Konferenciával ünnepelte az NNGYK a hazai élelmezés- és táplálkozástudomány elmúlt 75 évét

Kategória: Egyéb, Hírek | 0

1949-ben alakult meg a később Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézetté (OÉTI) átkeresztelt Élelmezéstudományi Intézet. Ennek megünneplésére a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Intézet (NNGYK) Szabolcs utcai telephelyén 2024. december 17-én konferenciát szervezett több mint 100 fő részvételével. Az OÉTI történetéről itt … Tovább

„Ebéd a levesen túl” – tankonyhai foglalkozás az NNGYK-ban

2024. október 29-én a lezajlott az „ebéd a levesen túl” témájú tankonyhai foglalkozást magába foglaló szakmai tréningünk próbaalkalma, melyet a közétkeztetési munkacsoport koordináló bizottságában részt vevő szervezetek – Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (ÉLOSZ), Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), Magyar Dietetikusok … Tovább

„A múltból táplálkozni kell” – Az OÉTI története

Kategória: Egyéb, Hírek | 0

Megjelent a az OGYÉI 2020–2021-es Évkönyvében (2022). A II. világháborút követően, a társadalom gyors átalakulásával együtt megnőtt a csoportos munkahelyi, iskolai) élelmezési és élelmezés-higiénés feladatok jelentősége. A háború után jelentkező minőségi és mennyiségi alultápláltság leküzdése, valamint a közétkeztetés egészségügyi problémáinak … Tovább

Az időseknek szóló magyar táplálkozási ajánlással bővült a FAO 100 ország irányelveit bemutató weboldala

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) több mint 100 ország hivatalos, nemzeti élelmiszer-alapú táplálkozási irányelvét mutatja be a táplálkozási ajánlások tárházaként szolgáló weboldalán, szervezett és egységes formában. Nagy örömmel … Tovább

Friss adatok a gyermekkori elhízásról: publikálta a WHO a COSI 2022-2024-es előzetes eredményeit

Kategória: Egyéb, Hírek, Táplálkozás | 0

Elérhetőek a WHO honlapján a WHO Európai Régió gyermekkori elhízással foglalkozó felmérésének (COSI) 6. fordulós előzetes eredményei (COSI 2022-2024). A világszinten is ez az egyik legnagyobb gyermekkori elhízást vizsgáló kezdeményezés, a Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI) keretében több mint 15 éve mérik a … Tovább

Ünnepi receptek az NNGYK új tankonyhájából

Kategória: Egyéb, Hírek, Táplálkozás | 0

2024. december 17-én Dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos, dr. Takács Péter, egészségügyi államtitkár, dr. Felkai Beáta, helyettes államtitkár és dr. Surján Orsolya, helyettes tisztifőorvos felavatta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) új tankonyháját. Az átadót követően a résztvevők Prohászka … Tovább

Leves a közétkeztetésben – probléma vagy lehetőség?

2024. december 4-én megtartotta idei utolsó ülését a közétkeztetési munkacsoport. Közismert, hogy a közétkeztetés keretében kínált levesek gyakran értintetlenül maradnak a tényérokon, ezek képezik az élelmiszermaradék jelentős részét. Ezért 2025-ben olyan szakmai tréningprogram szervezését tervezzük az iskolai étkeztetésben részt vevő … Tovább

Tankonyhát nyitott az NNGYK

Kategória: Egyéb, Hírek | 0

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNGYK) egyik kiemelt feladatának tekinti korszerű táplálkozási ismeretek átadását, illetve a közétkeztetés minőségének javítását is. A Táplálkozástudományi Főosztály kiterjedt tudományos és ismeretterjesztő tevékenysége és egy korszerű közétkeztetési rendelet kialakításában nyújtott szakmai segítsége mellett ezeket a célokat … Tovább

A JA Prevent NCD projekt keretében megalakult „Élelmiszer-közbeszerzések a közétkeztetésben” elnevezésű munkacsoport idei eredményei

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Táplálkozástudományi Főosztályának vezetésével 2024. november 28-án lezajlott az élelmiszerek közbeszerzésének minőségi javítását célzó interszektorális munkacsoport nyolcadik, egyben az idei év utolsó ülése. A rendszeres egyeztetések 2024. július 11-e óta zajlanak, az érintett szakmai … Tovább

Az NNGYK és a Néprajztudományi Intézet gyermek-közétkeztetést felmérő kutatásának eredményei

A HUN-REN BTK Néprajztudományi Intézet és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (jogutódja a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, NNGYK) közösen vett részt egy, a gyermek-közétkeztetést felmérő kutatásban (2018–2024). A vizsgálat egyik fő célja a közelmúltban zajló menzareform és a … Tovább