2018. június 24., vasárnap

10+ 1 tipp külföldi utazáshoz, nyaraláshoz

Szerző: MERŐKANÁL SZERKESZTŐSÉG

A nyaralást elsősorban a gyomorpanaszok keseríthetik meg, ezt az alábbi jó tanácsok betartásával elkerülheti!

  1. Mossa meg gyakran a kezét szappannal és ivásra alkalmas vízzel, ha ez nem lehetséges használjon nedves törlőkendőt vagy kézfertőtlenítő szert.
  2. Távolítsa el a szennyeződéseket a palackokról, dobozokról mielőtt fogyasztana belőlük.
  3. Forralja fel az ivóvizet, amennyiben nem biztos annak kiváló minőségében, ilyenkor inkább vásároljon palackos vizet. Csak fogyasztható vizet használjon jégkocka készítésre, zöldség-, gyümölcsmosásra ételkészítéshez és még a fogmosáshoz is.
  4. A nyers, pasztörizálatlan tejet fogyasztás előtt forralja fel.
  5. Kerülje az olyan ételeket, melyek több órán keresztül szobahőmérsékleten tároltak. (Ilyen körülmények között a baktériumok gyorsabban szaporodnak)
  6. Kízárolag olyan ételeket fogyasszon melyeket alaposan, megfőztek átsütöttek, és forrón tálalják. A teljesen megfőtt, átsült ételek általában biztonsággal fogyaszthatók.
  7. Kerülje a nyers vagy félig nyers tojást tartalmazó ételek fogyasztását, teljesen sült vagy főtt tojás fogyasztása ajánlott.
  8. Kerülje a nem megfelelő konyhai technológiával készített, nyers sütés, főzés nélküli ételeket.
  9. Ne fogyasszon utcai árustól vásárolt ételeket, fagylaltot! Csak megbízható helyről származó ismert eredetű ételeket fogyasszon!(Pl., ismert márkájú jégkrém)
  10. Ne fogyasszon tenger gyümölcseit, ha nem bizonyosodott meg arról, hogy biztos helyről származik és rendelkezésre állnak a megfelelő higiéniás tényezők az elkészítéséhez. (gyorsan romlik, allergiát is okozhat) Érdeklődjön a helyi lakosoktól, hogy melyek a mérgező anyagokat ( biotoxinokat) tartalmazó halak.

+1 Éltető, szépítő, boldoggá tevő a napsugár. Nyáron természetes, hogy süt a Nap, és jártunkban-keltünkben olykor elfeledkezünk védekezni a nap káros sugarai ellen, figyeljünk leégés elkerülésére és a hőségben a megfelelő folyadékbevitelre!

Kellemes, élményekben gazdag nyaralást mindenkinek!

Meghosszabbítottuk a „Keressük 2018 legjobb diétás közétkeztetőit!” felhívás beadási határidejét!

Módosult az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által, a gyermekek iskolai étkezését biztosító cégek részére meghirdetett felhívás, melynek keretében olyan recepteket várunk, melyek három különféle, speciális diétára szoruló gyermekcsoport, a tejfehérje-allergiások, a gluténérzékenyek és a cukorbetegek étkezési igényeire kínálnak megoldást.

Megvannak a nyertes osztályokat – Irma néni sorsolta ki a győzteseket!

Lezárult, és ahogy arról korábban hírt adtunk, Irma néni, Román Józsefné lett Magyarország legkedvesebb konyhás nénije. A Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által meghirdetett pályázatra tanulók nevezhették be kedvenc konyhás nénijüket, bácsijukat, a játékfelhívásban az OGYÉI azt ígérte, a résztvevő közül 10 szerencsés osztály kiránduláson vehet részt.

Irma néni Magyarország legkedvesebb konyhás nénije

Román Józsefné, Irma néni lett Magyarország legkedvesebb konyhás nénije a gyerekek szavazatai alapján azon a pályázaton, melyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet hirdetett meg ez év márciusában. A közétkeztetés jelentőségére fókuszáló 2018-as kampányban azokra a konyhai dolgozókra irányult a figyelem, akik sokat tesznek és tehetnek azért, hogy a tanulók elégedettebbek legyenek és szívesen fogadják, […]

Rekord részvétellel zárult a 9. Happy-hét

Több mint 73 ezer iskolás és óvodás gyermek figyelmét sikerült felhívni a folyadékfogyasztás jelentőségére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által szervezett Happy-hét során. Idén az iskolák mellett már az óvodák is részt vettek a programban.

Hamarosan kiderül, ki lesz Magyarország legkedveltebb konyhás nénije vagy bácsija!

Több mint száz osztály nevezte be legkedvesebb konyhás nénijét/bácsiját abba a játékba, melyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet indított az iskolák körében. A pályázat célja az volt, hogy felhívjuk a figyelmet azoknak a munkájára is, akik a közétkeztetés fontos láncszemeként nap mint nap hatással vannak a gyerekek egészségére. A gondos tálalás, a kedves kiszolgálás […]

A túlsúlyos serdülők 80%-a túlsúlyos felnőtt lesz!

Lezajlott a 9. HAPPY-hét! Kilencedik alkalommal, 2018. március 19-23 között rendezte meg az Országos Gyógyszerészeti és Élelemezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a fiataloknak szóló magyarországi vízfogyasztást népszerűsítő HAPPY-hetet. A program egyre népszerűbb az iskolák és óvodák körében, a tavalyi évhez képest több mint kétszer annyi, 404 intézmény (245 iskola és 159 óvoda) jelentkezett.  Ez azt jelenti, hogy […]

Meghosszabbítjuk a határidőt – küldjetek szelfit április 30-ig! Keressük 2018 legkedvesebb konyhás nénijét/bácsiját!

Osztálykirándulást nyerhet tíz osztály az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által szervezett játékon, melynek keretében keressük 2018 legkedvesebb konyhás nénijét/bácsiját! Tekintettel a tavaszi szünetre – pedagógusok kérésére – meghosszabbítottuk a jelentkezési határidőt április 30-ig!

Tippek húsvéti étkezéshez

Hazánkban a Húsvét a Karácsony mellett az év egyik legjelentősebb ünnepe, így nem csoda, hogy számos hagyományos menü szerepel a családi asztalon. A sonka, tojás, bárány, torma, kalács a legismertebb ételek, csak, hogy néhányat kiemeljünk. Fontos szempont, hogy az ételsor kiválasztásakor a megfelelő, jó minőségi alapanyagot részesítsük előnyben, helyes konyhatechnológiát alkalmazzunk, továbbá ügyeljünk a változatosságra […]

Hogyan fejlődik gyermekünk?

Gyermekünk újszülött vagy tipegő korában gyakran találkozik védőnővel, gyermekorvossal, a szakemberek egy ideig folyamatosan nyomon követik fejlődését. A későbbiek során az alapvető, otthon is elvégezhető méréseket (pl. testsúly, testmagasság) érdemes elvégezni, így a szülők láthatják a változásokat.

Ki lesz „2018 legkedvesebb iskolai konyhás nénije vagy bácsija”?

Kedveled az iskoládban a konyhai dolgozókat? Szépen tálalják az ételed, kedvesen szólítanak meg? Megjegyzik, hogy mi a kedvenc ételed? Segítőkészek, ha kérdésed van? Készíts vele egy szelfit és nyerjetek!