
2. Kire szavazol?
A kategória jelöltjei

Balogh Lászlóné
Vali, a hajdúböszörményi Szent István Idősek Otthona konyhai kisegítő munkatársa. Tapasztalatait kezdetben gyerekétkeztetésben szerezte, jelenleg az idősétkeztetésben kamatoztatja eddigi tudását. Humoros, jó kedélyű munkatárs, aki a szürke hétköznapokat is megszínesíti. Nagy öröm számára, amikor az étkezők pozitívan jeleznek vissza, hiszen ő már csak tudja, hogy mennyi háttérmunka rejlik benne, mire az asztalig kerül egy tál étel. Munkáját pontosság és alaposság jellemzi. Empatikus személy, ahol tud, segít. Konyhásnéni szerep mellett, megbirkózik a szakács munkakör egyes feladataival is, hiszen több fogást el tud készíteni „nagyüzemi” környezetben, legyen az egy hagyományos, vagy akár egy újragondolt étel. Szabálykövető magatartásával, kiváló csapatmunkájával jó példát mutat az utókornak. Célja, hogy a rábízott feladatokat továbbra is maximálisan ellássa, és hogy egy kis csipetnyi jókedvvel mosolyt csaljon az ellátottak arcára.
Szent István Idősek Otthona

Kuruncziné Agócs Tünde
Kuruncziné Agócs Tünde – a falu Tündikéje
Kuruncziné Agócs Tünde, vagy ahogy a faluban mindenki ismeri, Tündike, immár 13 éve látja el feladatait az Alapszolgáltatási Központban, a szociális étkeztetés területén. Munkáját megelőzően 19 évet dolgozott a Dányi Önkormányzatnál szociális asszisztensként. A településen eltöltött 32 év alatt igazi bizalmi kapcsolatot alakított ki a falu időseivel – a szociális étkezők szinte családtagként tekintenek rá, és teljes bizalommal fordulnak hozzá.
Feladatai közé tartozik a konyhai tevékenységek elvégzése, majd az ételek házhoz szállítása az idősek részére. Ez a napi találkozás sok idős ember számára fontos esemény, hiszen érkezik Tündike, aki mindig kedves szóval, mosollyal köszönti őket. Amikor valamilyen okból nem tud menni, az idősek hiányolják, érdeklődnek utána: „Merre van a mi Tündikénk?”
Kuruncziné Agócs Tünde szívvel-lélekkel végzi munkáját, és nap mint nap azon fáradozik, hogy az egyedül élő, szociális étkezést igénybe vevő idősek is érezzék a törődést és a szeretetet. A házias ételeken túl kedvességével, figyelmességével és jó szavaival járul hozzá ahhoz, hogy a falu idősei számára minden nap egy kicsit szebb legyen.
Dányi Bóbita Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltatási Központ

Makula Borbála
Makula Borbála 1979 óta dolgozik a kórház konyháján, és több mint négy évtizedes munkájával igazi példaképpé vált. Munkáját a pontosság, a lelkiismeretesség és a betegek iránti mély empátia jellemzi. Számára az étkezés nem csupán napi feladat, hanem lehetőség arra, hogy egy kis odafigyeléssel és kedvességgel jobbá tegye az ellátottak napját.
Borika kiemelt figyelmet fordít a tisztaságra, a precíz tálalásra és az ételek esztétikus megjelenésére. Jó gyakorlataival és tapasztalatával segíti a fiatalabb kollégákat, példát mutat a felelősségteljes, gondos munkavégzésben. Ünnepnapokon és különleges alkalmakkor kreatív ötleteivel, apró gesztusaival igyekszik élménnyé tenni az étkezést a dolgozók számára.
Makula Borbála munkája a megbízhatóság, a szakmai alázat és az emberség mintaképe – csendes, de nélkülözhetetlen része a kórház mindennapjainak.
Ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet

Pilsits Henriett
Vannak emberek, akik puszta jelenlétükkel képesek feldobni egy egész közösséget – Pilsits Henriett ilyen. A Soproni Gyógyközpont diétás segédasszisztenseként nemcsak a munkáját végzi kimagasló szakmaisággal, hanem lelket és életet visz a konyhába. Aki ismeri, tudja: ahol ő megjelenik, ott azonnal jobb lesz a hangulat, könnyebb a munka, és valahogy mindenki egy kicsit mosolygósabb.
Henriett maga a Vízöntő szellemiség megtestesülése: független, kreatív, tele új ötletekkel, amelyekkel mindig képes megújítani a mindennapokat. Nála a diétás étkezés nem korlátozás – hanem lehetőség arra, hogy a tányérra kerüljön szín, íz és élmény. Tudja, hogyan tegyen különlegessé egy egyszerű fogást, hogyan hozzon örömöt az étkezésbe azoknak, akiknek a gyógyulás része az étel.
Munkatársai szerint ő a konyha motorja, az a hajtóerő, aki mindenkit mozgásba hoz. Ő szervezi a csapatot, a programokat, az ünnepeket, és mindig van egy új, meglepő ötlete. Az adventi időszakban minden napra jut egy apró ajándék az általa készített kalendáriumból, Mikuláskor ünnepséget rendez, és még a legfáradtabb napokat is képes feldobni egy vicces megjegyzéssel vagy egy jókedvű dallal.
De Henriett nem csak a konyhában nyújt inspirációt – ő egy igazi életszerető személyiség. Szeret utazni, gyakran egyedül vág neki a világnak, és minden útja tele van történetekkel, amelyeket aztán szenvedéllyel mesél a kollégáknak. Volt, hogy a konyhai csapattal repülőre ültek, és egy hosszú hétvégét töltöttek Olaszországban – mert szerinte a jó csapatot nemcsak a munka, hanem az élmények is összekovácsolják.
A szakmaiságot és az emberi oldalt egyaránt fontosnak tartja. Rendszeresen jár személyiségfejlesztő előadásokra, folyamatosan keresi, hogyan lehet még jobb, még tudatosabb, még motiválóbb. Ő az, aki hisz abban, hogy ha az ember fejlődik, azzal a környezete is gazdagodik.
A diétás segédasszisztensi munka nála nemcsak mintaadagokról és táblázatokról szól – hanem emberekről, közösségről, szívből jövő figyelemről. Henrietta nélkül a konyha nem lenne ugyanaz: ő az, aki energiát, szeretetet és kreativitást ad minden naphoz.
Pilsits Henrietta nemcsak szakember – ő egy szuper személyiség, akinek köszönhetően a Soproni Gyógyközpontban nemcsak a test, hanem a lélek is táplálékhoz jut.
Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet

Pozsonyi Lászlóné
Több mint három évtizede látja el munkáját fáradhatatlan lelkesedéssel, precizitással és szeretettel.
Hihetetlen kedvességgel, türelemmel és odafigyeléssel fordul a diákok felé, akik szinte mind név szerint ismerik és nagyon szeretik.
Mosolya, nyugodt jelenléte és gondoskodó hozzáállása mindennap örömet visz az iskolai étkezésekbe — munkájával nemcsak ételt, hanem jókedvet és biztonságot is ad a gyerekeknek.
Eatrend Arrabona Zrt.