2018. február 22., csütörtök

Tippek az ünnepi étkezéshez! – 1. rész

A meghitt, békés ünnepek alkalmával számos ízletes, hagyományos étellel-itallal kedveskedhetünk szeretteinknek. Célszerű betartani néhány hasznos tanácsot, hogy az étkezés ne okozzon gyomorpanaszokat, valamint nem kívánt súlyfelesleget.  

Ajánlásainkkal egészségesebbé tehetjük a klasszikus ünnepi fogásokat, így nem kell lemondanunk a legfinomabb ételekről sem! Az ételsor megtervezésekor ügyeljünk a megfelelő, jó minőségi alapanyag kiválasztására, amelyet helyes konyhatechnológiával elkészítve csökkenthetjük a bevitt zsiradék, só mennyiségét.

Tippjeinkkel megújíthatók, egészségesebbé varázsolhatók a klasszikus karácsonyi ételek.

Halfogások

 Ha a halat leves formájában készítjük el, a hozzáadott só mennyiségét igyekezzünk korlátozni. A halászléalapok, leveskockák is tartalmaznak sót, ezek használata mellett a plusz sózás felesleges lehet, így javasoljuk, hogy főzés közben kóstoljunk!

Ezen felül ügyeljünk, hogy minél kevesebb zsiradékot használjunk a rántás elkészítésekor, valamint az állati zsiradék helyett használjunk inkább növényi olajat.

Amennyiben a rántott pontyra esik a választásunk, a finomlisztet helyettesítsük teljes kiőrlésű liszttel, valamint a bő olajos sütés helyett sütőben (kiolajozott tepsiben) készítsük el a halat, ezáltal is csökkentve a zsiradék mennyiségét.

Választhatunk diétabarát, zsírszegény halfogásokat is. A halat párolhatjuk citrommal vagy süthetjük és tálalhatjuk látványosan, zöldségágyon (például gomba, cukkini, paradicsom, sárgarépa, brokkoli)  

 Töltött káposzta, húsok

 A klasszikus töltött káposzta magas rosttartalma miatt jó választás lehet, ugyanakkor javasolt a zsírszegény elkészítés. A hagyma pirításához ne használjunk szalonnát /állati zsírt, ehelyett a növényi olajat részesítsük előnyben, valamint készítsük sovány darált húsból. Lehetőleg mellőzük a tejfölt, ha mégis megkívánnánk, akkor válasszuk a kisebb zsírtartalmú 10 %-os formát, az új ízre vágyók a joghurtot/kefirt is kipróbálhatják.

Baromfi, sertés, marha, vadak, egyéb húsok esetén válasszuk a zsírszegényebb húsokat. Például a baromfi esetén a mell része, sertés esetén a karaj hús jó választás lehet. Itt is ügyeljünk a konyhasó mennyiségére, helyette lehetőség szerint használjunk friss zöldfűszereket (például petrezselyem, zellerszár, bazsalikom, oregánó, rozmaring, kakukkfű) illetve egyéb szárított, keleti fűszereket. Az ünnepi sültekhez jól párosítható a fahéj, a szegfűszeg, a csillagánizs és a különböző gyümölcsök (alma, narancs) ez utóbbiakat töltelékként is használhatjuk. Egyre népszerűbb hazánkban is a natúr gesztenyével töltött pulyka igazi különlegességnek számít.  A kompót is remek kiegészítője lehet  a húsoknak, amennyiben a cukor mennyiségét elhagyjuk vagy minimalizáljuk, az édes ízt kompenzálhatjuk karácsonyi fűszerkeverék használatával.

Köret, savanyúság

 A krumplipüré helyett, párolt zöldséget esetleg zöldséggel (például zellerrel) dúsított burgonyapürét használjunk, a margarin/vaj mennyiségét csökkenthetjük további tej hozzáadásával.

Köretként mindig kínáljunk párolt zöldséget, káposztát,zöldsalátát illetve egyéb idényjellegű zöldségeket (párolt sütőtök, cékla, sárgarépa, zeller). A rizs helyett válasszunk barnarizst, kölest, quinoát, hajdinát. A köreteket ízletesebbé tehetjük zöldségekkel, friss zöldfűszerekkel, ezáltal is csökkentve a só mennyiségét, megnövelve a vitaminok, ásványi anyagok tartalmát.

Amennyiben bármely fogáshoz szeretnénk kenyeret fogyasztani a hagyományos fenyér kenyér helyett válasszunk teljes kiőrlésű kenyeret, így gondoskodhatunk a megfelelő minőségi szénhidrátbevitelről.

A hagyományos ecetes savanyúságok helyett, a különféle salátákat részesítsük előnyben. A jégsaláta, rukkola, madársaláta, bébispenót, vizitorma apróra vágott nyers zöldséggel kínálva, egészségesebbé teszi az ünnepi menüt. Kevés balzsamecettel, hidegen sajtolt olíva-, lenmag,- tökmagolajjal meglocsolva a többszörösen telítetlen zsírsavak bevitele is biztosított.  

Cikkünk az “édességek” témakörrel folytatódik…

Tippek az ünnepi étkezéshez! – 2. rész

Az ünnepi asztalról nem hiányozhatnak a különféle desszertek, sós sütemények. Ezeket a finomságokat szintén nem kell nélkülöznünk, amennyiben néhány szempontot figyelembe veszünk.

Tippek az ünnepi étkezéshez! – 1. rész

A meghitt, békés ünnepek alkalmával számos ízletes, hagyományos étellel-itallal kedveskedhetünk szeretteinknek. Célszerű betartani néhány hasznos tanácsot, hogy az étkezés ne okozzon gyomorpanaszokat, valamint nem kívánt súlyfelesleget.   Ajánlásainkkal egészségesebbé tehetjük a klasszikus ünnepi fogásokat, így nem kell lemondanunk a legfinomabb ételekről sem! Az ételsor megtervezésekor ügyeljünk a megfelelő, jó minőségi alapanyag kiválasztására, amelyet helyes konyhatechnológiával […]

Folytatódik az élelmezésvezetők képzése

2018-ban Győrben, Szegeden, Szombathelyen, Miskolcon és Budapesten várja az OGYÉI a szakembereket

OKOSTÁNYÉR® gyerekeknek adagolási útmutatóval

A felnőtt lakosság után a 6-17 éves korosztály számára is új hazai táplálkozási ajánlást adott ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.  Másfél évvel a hazai felnőtt lakosságnak szóló táplálkozási ajánlás után a gyerekekét is kidolgozta a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ). A Gyerek OKOSTÁNYÉR® jelölésrendszerében és megközelítési módjában a felnőttekét követi és a legfrissebb tudományos […]

Iskolabüfé fesztivál – a regisztrációt megnyitottuk!

2017. november 25-én, fesztiválra invitálja az iskolabüféket üzemeltető vállalkozókat, pedagógusokat és az egészséges táplálkozás iránt elkötelezett szülőket és gyerekeiket az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

Egészséges édesség …. létezik?

Édesség és egészség – létezhet vajon ez a két szó pozitív kicsengéssel egy mondatban? Kezdjük egy picit távolabbról, kinek mi az édesség? Vannak élelmiszerek, amik egyértelműen ebbe a csoportba sorolhatók pl.: cukorka, csokoládé, torta, stb.. Azonban sok olyan is van, ami az emberek nagy többségének annyira a minden napi étkezései részévé váltak, hogy talán már […]

Bilaterális együttműködés a gyermekkori elhízás megfékezése érdekében

Lezárult a „Bilaterális együttműködés a gyermekkori elhízás megfékezése érdekében” című projekt, amely a Norvég Népegészségügyi Intézet (Norwegian Institute of Public Health) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelemezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) között valósult meg.

Hurrá, itt a sütőtök szezon!

Az ősz beköszöntével nem csak a hideg idő érkezett meg, de nagy örömünkre a sütőtök szezonja is! A sütőtököt nem csak finom édeskés íze miatt szeretjük, hanem azért is mert nagyszerű vitamin- és ásványianyag-forrás. 

Minisorozat a menzáról – Kovács Lázárral, Rákóczi Ferivel és a gyerekekkel (folyamatosan frissülő tartalommal)

Két évvel ezelőtt elindult a menza-reform, mely táplálkozástudományi szempontok alapján igyekszik formálni a gyerekek ízlését. Az új típusú alapanyagok egy része, a bulgúr, a kuszkusz, a köles sok gyerek számára ismeretlen, sokan gondolkodás nélkül utasítják vissza az otthoni, megszokott ízektől eltérő ételeket.

Jó úton járunk a gyermekkori elhízás megelőzésében Október 11-e az Elhízás Világnapja – World Obesity Day

A gyermekkori elhízás előfordulása 2010 óta hazánkban nem változott, de még mindig minden ötödik gyermek túlsúlyos vagy elhízott és az arány jelentős régiós különbségeket mutat – derül ki az OGYÉI adataiból, amit az intézet az Elhízás Világnapja kapcsán közölt szerdán.