2017. szeptember 20., szerda

Kétszáz intézmény részvételével zárult a Happy-hét kampány

Nyolcadik alkalommal, május 8-12. között rendezte meg a magyarországi vízfogyasztás népszerűsítéseként a fiataloknak szóló Happy-hét kampányt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. Idén először az iskolák mellett az óvodák jelentkezését is várták a szervezők.  A 2017-es Happy-hét hasonlóan az előző évekhez egyaránt népszerű volt a gyerekek és a pedagógusok körében. Összesen 174 intézményből (132 iskola és 42 óvoda), több mint 36 ezer gyermek (36272) vett részt a kampányban.

A Happy-héthez való csatlakozás feltétele az volt, hogy legalább egy – OGYÉI által ajánlott vagy az iskola/óvoda által kidolgozott – vízfogyasztást népszerűsítő programpontot valósítsanak meg az intézmények és ennek dokumentációját, pályázati anyagát 2017. június 2-ig juttassák el számunkra. A beküldött pályaműveket szakmai zsűri bírálta el.

A kampányzáró sajtótájékoztatón Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára felhívta a figyelmet arra: a felnőtt lakosság 65 százaléka küzd túlsúllyal, a kisiskolások körében minden 4. lány, illetve minden 5. fiú túlsúlyos vagy elhízott. Az elhízás évekkel rövidíti meg az életet, illetve befolyással van az egészségben eltöltött évek számára. Magyarország az utóbbi években komoly eredményeket tud felmutatni az egészséges életmód felé elmozdulásban, példaként említette a dohányzás lehetőségeinek korlátozását, a Népegészségügyi Termákadó (NETA) hatálya alá eső termékek kitiltását az iskolákból és a mindennapos testnevelés bevezetését. A kormány mindent elkövet azért – mondta, hogy a jövő nemzedéke egészséges és fitt legyen, ezért is fontos, hogy minél fiatalabb korban, már az óvodákban elkezdődjön a tudatos egészségnevelés.

Dr. Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója felhívta a szülők figyelmét arra is, hogy a megfelelő folyadékellátottság nemcsak a fizikai egészségre, hanem az agyműködésre, a hangulatra, és a gyerekek szellemi teljesítőképességére is pozitív hatással van. Fontos, hogy a szülők a nyári szünetben is figyeljenek a gyerekeikre. Az OGYÉI közétkeztetést népszerűsítő portálján, a merokanal.hu-n ötleteket és tippeket kaphatnak a szülők arra vonatkozóan, hogy mivel pótolják a folyadékot nyári melegben.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára a Happy-hét zárórendezvényén elmondta: a kormányzat elkötelezett a vízivás és a gyermekek egészséges életmódjának népszerűsítésében, ezért is tette lehetővé, hogy mára 318 ezer gyermek jusson hozzá naponta egészséges ételekhez az oktatási intézményekben.

A Happy-hét során a legtöbb programelemet a dunakeszin lévő Bárdos Lajos Általános Iskola valósította meg, a pályázat főnyereményeként egy játékkal egybekötött közös főzést nyertek, a program az OGYÉI tankonyhájában zajlik majd.
A 2017-es Happy-hét nem csupán azért volt különleges, mert már az óvodák is csatlakozhattak a programhoz, hanem mert sokkal több nyeremény várt a résztvevő intézményekre, mint korábban. Az idei év további nyertesei és nyereményeik a következők:
A legtöbb programelemet megvalósító óvoda nyereménye 1,5-2 órás kicsiknek szóló művészeti foglalkozás a MUS-E Magyarország jóvoltából (20 óvodás). Nyerte: dóci Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola és Óvoda.
Az „Élet a víz alatt” címmel meghirdetett rajzpályázat nyertese Sávoli Vivien Eszter, a Tolna Megyei Önkormányzat, Göllesz Viktor Általános Iskolájának 7.b osztályos tanulója, aki rajzával ezzel egyszeri belépési lehetőséget nyert osztályának a Tropicariumba.
A „Légy HAPPY” című klip verseny nyertes iskolája (30 tanuló) egyszeri belépést nyer a CSOPA Playbar előadótermébe, a „Hideg percek” tudományos show-ra. Az nyertes intézmény: Gesztelyi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola.

Az idei év nyerteseinek gratulálunk és kivétel nélkül minden intézménynek, tanárnak, nevelőnek köszönjük az aktív részvételt. Reméljük jövőre, a 9. Happy-héten még több gyereket tudunk motiválni versenykiírásunkkal.

Addig is látogassák közösségi oldalainkat, valamint honlapunkat, ahol folyamatosan találnak friss információt, letölthető oktatóanyagokat, plakátokat, amelyek szabadon felhasználhatók mindenki számára.

Keressük a közétkeztető cégek által folytatott jó gyakorlatokat!

A közétkeztetés reformját népszerűsítő kommunikációs kampányunk keretében keressük azokat az közétkeztető cégek által folytatott jó gyakorlatokat, melyek mintául szolgálhatnak az iskolák, szülők és pedagógusok számára

Felhívás – közkonyha fejlesztés

Magyarország Kormányának felhívása a vidéki térségekben található, helyi termékértékesítést szolgáló piacok, vásárterek infrastrukturális fejlesztésének, illetve a közétkeztetés fejlesztésének megvalósítása érdekében került meghirdetésre. A vidéki térségek kisméretű infrastruktúrájának és alapvető szolgáltatásainak fejlesztésére. Helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális fejlesztése, közétkeztetés fejlesztése. A felhívás kódszáma: VP6-7.2.1-7.4.1.3-17

„Egészséges is lehet finom” – pályázat családok számára

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet 2017. augusztus 18  – szeptember 15. között pályázatot hirdet a családok számára. Keressük a legjobb kisétkezésekre szánt ételeket! A pályázat célja, hogy megismerjük és megismertessük azokat a változatos és egészséges összetevőkből készült, kisétkezésekre (tízóraira, uzsonnára) szánt ételeket, amelyeket a szülők készítenek és csomagolnak gyermekeiknek, nap mint nap iskolaidőben. A […]

Kötelező képzést indít az OGYÉI élelmezésvezetőknek

Szeptembertől nyolc alkalommal – a fővárosban és több vidéki helyszínen – indít képzést az közétkeztetési cégek élelmezésvezetői számára az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

Intézményi követelmények – kérdések és válaszok a rendelet kapcsán

A közétkeztetők számára is szeretnénk elérhető, naprakész információkat megosztani, amellyel támogatjuk munkájukat. Gyakran Ismételt Kérdések rovatunkban, témakörönként összegyűjtöttük néhány kérdést és választ, amelyek hasznosak lehetnek a rendelettel kapcsolatosan felmerült kérdések tisztázásában. Ezen a héten az intézmény típusokat, általános követelményeket, munkahelyi étkezést vesszük górcső alá.

10+ 1 tipp külföldi utazáshoz, nyaraláshoz

A nyaralást elsősorban a gyomorpanaszok keseríthetik meg, ezt az alábbi jó tanácsok betartásával elkerülheti!

’Táplálkozás-egészségügyi szempontok a közétkeztetésben’ képzés tájékoztató

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet tájékoztatja a közétkeztetési rendeletben előírt képzés iránt érdeklődőket, hogy a képzés szakmai anyagai elkészültek, jelenleg a helyszínek és időpontok egyeztetése zajlik.

Tippek ötletek a nyári melegben ha kirándulni megyünk

Végre itt a nyár, beköszöntött a jó idő, vége az iskolának. Szülőként törhetjük a fejünket: mit csomagoljunk az uzsonnástáskába, ha kirándulni vagy táborba megy a gyerekünk? Tippek, ötletek a nyári uzsonnához!

Só használata – kérdések és válaszok a rendelet kapcsán

A közétkeztetők számára is szeretnénk elérhető, naprakész információkat megosztani, amellyel támogatjuk munkájukat. Gyakran Ismételt Kérdések rovatunkban, témakörönként összegyűjtöttük néhány kérdést és választ, amelyek hasznosak lehetnek a rendelettel kapcsolatosan felmerült kérdések tisztázásában. Ezen a héten a sót helyezzük fókuszba.

Hurrá nyaralunk…! – és mi legyen a családi útipatikában?

Végre itt a nyár, remek az idő az iskolának is vége és kezdődhet a csupa nagy betűs, élményekkel teli VAKÁCIÓ. Ez az az időszak, amikor kicsit fellélegzünk, számoljuk vissza a napokat a családi nyaralásig. A gyerekek izgatottan várják, hogy mikor indulunk már végre. Mi szülők pedig elkezdjük tervezni, hogy mit vigyünk magunkkal és csomagolás közben […]