2017. szeptember 20., szerda

Tippek ötletek a nyári melegben ha kirándulni megyünk

Végre itt a nyár, beköszöntött a jó idő, vége az iskolának. Szülőként törhetjük a fejünket: mit csomagoljunk az uzsonnástáskába, ha kirándulni vagy táborba megy a gyerekünk? Tippek, ötletek a nyári uzsonnához!

A melegben az ételek gyorsan romlanak vagy rövid idő alatt vesztenek az élvezeti értékükből. Alapvető kérdés, hogyan gondoskodhat a szülő gyermekéről – az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet dietetikusa, Miháldy Kinga néhány ötlettel igyekszik segíteni.

  • Folyadékpótlás – a legjobb választás a víz!

A csecsemők és a gyermekek testének víztartalma jelentősen magasabb, így érzékenyebbek a kiszáradás szempontjából. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) ajánlása pontosan meghatározza a gyermekek számára ajánlott vízbevitel értékeket, a táblázat segítséget nyújt ahhoz, hogy a szülők kalkulálni tudjanak.

  Fiú Lány
Gyermek, 1–2 éves 1100–1200 ml/nap 1100–1200 ml/nap

Gyermek, 2–3 éves 
1300 ml/nap 1300 ml/nap
Gyermek, 4–8 éves  1600 ml/nap 1600 ml/nap
Gyermek, 9–13 éves 
2,1 liter/nap 1,9 liter/nap
Serdülő, 14–18 éves 2,5 liter/nap 2,0 liter/nap

 

 

A szülő akkor teheti a legtöbbet gyermeke egészségéért, ha vizet csomagol gyermekének! A cukros, szénsavas italok azon túl, hogy úgynevezett „üres kalóriát” tartalmaznak (hasznos tápanyagot alig-alig, viszont kalóriatartalmuk magas), de savas kémhatásuknál fogva a fogzománcot is károsítják és egyes termékek magas foszfáttartalma a csontrendszerre is ártalmas. Számos nemzetközi vizsgálat igazolta az elhízás és a cukros, szénsavas üdítők mértéktelen fogyasztása közötti összefüggést. Magyarországon minden 4. lány, illetve minden 5. fiú túlsúlyos vagy elhízott. Az elgondolkodtató adatok arra ösztökélhetik a szülőket, hogy „újratervezzenek”, a gyerekek folyadékbeviteli szokásainak megváltoztatása alapvetően fontos egészségük szempontjából!

A gyerekek szeretik, szívesen fogadják, ha a vízhez adunk egy pár csepp citromlevet! De dobhatunk bele egy pár mentalevelet, esetleg darabolhatunk az üvegbe lime-ot, citromot, narancsot, vagy uborkát – próbálják ki közösen!
Azt ajánljuk a szülőknek, hogy az uzsonnáscsomagba több kis 2-, 3 dl-es vagy fél literes üvegben, kulacsban készítsenek folyadékot, ha ezeket esetleg lefagyasztjuk, akkor másnap az étel mellé csomagolva jégakkuként is szolgálhat, hűtve a szendvicseket, gyümölcsöket.

Tipp: mielőtt a táskába tennénk a fagyasztott flakonokat, csomagoljuk be őket, hogy ne legyen minden vizes! De – lehet kapni hőtartó üveg tartókat is!

  • Gyümölcsök, zöldségek – csak kreatívan! 

Legyünk kreatívak, szeleteljük fel, magozzuk ki, csomagoljuk kis dobozkába a gyümölcsöket, éjszakára pedig tegyük hűtőbe – így gyermekünk is szívesebben fogyasztja majd! Hideg, friss, ropogós – kínálja magát!

Tipp: a gyümölcs mellé készítsünk be egy kéztörlőt is. Ha daraboljuk, akkor csöpögtessük meg citromlével, hogy később ne barnuljon meg!

Ha aggódunk, hogy a gyümölcs könnyen levet ereszt és nem szeretnénk bajlódni a dobozkával, akkor hűtött zöldségeket is – sárgarépát, karalábét – is csomagolhatunk uzsonnás zacskóba! A gyerekek többsége szívesen rágcsál – az egészséges választás lehetősége a mi kezünkben van!

Tipp: Vágjuk fel a zöldségeket kisebb darabokra, ezzel csökkenthetjük a félrenyelés veszélyét!

  • Szendvicsek – fogós kérdés!

Alapkérdés: mit tegyünk egy szendvicsbe? Kerüljük a nagy melegben a könnyen romlandó ételeket. Célszerű, ha előre gondolkozunk, lesütünk egy adag sovány húst és ebből készítjük a szendvicset, zöldségekkel (zöldpaprikával, uborkával) kiegészítve. De keverhetünk zöldségkrémeket is, vagy válasszunk olyan alapanyagot, melyek kevésbé romlandók (téliszalámi, kolbász).


Tipp: kisebb szendvicseket készítsünk, mert a melegben általában kisebb az étvágy! Kenőzsiradék helyett pl. salátalevelet használjunk! De szendvics helyett készíthetünk teljes kiőrlésű lisztből pogácsát, muffin-t, ezek az ételek jobban bírják a nagy meleget.

  • Édesség – ha nagyon muszáj!  

A szülők zöme igyekszik kedveskedni gyermekének, édességet vagy csokoládét csomagol kiegészítésként. Ezt érdemes elkerülni, megolvad, ragad… Ha a gyümölcs/zöldség nem elég, akkor inkább válasszunk müzli szeletet vagy teljes kiőrlésű gabonából készült zabkekszet.

Tipp: Süssenek együtt egészséges alapanyagokból kekszeket! A közös élmény biztos recept a sikerhez, szívesen és örömmel eszik majd a táborban a közösen készített finomságokat a gyerekek!

  • Már megvan, hogy mit – de mibe csomagoljunk?

A szendvicseket lehetőleg frissen tartó fóliába, a gyümölcsöket-zöldségeket (ételtartó) dobozba. Mindezeket pedig érdemes egy hűtőtáskákba tenni. Ma már kapható ezeknek kicsi, könnyű, vállra akasztható változata is, ezek hordozása nem okoz a gyerekek számára nehézséget!


Tipp: matricákkal vagy textilfilccel egyedivé varázsolhatjuk gyermekünk ételtartóját!

  • Egy kis móka – mixeljünk, fagyasszunk!

A gyerekek szeretnek sürgölődni a konyhában, örömmel segédkeznek a „gyümölcsjégkocka” gyártásban – a mélyhűtőbe tegyünk gurulós gyümölcsöket (málna, ribizli, áfonya), ezekkel is ízesíthetjük a vizet; hideg teába is kiváló – jeges, hűs italként olthatják szomjunkat! Ha van időnk, otthon is készíthetünk fagyasztott gyümölcsökből jégkását, szélesebb szájú flakonba töltve jégakkuként hűti az ételes táska tartalmát. Nem árt tudni! A gyerekek gyakran elfeledkeznek az ivásról, fontos, hogy kínáljuk őket gyakran – ezek a játékos, bohókás tippek, trükkök segíthetnek abban, hogy ne feledkezzenek el a gyerekek az ivás jelentőségéről!


Tipp: Ha olyan helyre mennek kirándulni gyermekeink, ahol nagyobb szintkülönbségek vannak, vagy hosszabb távot gyalogolnak, bicikliznek, akkor az elkészített folyadékba tegyünk egy csapott késhegynyi sót is.

Keressük a közétkeztető cégek által folytatott jó gyakorlatokat!

A közétkeztetés reformját népszerűsítő kommunikációs kampányunk keretében keressük azokat az közétkeztető cégek által folytatott jó gyakorlatokat, melyek mintául szolgálhatnak az iskolák, szülők és pedagógusok számára

Felhívás – közkonyha fejlesztés

Magyarország Kormányának felhívása a vidéki térségekben található, helyi termékértékesítést szolgáló piacok, vásárterek infrastrukturális fejlesztésének, illetve a közétkeztetés fejlesztésének megvalósítása érdekében került meghirdetésre. A vidéki térségek kisméretű infrastruktúrájának és alapvető szolgáltatásainak fejlesztésére. Helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális fejlesztése, közétkeztetés fejlesztése. A felhívás kódszáma: VP6-7.2.1-7.4.1.3-17

„Egészséges is lehet finom” – pályázat családok számára

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet 2017. augusztus 18  – szeptember 15. között pályázatot hirdet a családok számára. Keressük a legjobb kisétkezésekre szánt ételeket! A pályázat célja, hogy megismerjük és megismertessük azokat a változatos és egészséges összetevőkből készült, kisétkezésekre (tízóraira, uzsonnára) szánt ételeket, amelyeket a szülők készítenek és csomagolnak gyermekeiknek, nap mint nap iskolaidőben. A […]

Kötelező képzést indít az OGYÉI élelmezésvezetőknek

Szeptembertől nyolc alkalommal – a fővárosban és több vidéki helyszínen – indít képzést az közétkeztetési cégek élelmezésvezetői számára az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

Intézményi követelmények – kérdések és válaszok a rendelet kapcsán

A közétkeztetők számára is szeretnénk elérhető, naprakész információkat megosztani, amellyel támogatjuk munkájukat. Gyakran Ismételt Kérdések rovatunkban, témakörönként összegyűjtöttük néhány kérdést és választ, amelyek hasznosak lehetnek a rendelettel kapcsolatosan felmerült kérdések tisztázásában. Ezen a héten az intézmény típusokat, általános követelményeket, munkahelyi étkezést vesszük górcső alá.

10+ 1 tipp külföldi utazáshoz, nyaraláshoz

A nyaralást elsősorban a gyomorpanaszok keseríthetik meg, ezt az alábbi jó tanácsok betartásával elkerülheti!

’Táplálkozás-egészségügyi szempontok a közétkeztetésben’ képzés tájékoztató

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet tájékoztatja a közétkeztetési rendeletben előírt képzés iránt érdeklődőket, hogy a képzés szakmai anyagai elkészültek, jelenleg a helyszínek és időpontok egyeztetése zajlik.

Tippek ötletek a nyári melegben ha kirándulni megyünk

Végre itt a nyár, beköszöntött a jó idő, vége az iskolának. Szülőként törhetjük a fejünket: mit csomagoljunk az uzsonnástáskába, ha kirándulni vagy táborba megy a gyerekünk? Tippek, ötletek a nyári uzsonnához!

Só használata – kérdések és válaszok a rendelet kapcsán

A közétkeztetők számára is szeretnénk elérhető, naprakész információkat megosztani, amellyel támogatjuk munkájukat. Gyakran Ismételt Kérdések rovatunkban, témakörönként összegyűjtöttük néhány kérdést és választ, amelyek hasznosak lehetnek a rendelettel kapcsolatosan felmerült kérdések tisztázásában. Ezen a héten a sót helyezzük fókuszba.

Hurrá nyaralunk…! – és mi legyen a családi útipatikában?

Végre itt a nyár, remek az idő az iskolának is vége és kezdődhet a csupa nagy betűs, élményekkel teli VAKÁCIÓ. Ez az az időszak, amikor kicsit fellélegzünk, számoljuk vissza a napokat a családi nyaralásig. A gyerekek izgatottan várják, hogy mikor indulunk már végre. Mi szülők pedig elkezdjük tervezni, hogy mit vigyünk magunkkal és csomagolás közben […]