Egy tanuló ébrenléti idejének akár a felét is az iskolában tölti, így napi energiabevitelének 35-65%-át itt fogyaszthatja el.

Tudta?
Ha egy gyerek napi háromszor étkezik az iskolában, az az általános iskola 8 éve alatt összesen 4320 étkezést jelent. (További érdekességek a témában itt.)

Az iskolának ezért fontos szerepe van az egészséges táplálkozásra nevelés szempontjából.


A 2015-ben hatályba lépett 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet garantálja, hogy a közétkeztetést igénybe vevők az életkoruknak, szükségleteiknek megfelelő étrendet kapjanak az iskolában.


Ez azonban önmagában nem elég. Annak érdekében, hogy az iskolások gyerekkorukban egészségesek maradjanak és egészséges felnőttekké váljanak:

  • nem csak egészséges étrendet kell biztosítani a menzán, hanem az iskolai büfében, automatákban is egészséges árukínálatot kell kialakítani (lásd: az OGYÉI ajánlását)
  • otthon is egészséges táplálkozásra kell törekedni
  • jó példát kell mutatni a gyerekeknek
  • meg kell tanítani nekik az egészséges táplálkozás alapjait
  • el kell fogadtatni velük az egészséges iskolai közétkeztetést.

A programról

2018 tavaszán az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), az EMMI támogatásával két hónapos kísérleti programot indított 10 magyarországi általános iskolában.


Az „Egészséges táplálkozást ösztönző iskola” program keretében az iskolában az iskolavezetés, szülők, pedagógusok, iskolaegészségügyi szolgálat, közétkeztető, diákok részvételével „menzabizottságok” alakultak.
A menzabizottság első feladata az volt, hogy az OGYÉI segédlete alapján feltárja azokat az esetleges hiányosságokat, amelyek akadályozzák, hogy a tanulók a lehető legegészségesebben táplálkozzanak. Sok iskolában a menzabizottságok alakulásakor fogalmazódott meg először például az,

  • hogy a szülők nincsenek tisztában az egészséges táplálkozás alapjaival;
  • hogy nem minden pedagógus mutat jó példát;
  • hogy az iskolának nincs aktív kapcsolata a közétkeztető céggel;
  • hogy a tanulóknak nincs lehetőségük visszajelzést adni a menzaételekről vagy
  • hogy a büfé kínálatán, bizony lenne mit javítani.

A problémák azonosítása után a menzabizottságok tagjai közösen próbáltak megoldásokat találni. Az OGYÉI ehhez iskolánként 200 000 Ft-os támogatást és hasznos segédleteket biztosított.

Az Ön iskolájában is probléma az egészséges táplálkozásra nevelés? Vannak gondjaik a menza megítélésével? Tekintse át a letölthető anyagokat!

A pilot programban részt vevő iskolákban az OGYÉI fókuszcsoportos beszélgetéseket szervezett pedagógusok, szülők, tanulók, az iskolavezetés, élelmezésvezetők és konyhai dolgozók körében. Kérdőíves felmérést végzett iskolánként 1 alsó és 1 felső tagozatos osztályban, a tanulók és szüleik körében, valamint az iskola pedagógusainak, a konyhai dolgozók és élelmezésvezetők körében. Továbbá iskolánként 1 alsó és 1 felső tagozatos osztályban lehetőséget biztosított arra, hogy a tanulók „ízlett” és „nem ízlett” kategóriák mentén visszajelzést adjanak a közétkeztetés keretében kapott ebédről, illetve ebédmaradék-mérésre kérte a konyhai dolgozókat.

Az így nyert tapasztalatok felhasználásával az OGYÉI javaslatokat fogalmazott meg a döntéshozók felé, az iskolai közétkeztetés optimalizálása céljából.

Letölthető anyagok

Iskolai feltételrendszer és jó gyakorlatok

Az egészséges táplálkozást és a közétkeztetés elfogadottságát ösztönző iskolai környezet feltételei és megvalósítható, jó iskolai gyakorlatok gyűjteménye.


Mindent a közétkeztetésről szülőknek, pedagógusoknak kiadvány

Közérthető tájékoztató kiadvány az iskolai közétkeztetés rendszeréről, legfontosabb előírásairól és az egészséges táplálkozásról, benne a 6-17 évesekre vonatkozó táplálkozási ajánlással.

„Jól felépített, érthető, könnyen feldolgozható anyag”
(egy pedagógus véleménye)


Oktatási anyagok

Alsó és felső tagozatos tanulók ismereteinek bővítését célzó interaktív oktatási anyagok (prezentáció és részletes tanári óravázlat), az egészséges táplálkozás és a közétkeztetés szabályainak megismeréséhez.
Feltöltés alatt…


Segédlet menzabizottság felállításához

Rövid összefoglaló a menzabizottság feladatairól, a tagokkal kapcsolatos elvárásokról, a menzabizottsági ülések javasolt rendjéről, az egyes kiemelt szereplők feladatairól.

Használja az OGYÉI segédleteit ahhoz, hogy elfogadottabb legyen az iskolán belüli étkeztetés! Kérdése van? Lépjen kapcsolatba az OGYÉI, programot koordináló Táplálkozástudományi Főosztályával: taptud@ogyei.gov.hu