2018. június 24., vasárnap
MERŐKANÁL SZERKESZTŐSÉG 2017. május 8.
Mi az amit a mézről tudni érdemes?

A méz elsődlegesen különféle cukrokból, túlnyomórészt fruktózból és glukózból, valamint egyéb anyagokból (szerves savak, enzimek és a begyűjtött mézben lévő szilárd részecskék) áll. A méz színe a csaknem színtelentől a sötétbarnáig terjed. A méz állaga folyékony, sűrűn folyó vagy részben, illetve egészen kristályos is lehet. A méz íze és aromája eltérő, a növényi eredettől függően.

Merőkanál szerkesztőség 2017. március 6.
A tehén a legjobb csontkovács

A tej élet, erő, egészség. A tej egy sok úton hasznosuló élelmiszer.

Merőkanál szerkesztőség 2017. március 6.
Mi a baj a sertészsírral?

A magyar konyha hagyományos alapanyaga a sertészsír, s kedvelt technológiája a bő zsírban sütés és a rántással sűrítés. Ezek a technikák nem csak az elhízáshoz járulhatnak hozzá, hanem – sertészsírt használva – a koleszterin- és telített zsírsavbevitelt is nagymértékben emelik.

Varga Anita 2017. január 13.
A hal a baba legjobb barátja

A hazai és a nemzetközi táplálkozási ajánlások egyaránt javasolják a legalább heti egy-kétszeri halfogyasztást.

Erdei Gergő 2016. december 16.
10 tipp, amivel egészségesebbé tehetjük a karácsonyi étkezéseket

Sokak számára a karácsony a nagy ebédek és vacsorák, az egész napos sütés-főzés ideje. A családi és baráti összejöveteleken, a bőséges étel- és italválaszték láttán hajlamosak vagyunk a szokásosnál többet enni, ami hamar emésztési panaszokhoz, hosszabb távon pedig elhízáshoz vezethet. De valóban így kell lennie?

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. december 16.
Mennyiféle cukor!

Sokan gondolják, hogy a méz egészségesebb, mint a kockacukor, a barna cukor egészségesebb, mint a fehér cukor. De vajon hol is az igazság? Melyik az az édes, amely kevésbé mérgez?

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. október 24.
Ad elég rostot a gyerekének?

Hogy kerül a rost a tányérra? Mi tesz a gyerekkel? Ad-e neki eleget?

Lőrincz Zsuzsanna 2016. november 4.
Bálványunk, a só

Amikor az ember jól megsózza az ételét, azzal nem csak az ízlelését bolondítja, hanem mélyen beleavatkozik a szervezete önszabályozó mechanizmusaiba is.

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. október 24.
Cukor: mennyi az annyi?

A gyermekek különösen szeretik az édes ízű ételeket. Elgondolkodott már azon, hogy mennyi cukrot fogyaszthat biztonsággal egy nap?

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. október 6.
Elég-e a fehérje?

Tudja mennyi és milyen fehérjét kell ennie egy gyereknek? Tegyen egy próbát!

Erdei Gergő 2016. november 3.
Ízesítés

Ügyes fűszerezéssel sok örömet lehet adni az ételekhez. Különösen annak, aki nem csak a szárított, zacskós ízesítőket ismeri. Van más út is.

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. október 6.
Kell az energia, de mennyi?

Tesztelje, jól tudja-e, mennyi energiára van szüksége egy gyereknek!

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. október 6.
Legyen a szénhidrát jó barát!

Tesztelje magát, mennyire van tisztában a szénhidrát tartalmú élelmiszerek jellemzőivel!

Lőrincz Zsuzsanna 2016. november 16.
Mi fán teremnek az álgabonák?

Táplálkozásunkban a gabonafélék igen fontos szerepet töltenek be, hiszen energiabevitelünk közel felét fedezik.

Lőrincz Zsuzsanna 2016. november 16.
Hajdina

A hajdina rengeteg olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami jó hatással lehet szervezetünkre.

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. október 17.
Mozgás, gyerekek!

Elvan a gyerek, ha mozog, s egyre jobban lesz tőle!

Varga Anita 2016. november 15.
Ne hagyja, hogy megússzák a halak!

Hazánkban halügyben nincs generációs konfliktus: mind a idősebbek, mind a fiatalok túl kevés vízijószágot esznek, erről tanúskodnak az OGYÉI eddigi táplálkozási felmérései. Nálunk ez egy főre átlagosan 4 kg/év, míg az európai átlag fejenként évi 22-23 kg. Szomorú hír ez, mert a halak fogyasztása a kedvező tápanyag-összetételük folytán nagyon egészséges. A szervezetünk számára nélkülözhetetlen zsírsavakat, […]

Erdei Gergő 2016. november 4.
Poharas pörgetők – mit adnak nekünk az energiaitalok?

Bár az egészségügyi veszélyei nyilvánvalóak, a serdülők és a fiatal felnőttek között évről évre terjed a túlzott energiaital-fogyasztás.

Merokanal 2016. november 14.
Szendvicskrémek

Túrókrémek Alap túrókrém 25 dkg túróhoz adjunk: 100-200 g camping, vagy tejszínes ömlesztett sajtot, ha sajtosan szeretnénk készíteni, vagy 15 dkg margarint, ha vajkrém szerűen szeretnénk készíteni, vagy 175 g nagy tejfölt, ha zöldségekhez mártogatósnak, vagy salátára öntetnek készítjük. A túrót és a választott összetevőt alaposan összekeverjük, ha van botmixerünk az a legjobb erre, mert […]

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. október 24.
Szendvicsolajok
Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. november 14.
Tartsd a ritmust!

Jó ritmus nélkül nincs egészséges táplálkozás. A gyermekek számára különösen fontos a napi ötszöri étkezés, három fő és két kisétkezéssel

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. október 25.
Zsír kisokos

Tesztelje magát! Tudja-e milyen zsiradékokat érdemes adnia a gyermekének?

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. november 15.
Ahol van kérdés, ott közel a segítség

Ha nem tudják mit adjanak a gyereknek, vagy hogyan adják, hogy megszeresse, tegyenek egy próbát: kérdezzenek, írjanak nekünk. Kollégáink a legjobb tudásuk szerint fognak válaszolni.

Meghosszabbítottuk a „Keressük 2018 legjobb diétás közétkeztetőit!” felhívás beadási határidejét!

Módosult az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által, a gyermekek iskolai étkezését biztosító cégek részére meghirdetett felhívás, melynek keretében olyan recepteket várunk, melyek három különféle, speciális diétára szoruló gyermekcsoport, a tejfehérje-allergiások, a gluténérzékenyek és a cukorbetegek étkezési igényeire kínálnak megoldást.

Megvannak a nyertes osztályokat – Irma néni sorsolta ki a győzteseket!

Lezárult, és ahogy arról korábban hírt adtunk, Irma néni, Román Józsefné lett Magyarország legkedvesebb konyhás nénije. A Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által meghirdetett pályázatra tanulók nevezhették be kedvenc konyhás nénijüket, bácsijukat, a játékfelhívásban az OGYÉI azt ígérte, a résztvevő közül 10 szerencsés osztály kiránduláson vehet részt.

Irma néni Magyarország legkedvesebb konyhás nénije

Román Józsefné, Irma néni lett Magyarország legkedvesebb konyhás nénije a gyerekek szavazatai alapján azon a pályázaton, melyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet hirdetett meg ez év márciusában. A közétkeztetés jelentőségére fókuszáló 2018-as kampányban azokra a konyhai dolgozókra irányult a figyelem, akik sokat tesznek és tehetnek azért, hogy a tanulók elégedettebbek legyenek és szívesen fogadják, […]

Rekord részvétellel zárult a 9. Happy-hét

Több mint 73 ezer iskolás és óvodás gyermek figyelmét sikerült felhívni a folyadékfogyasztás jelentőségére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által szervezett Happy-hét során. Idén az iskolák mellett már az óvodák is részt vettek a programban.

Hamarosan kiderül, ki lesz Magyarország legkedveltebb konyhás nénije vagy bácsija!

Több mint száz osztály nevezte be legkedvesebb konyhás nénijét/bácsiját abba a játékba, melyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet indított az iskolák körében. A pályázat célja az volt, hogy felhívjuk a figyelmet azoknak a munkájára is, akik a közétkeztetés fontos láncszemeként nap mint nap hatással vannak a gyerekek egészségére. A gondos tálalás, a kedves kiszolgálás […]

A túlsúlyos serdülők 80%-a túlsúlyos felnőtt lesz!

Lezajlott a 9. HAPPY-hét! Kilencedik alkalommal, 2018. március 19-23 között rendezte meg az Országos Gyógyszerészeti és Élelemezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a fiataloknak szóló magyarországi vízfogyasztást népszerűsítő HAPPY-hetet. A program egyre népszerűbb az iskolák és óvodák körében, a tavalyi évhez képest több mint kétszer annyi, 404 intézmény (245 iskola és 159 óvoda) jelentkezett.  Ez azt jelenti, hogy […]

Meghosszabbítjuk a határidőt – küldjetek szelfit április 30-ig! Keressük 2018 legkedvesebb konyhás nénijét/bácsiját!

Osztálykirándulást nyerhet tíz osztály az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által szervezett játékon, melynek keretében keressük 2018 legkedvesebb konyhás nénijét/bácsiját! Tekintettel a tavaszi szünetre – pedagógusok kérésére – meghosszabbítottuk a jelentkezési határidőt április 30-ig!

Tippek húsvéti étkezéshez

Hazánkban a Húsvét a Karácsony mellett az év egyik legjelentősebb ünnepe, így nem csoda, hogy számos hagyományos menü szerepel a családi asztalon. A sonka, tojás, bárány, torma, kalács a legismertebb ételek, csak, hogy néhányat kiemeljünk. Fontos szempont, hogy az ételsor kiválasztásakor a megfelelő, jó minőségi alapanyagot részesítsük előnyben, helyes konyhatechnológiát alkalmazzunk, továbbá ügyeljünk a változatosságra […]

Hogyan fejlődik gyermekünk?

Gyermekünk újszülött vagy tipegő korában gyakran találkozik védőnővel, gyermekorvossal, a szakemberek egy ideig folyamatosan nyomon követik fejlődését. A későbbiek során az alapvető, otthon is elvégezhető méréseket (pl. testsúly, testmagasság) érdemes elvégezni, így a szülők láthatják a változásokat.

Ki lesz „2018 legkedvesebb iskolai konyhás nénije vagy bácsija”?

Kedveled az iskoládban a konyhai dolgozókat? Szépen tálalják az ételed, kedvesen szólítanak meg? Megjegyzik, hogy mi a kedvenc ételed? Segítőkészek, ha kérdésed van? Készíts vele egy szelfit és nyerjetek!