Bemutatta legutóbbi országos táplálkozási felméréseinek eredményeit az OGYÉI

Kategória: Egyéb, Hírek, Táplálkozás | 0

Több mint 200 résztvevője volt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet 2022. november 3-án, Hazai táplálkozási felmérések legújabb eredményei – Tények, összefüggések az OTÁP és a COSI vizsgálatok tükrében címmel megrendezett szakmai konferenciájának. Az online konferencia fókuszában az OGYÉI 2019-ben, … Tovább

Gyerekeknek szóló, egészséges táplálkozást népszerűsítő plakátokat tett közzé az OGYÉI

A zöldségek, gyümölcsök és a tej, tejtermékek rendszeres fogyasztására ösztönző, azok egészséges táplálkozásban betöltött szerepét bemutató plakátokat készített az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Táplálkozás-epidemiológiai Főosztálya, óvodások és iskolások számára. Az OGYÉI weboldaláról ingyenesen letölthető, nyomtatható plakátokról az iskolások … Tovább

Megújult a felnőtteknek szóló táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR®

Kategória: Egyéb, Hírek, Táplálkozás | 0

Megújult a felnőtteknek szóló magyar táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR®! Az új ajánlás a környezettudatosság, fenntartható táplálkozás szempontjait is figyelembe veszi, és egyes élelmiszercsoportok mennyiségi ajánlásában is vannak változások. Ismerd meg a részleteket, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) aktuális hírleveléből:https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2022/08/mdosz-taplalkozasi-akademia-hirlevel-2022-8-a-megujult-felnott-okosttanyer.pdf … Tovább

7 tipp a vérnyomás csökkentésére

Kategória: Egyéb, Táplálkozás | 0

A magas vérnyomás (hipertónia) a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a stroke legnagyobb rizikófaktora. A vérnyomásunkat számos tényező befolyásolhatja, az öröklött génjeinktől kezdve betegségeken (pl. vesebetegség) és bizonyos gyógyszereken át az életmódunkig. A legtöbbünk számára azonban ez utóbbinak van a … Tovább

A hozzáadott- és szabadcukor-bevitel legyen a lehető legkevesebb

Kategória: Egyéb, Hírek, Táplálkozás | 0

Megjelent az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) véleménye az étrendi bevitelből származó cukrok megengedhető (tolerálható) felső beviteli szintjére vonatkozóan. Kijelenthető, hogy a szabad cukrokból és ezen belül a hozzáadott cukorból származó cukorbevitelnek a lehető legalacsonyabbnak kell lennie, ami összhangban is van a jelenlegi … Tovább

Zöldség-, gyümölcsfogyasztás idős korban

Értékes tápanyagaik, vitamin- és ásványianyag-tartalmuk révén a gyümölcsöknek és zöldségeknek kiemelten fontos szerepük van az egészség megőrzésében és a nem fertőző krónikus megbetegedések megelőzésében. Bár a különböző gyümölcs- és zöldségfélék tápanyag-összetétele jelentősen eltér egymástól, általánosságban véve magas élelmirost- és víztartalom (75-95%) jellemzi őket, továbbá számos vitamint vagy annak provitaminját, ásványi anyagot és bioaktív anyagot tartalmaznak.

Videóüzenetek is segítik az új, időseknek szóló táplálkozási ajánlás alkalmazását

Mi az a “táplálkozási ajánlás”? Miért van rá szükség és hogyan alakítják ki a szakemberek? Milyen alapszabályokat kell betartania a táplálkozás terén annak, aki 60 éves kor felett is szeretné megőrizni az egészségét? Mit jelent az energiaegyensúly? Mennyi zöldséget, gyümölcsöt … Tovább

Infografika készült az új, időseknek szóló táplálkozási ajánlás összefoglalására

Infografikával is segíti a 60 év feletti lakosságot a helyes táplálkozási szokások kialakításában az OGYÉI. Az új, kifejezetten az idősebb korosztály számára kidolgozott táplálkozási ajánlás legfontosabb üzeneteit összefoglaló ábráról itt olvasható bővebb információ. Az időseknek szóló táplálkozási ajánlásról minden információ … Tovább

Babáknak nem való a babapiskóta

Kategória: Egyéb, Hírek, Táplálkozás | 0

A babapiskóta elnevezés sokak számára megtévesztő lehet. Előtagja ugyanis a termék alakjára, formájára utal, nem pedig arra, hogy az édesség kifejezetten babák számára készült. A Magyar Élelmiszerkönyv irányelve szerint a babapiskóták jelölésén kötelező feltüntetni a „6 hónapos kortól fogyasztható” feliratot. … Tovább