2018. február 22., csütörtök

Tippek az ünnepi étkezéshez! – 2. rész

Az ünnepi asztalról nem hiányozhatnak a különféle desszertek, sós sütemények. Ezeket a finomságokat szintén nem kell nélkülöznünk, amennyiben néhány szempontot figyelembe veszünk.

A zsíros és túlédesített sütemények helyett készítsünk olyan desszertet, amely magasabb arányban tartalmaz friss gyümölcsöt, olajos magvakat (dió, mandula, mák) zsírszegény tejtermékeket (joghurt, sovány túró). A magas cukor tartalmú aszalt gyümölcsöt lehetőség szerint kerüljük, mennyiségét minimalizáljuk.  A bejglit, zserbót, mézeskalácsot finomliszttel kevert teljes kiőrlésű liszttel, zabliszttel helyettesítsük, a cukor mennyiségét minimalizáljuk, az édes ízt különféle édes gyümölcsökkel helyettesíthetjük (télen jó választás lehet az alma, a körte)

A sós aprósütemények esetében ügyeljünk a só mennyiségére. Minimalizáljuk a sót akár fűszerekkel, olajos magvakkal (például köménymag, szezámmag, lenmag, (sótlan) mogyoró egyaránt jó választás), valamint a finomlisztet itt is helyettesítsük teljes kiőrlésű liszttel. A recept szerinti zsiradék mennyiséget – a sóhoz hasonlóan – ez esetben is célszerű csökkenteni. Az állati zsírok helyett használjunk növényi zsiradékot (jó minőségű sütőmargarint), illetve ízlés szerint kiválhatjuk joghurttal, kefirrel, sovány túróval, így pikánsabbá tehetjük a süteményünket.  

További tippek

  • Akármilyen ételsort választunk, ügyeljünk a mértékletességre, illetve a rendszerességre: napi 5-szöri kisebb étkezést iktassunk be az ünnepek alatt egyaránt.
  • Az ünnepi időszakban se feledkezzünk meg a megfelelő napi 2-2,5 l folyadékbevitelről, lehetőleg ivóvíz formájában. Az alkohol és a cukrozott üdítő mennyiségét is minimalizáljuk. Amennyiben gyümölcslére esik a választás, válasszuk a 100 %-at és ügyeljünk arra, hogy napi 1-2 pohárnál ne fogyasszunk többet! 
  • Gondoljunk az ételallergiásokra, ételintoleranciában szenvedőkre. Ha házigazdák vagyunk, kérdezzük ki vendégeinket és tájékozódjunk az alapanyagok címkéjét olvasva. Amennyiben minket érint a betegség és vendégségbe készülünk, szóljunk előre a helyzetünkről, esetleg vigyünk valami apróságot a vacsorához, hogy megkönnyítsük a vendéglátónk dolgát.
  • Vonjuk be a gyerekeket is az előkészületekbe! Szívesebben megkóstolják a szokatlanabb ízű, kinézetű ételeket, ha az ő munkájukat dicséri.
  • Ne feledkezzünk meg a mozgásról sem! Remek szórakozási lehetőséget biztosít a gyermek, családok részére a szánkózás, korcsolyázás, hóemberépítés. A felnőttek és az idősebb korosztály számára a friss levegőn eltöltött nagyobb séták biztosíthatják a kikapcsolódást, valamint az ünnepi menüsor emésztését is elősegíti a testmozgás.

 

Tippek az ünnepi étkezéshez! – 2. rész

Az ünnepi asztalról nem hiányozhatnak a különféle desszertek, sós sütemények. Ezeket a finomságokat szintén nem kell nélkülöznünk, amennyiben néhány szempontot figyelembe veszünk.

Tippek az ünnepi étkezéshez! – 1. rész

A meghitt, békés ünnepek alkalmával számos ízletes, hagyományos étellel-itallal kedveskedhetünk szeretteinknek. Célszerű betartani néhány hasznos tanácsot, hogy az étkezés ne okozzon gyomorpanaszokat, valamint nem kívánt súlyfelesleget.   Ajánlásainkkal egészségesebbé tehetjük a klasszikus ünnepi fogásokat, így nem kell lemondanunk a legfinomabb ételekről sem! Az ételsor megtervezésekor ügyeljünk a megfelelő, jó minőségi alapanyag kiválasztására, amelyet helyes konyhatechnológiával […]

Folytatódik az élelmezésvezetők képzése

2018-ban Győrben, Szegeden, Szombathelyen, Miskolcon és Budapesten várja az OGYÉI a szakembereket

OKOSTÁNYÉR® gyerekeknek adagolási útmutatóval

A felnőtt lakosság után a 6-17 éves korosztály számára is új hazai táplálkozási ajánlást adott ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.  Másfél évvel a hazai felnőtt lakosságnak szóló táplálkozási ajánlás után a gyerekekét is kidolgozta a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ). A Gyerek OKOSTÁNYÉR® jelölésrendszerében és megközelítési módjában a felnőttekét követi és a legfrissebb tudományos […]

Iskolabüfé fesztivál – a regisztrációt megnyitottuk!

2017. november 25-én, fesztiválra invitálja az iskolabüféket üzemeltető vállalkozókat, pedagógusokat és az egészséges táplálkozás iránt elkötelezett szülőket és gyerekeiket az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

Egészséges édesség …. létezik?

Édesség és egészség – létezhet vajon ez a két szó pozitív kicsengéssel egy mondatban? Kezdjük egy picit távolabbról, kinek mi az édesség? Vannak élelmiszerek, amik egyértelműen ebbe a csoportba sorolhatók pl.: cukorka, csokoládé, torta, stb.. Azonban sok olyan is van, ami az emberek nagy többségének annyira a minden napi étkezései részévé váltak, hogy talán már […]

Bilaterális együttműködés a gyermekkori elhízás megfékezése érdekében

Lezárult a „Bilaterális együttműködés a gyermekkori elhízás megfékezése érdekében” című projekt, amely a Norvég Népegészségügyi Intézet (Norwegian Institute of Public Health) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelemezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) között valósult meg.

Hurrá, itt a sütőtök szezon!

Az ősz beköszöntével nem csak a hideg idő érkezett meg, de nagy örömünkre a sütőtök szezonja is! A sütőtököt nem csak finom édeskés íze miatt szeretjük, hanem azért is mert nagyszerű vitamin- és ásványianyag-forrás. 

Minisorozat a menzáról – Kovács Lázárral, Rákóczi Ferivel és a gyerekekkel (folyamatosan frissülő tartalommal)

Két évvel ezelőtt elindult a menza-reform, mely táplálkozástudományi szempontok alapján igyekszik formálni a gyerekek ízlését. Az új típusú alapanyagok egy része, a bulgúr, a kuszkusz, a köles sok gyerek számára ismeretlen, sokan gondolkodás nélkül utasítják vissza az otthoni, megszokott ízektől eltérő ételeket.

Jó úton járunk a gyermekkori elhízás megelőzésében Október 11-e az Elhízás Világnapja – World Obesity Day

A gyermekkori elhízás előfordulása 2010 óta hazánkban nem változott, de még mindig minden ötödik gyermek túlsúlyos vagy elhízott és az arány jelentős régiós különbségeket mutat – derül ki az OGYÉI adataiból, amit az intézet az Elhízás Világnapja kapcsán közölt szerdán.