Az étlap a konyha hírmondója

Arra is kötelezi a menzarendelet a közétkeztetőket, hogy megfelelően tájékoztassák a gyermekeket, a pedagógusokat és a szülőket is a heti étrendről.

A szolgáltatóknak minden étkezéshez étlapot kell készíteniük, és azt a vendégek számára jól látható helyen ki is kell függeszteniük. Bölcsődékben, óvodákban, iskolákban ezt úgy kell megtenniük, hogy a szülők is láthassák ezeket a tájékoztatókat.

Ha mód van rá, akkor az a legjobb, ha van elektronikus közzététel is – például az intézmény publikus honlapján. Így azok a szülők is könnyen elérhetik ezt az információt, akik nem jutnak el minden nap az iskoláig. A gyermekük otthoni, változatos táplálásához viszont nekik is tudniuk kell azt, hogy mit kapott napközben a fő- és a kisétkezésekre.

A szülőknek sokszor nagy terhet jelent a diétát igénylő gyermekük étkeztetése. A diétás étrendek elérhetővé tétele számukra a szokottnál is nagyobb segítség lehet. Nem csak az otthoni táplálás változatosságát teszi könnyebben elérhetővé, hanem egy-egy kreatív dietetikus munkája példákat, ötleteket is adhat a szülőknek.

Az étlapokon fontos feltüntetni az egyes ételek sótartalmát is: ezzel hozzásegíthetjük a szülőket, gyermekeket az óvatosabb, tudatosabb sóhasználathoz. Érdemes lehet az étlappal együtt egy-egy a javasolt teljes napi sóbevitellel kapcsolatos oktató-tájékoztató plakátot is kihelyezni, hogy a szülők, pedagógusok és gyermekek is megfelelően értékelhessék a menzán kapott ételek só tartalmát.