2018. június 24., vasárnap

Tippek az ünnepi étkezéshez! – 2. rész

Az ünnepi asztalról nem hiányozhatnak a különféle desszertek, sós sütemények. Ezeket a finomságokat szintén nem kell nélkülöznünk, amennyiben néhány szempontot figyelembe veszünk.

A zsíros és túlédesített sütemények helyett készítsünk olyan desszertet, amely magasabb arányban tartalmaz friss gyümölcsöt, olajos magvakat (dió, mandula, mák) zsírszegény tejtermékeket (joghurt, sovány túró). A magas cukor tartalmú aszalt gyümölcsöt lehetőség szerint kerüljük, mennyiségét minimalizáljuk.  A bejglit, zserbót, mézeskalácsot finomliszttel kevert teljes kiőrlésű liszttel, zabliszttel helyettesítsük, a cukor mennyiségét minimalizáljuk, az édes ízt különféle édes gyümölcsökkel helyettesíthetjük (télen jó választás lehet az alma, a körte)

A sós aprósütemények esetében ügyeljünk a só mennyiségére. Minimalizáljuk a sót akár fűszerekkel, olajos magvakkal (például köménymag, szezámmag, lenmag, (sótlan) mogyoró egyaránt jó választás), valamint a finomlisztet itt is helyettesítsük teljes kiőrlésű liszttel. A recept szerinti zsiradék mennyiséget – a sóhoz hasonlóan – ez esetben is célszerű csökkenteni. Az állati zsírok helyett használjunk növényi zsiradékot (jó minőségű sütőmargarint), illetve ízlés szerint kiválhatjuk joghurttal, kefirrel, sovány túróval, így pikánsabbá tehetjük a süteményünket.  

További tippek

  • Akármilyen ételsort választunk, ügyeljünk a mértékletességre, illetve a rendszerességre: napi 5-szöri kisebb étkezést iktassunk be az ünnepek alatt egyaránt.
  • Az ünnepi időszakban se feledkezzünk meg a megfelelő napi 2-2,5 l folyadékbevitelről, lehetőleg ivóvíz formájában. Az alkohol és a cukrozott üdítő mennyiségét is minimalizáljuk. Amennyiben gyümölcslére esik a választás, válasszuk a 100 %-at és ügyeljünk arra, hogy napi 1-2 pohárnál ne fogyasszunk többet! 
  • Gondoljunk az ételallergiásokra, ételintoleranciában szenvedőkre. Ha házigazdák vagyunk, kérdezzük ki vendégeinket és tájékozódjunk az alapanyagok címkéjét olvasva. Amennyiben minket érint a betegség és vendégségbe készülünk, szóljunk előre a helyzetünkről, esetleg vigyünk valami apróságot a vacsorához, hogy megkönnyítsük a vendéglátónk dolgát.
  • Vonjuk be a gyerekeket is az előkészületekbe! Szívesebben megkóstolják a szokatlanabb ízű, kinézetű ételeket, ha az ő munkájukat dicséri.
  • Ne feledkezzünk meg a mozgásról sem! Remek szórakozási lehetőséget biztosít a gyermek, családok részére a szánkózás, korcsolyázás, hóemberépítés. A felnőttek és az idősebb korosztály számára a friss levegőn eltöltött nagyobb séták biztosíthatják a kikapcsolódást, valamint az ünnepi menüsor emésztését is elősegíti a testmozgás.

 

Meghosszabbítottuk a „Keressük 2018 legjobb diétás közétkeztetőit!” felhívás beadási határidejét!

Módosult az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által, a gyermekek iskolai étkezését biztosító cégek részére meghirdetett felhívás, melynek keretében olyan recepteket várunk, melyek három különféle, speciális diétára szoruló gyermekcsoport, a tejfehérje-allergiások, a gluténérzékenyek és a cukorbetegek étkezési igényeire kínálnak megoldást.

Megvannak a nyertes osztályokat – Irma néni sorsolta ki a győzteseket!

Lezárult, és ahogy arról korábban hírt adtunk, Irma néni, Román Józsefné lett Magyarország legkedvesebb konyhás nénije. A Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által meghirdetett pályázatra tanulók nevezhették be kedvenc konyhás nénijüket, bácsijukat, a játékfelhívásban az OGYÉI azt ígérte, a résztvevő közül 10 szerencsés osztály kiránduláson vehet részt.

Irma néni Magyarország legkedvesebb konyhás nénije

Román Józsefné, Irma néni lett Magyarország legkedvesebb konyhás nénije a gyerekek szavazatai alapján azon a pályázaton, melyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet hirdetett meg ez év márciusában. A közétkeztetés jelentőségére fókuszáló 2018-as kampányban azokra a konyhai dolgozókra irányult a figyelem, akik sokat tesznek és tehetnek azért, hogy a tanulók elégedettebbek legyenek és szívesen fogadják, […]

Rekord részvétellel zárult a 9. Happy-hét

Több mint 73 ezer iskolás és óvodás gyermek figyelmét sikerült felhívni a folyadékfogyasztás jelentőségére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által szervezett Happy-hét során. Idén az iskolák mellett már az óvodák is részt vettek a programban.

Hamarosan kiderül, ki lesz Magyarország legkedveltebb konyhás nénije vagy bácsija!

Több mint száz osztály nevezte be legkedvesebb konyhás nénijét/bácsiját abba a játékba, melyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet indított az iskolák körében. A pályázat célja az volt, hogy felhívjuk a figyelmet azoknak a munkájára is, akik a közétkeztetés fontos láncszemeként nap mint nap hatással vannak a gyerekek egészségére. A gondos tálalás, a kedves kiszolgálás […]

A túlsúlyos serdülők 80%-a túlsúlyos felnőtt lesz!

Lezajlott a 9. HAPPY-hét! Kilencedik alkalommal, 2018. március 19-23 között rendezte meg az Országos Gyógyszerészeti és Élelemezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a fiataloknak szóló magyarországi vízfogyasztást népszerűsítő HAPPY-hetet. A program egyre népszerűbb az iskolák és óvodák körében, a tavalyi évhez képest több mint kétszer annyi, 404 intézmény (245 iskola és 159 óvoda) jelentkezett.  Ez azt jelenti, hogy […]

Meghosszabbítjuk a határidőt – küldjetek szelfit április 30-ig! Keressük 2018 legkedvesebb konyhás nénijét/bácsiját!

Osztálykirándulást nyerhet tíz osztály az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által szervezett játékon, melynek keretében keressük 2018 legkedvesebb konyhás nénijét/bácsiját! Tekintettel a tavaszi szünetre – pedagógusok kérésére – meghosszabbítottuk a jelentkezési határidőt április 30-ig!

Tippek húsvéti étkezéshez

Hazánkban a Húsvét a Karácsony mellett az év egyik legjelentősebb ünnepe, így nem csoda, hogy számos hagyományos menü szerepel a családi asztalon. A sonka, tojás, bárány, torma, kalács a legismertebb ételek, csak, hogy néhányat kiemeljünk. Fontos szempont, hogy az ételsor kiválasztásakor a megfelelő, jó minőségi alapanyagot részesítsük előnyben, helyes konyhatechnológiát alkalmazzunk, továbbá ügyeljünk a változatosságra […]

Hogyan fejlődik gyermekünk?

Gyermekünk újszülött vagy tipegő korában gyakran találkozik védőnővel, gyermekorvossal, a szakemberek egy ideig folyamatosan nyomon követik fejlődését. A későbbiek során az alapvető, otthon is elvégezhető méréseket (pl. testsúly, testmagasság) érdemes elvégezni, így a szülők láthatják a változásokat.

Ki lesz „2018 legkedvesebb iskolai konyhás nénije vagy bácsija”?

Kedveled az iskoládban a konyhai dolgozókat? Szépen tálalják az ételed, kedvesen szólítanak meg? Megjegyzik, hogy mi a kedvenc ételed? Segítőkészek, ha kérdésed van? Készíts vele egy szelfit és nyerjetek!