2. Kire szavazol?

Legkedveltebb szakács (idősétkeztetés)

A kategória jelöltjei

Kocsisné Szálkai Emma

Emike, a hajdúböszörményi Szent István Idősek Otthona szakácsa. Tapasztalatait kezdetben gyerekétkeztetésben szerezte, később pedig az idősebb korosztálynál bővítette a tudását. Vidám, közvetlen természetével és mindig pozitív hozzáállásával jó hangulatot teremt, mind a kollégák, mind az ellátottak körében. Az újításokat midig szívesen fogadja, szeret megismerkedni új ízekkel, új technológia eljárásokkal, amit a közvetlen vezetője mutat be, amit aztán közösen véleményeznek, finomítgatják, tökéletesítik. Tanulni sosem késő – szokta mondani – ebben a szakmában mindig van hova fejlődni, csak akarni kell. Hiszi és vallja, hogy nincs lehetetlen. Célja, hogy az idősek étkeztetését magas színvonalon lássa el még jó ideig, jó egészségben, hogy lássa visszaköszönni a boldog arcokat, akiket nap, mint nap megmosolyogtat.

Szent István Idősek Otthona

Makula Krisztina

Makula Krisztina 2017 óta dolgozik a kórház konyháján szakácsként. Munkáját felelősséggel, lelkiismeretesen és nagy odafigyeléssel végzi. Példaértékű abban, hogy mindig a legjobbat igyekszik nyújtani az ellátottak érdekében – számára az étel nem csupán táplálék, hanem a gondoskodás egyik formája.
Krisztina kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az ételek ízletesek, változatosak és a diétás előírásoknak is megfeleljenek. Munkája során gyakran hoz be új ötleteket a menü összeállításába, ezzel is színesebbé téve a mindennapokat.
Az ünnepi alkalmakat különösen szívén viseli: ilyenkor kreatív tálalással és szeretettel készült fogásokkal teszi élménnyé az étkezést az ellátottak számára.
Kollégái elismerik segítőkészségét, precizitását és elhivatottságát. Jó gyakorlatai – mint a hatékony munkaszervezés, a pazarlás csökkentése és a higiéniai szabályok következetes betartása – mások számára is követendő példát jelentenek.
Szakmai tudása, embersége és lelkiismeretes hozzáállása igazi értéket képvisel a kórház közösségében.

Ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet

Révai Bertalan

Vannak szakácsok, akik jól főznek – és vannak, akikből árad a tehetség. Révai Bertalan a Soproni Gyógyközpont Balfi rehabilitációs részlegének főszakácsa, és fiatal kora ellenére már most legendává vált a környéken. Még nincs harminc, de olyan elhivatottsággal, precizitással és alázattal vezeti a konyhát, mintha évtizedek tapasztalata lenne mögötte.
Berci nem csupán szakács – ő ízteremtő művész. Aki egyszer megkóstolta a főztjét, az tudja, miről beszélünk: a sütőtökös lasagne-ja, a házi hamburgere vagy a mesteri ragulevese messze földön híres. Minden fogásban benne van a szíve, a kreativitása és az a különleges ízérzék, amit tanítani sem lehet. Kollégái szerint, ha valaki evett már finomat, akkor még nem próbálta Berci ételeit – mert azok után más mérce lesz az ízvilág.
A főztje iránti rajongás nem túlzás: a környékbeli nyugdíjasok, dolgozók, sőt még a városi kollégák is autóba ülnek, és elutaznak Balfra, csak hogy megkóstolhassák, amit ő készít. Gyakran előfordul, hogy amikor kiírja az étlapot, mindenki azonnal kérik: „Ebből főzz kicsit többet, hadd vásárolhassunk belőle több adagot, vihessünk haza is belőle!” Ez önmagában sokat elárul: amit ő főz, az több, mint ebéd – az élmény.
Bertalan precíz, rendszerető és rendkívül tiszteletteljes a kollégáival. Fiatal kora ellenére példás vezető: a konyhásnénik felnéznek rá, mert nem csak irányít, hanem figyel, segít, és mindig megteremti a jó hangulatot. Temperamentumos, de nyugodt, magabiztos, de sosem fennhéjázó – egy olyan főszakács, akit valóban szeretnek követni.
Szakmai tudása, kreativitása és emberi hozzáállása miatt a Soproni Gyógyközpont büszkesége. Tisztasága, ízléses megjelenése és stílusa is kiemeli: minden nap példát mutat abban, hogyan lehet a konyhán egyszerre fegyelmet és jókedvet teremteni.
A konyha mellett a család az élete középpontja: csodálatos férj és édesapa, aki minden szabad percét feleségével és imádott kislányával tölti. Ő az a fiatal szakember, aki bebizonyítja, hogy egyszerre lehet valaki kiváló szakács, szerető családapa és közösségformáló ember.
Révai Bertalan nemcsak Sopron, hanem az egész ország példája lehet: tehetségével, alázatával és emberi nagyságával megmutatja, milyen az, amikor a közétkeztetésben is szívvel, lélekkel és művészettel dolgoznak.
„Ha te is hiszed, hogy a közétkeztetésben is születhet gasztronómiai varázslat, szavazz Révai Bertalanra!”

Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet