egészséges is lehet finom” – pályázat családok számára

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet 2017. augusztus 18  – szeptember 15. között pályázatot hirdet a családok számára. Keressük a legjobb kisétkezésekre szánt ételeket! A pályázat célja, hogy megismerjük és megismertessük azokat a változatos és egészséges összetevőkből készült, kisétkezésekre (tízóraira, uzsonnára) szánt ételeket, amelyeket a szülők készítenek és csomagolnak gyermekeiknek, nap mint nap iskolaidőben. A […]

Kötelező képzést indít az OGYÉI élelmezésvezetőknek

Szeptembertől nyolc alkalommal – a fővárosban és több vidéki helyszínen – indít képzést az közétkeztetési cégek élelmezésvezetői számára az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

Intézményi követelmények – kérdések és válaszok a rendelet kapcsán

A közétkeztetők számára is szeretnénk elérhető, naprakész információkat megosztani, amellyel támogatjuk munkájukat. Gyakran Ismételt Kérdések rovatunkban, témakörönként összegyűjtöttük néhány kérdést és választ, amelyek hasznosak lehetnek a rendelettel kapcsolatosan felmerült kérdések tisztázásában. Ezen a héten az intézmény típusokat, általános követelményeket, munkahelyi étkezést vesszük górcső alá.

10+ 1 tipp külföldi utazáshoz, nyaraláshoz

A nyaralást elsősorban a gyomorpanaszok keseríthetik meg, ezt az alábbi jó tanácsok betartásával elkerülheti!

’Táplálkozás-egészségügyi szempontok a közétkeztetésben’ képzés tájékoztató

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet tájékoztatja a közétkeztetési rendeletben előírt képzés iránt érdeklődőket, hogy a képzés szakmai anyagai elkészültek, jelenleg a helyszínek és időpontok egyeztetése zajlik.