2018. június 24., vasárnap

Hurrá nyaralunk…! – és mi legyen a családi útipatikában?

Szerző: MERŐKANÁL SZERKESZTŐSÉG

Végre itt a nyár, remek az idő az iskolának is vége és kezdődhet a csupa nagy betűs, élményekkel teli VAKÁCIÓ. Ez az az időszak, amikor kicsit fellélegzünk, számoljuk vissza a napokat a családi nyaralásig. A gyerekek izgatottan várják, hogy mikor indulunk már végre. Mi szülők pedig elkezdjük tervezni, hogy mit vigyünk magunkkal és csomagolás közben gondolatban kipipáljuk az összekészített tételeket. Fürdőruha megvan, Peti macija meg van, társasjáték meg van, férj kedvenc könyve a táskában, Petra kispárnája a hátsó ülésen. Ámde ha nem vagyunk eléggé elővigyázatosak egy hirtelen jött hasmenés, rovarcsípés, napégés, szemfertőzés könnyen beárnyékolhatja a nyaralásunkat. Ezért megkérdeztük gyógyszerész kollégáinkat, hogy mire figyeljünk oda nyaralás közben, milyen készítményeket érdemes az útipatikába összekészíteni, ha elutazunk vagy éppen a gyerkőc táborba megy?

Rendszeresen szedett gyógyszerek 
Idejében keresse fel háziorvosát, illetve a gyermekorvost, ha Ön vagy gyermeke rendszeresen szedett gyógyszere kifogyóban van, mivel a nyári szabadságolások idején ezek beszerzése is nehézségekbe ütközhet. Ezért fontos, hogy a rendszeres gyógyszeres kezelés alatt állók, – így pl. a vérnyomás- és koleszterincsökkentő szereket szedők, inzulinkezelésre, illetve vérhígító terápiára szorulók, asztma, epilepszia elleni gyógyszereket alkalmazók – a szükséges készítményeiket kezelőorvosukkal még időben felírassák, és orvosi vényeiket kiváltsák. 

Megfázásos tünetek
Autó, repülő, bevásárlóközpontok légkondicionálója okozta orrfolyás, köhögés, láz: kisgyermekes családoknál különösen gyakran jelentkezhet. Láz- és fájdalomcsillapító készítmény legyen nálunk, a kisgyermek életkorának megfelelő gyógyszerformában (pl. szirup, oldat, kúp), és egy működőképes lázmérő! Száraz köhögés csillapítására köhögéscsillapító készítményt is érdemes bepakolni, illetve hurutos köhögés esetén köptetőt, ami a légutakban keletkezett váladék kiürülésének, felköhögésének elősegítésére szolgál. A megfázás egyik kellemetlen tünetét az orrdugulást pedig orrcseppel, orrsprayvel enyhíthetjük.

Nyári fertőző megbetegedések
Nyaraláskor nehéz ellenállni az idény-jellegű finomságoknak, de legyen a mérték az érték! Mindenesetre hasznos, ha van kéznél gyomor- és bélpanaszokra – pl. hasmenés, székrekedés, puffadás, teltségérzet, hasi görcs – szolgáló készítmény. 
A vírusfertőzések (ételmérgezések (szalmonella-fertőzés) a nyári hónapok idején igen gyakoriak. Ezek leginkább a kisgyerekeket érintik, de a felnőttek is sok esetben megfertőződhetnek. A tartós kánikula kedvez egyes vírustörzseknek, így ebben az időszakban kifejezetten magas a hőemelkedéssel, hasi és gyomor fájdalommal, valamint hasmenéssel, bélhuruttal és egyéb emésztési panaszokkal járó betegségek aránya. A strandokon és uszodában a gyermek lehetőség szerint mindig viseljen papucsot vagy vízicipőt, így csökkenthető a gombás fertőzés kockázata. A medence használata előtt és után célszerű alaposan letusolni és fertőtleníteni a lábakat, kezeket. A gyermeknek legyen saját törülközője, amit nem ad kölcsön senkinek. A bőrgomba gyakori megbetegedés a nyári hónapok alatt, és kezelése sok esetben hosszadalmas folyamat. Vízparton továbbá gyakori a kötőhártya-gyulladás, húgyúti fertőzés kialakulásának kockázata: az enyhébb esetek kezelésére rendelkezésre állnak gyógyszertárban vény nélkül kapható készítmények.

Szúnyog-, kullancs-, és egyéb rovarcsípések
A szúnyogcsípések általában viszkető, különböző méretű vörös foltokat okoznak. Gyermekek esetében megtörténhet, hogy a szúnyog nyálában levő fehérje természetű anyagokkal szemben allergia alakul ki. A szúnyogcsípés allergia a szülők számára ijesztő lehet, hiszen ritka esetben láz, torok- vagy szemhéj duzzanat, illetve csalánkiütés társulhat hozzá. A gyulladás azonban hamar elmúlik, az ismétlődő csípések következtében pedig felnőttkorra immunitás alakul ki. A viszketés csillapítására használhatunk különféle hűsítő, mentolos kenőcsöket vagy a gyógyszertárakban kapható, antihisztamin tartalmú géleket.
A kullancscsípés a legtöbb esetben nem okoz különösebb problémát, azonban számos betegség forrása lehet, mint a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás – mely ellen védőoltással védekezhetünk – valamint a Lyme-kór. Ha a kis vérszívót gyorsan és szakszerűen eltávolítjuk – erre a célra legalkalmasabb a patikákban kapható kullancskiszedő csipesz használata – akkor megelőzhető az esetleges fertőzés.
A darázs- és méhcsípés általában csak helyi tüneteket okoz, azonban egyes felnőttek és gyermekek allergiásak lehetnek ezen rovarok csípésére, amely súlyosabb esetben az egész szervezetet érintheti, ún. anafilaxiás sokk formájában. Aki tudja magáról, hogy allergiás, feltétlenül tartson magánál orvosa által felírt, allergiás vészhelyzetre alkalmazható injekciós gyógyszerkészítményt.

Napégés, apróbb sérülések
Kerüljük a tűző napon való tartózkodást, különösen a 11-15 óra közötti időszakban! Fontos, hogy magas faktorszámú, fényvédő hatású, vízálló naptejet válasszunk, amely véd az UVA- és az UVB-sugarak ellen is. Apróbb balesetek, sérülések gyors ellátására is készüljünk fel az erre szolgáló készítményekkel: napégés elleni szerek, sebfertőtlenítők, kötszerek, gyorstapaszok legyenek a csomagunkban. 

Allergiás tünetek
Akinek ismert szénanáthája (pollen- v. egyéb eredetű szezonális allergiája) van, általában szed valamilyen allergia-ellenes szert, amely lehet vény nélkül kapható, vagy az orvos által rendelt készítmény. Ha sokat tartózkodik a szabadban, kirándul erdőn-mezőn, fokozottan figyeljen az allergia-ellenes gyógyszerek rendszeres szedésére.

Kiemelten figyeljünk a gyógyszerkészítmények helyes tárolására!
A nyári napfényes, meleg időben különösen fontos szem előtt tartani a gyógyszertárolás fő kritériumait:
Gyermekektől elzárva, száraz, hűvös, fénytől védett helyen, eredeti csomagolásban! Figyeljünk arra is, hogy egyes készítményeket hűtőben kell tárolni, ez mindig szerepel a gyógyszer dobozán feltüntetett szövegen.

Személyre szabott tanácsért, az egyes panaszok kezelésére szolgáló konkrét készítményekkel kapcsolatos információkért forduljon bizalommal gyógyszerészéhez!

Ne felejtsük otthon a TAJ kártyákat sem…

Nyári utazás esetén érdemes a fentiek szellemiségében összeállított útipatika csomagot magunkkal vinni és tájékozódni a tartózkodási helyhez tartozó orvosi ügyelet elérhetőségéről is. A nyári hónapokban ügyeletes (magyarországi) gyógyszertárakról, az OGYÉI alábbi weboldaláról tájékozódhatnak. 

Meghosszabbítottuk a „Keressük 2018 legjobb diétás közétkeztetőit!” felhívás beadási határidejét!

Módosult az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által, a gyermekek iskolai étkezését biztosító cégek részére meghirdetett felhívás, melynek keretében olyan recepteket várunk, melyek három különféle, speciális diétára szoruló gyermekcsoport, a tejfehérje-allergiások, a gluténérzékenyek és a cukorbetegek étkezési igényeire kínálnak megoldást.

Megvannak a nyertes osztályokat – Irma néni sorsolta ki a győzteseket!

Lezárult, és ahogy arról korábban hírt adtunk, Irma néni, Román Józsefné lett Magyarország legkedvesebb konyhás nénije. A Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által meghirdetett pályázatra tanulók nevezhették be kedvenc konyhás nénijüket, bácsijukat, a játékfelhívásban az OGYÉI azt ígérte, a résztvevő közül 10 szerencsés osztály kiránduláson vehet részt.

Irma néni Magyarország legkedvesebb konyhás nénije

Román Józsefné, Irma néni lett Magyarország legkedvesebb konyhás nénije a gyerekek szavazatai alapján azon a pályázaton, melyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet hirdetett meg ez év márciusában. A közétkeztetés jelentőségére fókuszáló 2018-as kampányban azokra a konyhai dolgozókra irányult a figyelem, akik sokat tesznek és tehetnek azért, hogy a tanulók elégedettebbek legyenek és szívesen fogadják, […]

Rekord részvétellel zárult a 9. Happy-hét

Több mint 73 ezer iskolás és óvodás gyermek figyelmét sikerült felhívni a folyadékfogyasztás jelentőségére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által szervezett Happy-hét során. Idén az iskolák mellett már az óvodák is részt vettek a programban.

Hamarosan kiderül, ki lesz Magyarország legkedveltebb konyhás nénije vagy bácsija!

Több mint száz osztály nevezte be legkedvesebb konyhás nénijét/bácsiját abba a játékba, melyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet indított az iskolák körében. A pályázat célja az volt, hogy felhívjuk a figyelmet azoknak a munkájára is, akik a közétkeztetés fontos láncszemeként nap mint nap hatással vannak a gyerekek egészségére. A gondos tálalás, a kedves kiszolgálás […]

A túlsúlyos serdülők 80%-a túlsúlyos felnőtt lesz!

Lezajlott a 9. HAPPY-hét! Kilencedik alkalommal, 2018. március 19-23 között rendezte meg az Országos Gyógyszerészeti és Élelemezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a fiataloknak szóló magyarországi vízfogyasztást népszerűsítő HAPPY-hetet. A program egyre népszerűbb az iskolák és óvodák körében, a tavalyi évhez képest több mint kétszer annyi, 404 intézmény (245 iskola és 159 óvoda) jelentkezett.  Ez azt jelenti, hogy […]

Meghosszabbítjuk a határidőt – küldjetek szelfit április 30-ig! Keressük 2018 legkedvesebb konyhás nénijét/bácsiját!

Osztálykirándulást nyerhet tíz osztály az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által szervezett játékon, melynek keretében keressük 2018 legkedvesebb konyhás nénijét/bácsiját! Tekintettel a tavaszi szünetre – pedagógusok kérésére – meghosszabbítottuk a jelentkezési határidőt április 30-ig!

Tippek húsvéti étkezéshez

Hazánkban a Húsvét a Karácsony mellett az év egyik legjelentősebb ünnepe, így nem csoda, hogy számos hagyományos menü szerepel a családi asztalon. A sonka, tojás, bárány, torma, kalács a legismertebb ételek, csak, hogy néhányat kiemeljünk. Fontos szempont, hogy az ételsor kiválasztásakor a megfelelő, jó minőségi alapanyagot részesítsük előnyben, helyes konyhatechnológiát alkalmazzunk, továbbá ügyeljünk a változatosságra […]

Hogyan fejlődik gyermekünk?

Gyermekünk újszülött vagy tipegő korában gyakran találkozik védőnővel, gyermekorvossal, a szakemberek egy ideig folyamatosan nyomon követik fejlődését. A későbbiek során az alapvető, otthon is elvégezhető méréseket (pl. testsúly, testmagasság) érdemes elvégezni, így a szülők láthatják a változásokat.

Ki lesz „2018 legkedvesebb iskolai konyhás nénije vagy bácsija”?

Kedveled az iskoládban a konyhai dolgozókat? Szépen tálalják az ételed, kedvesen szólítanak meg? Megjegyzik, hogy mi a kedvenc ételed? Segítőkészek, ha kérdésed van? Készíts vele egy szelfit és nyerjetek!