Grillezett halfilé, pórés sajtmártással, sütőtökös burgonyapürével
Mennyiség
4adag
Mennyiség
4adag
Hozzávalók
A halhoz:
  • 400 gg pisztráng
  • 40 g citromlé(kb. 2 citrom leve)
  • 12g napraforgó étolaj
  • 12g repcemagolaj
  • 2g jódozott só
  • 0,4g őrölt bors
A sajtmártáshoz:
  • 240g póréhagyma
  • 120g 12% zsírtartalmú tejföl
  • 100g ementáli sajt
  • 40g búza finomliszt
  • 12g repcemagolaj
  • 12g napraforgó étolaj
  • 4dl tej (1,5% zsírtartalmú)
  • 2g jódozott só
  • 0,8g őrölt fehér bors
  • 0,8g őrölt szerecsendió
A burgonyapüréhez:
  • 600g burgonya
  • 240g sütőtök
  • 40g margarin
  • 2g jódozott só
  • 0,4g őrölt gyömbér
Elkészítés
  1. A burgonyát tisztítjuk, mossuk, a tököt mossuk, magjait eltávolítjuk.
  2. A tököt sütőben szárazon puhára sütjük, ha kész kikanalazzuk a héjából, félre tesszük.
  3. A burgonyát sós vízben puhára főzzük, szűrjük és alaposan összetörjük. Hozzáadjuk a villával eldolgozott tököt, a margarint és a gyömbért, elkeverjük, tálaljuk.
  4. A halat sózzuk, borsozzuk és a citrom levével bedörzsöljük. 10 percig pihentetjük.
  5. Közben a póréhagymát, megmossuk, majd vékony fél karikára vágjuk.
  6. Az olajból, lisztből világos rántást készítünk, felengedjük a tejjel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, majd belerakjuk a póréhagymát és a tejfölt. Alaposan felforraljuk, reszelt sajttal tálaljuk.
  7. Forró olajban a hal mindkét oldalát készre sütjük (bőrös felével kezdve a sütést).
Megjegyzés

Közzétéve az EFOP-1.8.10-VEKOP-17-2017-00001 „Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és gyógyszerfogyasztás területén” elnevezésű projekt keretében.

(A kép illusztráció.)