Az időseknek szóló magyar táplálkozási ajánlással bővült a FAO 100 ország irányelveit bemutató weboldala

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) több mint 100 ország hivatalos, nemzeti élelmiszer-alapú táplálkozási irányelvét mutatja be a táplálkozási ajánlások tárházaként szolgáló weboldalán, szervezett és egységes formában. Nagy örömmel … Tovább

Élelmezésben dolgozóknak készült kiadvány az időskori táplálkozási ajánlásról

„A közétkeztetésnek van egy olyan célcsoportja, amellyel talán kevesebbet foglalkozunk: az idősek, azaz a 60 év felettiek csoportja.” Fontos, hogy az élelmezésben dolgozók is megismerjék az OGYÉI új, kifejezetten a 60 év feletti korosztály számára összeállított táplálkozási ajánlását. Az intézet … Tovább

Króm

A króm részt vesz a makrotápanyagok normál anyagcseréjében és hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához. Krómban gazdag élelmiszerek a húsok és húskészítmények, a halak, a zsírok és olajok, a cereáliák (pl. kenyerek, pékáruk, lisztek, száraztészták és egyéb gabona alapú élelmiszerek), a hüvelyesek és a fűszerek. A tej és tejtermékek, a zöldségek és zöldségkészítmények (beleértve a gombákat is) és a gyümölcsök szintén hozzájárulhatnak a krómbevitelhez.

Kalcium

A csont szerkezeti alkotóelemei a kalcium, a foszfor és a magnézium. A csontokba felvett kalcium mennyisége az életkortól (és a növekedéstől) is függ. A kalcium részt vesz a normál véralvadási folyamatokban, a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban és a normál ingerületátvitelben, valamint hozzájárul a normál izomműködéshez és az emésztőenzimek normál működéséhez. A kalcium szerepet játszik továbbá a sejtosztódási folyamatokban, a sejtek specializációjában, és szükséges a normál csontozat és a fogazat fenntartásához.

Piridoxin (B6-vitamin)

A B6-vitamin szerepe a szervezetben rendkívül sokrétű. Részt vesz a normál cisztein-anyagcserében, a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban és a normál fehérje- és glikogén-anyagcserében. A B6-vitamin hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez, a normál homocisztein-anyagcseréhez és a normál pszichológiai funkciók fenntartásához. Hozzájárul továbbá a normál vörösvérsejt-képződéshez, az immunrendszer normál működéséhez, a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez és a hormonális aktivitás szabályozásához.

Infografika készült az új, időseknek szóló táplálkozási ajánlás összefoglalására

Infografikával is segíti a 60 év feletti lakosságot a helyes táplálkozási szokások kialakításában az OGYÉI. Az új, kifejezetten az idősebb korosztály számára kidolgozott táplálkozási ajánlás legfontosabb üzeneteit összefoglaló ábráról itt olvasható bővebb információ. Az időseknek szóló táplálkozási ajánlásról minden információ … Tovább

E-vitamin

Az E-vitamin zsírban oldódó vitamin. Korábban E-vitamin alatt négy tokoferolt (α, β, γ, δ) és négy tokotrienolt (α, β, γ, δ) értettek, melyek különböző mértékű antioxidáns-aktivitással rendelkező vegyületek. Az élelmiszerek tokoferol- és tokotrienol-tartalmának α-tokoferol-ekvivalensekké történő átalakítására faktorokat használtak.

A táplálkozás speciális szempontjai, idős korban

Idős korban gyakran előfordul, hogy kevesebb táplálékkal több tápanyagot kell bevinnünk a szervezetünkbe, egészségünk megőrzése érdekében, és ez nem mindig egyszerű feladat. Erről is beszélt Zentai Andrea, az OGYÉI főosztályvezetője, a 60+ egészség c. kiadvány szerzője, a Spájz c. rádióműsor … Tovább