Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉ) által 2016 novemberében meghirdetett „Keressük Magyarország TOP50 legfinomabb menzaételét” pályázat keretében általános és középiskolai osztályok szavazhatták meg egy-egy kéthetes időszak legfinomabb menzaételeit.

Az eredeti pályázati kiírás itt olvasható.

A beküldött szavazatokat az OGYÉI összesítette. Az ételek – közétkeztetők által biztosított – receptjeit ezután szakmai zsűri ellenőrizte, hogy megfelelne-e a közétkeztetési rendelet előírásainak. Így alakult ki egy 10 levest, 30 főételt és 10 desszertet tartalmazó TOP50-es lista. A recepteket az OGYÉI a merokanal.hu oldalon közzé is tette, hogy a közétkeztetők és a lakosság egyaránt ötleteket meríthessenek belőlük.

Összesen 44 magyarországi településről érkeztek be szavazatok, és együttesen 298 osztály 7500 diákja mondott véleményt a menzán naponta fogyasztott ételekről.

A szavazatokat leadó osztályok között az OGYÉI közjegyző jelenlétében 13 osztályt sorsolt ki, melyek pénzbeli hozzájárulást nyertek a 2017-es osztálykirándulásukhoz. 

Párhuzamosan, a szavazatok alapján a martonvásári HPM Plusz Kft. nyerte el „Az év közétkeztetője 2016” címet. Nyereményük az élelmezési csapata számára biztosított továbbképző-csapatépítő tréning volt.

Az OGYÉI közleményei:

Az OGYÉI a szülőket és a közétkeztetőket célzó egészségnevelő kampányt indít

6000 gyerek keresi a TOP 50 legfinomabb menzaételt

Kedvenc menzaételt és közétkeztetőt választottak az iskolások

A pályázatokat támogatta a KÖZSZÖV (Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége), az ÉLOSZ (Élelmezésvezetők Országos Szövetsége) és az MDOSZ (Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége) is.