Fókuszban a speciális diétás étkezés és az ehhez kapcsolódó étlaptervezés. Keressük 2018 legjobb diétás közétkeztetőit!

Kategória: Egyéb, Pályázatok | 0

Fókuszban a speciális diétás étkezés és az ehhez kapcsolódó étlaptervezés. Keressük 2018 legjobb diétás közétkeztetőit!

A közétkeztetés minőségét javító kampányt hirdet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, a gyermekek iskolai étkezését biztosító cégektől olyan recepteket várunk, melyek három különféle, speciális diétára szoruló gyermekcsoport, a tejfehérje-allergiások, a gluténérzékenyek és a cukorbetegek étkezési igényeire kínálnak megoldást.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) 2016-ban útjára indította az „Élj könnyebben” közétkeztetői kampányát, amely keretében kerestük az „Ország Legjobb Közétkeztetőjét”, valamint a „TOP 50 menzaételt”. Ezen kategóriák nyerteseinek kiválasztásához a diákok segítségét kértük. Ebben az évben, 2018-ban a kampány tovább folytatódik, a jelenleg meghirdetett pályázat során a speciális diétás étkezésre és az ehhez kapcsolódó étlaptervezésre fókuszálunk.

A pályázat célja:

Az OGYÉI kiemelt figyelmet szentel a közétkeztetés kapcsán arra, hogy folyamatosan megismerje és megismertesse a lakossággal a hazai közétkeztetői jó gyakorlatokat. Azért, hogy ezen módszerek tárházát bővítsük és mindenki számára elérhetővé tegyük, ebben az évben keressük azokat a közétkeztetőket, akik kiemelt figyelmet szentelnek a speciális diétára szoruló (tejfehérje-, gluténérzékeny, cukorbeteg) gyermekek étkezési igényeinek kielégítésére.

A pályázat tárgya:

Az OGYÉI három különböző diétában (vagylagosan) várja az étlapokat, nyersanyagkiszabatokat és a hozzájuk kapcsolódó receptleírásokat, fényképekkel együtt,az alábbi követelményeknek megfelelve:

 • a beküldött pályázat tejfehérje-allergiásoknak vagy gluténérzékenyeknek, vagy cukorbetegeknek szánt diétás étkezésre vonatkozik;
 • megfelelnek a diétára vonatkozó diétás étrendtervezés szabályainak;
 • megfelelnek a közétkeztetésre vonatkozó 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet előírásainak;
 • az étlap 10 napos háromszori étkezésre tervezett étrendet tartalmaz, 10 fős nyersanyag-kiszabattal;
 • a cukorbetegeknek szánt ételsor esetében a tízórai 25 gramm, az ebéd 60 gramm, az uzsonna 25 gramm szénhidrátot tartalmazzon;
 • az étlapon feltüntetett ételek lehetőség szerint korszerű konyhatechnológiával készíthetők;
 • az ételek alapanyagaikban változatosak;
 • a tervezésnél figyelembe veszik az idényszerűséget;
 • a tervezésnél figyelembe veszik a napi nyersanyagnormát (a háromszori étkezésre max. 500 Ft/fő)

Pályázók köre:

Minden hazai közétkeztetésben részt vevő főzőkonyha, amely részt vesz a 4‒14 éves korú gyermekek közétkeztetésben. Egy pályázó több pályázatot is benyújthat. (Pl. külön készít tejallergiára vonatkozó étrendet és recepteket, és külön nyújt be pályázatot a cukorbeteg gyermekek diétás étrendjére vonatkozóan.)

Benyújtandó dokumentumok:

A pályázathoz a következő dokumentumokat kell csatolni a kiválasztott diétás étkezéshez kapcsolódóan:

 • kitöltött pályázati adatlap (sablon szerint)
 • 10 napos háromszori étkezésre tervezett étrendet tartalmazó, a 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendeletben előírtaknak megfelelő étlap a kiválasztott speciális diétára vonatkozóan korosztályi és évszakmegjelöléssel (word/pdf formátum, sablon szerint)
 • a 10 napos háromszori étkezésre tervezett étrendben szereplő ételek receptje, 10 fős nyersanyag-kiszabattal (word/pdf formátum, sablon szerint)
 • a fenti receptekből készült ételek saját, jogdíjmentes fényképei (minimum 1600×900 pixel, jpg fájlformátum)

A pályázatok benyújtásának módja, helye és határideje:

A pályázat magyar nyelven a következő e-mail címre nyújtható be: info@merokanal.hu

A pályázat benyújtásának határideje: 2018. április 2. ‒ 2018. július 31. (időpont módosítás!)

Személyes benyújtásra nincs lehetőség. Hiányos vagy nem megfelelő formátumban vagy tartalommal küldött pályázat esetén egyszeri hiánypótlásra van lehetőség.

Pályázatok értékelése:

A szakemberekből álló zsűri a recepteket beküldők közül diétás étkezésenként 3-3 pályázót, csapatot választ ki pontozással, meghatározott értékelési szempontrendszer alapján. A továbbjutó pályázók listáját a www.merokanal.hu oldalon közzétesszük. A zsűri a továbbjutó pályázók által beküldött étlapról kiválaszt egy-egy főétkezésre (ebéd) felszolgálandó receptet, melyet a csapatok egy sajtónyilvános főzőverseny keretén belül készítenek el. A főzőversenybe kerülő csapatok létszáma maximum 3-3 fő lehet.

A főzőverseny és egyben fődíj nyertesei (diétatípusonként 1 nyertes) a szakmai zsűri, illetve a lakosság köréből meghívott, adott diétára szoruló gyermekek és szüleik által adott pontszámok alapján kerülnek kiválasztásra a következő  kritériumok alapján: íz, illat, állag, szín, a tálalás módja, az étel összbenyomása. A főzőverseny és díjátadás tervezett időpontja: 2018. október

Díjazás:

 • A 3 kategóriában 1-1-1 nyertes csapat részére odaítéljük a „2018 legjobb diétás közétkeztetője” címet
 • A 3 nyertes csapat számára csapatépítő tréninget szervezünk
 • A 3 nyertes csapattal interjút készítünk, amelyet publikálunk a www.merokanal.hu oldalon

Egyéb információ:

A pályázat során beérkezett, a szakmai zsűri által kiválasztott recepteket az OGYÉI elérhetővé teszi a www.merokanal.hu weboldalán, ezzel is segítve a közétkeztető cégeket abban, hogy kínálatukat bővítve, minél többféle speciális táplálkozási igényt kielégítő ételt tudjanak étlapjaikon felvonultatni. Ily módon a nyersanyagokat, konyhatechnológiai műveleteket, tálalási módszereket is magába foglaló pályázat eredményeképp a jó gyakorlatok más közétkeztető számára is elérhetővé válnak.

Fontos! A pályázó a pályázatának benyújtásával egyidejűleg hozzájárul a beküldött receptek és kapcsolódó fényképek www.merokanal.hu oldalon való közzétételéhez.

Letölthető dokumentumok:

További felvilágosítás:

Kontakt: Czirfusz Katalin, OGYÉI Kommunikációs Iroda

E-mail: info@merokanal.hu

Telefon: (06 1) 886-9300/218 mellék

 

Vélemény, hozzászólás?