Konferencia: A gyermek közétkeztetés társadalmi beágyazottsága

Kategória: Egyéb, Hírek | 0

Kétnapos konferenciát szervez az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet, az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi Intézettel (OGYÉI) közösen, A gyermek közétkeztetés társadalmi beágyazottsága címmel, 2022. június 21-22-én. A több tudományterületet érintő program rendkívül színes! Szó lesz a gyermek közétkeztetés történetéről, változásairól, … Tovább

Határozat született az élelmiszerösszetevő-helyettesítésről

Kategória: Egyéb, Hírek | 0

“A hazai élelmiszerellátás zavartalan biztosítása érdekében május 2-án megjelent az Országos Főállatorvos 1/2022. számú új határozata, amely lehetővé teszi, illetve szabályozza a magyar élelmiszer-vállalkozások számára a helyettesítő összetevők felhasználását az élelmiszerekben. A többféle alternatívát is biztosító szabálygyűjteményt az élelmiszeripar és … Tovább

Bölcsődei étkeztetés – kiemelt részvételi arány mellett került sor a közétkeztetési munkacsoport tizedik ülésére

2022. május 12-én, megközelítően 250 résztvevő jelenlétében sikeresen lezajlott az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Táplálkozás-epidemiológiai Főosztálya által koordinált közétkeztetési munkacsoport tizedik online ülése. Jelen hiánypótló alkalom – kiemelten az élelmezésben dolgozó szakembereket megszólítva – elősorban a bölcsődei étkeztetés … Tovább

Jobbnál jobb videókkal neveztek az iskolák és óvodák a HAPPY-hét pályázatára

Kategória: Egyéb, Hírek, Pályázatok | 0

Több mint 200 videó érkezett be a 2022. március 21-25. között lezajlott HAPPY-hét pályázatára! A pályázati kiírásnak megfelelő videók beküldői közül április 12-én 5 intézményt sorsolt ki az OGYÉI, melyek egyenként 100 000 Ft-os ajándékutalványban részesültek. Nagy örömmel tapasztaltuk, hogy … Tovább

Nehéz dolga volt a zsűrinek az idei Közétkeztetési Szakácsversenyen

2022. március 23-án, a SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítás keretében rendezte meg a KÖZSZÖV a Közétkeztetők Szakácsversenyének (KÖSZ) döntőjét. A döntőbe jutott 12 csapatból, rendkívül szoros verseny mellett végül a Hungast, Pécs került ki győztesen. A közétkeztetésben részt … Tovább

A közétkeztetési munkacsoport következő alkalmának témája: REL és helyi termékek a közétkeztetésben

Az OGYÉI Táplálkozás-epidemiológiai Főosztálya 2020 őszétől kezdődően az élelmezésben dolgozó élelmezésvezetőknek, dietetikusoknak, szakácsoknak és további érdeklődő szakembereknek közétkeztetési szakmai munkacsoportok felállításának előkészületeit kezdte meg. A munkacsoportos megbeszélések a hatóságok (NÉBIH, NNK) és a szakmai szervezetek (ÉLOSZ, KÖZSZÖV, MDOSZ, VIMOSZ) közreműködésével, meghatározott tematika mentén, havonta, online … Tovább

Az élelmiszermaradék és -hulladék témaköre – sor került a közétkeztetési munkacsoport 8. ülésére

2022. március 10-én sikeresen lezajlott az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Táplálkozás-epidemiológiai Főosztályának szervezésében a közétkeztetési munkacsoport nyolcadik online ülése. A közétkeztetésben dolgozó szakembereket, így élelmezésvezetőket, dietetikusokat, szakácsokat, valamint a további érdeklődő szakembereket is megszólítva, jelen alkalom az élelmiszermaradék … Tovább

A hozzáadott- és szabadcukor-bevitel legyen a lehető legkevesebb

Kategória: Egyéb, Hírek, Táplálkozás | 0

Megjelent az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) véleménye az étrendi bevitelből származó cukrok megengedhető (tolerálható) felső beviteli szintjére vonatkozóan. Kijelenthető, hogy a szabad cukrokból és ezen belül a hozzáadott cukorból származó cukorbevitelnek a lehető legalacsonyabbnak kell lennie, ami összhangban is van a jelenlegi … Tovább

Folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja

Kategória: Egyéb, Hírek | 0

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020-2030 (MÁÉSZ) 2022. február 24-én megrendezte a népegészségügyi prevenciót érintő munkacsoporti megbeszélését, melynek fő témái a Népegészségügyi Prevenció Magyarországon, Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020-2030, 76 szakmai szervezet összehangolt munkája, bővítés új tagok bemutatkozása, Workshop: minden ami … Tovább

Az élelmiszermaradék és hulladék témaköre címmel rendezi meg az OGYÉI 8. közétkeztetési munkacsoportját

Az OGYÉI Táplálkozás-epidemiológiai Főosztálya 2020 őszétől kezdődően az élelmezésben dolgozó élelmezésvezetőknek, dietetikusoknak, szakácsoknak és további érdeklődő szakembereknek közétkeztetési szakmai munkacsoportok felállításának előkészületeit kezdte meg. A munkacsoportos megbeszélések a hatóságok (NÉBIH, NNK) és a szakmai szervezetek (ÉLOSZ, KÖZSZÖV, MDOSZ, VIMOSZ) közreműködésével, meghatározott tematika mentén, havonta, online … Tovább