2018. június 24., vasárnap

Tippek az ünnepi étkezéshez! – 1. rész

A meghitt, békés ünnepek alkalmával számos ízletes, hagyományos étellel-itallal kedveskedhetünk szeretteinknek. Célszerű betartani néhány hasznos tanácsot, hogy az étkezés ne okozzon gyomorpanaszokat, valamint nem kívánt súlyfelesleget.  

Ajánlásainkkal egészségesebbé tehetjük a klasszikus ünnepi fogásokat, így nem kell lemondanunk a legfinomabb ételekről sem! Az ételsor megtervezésekor ügyeljünk a megfelelő, jó minőségi alapanyag kiválasztására, amelyet helyes konyhatechnológiával elkészítve csökkenthetjük a bevitt zsiradék, só mennyiségét.

Tippjeinkkel megújíthatók, egészségesebbé varázsolhatók a klasszikus karácsonyi ételek.

Halfogások

 Ha a halat leves formájában készítjük el, a hozzáadott só mennyiségét igyekezzünk korlátozni. A halászléalapok, leveskockák is tartalmaznak sót, ezek használata mellett a plusz sózás felesleges lehet, így javasoljuk, hogy főzés közben kóstoljunk!

Ezen felül ügyeljünk, hogy minél kevesebb zsiradékot használjunk a rántás elkészítésekor, valamint az állati zsiradék helyett használjunk inkább növényi olajat.

Amennyiben a rántott pontyra esik a választásunk, a finomlisztet helyettesítsük teljes kiőrlésű liszttel, valamint a bő olajos sütés helyett sütőben (kiolajozott tepsiben) készítsük el a halat, ezáltal is csökkentve a zsiradék mennyiségét.

Választhatunk diétabarát, zsírszegény halfogásokat is. A halat párolhatjuk citrommal vagy süthetjük és tálalhatjuk látványosan, zöldségágyon (például gomba, cukkini, paradicsom, sárgarépa, brokkoli)  

 Töltött káposzta, húsok

 A klasszikus töltött káposzta magas rosttartalma miatt jó választás lehet, ugyanakkor javasolt a zsírszegény elkészítés. A hagyma pirításához ne használjunk szalonnát /állati zsírt, ehelyett a növényi olajat részesítsük előnyben, valamint készítsük sovány darált húsból. Lehetőleg mellőzük a tejfölt, ha mégis megkívánnánk, akkor válasszuk a kisebb zsírtartalmú 10 %-os formát, az új ízre vágyók a joghurtot/kefirt is kipróbálhatják.

Baromfi, sertés, marha, vadak, egyéb húsok esetén válasszuk a zsírszegényebb húsokat. Például a baromfi esetén a mell része, sertés esetén a karaj hús jó választás lehet. Itt is ügyeljünk a konyhasó mennyiségére, helyette lehetőség szerint használjunk friss zöldfűszereket (például petrezselyem, zellerszár, bazsalikom, oregánó, rozmaring, kakukkfű) illetve egyéb szárított, keleti fűszereket. Az ünnepi sültekhez jól párosítható a fahéj, a szegfűszeg, a csillagánizs és a különböző gyümölcsök (alma, narancs) ez utóbbiakat töltelékként is használhatjuk. Egyre népszerűbb hazánkban is a natúr gesztenyével töltött pulyka igazi különlegességnek számít.  A kompót is remek kiegészítője lehet  a húsoknak, amennyiben a cukor mennyiségét elhagyjuk vagy minimalizáljuk, az édes ízt kompenzálhatjuk karácsonyi fűszerkeverék használatával.

Köret, savanyúság

 A krumplipüré helyett, párolt zöldséget esetleg zöldséggel (például zellerrel) dúsított burgonyapürét használjunk, a margarin/vaj mennyiségét csökkenthetjük további tej hozzáadásával.

Köretként mindig kínáljunk párolt zöldséget, káposztát,zöldsalátát illetve egyéb idényjellegű zöldségeket (párolt sütőtök, cékla, sárgarépa, zeller). A rizs helyett válasszunk barnarizst, kölest, quinoát, hajdinát. A köreteket ízletesebbé tehetjük zöldségekkel, friss zöldfűszerekkel, ezáltal is csökkentve a só mennyiségét, megnövelve a vitaminok, ásványi anyagok tartalmát.

Amennyiben bármely fogáshoz szeretnénk kenyeret fogyasztani a hagyományos fenyér kenyér helyett válasszunk teljes kiőrlésű kenyeret, így gondoskodhatunk a megfelelő minőségi szénhidrátbevitelről.

A hagyományos ecetes savanyúságok helyett, a különféle salátákat részesítsük előnyben. A jégsaláta, rukkola, madársaláta, bébispenót, vizitorma apróra vágott nyers zöldséggel kínálva, egészségesebbé teszi az ünnepi menüt. Kevés balzsamecettel, hidegen sajtolt olíva-, lenmag,- tökmagolajjal meglocsolva a többszörösen telítetlen zsírsavak bevitele is biztosított.  

Cikkünk az “édességek” témakörrel folytatódik…

Meghosszabbítottuk a „Keressük 2018 legjobb diétás közétkeztetőit!” felhívás beadási határidejét!

Módosult az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által, a gyermekek iskolai étkezését biztosító cégek részére meghirdetett felhívás, melynek keretében olyan recepteket várunk, melyek három különféle, speciális diétára szoruló gyermekcsoport, a tejfehérje-allergiások, a gluténérzékenyek és a cukorbetegek étkezési igényeire kínálnak megoldást.

Megvannak a nyertes osztályokat – Irma néni sorsolta ki a győzteseket!

Lezárult, és ahogy arról korábban hírt adtunk, Irma néni, Román Józsefné lett Magyarország legkedvesebb konyhás nénije. A Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által meghirdetett pályázatra tanulók nevezhették be kedvenc konyhás nénijüket, bácsijukat, a játékfelhívásban az OGYÉI azt ígérte, a résztvevő közül 10 szerencsés osztály kiránduláson vehet részt.

Irma néni Magyarország legkedvesebb konyhás nénije

Román Józsefné, Irma néni lett Magyarország legkedvesebb konyhás nénije a gyerekek szavazatai alapján azon a pályázaton, melyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet hirdetett meg ez év márciusában. A közétkeztetés jelentőségére fókuszáló 2018-as kampányban azokra a konyhai dolgozókra irányult a figyelem, akik sokat tesznek és tehetnek azért, hogy a tanulók elégedettebbek legyenek és szívesen fogadják, […]

Rekord részvétellel zárult a 9. Happy-hét

Több mint 73 ezer iskolás és óvodás gyermek figyelmét sikerült felhívni a folyadékfogyasztás jelentőségére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által szervezett Happy-hét során. Idén az iskolák mellett már az óvodák is részt vettek a programban.

Hamarosan kiderül, ki lesz Magyarország legkedveltebb konyhás nénije vagy bácsija!

Több mint száz osztály nevezte be legkedvesebb konyhás nénijét/bácsiját abba a játékba, melyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet indított az iskolák körében. A pályázat célja az volt, hogy felhívjuk a figyelmet azoknak a munkájára is, akik a közétkeztetés fontos láncszemeként nap mint nap hatással vannak a gyerekek egészségére. A gondos tálalás, a kedves kiszolgálás […]

A túlsúlyos serdülők 80%-a túlsúlyos felnőtt lesz!

Lezajlott a 9. HAPPY-hét! Kilencedik alkalommal, 2018. március 19-23 között rendezte meg az Országos Gyógyszerészeti és Élelemezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a fiataloknak szóló magyarországi vízfogyasztást népszerűsítő HAPPY-hetet. A program egyre népszerűbb az iskolák és óvodák körében, a tavalyi évhez képest több mint kétszer annyi, 404 intézmény (245 iskola és 159 óvoda) jelentkezett.  Ez azt jelenti, hogy […]

Meghosszabbítjuk a határidőt – küldjetek szelfit április 30-ig! Keressük 2018 legkedvesebb konyhás nénijét/bácsiját!

Osztálykirándulást nyerhet tíz osztály az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által szervezett játékon, melynek keretében keressük 2018 legkedvesebb konyhás nénijét/bácsiját! Tekintettel a tavaszi szünetre – pedagógusok kérésére – meghosszabbítottuk a jelentkezési határidőt április 30-ig!

Tippek húsvéti étkezéshez

Hazánkban a Húsvét a Karácsony mellett az év egyik legjelentősebb ünnepe, így nem csoda, hogy számos hagyományos menü szerepel a családi asztalon. A sonka, tojás, bárány, torma, kalács a legismertebb ételek, csak, hogy néhányat kiemeljünk. Fontos szempont, hogy az ételsor kiválasztásakor a megfelelő, jó minőségi alapanyagot részesítsük előnyben, helyes konyhatechnológiát alkalmazzunk, továbbá ügyeljünk a változatosságra […]

Hogyan fejlődik gyermekünk?

Gyermekünk újszülött vagy tipegő korában gyakran találkozik védőnővel, gyermekorvossal, a szakemberek egy ideig folyamatosan nyomon követik fejlődését. A későbbiek során az alapvető, otthon is elvégezhető méréseket (pl. testsúly, testmagasság) érdemes elvégezni, így a szülők láthatják a változásokat.

Ki lesz „2018 legkedvesebb iskolai konyhás nénije vagy bácsija”?

Kedveled az iskoládban a konyhai dolgozókat? Szépen tálalják az ételed, kedvesen szólítanak meg? Megjegyzik, hogy mi a kedvenc ételed? Segítőkészek, ha kérdésed van? Készíts vele egy szelfit és nyerjetek!