
2. Kire szavazol?
A kategória jelöltjei

Berna-Csáki Annamária
Berna-Csáki Annamária a XVIII. kerületi Egyesített Bölcsődék dietetikus-élelmezés koordinátoraként dolgozik. Munkájára igényes, precíz, példaértékű. Kollégáival szemben határozott, segítőkész és türelmes. 9 főző-, 1 tálaló-, valamint a bölcsődei főzőkonyháról étkeztetett közel 420 óvodás korú gyermek étkeztetését fogja össze. Évek óta a
bölcsődei élelmiszer közbeszerzésének oszlopos tagja, melynek lebonyolításáról többször előadást tartott a Semmelweis Egyetemen dietetikus hallgatók részére.
Nevéhez fűződik a 2024. április 12 és április 19-én tartott „Családi egészségnap”, ami hatalmas sikert aratott a résztvevő gyermekek és családtagjaik számára.
Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Egyesített Bölcsődék

Fekete Edit
Edit 2009-ben kezdte munkáját a harmadik kerületben, 4 évig a Szél bölcsőde főzőkonyháját vezette.
Dietetikusként 2013 óta dolgozik, emellett élelmezési csoportvezetői feladatokat is ellát.
Összefogja és felügyeli a 10 bölcsőde élelmezésvezetőjének munkáját, szakmai értekezleteket tart, egységesíti a jó gyakorlatokat, ezzel egyszerre képviseli a szakmai precizitást és a hatékony szervezést.
Edit kezdeményezésére 2016-tól két bölcsődében biztosítunk diétás étkezést a gyermekek számára.
A két konyhát vezető élelmezésvezetővel szoros szakmai kapcsolatban van, a diétát igénylő gyermekek szüleivel nevelési év elején konzultál.
Az év eleji szülői értekezleten tájékoztatja a szülőket a bölcsődei étkeztetésről, itt is nagy figyelmet fordítva az egészséges táplálkozásra.
Elhivatottan dolgozik azon, hogy a bölcsődés gyermekek egészséges, változatos és ízletes ételeket fogyasszanak a bölcsődében, kiemelt figyelmet szentelve a diétás étkezést igénylő gyermekekre.
A 37/2014-es EMMI rendelet és a HACCP előírásait maximálisan betartja és betartatja.
Munkája túlmutat a kötelező feladatokon, empatikus, gyakorlatias, kreativitása valódi szemléltformáló szerepet tölt be.
A bölcsőde alapítványának kiadásában megjelent, Edit által összeállított szakácsfüzetek, melyben a bölcsődés gyermekek számára főzött ételek találhatók, nagy segítséget jelentenek a szülőknek, akik bármikor fordulhatnak hozzá tanácsért.
Innovációra való törekvése megmutatkozik a különleges krémek, feltételek kikísérletezésében és kóstoltatásában: pl. nyílt napokon kóstoltatás
Dietetikusként kiemelten figyel a speciális diétát igénylő gyermekekre, biztonságos étrendet biztosítva számukra, miközben támogatja a konyhai dolgozók munkáját a gyakorlati megvalósításban.
Részt vesz az élelmiszeralapanyagok közbeszerzési eljárásában és kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a diétás étkezést igénylő gyermekek számára is megfelelő alapanyagok kerüljenek kiírásra.
Óbudai Egyesített Bölcsődék

Kasza Adrienn
Munkám során a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő nevelési-oktatási intézményekben, valamint a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló ingatlanban működő, a köznevelési fenntartó által fenntartott nevelési-oktatási intézményekben, illetve szakképző intézményekben biztosított gyermekétkeztetésében veszek részt, ahol kiemelten a diétás étrendek és normál étlapok tervezése tartozik a feladataim közé.
Feladatom elsősorban arra irányul, hogy az általam megtervezett diétás étlap pontosan megvalósuljon, és az elkészített ételek mindenben megfeleljenek a speciális étrendi követelményeknek. Feladatom továbbá a diétás étkezést igénylő gyermekek szakorvosi igazolásainak szakmai ellenőrzése. Tapasztalatom szerint évről-évre egyre több gyermek igényel diétás étkezést, így a diétás igények száma és fajtája folyamatosan bővül. Kiemelten fontos számomra, hogy a diétás étkezést igénybe vevők is teljes értékű, változatos és szerethető fogásokat kapjanak.
Intézményeinkben a fenntarthatóság kiemelt szerepet kap, ennek egyik példája a húsmentes nap bevezetése, amelynek szemléletét és szakmai megvalósítását a mindennapokban én is aktívan támogatom. Emellett több szakmai beszélgetésen és workshopon dolgoztam azon, hogy már az alapanyag-felhasználás szintjén is fenntarthatóbb, egészségtudatosabb irányba alakítsuk a közétkeztetést. Új receptekkel, kreatív megoldásokkal igyekszünk változatosabbá és korszerűbbé tenni az étlapokat, amelyek nemcsak a gyerekek egészségét szolgálják, hanem élménnyé teszik számukra az étkezést.
A Fővárosi Önkormányzat és az Étkeztetési Szolgáltató Gazdálkodási Szervezet is elhivatott az élelmezés minden területe iránt: amennyiben a fővárosi rendezvényeken lehetőség nyílik rá, dietetikai tanácsadást biztosítunk a lakosság számára is, ezzel is erősítve az egészségtudatosságot.
Munkámat elhivatottság, szakmai igényesség és a gyermekek iránti felelősség vezérli. Hiszem, hogy a közétkeztetésben minden apró változtatás hosszú távon hatással van a gyerekek életére, étkezési szokásaira és egészségére.
Étkeztetési Szolgáltató Gazdasági Szervezet

Takács-Mák Viktória
Viki munkája példaértékű nemcsak szakmailag, de emberileg is. A bölcsődés korosztályú gyermekek mellett az óvodai korosztályt is élelmezzük, ahol reform étkezést is biztosítunk, mellette felnőtt étkezést is nyújtunk. Nyitott, kreatív, együttműködő, mindig a gyermekek érdekeit tartja szem előtt. Munkáját szakmai alaposság, empátia és megújulásra való törekvés jellemzi. Fontosnak tartja az étkezések színvonalának emelésesét és a tudatos táplálkozás megalapozását. Folyamatosan szorgalmazza az újításokat, szem előtt tartva a korszerű táplálkozási irányelveket. A reformétkeztetés területén is törekszik új, egészséges, ételek bevezetésére. Az óvodások reformétlapját is úgy állítja össze, hogy változatos, szezonális alapanyagokra épülő legyen, figyelembe véve az óvodavezető visszajelzéseit. Rendszeresen bejár a csoportokba, megfigyeli, hogyan étkeznek a gyermekek, a kisgyermeknevelőkkel szoros együttműködést alakított ki. Kiemelkedő figyelmet fordít a diétás étkezést igénylő gyermekekre. Fontos számára, hogy a diétás étkezést igénylő gyermekek is ugyanolyan változatos menüt kapjanak, mint a többiek. Személyesen egyeztet a szülőkkel, szakmailag indokolt lehetőségeket biztosítva. Szakmai tudása mellett mindig ott van benne az a plusz odafigyelés, amitől a napi étkezés több lesz egyszerű táplálásnál: törődés, gondoskodás. Az ő munkája is bizonyítja, hogy a közétkeztetésben dolgozók munkája nem csupán technikai feladat, hanem valódi hivatás, amely meghatározó szerepet játszik a jövő nemzedékének egészséges fejlődésében.
Kőbányai Egyesített Bölcsődék (KEB)