happy hét

Rekordrészvétel a jubileumi HAPPY-héten

10 éves történetének legnagyobb részvételi arányával zajlik az idei HAPPY-hét program. Országosan több mint 900 óvodában, általános és középiskolában rendeznek vízfogyasztást népszerűsítő egészséghetet március 18-22. között.

Országos iskolai MENZA körkép 2017

Mivel etetik a gyerekeinket?

Menza: a szó nemcsak az emberek 98 százalékánál magasabb IQ-értéket elérők klubját jelöli, de a hétköznapokban…

Hurrá, itt a sütőtök szezon!

A sütőtököt nem csak finom édeskés íze miatt szeretjük, hanem azért is mert nagyszerű karotin-…

GYERE® Diósgyőr!

Haláli receptek Halloween-re

Itt a Halloween, jön a házibuli időszak. Persze jó lenne, ha cukros muffinok, csokik és…

Elhízás világnapja

Október 11-e az Elhízás Világnapja – World Obesity Day

A gyermekek obezitológiai ellátás korszerűsítése érdekében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) munkatársának vezetésével felmérést végeztek, melynek eredményeként több szakmai szervezet, köztük a Magyar Gyermekorvosok Társasága, a Magyar Elhízástudományi Társasága (MET), a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) és a Magyar Védőnők Egyesülete (MAVE) egy olyan közös szakmai cselekvési tervet, javaslatot készítenek elő, mely jelentősen javíthat az elhízott gyermekek ellátásán.

Elég a túlsúlyosakkal kapcsolatos előítéletekből!

A 2018-as Elhízás Elleni Világnap fő célkitűzése a túlsúlyosakkal kapcsolatos előítéletek megszüntetése! Mit tehetünk annak érdekében, hogy csökkenjen az elhízottak stigmatizációja?

Túlsúlyos gyerekeknek és szüleiknek segít az obezitás centrum

A túlsúllyal már az első plusz kilók megjelenésekor foglalkozni kell, a hatékony fellépéshez pedig nélkülözhetetlen az egész család együttműködése – állítja dr. Szabó András, a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója. Nem a kalóriák számolgatásában van a siker kulcsa, hanem a feldolgozott, ízfokozókkal dúsított élelmiszerek visszaszorításában!

Iskolai étkezés: egy jó gyakorlat − Japán

Íme egy iskola, ahol étel minden nap friss alapanyagból készül. A 45 perces ebédidőre ugyanúgy oktatási óraként tekintenek, mint a matematikára, vagy az olvasásra. Egy óra, ami nem csak az evésről szól. Egy másik kultúra, egy másik ország. Így is lehet(ne)…

okostanyer.hu – kattintson, próbálja ki!

Felnőttek és a gyerekek számára is érdekes és hasznos az az új honlap, mely az egészséges táplálkozási szokások kialakításához szükséges információkat tartalmazza. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által fejlesztett, az OKOSTÁNYÉR® táplálkozási ajánlást bemutató okostanyer.hu website mellett már az okostelefonokra letölthető applikáció is elérhető.

Diétás étrend

Megnövekedett a diétás étrendre szoruló gyerekek száma

Tíz iskolából hétben volt legalább egy olyan gyermek, aki orvos által igazolt betegség miatt diétás…

Elkészült a legújabb országos iskolai menzakörkép

Az elmúlt három évben csökkent a közétkeztetésben, a menzán kínált ételek só- és cukortartalma, több…

A közétkeztetési rendelettel kapcsolatos leggyakoribb kérdések és válaszok

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján frissítette azt a listát, mely a leggyakoribb…

Hogyan vehetjük rá gyermekünket, hogy több zöldséget fogyasszon?

Ha megkérdezünk egy gyermeket, hogy mi a kedvenc étele, nagy valószínűséggel nem egy zöldséget, vagy…

A sóvárgásnak ára van…

Az amerikai Tudományos Akadémia lapja közölte egy vizsgálatot, mely szerint a sóvárgás tudatállapotában még azok…

Miért hasznos az érzékszerveken alapuló élelmiszer-oktatás?

Azok a 3-5 éves kisgyermekek, akik az óvodában érzékszerveken alapuló élelmiszer-oktatásban vettek részt, hajlamosabbak zöldséget…

Hogyan szelídítsünk Moho sapiens-t?

Hogyan lehet a családokat arra ösztönözni, hogy egészségesebben étkezzenek? Hogyan befolyásolhatják a szülők a gyermekeiket…

Meghosszabbítottuk a „Keressük 2018 legjobb diétás közétkeztetőit!” felhívás beadási határidejét!

Meghosszabbítottuk a „Keressük 2018 legjobb diétás közétkeztetőit!” felhívás beadási határidejét!

Módosult az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által, a gyermekek iskolai étkezését biztosító cégek részére…

Irma néni Magyarország legkedvesebb konyhás nénije

Irma néni Magyarország legkedvesebb konyhás nénije

Román Józsefné, Irma néni lett Magyarország legkedvesebb konyhás nénije a gyerekek szavazatai alapján azon a…

Megvannak a nyertes osztályokat – Irma néni sorsolta ki a győzteseket!

Megvannak a nyertes osztályok – Irma néni sorsolta ki a győzteseket!

Lezárult, és ahogy arról korábban hírt adtunk, Irma néni, Román Józsefné lett Magyarország legkedvesebb konyhás…

Rekord részvétellel zárult a 9. Happy-hét

Rekord részvétellel zárult a 9. Happy-hét

Több mint 73 ezer iskolás és óvodás gyermek figyelmét sikerült felhívni a folyadékfogyasztás jelentőségére az…

A túlsúlyos serdülők 80%-a túlsúlyos felnőtt lesz!

A túlsúlyos serdülők 80%-a túlsúlyos felnőtt lesz!

Lezajlott a 9. HAPPY-hét! Kilencedik alkalommal, 2018. március 19-23 között rendezte meg az Országos Gyógyszerészeti…

Tippek húsvéti étkezéshez

Tippek húsvéti étkezéshez

Hazánkban a Húsvét a Karácsony mellett az év egyik legjelentősebb ünnepe, így nem csoda, hogy…

Percentilis módszer: kövessük gyermekünk fejlődését!

A percentilis módszer, mérési technika alkalmazásával időben kiderülhet megfelelően tápláljuk-e gyermekünket, bármilyen lappangó betegséget, táplálékallergiát vagy felszívódási zavart időben észlelhetünk.

Felkészültek a kormányhivatalok

Felkészültek a kormányhivatalok szakértői a táplálkozás-egészségügyi ellenőrzésekre

A kormányhivatalok népegészségügyi ellenőrei a munkájuk végzéséhez elengedhetetlenül szükséges speciális továbbképzésen vettek részt  2018. február…

Az Eurest Budapest nyerte a közétkeztetési szakácsversenyt

Az Eurest Budapest nyerte a közétkeztetési szakácsversenyt

A Sirha Budapest kiállítás adott otthont február 9-én a „Közétkeztetési Szakácsverseny 2017-2018” országos döntőjének, amelyen…

„Egészséges is lehet finom” – pályázat családok számára

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet 2017. augusztus 18  – szeptember 8. között pályázatot hirdet…

Tippek ötletek a nyári melegben ha kirándulni megyünk

Végre itt a nyár, beköszöntött a jó idő, vége az iskolának. Szülőként törhetjük a fejünket:…

Só használata – kérdések és válaszok a rendelet kapcsán

A közétkeztetők számára is szeretnénk elérhető, naprakész információkat megosztani, amellyel támogatjuk munkájukat. Gyakran Ismételt Kérdések…

Hurrá nyaralunk…! – és mi legyen a családi útipatikában?

Végre itt a nyár, remek az idő az iskolának is vége és kezdődhet a csupa…

Tej és tejtermékek – kérdések és válaszok a rendelet kapcsán

A közétkeztetők számára is szeretnénk elérhető, naprakész információkat megosztani, amellyel támogatjuk munkájukat. Gyakran Ismételt Kérdések…

Interjú Kovács Lázár sztárséffel

Ki ne szeretne bele egy maga által gondozott petrezselyembe? Sztárséf egy közétkeztetést népszerűsítő kampányban –…

Gabonák – kérdések és válaszok a rendelet kapcsán

A közétkeztetők számára is szeretnénk elérhető, naprakész információkat megosztani, amellyel támogatjuk munkájukat. Gyakran Ismételt Kérdések…

Eredményes a GYERE® Program

7%-kal csökkentette a súlyfelesleggel küzdő 6-12 éves gyermekek számát a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének GYERE®…

Mit nem tesz a gonosz glutén?

Már biztos hallottál Te is a lisztérzékenységről, más néven gluténérzékenységről vagy cöliákiáról, hiszen manapság egyre többekről derül ki, hogy ettől szenvednek. E betegségben egy fehérje megzavarja a táplálékfelszívódást, s ez okozza a kellemetlen tüneteket.

GYERE® – Gyermekek Egészsége Program

A kicsik jövőt esznek maguknak

A gyermekek ébrenlétük jelentős részét az iskolában töltik, s amit esznek, azt is legtöbbször ott fogyasztják. Optimális esetben egy fejlődő szervezet naponta ötször jut tápláló ételhez, három fő és két kisétkezés formájában. Ezek biztosítják számára az energiát, a fehérjét, a zsírt, a szénhidrátot, a vitaminokat, az ásványi anyagokat és a többi tápanyagot, ami kell a megfelelő növekedéshez, fejlődéshez és az egészség megőrzéséhez.

Tanítsuk és jutalmazzuk őket!

Az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismeretek átadása gyakorlatban számos módon megközelíthető. Nézze meg mely ország jár előttünk jó példával?

Jó gyakorlat megosztása

A Merőkanál kampány felhívást tesz közzé a hazai jó gyakorlatok összegyűjtésére. Kérem ossza meg Ön is jó gyakorlatát!

Ha tetszett, lájkold és oszd meg: