2018. június 24., vasárnap

Minisorozat a menzáról – Kovács Lázárral, Rákóczi Ferivel és a gyerekekkel

Két évvel ezelőtt elindult a menza-reform, mely táplálkozástudományi szempontok alapján igyekszik formálni a gyerekek ízlését. Az új típusú alapanyagok egy része, a bulgúr, a kuszkusz, a köles sok gyerek számára ismeretlen, sokan gondolkodás nélkül utasítják vissza az otthoni, megszokott ízektől eltérő ételeket.

Azért, hogy a menzán készülő egészséges ételeket megismertessük a családokkal egy 10 részes, mini sorozatot készítettünk Lázár chef, Rákóczi Feri valamint a gyerekek segítségével. A sorozatunk nem titkolt célja, hogy bepillanthassunk a közétkeztető cégek kulisszatitkaiba, megmutassuk a szülőknek, hogy milyen új ízekkel találkozhatnak gyerekeik nap mint nap a közétkeztetésben.

Sorozatunkkal képernyő elé invitáljuk a szülőket és a gyerekeket és arra bíztatunk mindenkit, próbálják ki receptjeinket, bártan vegyék le az üzletek polcairól az ismeretlen alapanyagokat, kísérletezzenek, készítsék el őket együtt!

Az első részben – amely IDE kattintva érhető el –  szakácsaink a gyerekek segítségével egy egészséges túrós, gyümölcsös desszertet készítenek – egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége. 

Készítsék el közösen a család számára és bizton állíthatjuk, hogy mindenki kedvencévé válik majd!

A sorozat további részeit a következő hetekben minden kedden és csütörtökön tekinthetik meg.

Az új alapanyagokat, élelmiszereket, köreteket érdemes fokozatosan bevezetni. Hasznos trükk, ha azoknak a recepteknek a változtatásával, bővítésével kezdünk, amelyeket már megismert és szeret a család csak esetleg érdemes másképp elnevezni az új kreálmányt. Segíti a zöldségek, köretek, zöld fűszerek ízének megkedveltetését, ha utána nézünk az új hozzávalók történetének, származási helyének és mesélünk róla a gyerekeknek.

A teljes kiőrlésű gabonáknak magasabb a vitamin-, ásványianyag, rost tartalma, ezért ezek használatával hozzá járulhatunk egészségünk megőrzéséhez. Próbálják ki a rakott, töltött ételek, vagdaltak, sütik elkészítésénél. 

Rákóczi Feri, Lázár Chef és a gyerekek a mai napon egy ízletes karajt készítenek rösztivel, amely a menzán már elnyerte a diákok tetszését. Most pedig mondjuk és mutatjuk a receptet, hogy otthon is percek alatt, az asztalunkra tudjunk varázsolni ezt az egyszerű ám annál ízletesebb ételt.

Egy 2000-ben végzett felmérés szerint azon emberek között, akik hetente legalább egyszer ettek tengeri halat, 52%-kal kisebb volt a szívhalál előfordulása, mint azok között, akik havonta egyszer fogyasztottak halat. Ajánlott tehát minden héten valamilyen magas omega 3 tartalmú halat, mondjuk busát vagy lazacot fogyasztani. Így ennek megfelelően íme a TOP50 menzaételből egy halas recept mára.

Chipsek, ropik, hamburger, pizza és gyorsfagyasztott készételek. Sajnos nagyon sok gyerek, de felnőtt is a kelleténél jóval több sót és ízfokozót tartalmazó ételt fogyaszt ma Magyarországon. Számos tudományos bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a magas vérnyomás legfontosabb kockázati tényezője jelenleg a magas sóbevitel! A készételek sórtatalmát nem tudjuk befolyásolni, de ha otthon főzünk,ügyeljünk a só használatára. Ha nem áll rendelkezésünkre friss fűszer, akkor mindig sómentes fűszerkeveréket, ételízesítőt használjunk. Érdemes hagyományos ételeinket kipróbálni egy-egy új fűszerrel is, meglepődnek majd, milyen friss, üde ízekkel találkoznak majd!

Mutassunk példát a gyerekeknek! Csökkentsük a családban is a cukor felhasználást. Például jó minőségű gyümölcsteába ne használjunk cukrot, élvezzük a gyümölcs ízét, de az édességeknél is lehet felezni, esetleg negyedelni a felhasznált cukor mennyiségét. Cukros üdítők helyett pedig igyunk vizet!

Ha egyféleképpen nem esznek meg valamit a gyerekek, akkor érdemes, bevonni őket a főzési folyamatba, kicsit izgalmasabban tálalni, vagy akár „átkeresztelni”, új nevet adni neki, így már nagyobb az esélye, hogy felkeltjük az érdeklődésüket. Persze a menzán, több száz adagnyi étel kiosztásakor erre nem feltétlen lehet minden esetben odafigyelni. Ha a gyerek valamit otthon megkedvelt, akkor azt egészen biztosan a menzán is szeretni fogja. Brokkoli, cukkini, sütőtök, bulgúr, kuszkusz és a társaik – csak egy kis fantázia kell, közös játék  lehet a keresztelő…

Édességek esetén, fontos, hogy a hozzáadott cukor csökkentése mellett próbáljunk meg magas tápanyag tartalmú alapanyagokat is belecsempészni az ételekbe. Igyekezzünk például gyümölcsös, tejes, tejtermékes, teljes kiőrlésű gabonás desszertet készíteni. Azonban ezek se vegyék el a helyet a nyers gyümölcsöktől, zöldségektől, ami egyben vitamin, ásványianyag és rostforrás is, nem beszélve a natúr joghurtról, tejről, ami pedig kiváló kalcium forrás.

Gyakran a szülő saját étkezési szokásai, esetleges érzékenysége, intoleranciája behatárolja az otthoni ételválasztékot! Fontos, ne a saját igénye/lehetősége alapján tervezzen! A lakózérzékeny szülők egy része hajlamos elhagyni a tejtermékeket, pedig a gyermekek egészséges fejlődéséhez szükség lenne rá, hisz a tej, a sajt, a joghurt a legjobb kalciumforrás. Tejcukormentes étrendben ne növényi eredetű, hanem laktózmentes termékekkel helyettesítsük a tejet, tejtermékeket.

Meghosszabbítottuk a „Keressük 2018 legjobb diétás közétkeztetőit!” felhívás beadási határidejét!

Módosult az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által, a gyermekek iskolai étkezését biztosító cégek részére meghirdetett felhívás, melynek keretében olyan recepteket várunk, melyek három különféle, speciális diétára szoruló gyermekcsoport, a tejfehérje-allergiások, a gluténérzékenyek és a cukorbetegek étkezési igényeire kínálnak megoldást.

Megvannak a nyertes osztályokat – Irma néni sorsolta ki a győzteseket!

Lezárult, és ahogy arról korábban hírt adtunk, Irma néni, Román Józsefné lett Magyarország legkedvesebb konyhás nénije. A Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által meghirdetett pályázatra tanulók nevezhették be kedvenc konyhás nénijüket, bácsijukat, a játékfelhívásban az OGYÉI azt ígérte, a résztvevő közül 10 szerencsés osztály kiránduláson vehet részt.

Irma néni Magyarország legkedvesebb konyhás nénije

Román Józsefné, Irma néni lett Magyarország legkedvesebb konyhás nénije a gyerekek szavazatai alapján azon a pályázaton, melyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet hirdetett meg ez év márciusában. A közétkeztetés jelentőségére fókuszáló 2018-as kampányban azokra a konyhai dolgozókra irányult a figyelem, akik sokat tesznek és tehetnek azért, hogy a tanulók elégedettebbek legyenek és szívesen fogadják, […]

Rekord részvétellel zárult a 9. Happy-hét

Több mint 73 ezer iskolás és óvodás gyermek figyelmét sikerült felhívni a folyadékfogyasztás jelentőségére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által szervezett Happy-hét során. Idén az iskolák mellett már az óvodák is részt vettek a programban.

Hamarosan kiderül, ki lesz Magyarország legkedveltebb konyhás nénije vagy bácsija!

Több mint száz osztály nevezte be legkedvesebb konyhás nénijét/bácsiját abba a játékba, melyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet indított az iskolák körében. A pályázat célja az volt, hogy felhívjuk a figyelmet azoknak a munkájára is, akik a közétkeztetés fontos láncszemeként nap mint nap hatással vannak a gyerekek egészségére. A gondos tálalás, a kedves kiszolgálás […]

A túlsúlyos serdülők 80%-a túlsúlyos felnőtt lesz!

Lezajlott a 9. HAPPY-hét! Kilencedik alkalommal, 2018. március 19-23 között rendezte meg az Országos Gyógyszerészeti és Élelemezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a fiataloknak szóló magyarországi vízfogyasztást népszerűsítő HAPPY-hetet. A program egyre népszerűbb az iskolák és óvodák körében, a tavalyi évhez képest több mint kétszer annyi, 404 intézmény (245 iskola és 159 óvoda) jelentkezett.  Ez azt jelenti, hogy […]

Meghosszabbítjuk a határidőt – küldjetek szelfit április 30-ig! Keressük 2018 legkedvesebb konyhás nénijét/bácsiját!

Osztálykirándulást nyerhet tíz osztály az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által szervezett játékon, melynek keretében keressük 2018 legkedvesebb konyhás nénijét/bácsiját! Tekintettel a tavaszi szünetre – pedagógusok kérésére – meghosszabbítottuk a jelentkezési határidőt április 30-ig!

Tippek húsvéti étkezéshez

Hazánkban a Húsvét a Karácsony mellett az év egyik legjelentősebb ünnepe, így nem csoda, hogy számos hagyományos menü szerepel a családi asztalon. A sonka, tojás, bárány, torma, kalács a legismertebb ételek, csak, hogy néhányat kiemeljünk. Fontos szempont, hogy az ételsor kiválasztásakor a megfelelő, jó minőségi alapanyagot részesítsük előnyben, helyes konyhatechnológiát alkalmazzunk, továbbá ügyeljünk a változatosságra […]

Hogyan fejlődik gyermekünk?

Gyermekünk újszülött vagy tipegő korában gyakran találkozik védőnővel, gyermekorvossal, a szakemberek egy ideig folyamatosan nyomon követik fejlődését. A későbbiek során az alapvető, otthon is elvégezhető méréseket (pl. testsúly, testmagasság) érdemes elvégezni, így a szülők láthatják a változásokat.

Ki lesz „2018 legkedvesebb iskolai konyhás nénije vagy bácsija”?

Kedveled az iskoládban a konyhai dolgozókat? Szépen tálalják az ételed, kedvesen szólítanak meg? Megjegyzik, hogy mi a kedvenc ételed? Segítőkészek, ha kérdésed van? Készíts vele egy szelfit és nyerjetek!