A hal a baba legjobb barátja

Kategória: Egyéb, Táplálkozás | 0

shutterstock_386936575

A hazai és a nemzetközi táplálkozási ajánlások egyaránt javasolják a legalább heti egy-kétszeri halfogyasztást. Ez a húsféle szervezetünk számára nélkülözhetetlen zsírsavakat, teljes értékű fehérjét, számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ráadásul nagyon ízletes. Az izomrostok közötti laza és finom szerkezetű kötőszövetének köszönhetően könnyen is emészthető, s a sütése-főzése is csak néhány percet kíván. Kedvező zsírsavösszetétele segíti a vér normál koleszterinszintjének fenntartását, a szív megfelelő működését, és a jó látás megőrzését, ráadásul hozzájárul az emberi agy optimális fejlődéséhez és a későbbi működéséhez egyaránt.

shutterstock_291582809

Magzatkorban a méhlepényen keresztül, míg csecsemőkorban az anyatejjel kaphatja meg a baba az anyjától a számára szükséges többszörösen telítetlen zsírsavakat. Ezért különösen fontos, hogy a mamák ezekben az időszakokban is egyenek elég halat. Amit kerülniük kell, az a nyers vagy nem elég jól hőkezelt hús. Ugyancsak jobb, ha elkerülik a nagy tengeri halakból, illetve ragadozókból – mint például a cápa, királymakréla, kardhal, cserepeshal – készült ételeket. Utóbbinak az az oka, hogy ezek testében a hosszabb életük alatt, illetve az általuk elfogyasztott halakból nagyobb valószínűséggel halmozódnak fel a tengert szennyező nehézfémek, s azok – például a higany – kifejezetten ártanak a gyerekek idegrendszeri fejlődésének.