Az életkor növekedésével egyre fontosabbá válik, hogy milyen ételeket és milyen mennyiségben fogyasztunk. Az öregedés természetes, biológiai folyamat, melynek során

  • fokozatosan csökken a fizikai aktivitás,
  • az emésztés lassul,
  • az immunrendszer gyengül,
  • és változik a szervezet hormonszintje.

Mindez hatással van arra, hogy a szervezetünk mennyi energia, illetve milyen tápanyagok bevitelét, milyen mennyiségben igényli. Ha szeretnénk minél hosszabb időn át a lehető legegészségesebbek maradni, fontos, hogy táplálkozásunkat összehangoljuk a szervezetünkben bekövetkező változásokkal.

Kis lépésekben, fokozatosan változtassuk meg az étkezési szokásainkat, de ezekhez ragaszkodjunk.

Ennek kialakításához nyújt segédkezet a táplálkozási ajánlás. Az ajánlást az OGYÉI szakértői gondos tervezés során alakították ki és hozzá kapcsolódva praktikus segédanyagokat is közzétesznek.

Kiknek szól az ajánlás?

Az ajánlás a 60 éven felülieknek, illetve idősekről gondoskodóknak, őket ellátóknak, egészségügyi szakembereknek egyaránt hasznos.

Ki számít idősnek?
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) definíciója alapján a 65. életévnél idősebb korú személyeket nevezzük időskorúaknak, míg a demográfiai publikációkban, az Európai Statisztikai Hivatal (EUROSTAT) értelmezésében a 60 év felettieket tekintik idősnek. A társadalom az időskor kezdetét általában a nyugdíjazás eléréséhez köti.
Tanulmányunkban a vizsgálandó csoport alsó korhatárát a 60. életévben határoztuk meg, a jelenleg is érvényben lévő magyar táplálkozási ajánlás alapján.

Kik készítették az ajánlást?

Az ajánlást az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szakértői dolgozták ki, a releváns nemzetközi ajánlásokra és szakcikkekre alapozva.

Az ajánlás hozzájárul az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismeretek széles körű elterjesztéséhez, így az egészségben eltöltött életévek számának növeléséhez.

Az ajánlás kidolgozása előtt egy tanulmányt készítettünk, amely hazai felmérések eredményei alapján összefoglaló képet mutat a magyarországi, 60 év feletti lakosság tápláltsági állapotáról, táplálkozási jellemzőiről, a populációt leginkább érintő krónikus megbetegedésekről és ezek, táplálkozással összefüggő tényezőiről.

További videóüzenetek itt.

Az időseknek szóló új, nemzeti táplálkozási ajánlás a Széchenyi 2020 programban megvalósuló EFOP-1.8.10-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú, Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és gyógyszerfogyasztás területén című kiemelt projekt, Kardiovaszkuláris és onkológiai kliensutak mentén idősek helyes táplálkozási szokásainak fejlesztése nevű munkacsomagban zajló munka eredménye.

Az egészséges táplálkozás előnyei, idős korban

Az ajánlásnak megfelelő energia- és tápanyagbevitel jelentősen csökkentheti a táplálkozással összefüggő betegségek, így a magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség, koszorúér-betegség, stroke és egyes daganatos betegségek kockázatát.

Magyarországon a 60 év feletti lakosság közel 80%-a túlsúlyos vagy elhízott. (OTÁP, 2014), 87%-a szenved valamilyen krónikus betegségben (ELEF, 2009, 2014).

Az egészséges táplálkozás alapvető fontosságú a túlsúly és elhízás megelőzésében is. Az optimális testsúly fenntartásával könnyebb a mindennapi tevékenységek végzése, kisebb a szociális kapcsolatok leépülésének, pszichológiai problémák fellépésének veszélye. Mivel a csontokat és ízületeket nem éri többletterhelés, így könnyebben végezhető az adott életkorban ajánlott testmozgás, amely önmagában is szerepet játszik egyes betegségek megelőzésében.

A 60 év felettiek táplálkozási szokásainak pozitív változása közös érdekünk. Ezáltal hazánkban is növekedhet az egészségben eltöltött életévek száma, így az egészségégügyi ellátás igénybevételének szükségessége, az ellátás költségei és társadalmi terhei egyaránt csökkenthetők.

A 60+ egészség, új nemzeti táplálkozás időseknek c. kiadvány innen letölthető.
Az ajánlás legfontosabb üzenetei tartalmazó infografika innen letölthető.
Videóüzenetek itt.
Cikkeink a témában itt!
Receptek itt.
Szakembereknek (egészségügyi dolgozóknak, élelmezésben dolgozóknak) szóló információk itt.

Az OGYÉI új, időseknek szóló nemzeti táplálkozási ajánlása a Széchenyi 2020 programban megvalósuló EFOP-1.8.10-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú, Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és gyógyszerfogyasztás területén című kiemelt projekt, T02 Kardiovaszkuláris és onkológiai kliensutak mentén idősek helyes táplálkozási szokásainak fejlesztése nevű munkacsomagban zajló munka eredménye.