Túlsúlyos gyerekeknek és szüleiknek segít az obezitás centrum

A túlsúllyal már az első plusz kilók megjelenésekor foglalkozni kell, a hatékony fellépéshez pedig nélkülözhetetlen az egész család együttműködése – állítja dr. Szabó András, a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója. Nem a kalóriák számolgatásában van a siker kulcsa, hanem a feldolgozott, ízfokozókkal dúsított élelmiszerek visszaszorításában!

Hogyan vehetjük rá gyermekünket, hogy több zöldséget fogyasszon?

Ha megkérdezünk egy gyermeket, hogy mi a kedvenc étele, nagy valószínűséggel nem egy zöldséget, vagy…

A sóvárgásnak ára van…

Az amerikai Tudományos Akadémia lapja közölte egy vizsgálatot, mely szerint a sóvárgás tudatállapotában még azok…

Tippek húsvéti étkezéshez

Tippek húsvéti étkezéshez

Hazánkban a Húsvét a Karácsony mellett az év egyik legjelentősebb ünnepe, így nem csoda, hogy…

Egy kis gasztropszichológia

Kis gasztropszichológia

Miért érez finomnak egy ételt az egyik ember, és miért nem egy másik? Honnan erednek az ízlésbéli különbségek? Ezek a gasztropszichológia alapkérdései.

A vizuális élmény (is) kulcsfontosságú

A vizuális élmény (is) kulcsfontosságú

Marketingszempontból is komoly jelentősége van az eladni kívánt ételnek, élelmiszernek és a hozzá társított érzelmeknek,…

10+ 1 tipp külföldi utazáshoz, nyaraláshoz

A nyaralást elsősorban a gyomorpanaszok keseríthetik meg, ezt az alábbi jó tanácsok betartásával elkerülheti!

Tervezzük együtt a heti menüt

A szülők segítsége is kell, hogy a gyerekek megszeressék az egészséges ételeket. A menzareform önmagában…

Már 6 hónapos korban adhatunk allergéneket a babáknak

Kisebb eséllyel lesz ételallergiás a gyermek, ha már 6 hónapos kora körül kap kis mennyiségben…

Folyadékfogyasztási tippek a nyári melegben

Nyári hónapokban még jobban oda kell figyelnünk saját magunk és gyermekeink folyadékpótlására. A kánikula okozta…

Mivel pótoljuk a folyadékot nyári melegben?

Az emberi szervezet 60-70%-a víz, amely mennyiség nélkülözhetetlen az egészséges életfunkciók fenntartásához, ezért folyamatosan gondoskodni…

Mi az amit a mézről tudni érdemes?

A méz elsődlegesen különféle cukrokból, túlnyomórészt fruktózból és glukózból, valamint egyéb anyagokból (szerves savak, enzimek…

Halat, de milyet?

A halételek fogyasztása kiválóan beilleszthető az egészséges táplálkozásba, kedvező tápanyag összetételük hozzájárul az egészség megőrzéséhez.…

A tehén a legjobb csontkovács

A tej élet, erő, egészség. A tej egy sok úton hasznosuló élelmiszer.

Mi a baj a sertészsírral?

A magyar konyha hagyományos alapanyaga a sertészsír, s kedvelt technológiája a bő zsírban sütés és a rántással sűrítés. Ezek a technikák nem csak az elhízáshoz járulhatnak hozzá, hanem – sertészsírt használva – a koleszterin- és telített zsírsavbevitelt is nagymértékben emelik.

Tippek kisétkezésekre

Ha nincsen elég ötlete, mit fogyasszon tízóraira, uzsonnára, tekintse meg a listánkat, alighanem talál rajta ínyére valót!

A hal a baba legjobb barátja

A hazai és a nemzetközi táplálkozási ajánlások egyaránt javasolják a legalább heti egy-kétszeri halfogyasztást.

Étkezés tejjel-bajjal

A tejcukor-érzékenység vagy más néven laktózintolerancia a leggyakoribb ételintolerancia, az európai lakosság körülbelül 10-30%-át érinti.

A tejbaj a korral jár

A tejcukor-érzékenység vagy más néven laktózintolerancia a leggyakoribb ételintolerancia, az európai lakosság körülbelül 10-30%-át érinti.

Tanácsok tehéntej-allergiásoknak

A tehéntej Magyarországon az egyik leggyakrabban allergiát kiváltó élelmiszer. Elhagyása az étrendből nagy odafigyelést igényel, hiszen gyakran használt és kitűnő fehérje-, kalcium-, D-vitamin-, és B-vitamin-forrás.

Mi bajt okozhat a gyümölcscukor?

A gyümölcscukor (fruktóz) a legédesebb ízű cukor, édesebb a répacukornál is, így ételkészítésénél ugyanolyan íz eléréséhez 30-40 %-kal kevesebb is elegendő belőle. A vércukrot csupán kis mértekben emeli. Sok konyhai alapanyagban fordulhat elő, ilyenek a gyümölcsök, üdítőitalok, lekvárok, dzsemek, diabetikus készítmények, mézek, kukoricaszirup és a zöldségek is.

Mi a teendő, ha lisztérzékeny a gyerek?

A lisztérzékenység (gluténérzékenység vagy cöliákia) egy genetikailag meghatározott, öröklődő kórkép. A problémát egy a gabonafélékben megtalálható fehérje, a glutén okozza, mely a vékonybél nyálkahártyáját roncsolja. Ez megzavarja a tápanyagok felszívódását, ami a későbbiekben különféle tüneteket és panaszokat okoz.

10 tipp, amivel egészségesebbé tehetjük a karácsonyi étkezéseket

Sokak számára a karácsony a nagy ebédek és vacsorák, az egész napos sütés-főzés ideje. A családi és baráti összejöveteleken, a bőséges étel- és italválaszték láttán hajlamosak vagyunk a szokásosnál többet enni, ami hamar emésztési panaszokhoz, hosszabb távon pedig elhízáshoz vezethet. De valóban így kell lennie?

Mennyiféle cukor!

Sokan gondolják, hogy a méz egészségesebb, mint a kockacukor, a barna cukor egészségesebb, mint a fehér cukor. De vajon hol is az igazság? Melyik az az édes, amely kevésbé mérgez?

10 tipp a cukorfogyasztás csökkentésére

Mint a Cukor: mennyi az annyi? cikkünkben említettük a hozzáadott cukrot, mézet tartalmazó ételek, italok fogyasztását a lehető legkevesebbre érdemes csökkenteni. Az ajánlások szerint az energia-bevitelnek maximum 5-10%-át adhatják hozzáadott cukrok. Ez azért fontos, mert a bőségesebb cukorfogyasztás növeli a túlsúly és az elhízás kockázatát.

Hogyan csökkenthetjük a cukor fogyasztásunkat?

Mint a Cukor: mennyi az annyi? cikkünkben említettük, a család minden tagjánál érdemes erősen visszafogni a hozzáadott cukrot, mézet tartalmazó ételek, italok fogyasztását. Az ajánlások szerint az energia-bevitelnek maximum 5-10%-át adhatják hozzáadott cukrok. Most nézzük meg mit tehetünk azért, hogy a cukorfogyasztásunkat minimalizálva mutassunk jó példát a gyermekeinknek.

Ne sózza agyon a kicsit!

Gyerekkorban az ízlés és a szokások könnyen formálhatóak, törekedjünk már ekkor kialakítani az egészséges táplálkozási szokásokat.

Kevés sóval hosszabb a show

A só fontos szervezeted számára, de jó, ha tudod, hogy nagymértékű fogyasztása számos betegség kialakulásához vezethet.

Hajdina

A hajdina rengeteg olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami jó hatással lehet szervezetünkre.

Mi fán teremnek az álgabonák?

Táplálkozásunkban a gabonafélék igen fontos szerepet töltenek be, hiszen energiabevitelünk közel felét fedezik.

Ahol van kérdés, ott közel a segítség

Ha nem tudják mit adjanak a gyereknek, vagy hogyan adják, hogy megszeresse, tegyenek egy próbát: kérdezzenek, írjanak nekünk. Kollégáink a legjobb tudásuk szerint fognak válaszolni.

Ne hagyja, hogy megússzák a halak!

Hazánkban halügyben nincs generációs konfliktus: mind a idősebbek, mind a fiatalok túl kevés vízijószágot esznek,…

Tartsd a ritmust!

Jó ritmus nélkül nincs egészséges táplálkozás. A gyermekek számára különösen fontos a napi ötszöri étkezés, három fő és két kisétkezéssel

Szendvicskrémek

Túrókrémek Alap túrókrém 25 dkg túróhoz adjunk: 100-200 g camping, vagy tejszínes ömlesztett sajtot, ha…

A tankonyha kialakításának feltételei

Elgondolkodott egy tankonyha kialakításán? Nézze meg milyen követelményeknek megfelelően kell kialakítani!

Mobilizálj! – Mobil alkalmazások az egészség szolgálatában

Az ajánlásoknak megfelelő táplálkozás és mozgás kart-karba öltve növeli az életerőt. Összegyűjtöttünk néhány alkalmazást, amelyek jó barátként segíthetnek az önfejlesztésben, vagy épp’ az idősebb családtagok állagmegóvó mobilizálásában.

Poharas pörgetők – mit adnak nekünk az energiaitalok?

Bár az egészségügyi veszélyei nyilvánvalóak, a serdülők és a fiatal felnőttek között évről évre terjed a túlzott energiaital-fogyasztás.

Bálványunk, a só

Amikor az ember jól megsózza az ételét, azzal nem csak az ízlelését bolondítja, hanem mélyen beleavatkozik a szervezete önszabályozó mechanizmusaiba is.

Ízesítés

Ügyes fűszerezéssel sok örömet lehet adni az ételekhez. Különösen annak, aki nem csak a szárított, zacskós ízesítőket ismeri. Van más út is.

Az egészséges táplálkozás gyermekkorban

Az egészséges táplálkozás alapvető fontosságú a gyermekek megfelelő fejlődéséhez, egészségük megőrzéséhez.

Zsír kisokos

Tesztelje magát! Tudja-e milyen zsiradékokat érdemes adnia a gyermekének?

Szendvicsolajok

Gyakorlati tanácsok az otthoni ételkészítéshez (étkezési zsírok, olajok)

Gyakorlati tanácsok a bevásárláshoz (étkezési zsírok, olajok)

Ad elég rostot a gyerekének?

Hogy kerül a rost a tányérra? Mi tesz a gyerekkel? Ad-e neki eleget?

Cukor: mennyi az annyi?

A gyermekek különösen szeretik az édes ízű ételeket. Elgondolkodott már azon, hogy mennyi cukrot fogyaszthat biztonsággal egy nap?

Tankonyha – update

Ha nagyobb tankonyhát tervez, itt kaphat néhány praktikus szempontot e munkához.

Mozgás, gyerekek!

Elvan a gyerek, ha mozog, s egyre jobban lesz tőle!

Miért jó egy tankonyha?

Számos nemzetközi kutatás bizonyítja a tankonyhában folyó közös munka hasznosságát. Vegyük sorra, hogy mit nyerhetnek az ilyen órákkal!

Legyen a szénhidrát jó barát!

Tesztelje magát, mennyire van tisztában a szénhidrát tartalmú élelmiszerek jellemzőivel!

Elég-e a fehérje?

Tudja mennyi és milyen fehérjét kell ennie egy gyereknek? Tegyen egy próbát!

Kell az energia, de mennyi?

Tesztelje, jól tudja-e, mennyi energiára van szüksége egy gyereknek!

Ha tetszett, lájkold és oszd meg: