Szakértők a szabadszedéses menzáról

A téma iránti nagy érdeklődésre való tekintettel a soron következő, 2024. március 20-i közétkeztetési munkacsoport témája a szabadszedés a menzán. A munkacsoport találkozóit szervező Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) minden érdeklődőt szívesen lát, de a részvétel regisztrációhoz kötött. Figyelem! … Tovább

Közétkeztetés a változásért

2024. február 22-én sikeresen lezajlott az idei első, de immár 19. alkalommal meghirdetett közétkeztetési munkacsoporti ülés, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Táplálkozástudományi Főosztálya és a közétkeztetési munkacsoportot koordináló bizottság szervezésében. A találkozó vendégelőadója Dr. Diófási-Kovács Orsolya, a Budapesti … Tovább

Elindult a regisztráció a 14. HAPPY-hétre

Kategória: Egyéb, Hírek, Oktatás | 0

Rekordszámú, összesen 1031 iskola és óvoda vett részt tavaly a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) által évente meghirdetett HAPPY-héten, melynek célja a vízfogyasztás népszerűsítése és a – gyermekkori elhízás terjedésében szerepet játszó – üdítőfogyasztás visszaszorítása a fiatalok körében. Idén … Tovább

Történelmi jelentőségű kezdeményezés a nem fertőző betegségek leküzdésére

Kategória: Egyéb, Hírek | 0

2024. február 13-án, egy Oslóban tartott találkozóval elindult a Joint Action on cancer and other non-communicable disease prevention project (JA PreventNCD; ’együttes fellépés a daganatos és más nem fertőző betegségek megelőzéséért projekt’). A transzformatív kezdeményezés az Európai Unió társfinanszírozásával, az … Tovább

Megjelent a napjaink gyermek-közétkeztetését vizsgáló kutatás tanulmánykötete

2018 és 2022 között az MTA BTK Néprajztudományi Intézet és az OGYÉI (jogutódja a Nemzeti Népegészségügyi Központ, NNGYK) közös kutatásban vett részt. A társadalomtudományi, néprajzi és táplálkozástudományi szempontok együttes bevonásával zajló vizsgálat középpontjában gyermek-közétkeztetés állt. A kutatás fő célja annak … Tovább

Felmérés indult a fermentált élelmiszerek fogyasztásáról

Kategória: Egyéb, Hírek | 0

„Fogyasztasz fermentált (erjesztett) élelmiszereket? Olyan élelmiszerek tartoznak ide, mint a joghurt, kefir, savanyú káposzta, szalámi, kombucha, bor, sör, szójaszósz, stb., és még a csokoládé is. Töltsd ki a kérdőívet, hogy felkutathassuk a fermentált élelmiszerek fogyasztási szokásait és a bennük található … Tovább

Elismerésben részesültek a NNGYK munkatársai, a MÁESZ 15 éves jubileuma alkalmából

Kategória: Egyéb, Hírek | 0

 „Ebben a munkában minden benne van, ami okot ad a büszkeségre, 15 év, 700 000 látogató, több mint 10 millió elvégzett vizsgálat” – áll azon az elismerő díszoklevélen, melyet a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Táplálkozástudományi Főosztályának munkatársai, Zentai Andrea … Tovább

Közétkeztetés a változásért – újabb műhelybeszélgetés a NNGYK szervezésében

Újabb online találkozót szervez a közétkeztetési munkacsoport keretében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK), fenntarthatóság témában. A 2024. február 22-én, csütörtökön, 13:00-15:00 óra között, Közétkeztetés a változásért címmel megrendezésre kerülő programra 2024. február 21., 16:00 óráig fogadják a téma … Tovább

Ételallergiával a közétkeztetésben – vendégünk volt az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület

2023. november 23-án 18. alkalommal az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület közreműködésével sikeresen lezajlott a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Táplálkozástudományi Főosztálya és a közétkeztetési munkacsoportot koordináló bizottság által szervezett közétkeztetési munkacsoporti ülés. Az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesületet Dr. Csáki Csilla, allergológus, … Tovább

Még nem késő jelentkezni az idei iskolakert pályázatra!

Kategória: Egyéb, Hírek, Oktatás | 0

Elindult az Országos Iskolakert-fejlesztési Program, Iskolakerti Alapozó Alprogramjának újabb üteme, melynek keretében olyan kertek létrehozására pályázathatnak a köznevelési intézmények, melyeket – legalábbis részben – maguk a gyerekek gondoznak. Ahogy azt Egészséges táplálkozást ösztönző iskola programunkhoz fejlesztett jógyakorlat-gyűjteményünkben is megfogalmaztuk, egy … Tovább