2024. szeptemberében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) pilot jelleggel ingyenes képzési lehetőséget biztosított egészségfejlesztési irodák munkatársai számára, az időseknek szóló táplálkozási ajánlás megismertetése céljából.

Az egynapos képzés során elméleti, gyakorlati és tankonyhai foglalkozások keretében történt az időskori táplálkozás témában ismeretátadás.

A résztvevők megismerhették az NNGYK vonatkozó felméréseinek eredményeit, a 2024-ben indított 60+ egészség kampányt, az NNGYK által kidolgozott, időseknek szóló táplálkozási ajánlást, illetve részletesen ennek kiemelt pontjait. Emellett gyakorolhatták a címkeolvasást, adott szempontok szerinti menüösszeállítást, kalóriaszámolást, tankonyhai foglalkozás keretében pedig olyan levesből, főételből és kétféle desszertből álló komplett ebédmenüt készíthettek el, Prohászka Béla, séf vezetésével, amely az idős korosztály egészségét támogatja.

A képzési napon elhangzott előadások innen letölthetők:

  1. Idősek tápláltsági állapota és táplálkozási szokásai, kampány elemeinek bemutatása
  2. Az időseknek szóló új, nemzeti táplálkozási ajánlás
  3. Az időseknek szóló táplálkozási ajánlás kiemelt pontjai a gyakorlatban
  4. A folyadékbevitel jelentősége, 60 éves kor felett
  5. A tudatos élelmiszercímke-olvasás