Koronavírus és vízfogyasztás

A koronavírus-fertőzés során tartósan fennálló láz (esetleg hasmenés, hányás) esetén szervezetünk extra folyadékot veszít, ezért ilyenkor a kiszáradás veszélye is nagyobb, valamint a betegségből való felépülés is elhúzódhat. Tudtad? 39℃-os láz esetén például izzadással akár 9 dl folyadékot is veszíthetünk … Tovább

A járvány elleni védekezéshez a megfelelő folyadékbevitel is hozzájárulhat

Október 1-jén, a Merőkanál.hu – Élj könnyebben Facebook-oldalon, az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságának támogatásával indul az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) kampánya, amelynek célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét egy olyan értékes kincsre, amelyben Magyarország szerencsére bővelkedik: az ivóvízre. … Tovább

Az OGYÉI dietetikusainak karanténétrend-javaslatai az Európai Dietetikus Szövetség weboldalán is elérhetők

Kategória: Egyéb, Hírek, Koronavírus | 0

Az Európai Dietetikus Szövetség (EFAD) weboldalán gyűjti az egyes országok szakértői által közreadott, pandémia időszakára vonatkozó, lakosságnak szóló táplálkozási tanácsokat. A gyűjteménybe az OGYÉI Táplálkozás-epidemiológiai Főosztálya által összeállított ajánlások is bekerültek, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével való együttműködés keretében. Az … Tovább

Táplálkozási tanácsok kórházi kezelést nem igénylő, koronavírussal fertőzött betegek számára

A koronavírussal fertőzöttek csak kis százalékának van szüksége kórházi ellátásra, a többi diagnosztizált beteg otthonában töltheti a felépüléséhez szükséges időt. A leggyakoribb tünetek, amik ilyenkor jelentkeznek: láz, száraz köhögés, légszomj, melyek gyakran izomfájdalommal és étvágycsökkenéssel is társulnak. Egy fertőzés során … Tovább

Tanácsok gluténérzékenyeknek a COVID-19 koronavírus-járvány idején

Kategória: Diéta, Egyéb, Hírek, Koronavírus | 0

Az OGYÉI Táplálkozás-epidemiológiai Főosztályának dietetikusai által összeállított tájékoztató tartalmazza a gluténmentes diétában fogyasztható és tiltott élelmiszereket, hasznos tanácsokat ad ahhoz, milyen ételekhez használhatók a gluténmentes gabonák, lisztek, maglisztek, tartalmaz kenyérsütési tippeket és recepteket is.

Tanácsok cukorbetegeknek a Covid-19 koronavírus-járvány idején

Kategória: Diéta, Egyéb, Hírek, Koronavírus | 0

A jelenlegi járvány következtében sokan kényszerültek olyan helyzetbe, amelyre még nem volt példa az életük során. A diabétesszel élők számára az eddig sem egyszerű étkezés, főzés, bevásárlás most még bonyolultabbá válhatott. Előfordulhat, hogy a már megszokott élelmiszerek nehezebben beszerezhetőek és … Tovább

Súlyos állapotú koronavírus-fertőzöttek táplálása

Kategória: Egyéb, Hírek, Koronavírus | 0

A koronavírus-betegek táplálása témájú, elsősorban egészségügyi személyzet számára tartott online szemináriumokon vettek részt az OGYÉI Táplálkozás-epidemiológiai Főosztályának dietetikusai. A COVID-19 – táplálás az intenzív osztályon című, angol nyelvű webináriumot a BDA (Brit Dietetikusok Szövetsége) hirdette meg. Két intenzív terápiában jártas … Tovább

Hidegétel-étlapokkal ad ötleteket az OGYÉI a közétkeztetőknek

Az OGYÉI Táplálkozás-epidemiológiai Főosztályának dietetikusai egyhetes étlapokkal segítik a hidegételt biztosító közétkeztetőket. Az étlapok a közétkeztetési rendelet szabályainak megfelelnek és két korcsoport (0-3 évesek, 3 év felettiek) számára készültek. Az étlapok innen letölthetők.

Táplálkozási tanácsokkal segítik a lakosságot az OGYÉI dietetikusai, a járvány idején

Hogyan kerüld el a hízást, ha több időt töltesz otthon, mint általában? Milyen tápanyagokra van szüksége a szervezetnek és mely élelmiszereket érdemes kerülni ilyenkor? Hogy tervezd meg a család étrendjét? Sokakat foglalkoztató kérdésekre adnak választ az OGYÉI Táplálkozás-Epidemiológiai Főosztályának dietetikusai, … Tovább