Az OGYÉI 2017-ben 10 részes videósorozatot készített Kovács Lázár séf, Rákóczi Feri és gyerekek közreműködésével. A szórakoztató videókban nem csak az iskolai menzák kulisszatitkaira és az egészséges táplálkozás alapszabályaira derül fény. A séf részletesen bemutatja, hogyan készül néhány étel a 2016-ban közel 6000 gyerek által megszavazott TOP50 menzaétel közül.

A videókat ajánljuk mindenkinek, aki

  • kíváncsi, hogyan szolgálja a helyes táplálkozás az egészség megőrzését,
  • szeretné megtudni, milyen szabályoknak kell megfelelniük a közétkeztetőknek, annak érdekében, hogy egészséges, változatos ételeket fogyasszanak a gyerekek az iskolában
  • szeretne újszerű, egészséges ételekkel ismerkedni.

A mindössze pár perces videók iskolai oktatás (pl. egészségtan óra) során is levetíthetők. A tanulókat az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismeretek elmélyítésében és a közétkeztetés elfogadásában egyaránt segíthetik.

A videókat megtalálod a Merőkanál Youtube-csatornáján is.

Kulisszatitkok – Mindent a menzáról, 1. rész

Az izgalmas első részben körbenézhetünk egy ipari konyhában, ahol naponta többszáz adag étel készül. Lázár séf és segítői egy egyszerű, de nagyszerű mézes gyümölcsös túrókrémet készítenek el.


Főzni gyerekjáték! – Mindent a menzáról, 2. rész

Lázár séf ezúttal azt bizonyítja be, hogy olyan hagyományos ételek is elkészíthetők egészségesebb formában (magasabb rosttartalommal, kevesebb cukor és só felhasználásával), otthon és a közétkeztetésben is, mint amilyen a paradicsomos húsgombóc.


Rostok – Mindent a menzáról, 3. rész

Ebben a részben Lázár séf és Feri a piacra látogatnak, majd az ott vásárolt magas rosttartalmú alapanyagokból vagdaltat készítenek a konyhában a gyerekekkel.


Egyszerűen sült – Mindent a menzáról, 4. rész

Egy újabb piaci kitérő után csupán sóval ízesített és zsírszegény, mégis zamatos hús sütnek szakácsaink, tócsnival. Kiderül, hogy a megfelelő alapanyagok kiválasztásán túl a konyhatechnológiai eljárásokon is sok múlik, ha egészségesebb ételeket szeretnénk készíteni.


Halban jó – Mindent a menzáról, 5. rész

A gyerekek jellemzően nem szívesen esznek halat, pedig hetente legalább egyszer szükségük lenne rá. Az iskolai menzán szerencsére a hal kreatív felhasználása sem ritka már. A séf most halpogácsát készít, amit – a stábot is meglepve – még a halat nem kedvelő kisiskolás Zsófi is finomnak talál.

Nézd meg az összes videót a Merőkanál Youtube-csatornáján!

Friss fűszerek – Mindent a menzáról, 6. rész


Cukormentes – Mindent a menzáról, 7. rész


Változatos – Mindent a menzáról, 8. rész


Édesség – Mindent a menzáról, 9. rész


Laktózmentes – Mindent a menzáról – 10. rész

Nézd meg az összes videót a Merőkanál Youtube-csatornáján!