2017. szeptember 20., szerda
MERŐKANÁL SZERKESZTŐSÉG 2017. május 8.
Mi az amit a mézről tudni érdemes?

A méz elsődlegesen különféle cukrokból, túlnyomórészt fruktózból és glukózból, valamint egyéb anyagokból (szerves savak, enzimek és a begyűjtött mézben lévő szilárd részecskék) áll. A méz színe a csaknem színtelentől a sötétbarnáig terjed. A méz állaga folyékony, sűrűn folyó vagy részben, illetve egészen kristályos is lehet. A méz íze és aromája eltérő, a növényi eredettől függően.

Merőkanál szerkesztőség 2017. március 6.
A tehén a legjobb csontkovács

A tej élet, erő, egészség. A tej egy sok úton hasznosuló élelmiszer.

Merőkanál szerkesztőség 2017. március 6.
Mi a baj a sertészsírral?

A magyar konyha hagyományos alapanyaga a sertészsír, s kedvelt technológiája a bő zsírban sütés és a rántással sűrítés. Ezek a technikák nem csak az elhízáshoz járulhatnak hozzá, hanem – sertészsírt használva – a koleszterin- és telített zsírsavbevitelt is nagymértékben emelik.

Varga Anita 2017. január 13.
A hal a baba legjobb barátja

A hazai és a nemzetközi táplálkozási ajánlások egyaránt javasolják a legalább heti egy-kétszeri halfogyasztást.

Erdei Gergő 2016. december 16.
10 tipp, amivel egészségesebbé tehetjük a karácsonyi étkezéseket

Sokak számára a karácsony a nagy ebédek és vacsorák, az egész napos sütés-főzés ideje. A családi és baráti összejöveteleken, a bőséges étel- és italválaszték láttán hajlamosak vagyunk a szokásosnál többet enni, ami hamar emésztési panaszokhoz, hosszabb távon pedig elhízáshoz vezethet. De valóban így kell lennie?

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. december 16.
Mennyiféle cukor!

Sokan gondolják, hogy a méz egészségesebb, mint a kockacukor, a barna cukor egészségesebb, mint a fehér cukor. De vajon hol is az igazság? Melyik az az édes, amely kevésbé mérgez?

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. október 24.
Ad elég rostot a gyerekének?

Hogy kerül a rost a tányérra? Mi tesz a gyerekkel? Ad-e neki eleget?

Lőrincz Zsuzsanna 2016. november 4.
Bálványunk, a só

Amikor az ember jól megsózza az ételét, azzal nem csak az ízlelését bolondítja, hanem mélyen beleavatkozik a szervezete önszabályozó mechanizmusaiba is.

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. október 24.
Cukor: mennyi az annyi?

A gyermekek különösen szeretik az édes ízű ételeket. Elgondolkodott már azon, hogy mennyi cukrot fogyaszthat biztonsággal egy nap?

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. október 6.
Elég-e a fehérje?

Tudja mennyi és milyen fehérjét kell ennie egy gyereknek? Tegyen egy próbát!

Erdei Gergő 2016. november 3.
Ízesítés

Ügyes fűszerezéssel sok örömet lehet adni az ételekhez. Különösen annak, aki nem csak a szárított, zacskós ízesítőket ismeri. Van más út is.

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. október 6.
Kell az energia, de mennyi?

Tesztelje, jól tudja-e, mennyi energiára van szüksége egy gyereknek!

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. október 6.
Legyen a szénhidrát jó barát!

Tesztelje magát, mennyire van tisztában a szénhidrát tartalmú élelmiszerek jellemzőivel!

Lőrincz Zsuzsanna 2016. november 16.
Mi fán teremnek az álgabonák?

Táplálkozásunkban a gabonafélék igen fontos szerepet töltenek be, hiszen energiabevitelünk közel felét fedezik.

Lőrincz Zsuzsanna 2016. november 16.
Hajdina

A hajdina rengeteg olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami jó hatással lehet szervezetünkre.

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. október 17.
Mozgás, gyerekek!

Elvan a gyerek, ha mozog, s egyre jobban lesz tőle!

Varga Anita 2016. november 15.
Ne hagyja, hogy megússzák a halak!

Hazánkban halügyben nincs generációs konfliktus: mind a idősebbek, mind a fiatalok túl kevés vízijószágot esznek, erről tanúskodnak az OGYÉI eddigi táplálkozási felmérései. Nálunk ez egy főre átlagosan 4 kg/év, míg az európai átlag fejenként évi 22-23 kg. Szomorú hír ez, mert a halak fogyasztása a kedvező tápanyag-összetételük folytán nagyon egészséges. A szervezetünk számára nélkülözhetetlen zsírsavakat, […]

Erdei Gergő 2016. november 4.
Poharas pörgetők – mit adnak nekünk az energiaitalok?

Bár az egészségügyi veszélyei nyilvánvalóak, a serdülők és a fiatal felnőttek között évről évre terjed a túlzott energiaital-fogyasztás.

Merokanal 2016. november 14.
Szendvicskrémek

Túrókrémek Alap túrókrém 25 dkg túróhoz adjunk: 100-200 g camping, vagy tejszínes ömlesztett sajtot, ha sajtosan szeretnénk készíteni, vagy 15 dkg margarint, ha vajkrém szerűen szeretnénk készíteni, vagy 175 g nagy tejfölt, ha zöldségekhez mártogatósnak, vagy salátára öntetnek készítjük. A túrót és a választott összetevőt alaposan összekeverjük, ha van botmixerünk az a legjobb erre, mert […]

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. október 24.
Szendvicsolajok
Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. november 14.
Tartsd a ritmust!

Jó ritmus nélkül nincs egészséges táplálkozás. A gyermekek számára különösen fontos a napi ötszöri étkezés, három fő és két kisétkezéssel

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. október 25.
Zsír kisokos

Tesztelje magát! Tudja-e milyen zsiradékokat érdemes adnia a gyermekének?

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. november 15.
Ahol van kérdés, ott közel a segítség

Ha nem tudják mit adjanak a gyereknek, vagy hogyan adják, hogy megszeresse, tegyenek egy próbát: kérdezzenek, írjanak nekünk. Kollégáink a legjobb tudásuk szerint fognak válaszolni.

Keressük a közétkeztető cégek által folytatott jó gyakorlatokat!

A közétkeztetés reformját népszerűsítő kommunikációs kampányunk keretében keressük azokat az közétkeztető cégek által folytatott jó gyakorlatokat, melyek mintául szolgálhatnak az iskolák, szülők és pedagógusok számára

Felhívás – közkonyha fejlesztés

Magyarország Kormányának felhívása a vidéki térségekben található, helyi termékértékesítést szolgáló piacok, vásárterek infrastrukturális fejlesztésének, illetve a közétkeztetés fejlesztésének megvalósítása érdekében került meghirdetésre. A vidéki térségek kisméretű infrastruktúrájának és alapvető szolgáltatásainak fejlesztésére. Helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális fejlesztése, közétkeztetés fejlesztése. A felhívás kódszáma: VP6-7.2.1-7.4.1.3-17

„Egészséges is lehet finom” – pályázat családok számára

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet 2017. augusztus 18  – szeptember 15. között pályázatot hirdet a családok számára. Keressük a legjobb kisétkezésekre szánt ételeket! A pályázat célja, hogy megismerjük és megismertessük azokat a változatos és egészséges összetevőkből készült, kisétkezésekre (tízóraira, uzsonnára) szánt ételeket, amelyeket a szülők készítenek és csomagolnak gyermekeiknek, nap mint nap iskolaidőben. A […]

Kötelező képzést indít az OGYÉI élelmezésvezetőknek

Szeptembertől nyolc alkalommal – a fővárosban és több vidéki helyszínen – indít képzést az közétkeztetési cégek élelmezésvezetői számára az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

Intézményi követelmények – kérdések és válaszok a rendelet kapcsán

A közétkeztetők számára is szeretnénk elérhető, naprakész információkat megosztani, amellyel támogatjuk munkájukat. Gyakran Ismételt Kérdések rovatunkban, témakörönként összegyűjtöttük néhány kérdést és választ, amelyek hasznosak lehetnek a rendelettel kapcsolatosan felmerült kérdések tisztázásában. Ezen a héten az intézmény típusokat, általános követelményeket, munkahelyi étkezést vesszük górcső alá.

10+ 1 tipp külföldi utazáshoz, nyaraláshoz

A nyaralást elsősorban a gyomorpanaszok keseríthetik meg, ezt az alábbi jó tanácsok betartásával elkerülheti!

’Táplálkozás-egészségügyi szempontok a közétkeztetésben’ képzés tájékoztató

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet tájékoztatja a közétkeztetési rendeletben előírt képzés iránt érdeklődőket, hogy a képzés szakmai anyagai elkészültek, jelenleg a helyszínek és időpontok egyeztetése zajlik.

Tippek ötletek a nyári melegben ha kirándulni megyünk

Végre itt a nyár, beköszöntött a jó idő, vége az iskolának. Szülőként törhetjük a fejünket: mit csomagoljunk az uzsonnástáskába, ha kirándulni vagy táborba megy a gyerekünk? Tippek, ötletek a nyári uzsonnához!

Só használata – kérdések és válaszok a rendelet kapcsán

A közétkeztetők számára is szeretnénk elérhető, naprakész információkat megosztani, amellyel támogatjuk munkájukat. Gyakran Ismételt Kérdések rovatunkban, témakörönként összegyűjtöttük néhány kérdést és választ, amelyek hasznosak lehetnek a rendelettel kapcsolatosan felmerült kérdések tisztázásában. Ezen a héten a sót helyezzük fókuszba.

Hurrá nyaralunk…! – és mi legyen a családi útipatikában?

Végre itt a nyár, remek az idő az iskolának is vége és kezdődhet a csupa nagy betűs, élményekkel teli VAKÁCIÓ. Ez az az időszak, amikor kicsit fellélegzünk, számoljuk vissza a napokat a családi nyaralásig. A gyerekek izgatottan várják, hogy mikor indulunk már végre. Mi szülők pedig elkezdjük tervezni, hogy mit vigyünk magunkkal és csomagolás közben […]