“Jelen kiadvány, valamint a hozzá kapcsolódó, online elérhető receptek és az étrendtervezésre, nyersanyagválasztásra, ételkészítésre vonatkozó könnyen emészthető információk azt a célt szolgálják, hogy az időskori testi, lelki változásokat figyelembe vevő nemzeti szakmai ajánlás betartásával az egészségben eltöltött életévek száma növekedjen.

Az ajánlás komoly kutatómunka eredménye. Előzménye egy, a nemzetközi szakirodalom áttekintésével összeállított, az időskori táplálkozás összetettségét, összefüggéseit komplex módon vizsgáló tanulmány, amelynek elkészítésekor az OGYÉI 2018-as népegészségügyi felmérésének és a 2019-es biomarker vizsgálatának eredményeit is figyelembe vettük, melyek átfogó ismereteket nyújtanak a magyar idős lakosság tápláltsági állapotáról, táplálkozási szokásairól.

Bízom benne, hogy kiadványunkat haszonnal forgatják majd a teljesítőképességüket és egészségüket hosszú távon is megőrizni kívánó felnőttek, az időskorú családtagokról, barátokról gondoskodók és az egészségügyi szakemberek egyaránt.”

Feigl Edit, főigazgató-helyettes

A kiadvány nyomtatható változata INNEN letölthető.

Az OGYÉI új, időseknek szóló nemzeti táplálkozási ajánlása a Széchenyi 2020 programban megvalósuló EFOP-1.8.10-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú, Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és gyógyszerfogyasztás területén című kiemelt projekt, T02 Kardiovaszkuláris és onkológiai kliensutak mentén idősek helyes táplálkozási szokásainak fejlesztése nevű munkacsomagban zajló munka eredménye.

A képhez tartozó alt jellemző üres; infoblokk_kedv_final_CMYK_-ESZA.jpg a fájlnév