2018. február 22., csütörtök

Minisorozat a menzáról – Kovács Lázárral, Rákóczi Ferivel és a gyerekekkel (folyamatosan frissülő tartalommal)

Két évvel ezelőtt elindult a menza-reform, mely táplálkozástudományi szempontok alapján igyekszik formálni a gyerekek ízlését. Az új típusú alapanyagok egy része, a bulgúr, a kuszkusz, a köles sok gyerek számára ismeretlen, sokan gondolkodás nélkül utasítják vissza az otthoni, megszokott ízektől eltérő ételeket.

Azért, hogy a menzán készülő egészséges ételeket megismertessük a családokkal egy 10 részes, mini sorozatot készítettünk Lázár chef, Rákóczi Feri valamint a gyerekek segítségével. A sorozatunk nem titkolt célja, hogy bepillanthassunk a közétkeztető cégek kulisszatitkaiba, megmutassuk a szülőknek, hogy milyen új ízekkel találkozhatnak gyerekeik nap mint nap a közétkeztetésben.

Sorozatunkkal képernyő elé invitáljuk a szülőket és a gyerekeket és arra bíztatunk mindenkit, próbálják ki receptjeinket, bártan vegyék le az üzletek polcairól az ismeretlen alapanyagokat, kísérletezzenek, készítsék el őket együtt!

Az első részben – amely IDE kattintva érhető el –  szakácsaink a gyerekek segítségével egy egészséges túrós, gyümölcsös desszertet készítenek – egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége. 

Készítsék el közösen a család számára és bizton állíthatjuk, hogy mindenki kedvencévé válik majd!

A sorozat további részeit a következő hetekben minden kedden és csütörtökön tekinthetik meg.

Az új alapanyagokat, élelmiszereket, köreteket érdemes fokozatosan bevezetni. Hasznos trükk, ha azoknak a recepteknek a változtatásával, bővítésével kezdünk, amelyeket már megismert és szeret a család csak esetleg érdemes másképp elnevezni az új kreálmányt. Segíti a zöldségek, köretek, zöld fűszerek ízének megkedveltetését, ha utána nézünk az új hozzávalók történetének, származási helyének és mesélünk róla a gyerekeknek.

A teljes kiőrlésű gabonáknak magasabb a vitamin-, ásványianyag, rost tartalma, ezért ezek használatával hozzá járulhatunk egészségünk megőrzéséhez. Próbálják ki a rakott, töltött ételek, vagdaltak, sütik elkészítésénél. 

Rákóczi Feri, Lázár Chef és a gyerekek a mai napon egy ízletes karajt készítenek rösztivel, amely a menzán már elnyerte a diákok tetszését. Most pedig mondjuk és mutatjuk a receptet, hogy otthon is percek alatt, az asztalunkra tudjunk varázsolni ezt az egyszerű ám annál ízletesebb ételt.

Egy 2000-ben végzett felmérés szerint azon emberek között, akik hetente legalább egyszer ettek tengeri halat, 52%-kal kisebb volt a szívhalál előfordulása, mint azok között, akik havonta egyszer fogyasztottak halat. Ajánlott tehát minden héten valamilyen magas omega 3 tartalmú halat, mondjuk busát vagy lazacot fogyasztani. Így ennek megfelelően íme a TOP50 menzaételből egy halas recept mára.

Chipsek, ropik, hamburger, pizza és gyorsfagyasztott készételek. Sajnos nagyon sok gyerek, de felnőtt is a kelleténél jóval több sót és ízfokozót tartalmazó ételt fogyaszt ma Magyarországon. Számos tudományos bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a magas vérnyomás legfontosabb kockázati tényezője jelenleg a magas sóbevitel! A készételek sórtatalmát nem tudjuk befolyásolni, de ha otthon főzünk,ügyeljünk a só használatára. Ha nem áll rendelkezésünkre friss fűszer, akkor mindig sómentes fűszerkeveréket, ételízesítőt használjunk. Érdemes hagyományos ételeinket kipróbálni egy-egy új fűszerrel is, meglepődnek majd, milyen friss, üde ízekkel találkoznak majd!

Mutassunk példát a gyerekeknek! Csökkentsük a családban is a cukor felhasználást. Például jó minőségű gyümölcsteába ne használjunk cukrot, élvezzük a gyümölcs ízét, de az édességeknél is lehet felezni, esetleg negyedelni a felhasznált cukor mennyiségét. Cukros üdítők helyett pedig igyunk vizet!

Ha egyféleképpen nem esznek meg valamit a gyerekek, akkor érdemes, bevonni őket a főzési folyamatba, kicsit izgalmasabban tálalni, vagy akár „átkeresztelni”, új nevet adni neki, így már nagyobb az esélye, hogy felkeltjük az érdeklődésüket. Persze a menzán, több száz adagnyi étel kiosztásakor erre nem feltétlen lehet minden esetben odafigyelni. Ha a gyerek valamit otthon megkedvelt, akkor azt egészen biztosan a menzán is szeretni fogja. Brokkoli, cukkini, sütőtök, bulgúr, kuszkusz és a társaik – csak egy kis fantázia kell, közös játék  lehet a keresztelő…

Édességek esetén, fontos, hogy a hozzáadott cukor csökkentése mellett próbáljunk meg magas tápanyag tartalmú alapanyagokat is belecsempészni az ételekbe. Igyekezzünk például gyümölcsös, tejes, tejtermékes, teljes kiőrlésű gabonás desszertet készíteni. Azonban ezek se vegyék el a helyet a nyers gyümölcsöktől, zöldségektől, ami egyben vitamin, ásványianyag és rostforrás is, nem beszélve a natúr joghurtról, tejről, ami pedig kiváló kalcium forrás.

Gyakran a szülő saját étkezési szokásai, esetleges érzékenysége, intoleranciája behatárolja az otthoni ételválasztékot! Fontos, ne a saját igénye/lehetősége alapján tervezzen! A lakózérzékeny szülők egy része hajlamos elhagyni a tejtermékeket, pedig a gyermekek egészséges fejlődéséhez szükség lenne rá, hisz a tej, a sajt, a joghurt a legjobb kalciumforrás. Tejcukormentes étrendben ne növényi eredetű, hanem laktózmentes termékekkel helyettesítsük a tejet, tejtermékeket.

Tippek az ünnepi étkezéshez! – 2. rész

Az ünnepi asztalról nem hiányozhatnak a különféle desszertek, sós sütemények. Ezeket a finomságokat szintén nem kell nélkülöznünk, amennyiben néhány szempontot figyelembe veszünk.

Tippek az ünnepi étkezéshez! – 1. rész

A meghitt, békés ünnepek alkalmával számos ízletes, hagyományos étellel-itallal kedveskedhetünk szeretteinknek. Célszerű betartani néhány hasznos tanácsot, hogy az étkezés ne okozzon gyomorpanaszokat, valamint nem kívánt súlyfelesleget.   Ajánlásainkkal egészségesebbé tehetjük a klasszikus ünnepi fogásokat, így nem kell lemondanunk a legfinomabb ételekről sem! Az ételsor megtervezésekor ügyeljünk a megfelelő, jó minőségi alapanyag kiválasztására, amelyet helyes konyhatechnológiával […]

Folytatódik az élelmezésvezetők képzése

2018-ban Győrben, Szegeden, Szombathelyen, Miskolcon és Budapesten várja az OGYÉI a szakembereket

OKOSTÁNYÉR® gyerekeknek adagolási útmutatóval

A felnőtt lakosság után a 6-17 éves korosztály számára is új hazai táplálkozási ajánlást adott ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.  Másfél évvel a hazai felnőtt lakosságnak szóló táplálkozási ajánlás után a gyerekekét is kidolgozta a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ). A Gyerek OKOSTÁNYÉR® jelölésrendszerében és megközelítési módjában a felnőttekét követi és a legfrissebb tudományos […]

Iskolabüfé fesztivál – a regisztrációt megnyitottuk!

2017. november 25-én, fesztiválra invitálja az iskolabüféket üzemeltető vállalkozókat, pedagógusokat és az egészséges táplálkozás iránt elkötelezett szülőket és gyerekeiket az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

Egészséges édesség …. létezik?

Édesség és egészség – létezhet vajon ez a két szó pozitív kicsengéssel egy mondatban? Kezdjük egy picit távolabbról, kinek mi az édesség? Vannak élelmiszerek, amik egyértelműen ebbe a csoportba sorolhatók pl.: cukorka, csokoládé, torta, stb.. Azonban sok olyan is van, ami az emberek nagy többségének annyira a minden napi étkezései részévé váltak, hogy talán már […]

Bilaterális együttműködés a gyermekkori elhízás megfékezése érdekében

Lezárult a „Bilaterális együttműködés a gyermekkori elhízás megfékezése érdekében” című projekt, amely a Norvég Népegészségügyi Intézet (Norwegian Institute of Public Health) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelemezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) között valósult meg.

Hurrá, itt a sütőtök szezon!

Az ősz beköszöntével nem csak a hideg idő érkezett meg, de nagy örömünkre a sütőtök szezonja is! A sütőtököt nem csak finom édeskés íze miatt szeretjük, hanem azért is mert nagyszerű vitamin- és ásványianyag-forrás. 

Minisorozat a menzáról – Kovács Lázárral, Rákóczi Ferivel és a gyerekekkel (folyamatosan frissülő tartalommal)

Két évvel ezelőtt elindult a menza-reform, mely táplálkozástudományi szempontok alapján igyekszik formálni a gyerekek ízlését. Az új típusú alapanyagok egy része, a bulgúr, a kuszkusz, a köles sok gyerek számára ismeretlen, sokan gondolkodás nélkül utasítják vissza az otthoni, megszokott ízektől eltérő ételeket.

Jó úton járunk a gyermekkori elhízás megelőzésében Október 11-e az Elhízás Világnapja – World Obesity Day

A gyermekkori elhízás előfordulása 2010 óta hazánkban nem változott, de még mindig minden ötödik gyermek túlsúlyos vagy elhízott és az arány jelentős régiós különbségeket mutat – derül ki az OGYÉI adataiból, amit az intézet az Elhízás Világnapja kapcsán közölt szerdán.