2018. február 22., csütörtök

Kétszáz intézmény részvételével zárult a Happy-hét kampány

Nyolcadik alkalommal, május 8-12. között rendezte meg a magyarországi vízfogyasztás népszerűsítéseként a fiataloknak szóló Happy-hét kampányt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. Idén először az iskolák mellett az óvodák jelentkezését is várták a szervezők.  A 2017-es Happy-hét hasonlóan az előző évekhez egyaránt népszerű volt a gyerekek és a pedagógusok körében. Összesen 174 intézményből (132 iskola és 42 óvoda), több mint 36 ezer gyermek (36272) vett részt a kampányban.

A Happy-héthez való csatlakozás feltétele az volt, hogy legalább egy – OGYÉI által ajánlott vagy az iskola/óvoda által kidolgozott – vízfogyasztást népszerűsítő programpontot valósítsanak meg az intézmények és ennek dokumentációját, pályázati anyagát 2017. június 2-ig juttassák el számunkra. A beküldött pályaműveket szakmai zsűri bírálta el.

A kampányzáró sajtótájékoztatón Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára felhívta a figyelmet arra: a felnőtt lakosság 65 százaléka küzd túlsúllyal, a kisiskolások körében minden 4. lány, illetve minden 5. fiú túlsúlyos vagy elhízott. Az elhízás évekkel rövidíti meg az életet, illetve befolyással van az egészségben eltöltött évek számára. Magyarország az utóbbi években komoly eredményeket tud felmutatni az egészséges életmód felé elmozdulásban, példaként említette a dohányzás lehetőségeinek korlátozását, a Népegészségügyi Termákadó (NETA) hatálya alá eső termékek kitiltását az iskolákból és a mindennapos testnevelés bevezetését. A kormány mindent elkövet azért – mondta, hogy a jövő nemzedéke egészséges és fitt legyen, ezért is fontos, hogy minél fiatalabb korban, már az óvodákban elkezdődjön a tudatos egészségnevelés.

Dr. Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója felhívta a szülők figyelmét arra is, hogy a megfelelő folyadékellátottság nemcsak a fizikai egészségre, hanem az agyműködésre, a hangulatra, és a gyerekek szellemi teljesítőképességére is pozitív hatással van. Fontos, hogy a szülők a nyári szünetben is figyeljenek a gyerekeikre. Az OGYÉI közétkeztetést népszerűsítő portálján, a merokanal.hu-n ötleteket és tippeket kaphatnak a szülők arra vonatkozóan, hogy mivel pótolják a folyadékot nyári melegben.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára a Happy-hét zárórendezvényén elmondta: a kormányzat elkötelezett a vízivás és a gyermekek egészséges életmódjának népszerűsítésében, ezért is tette lehetővé, hogy mára 318 ezer gyermek jusson hozzá naponta egészséges ételekhez az oktatási intézményekben.

A Happy-hét során a legtöbb programelemet a dunakeszin lévő Bárdos Lajos Általános Iskola valósította meg, a pályázat főnyereményeként egy játékkal egybekötött közös főzést nyertek, a program az OGYÉI tankonyhájában zajlik majd.
A 2017-es Happy-hét nem csupán azért volt különleges, mert már az óvodák is csatlakozhattak a programhoz, hanem mert sokkal több nyeremény várt a résztvevő intézményekre, mint korábban. Az idei év további nyertesei és nyereményeik a következők:
A legtöbb programelemet megvalósító óvoda nyereménye 1,5-2 órás kicsiknek szóló művészeti foglalkozás a MUS-E Magyarország jóvoltából (20 óvodás). Nyerte: dóci Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola és Óvoda.
Az „Élet a víz alatt” címmel meghirdetett rajzpályázat nyertese Sávoli Vivien Eszter, a Tolna Megyei Önkormányzat, Göllesz Viktor Általános Iskolájának 7.b osztályos tanulója, aki rajzával ezzel egyszeri belépési lehetőséget nyert osztályának a Tropicariumba.
A „Légy HAPPY” című klip verseny nyertes iskolája (30 tanuló) egyszeri belépést nyer a CSOPA Playbar előadótermébe, a „Hideg percek” tudományos show-ra. Az nyertes intézmény: Gesztelyi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola.

Az idei év nyerteseinek gratulálunk és kivétel nélkül minden intézménynek, tanárnak, nevelőnek köszönjük az aktív részvételt. Reméljük jövőre, a 9. Happy-héten még több gyereket tudunk motiválni versenykiírásunkkal.

Addig is látogassák közösségi oldalainkat, valamint honlapunkat, ahol folyamatosan találnak friss információt, letölthető oktatóanyagokat, plakátokat, amelyek szabadon felhasználhatók mindenki számára.

Tippek az ünnepi étkezéshez! – 2. rész

Az ünnepi asztalról nem hiányozhatnak a különféle desszertek, sós sütemények. Ezeket a finomságokat szintén nem kell nélkülöznünk, amennyiben néhány szempontot figyelembe veszünk.

Tippek az ünnepi étkezéshez! – 1. rész

A meghitt, békés ünnepek alkalmával számos ízletes, hagyományos étellel-itallal kedveskedhetünk szeretteinknek. Célszerű betartani néhány hasznos tanácsot, hogy az étkezés ne okozzon gyomorpanaszokat, valamint nem kívánt súlyfelesleget.   Ajánlásainkkal egészségesebbé tehetjük a klasszikus ünnepi fogásokat, így nem kell lemondanunk a legfinomabb ételekről sem! Az ételsor megtervezésekor ügyeljünk a megfelelő, jó minőségi alapanyag kiválasztására, amelyet helyes konyhatechnológiával […]

Folytatódik az élelmezésvezetők képzése

2018-ban Győrben, Szegeden, Szombathelyen, Miskolcon és Budapesten várja az OGYÉI a szakembereket

OKOSTÁNYÉR® gyerekeknek adagolási útmutatóval

A felnőtt lakosság után a 6-17 éves korosztály számára is új hazai táplálkozási ajánlást adott ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.  Másfél évvel a hazai felnőtt lakosságnak szóló táplálkozási ajánlás után a gyerekekét is kidolgozta a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ). A Gyerek OKOSTÁNYÉR® jelölésrendszerében és megközelítési módjában a felnőttekét követi és a legfrissebb tudományos […]

Iskolabüfé fesztivál – a regisztrációt megnyitottuk!

2017. november 25-én, fesztiválra invitálja az iskolabüféket üzemeltető vállalkozókat, pedagógusokat és az egészséges táplálkozás iránt elkötelezett szülőket és gyerekeiket az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

Egészséges édesség …. létezik?

Édesség és egészség – létezhet vajon ez a két szó pozitív kicsengéssel egy mondatban? Kezdjük egy picit távolabbról, kinek mi az édesség? Vannak élelmiszerek, amik egyértelműen ebbe a csoportba sorolhatók pl.: cukorka, csokoládé, torta, stb.. Azonban sok olyan is van, ami az emberek nagy többségének annyira a minden napi étkezései részévé váltak, hogy talán már […]

Bilaterális együttműködés a gyermekkori elhízás megfékezése érdekében

Lezárult a „Bilaterális együttműködés a gyermekkori elhízás megfékezése érdekében” című projekt, amely a Norvég Népegészségügyi Intézet (Norwegian Institute of Public Health) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelemezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) között valósult meg.

Hurrá, itt a sütőtök szezon!

Az ősz beköszöntével nem csak a hideg idő érkezett meg, de nagy örömünkre a sütőtök szezonja is! A sütőtököt nem csak finom édeskés íze miatt szeretjük, hanem azért is mert nagyszerű vitamin- és ásványianyag-forrás. 

Minisorozat a menzáról – Kovács Lázárral, Rákóczi Ferivel és a gyerekekkel (folyamatosan frissülő tartalommal)

Két évvel ezelőtt elindult a menza-reform, mely táplálkozástudományi szempontok alapján igyekszik formálni a gyerekek ízlését. Az új típusú alapanyagok egy része, a bulgúr, a kuszkusz, a köles sok gyerek számára ismeretlen, sokan gondolkodás nélkül utasítják vissza az otthoni, megszokott ízektől eltérő ételeket.

Jó úton járunk a gyermekkori elhízás megelőzésében Október 11-e az Elhízás Világnapja – World Obesity Day

A gyermekkori elhízás előfordulása 2010 óta hazánkban nem változott, de még mindig minden ötödik gyermek túlsúlyos vagy elhízott és az arány jelentős régiós különbségeket mutat – derül ki az OGYÉI adataiból, amit az intézet az Elhízás Világnapja kapcsán közölt szerdán.