„A kiegyensúlyozott, változatos étrend minden életkorban fontos, hiszen kulcsszerepet játszik az egészség megőrzésében és a jó életminőség fenntartásában. Nincs ez másképp időskorban sem. Az életkorhoz illeszkedő étrend elősegíti a táplálkozással összefüggő betegségek megelőzését, valamint támogatja a testi és szellemi frissesség megőrzését 60 év felett is.

Ebben a kiadványban olyan táplálkozási ajánlásokat talál, amelyek figyelembe veszik a szervezet változásait és segítenek abban, hogy az idősebbek is kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étrendet alakíthassanak ki.
Olvashatnak a megfelelő fehérjebevitelről, a folyadékfogyasztás fontosságáról vagy a teljes értékű gabonák kedvező hatásairól, ezek a tanácsok mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Ön aktív és energikus maradjon a mindennapokban.
Az ajánlás a nemzetközi szakirodalom áttekintésével összeállított, az időskori táplálkozás összetettségét, összefüggéseit komplex módon vizsgáló tanulmányon alapszik. Annak érdekében, hogy a 60 év feletti magyarok táplálkozási szükségleteihez igazodó tanácsokat tudjunk megfogalmazni, az ajánlások elkészítésekor az intézetünk által lebonyolított 2018-as népegészségügyi felmérés és a 2019-es biomarker vizsgálat eredményeit is figyelembe vettük, melyek átfogó ismereteket nyújtanak a hazai idős lakosság tápláltsági állapotáról, táplálkozási szokásairól.
A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elkötelezett aziránt, hogy a lehető leghatékonyabban segítse elő az ajánlások gyakorlati kivitelezését. Éppen ezért a jelen kiadvány mellé online elérhető recepteket is kidolgoztunk; az étrendtervezésre, a nyersanyagválasztásra, az ételkészítésre vonatkozó edukációs tartalmakat pedig könnyen elsajátítható formában is közzétettük. Mindezek nemcsak az idős és egészségüket hosszú távon is megőrizni kívánó felnőtteknek lehetnek hasznosak, hanem az időskorú családtagokról gondoskodóknak és az egészségügyi szakembereknek is. Ne feledje: az egészséges idősödés érdekében soha nem késő új szokásokat bevezetni, és soha nem késő elkezdeni az egészséges táplálkozást sem! Akkor is érdemes belevágni, ha korábban nem jutott rá ideje vagy energiája, esetleg úgy érzi, eddig nem fordított elegendő figyelmet az étkezéseire. A szervezet minden életkorban képes pozitívan reagálni a kedvező változásokra, akár már néhány hét alatt is javulhat a közérzet, nőhet az energiaszint, és csökkenhetnek bizonyos panaszok.
Sokat tehetünk azért, hogy egészségesen, korlátozások nélkül élhessünk minél tovább, megélve a közös pillanatokat családunkkal és szeretteinkkel. Hiszen gyermekeinknek, unokáinknak szükségük van ránk – nemcsak a jelenlétünkre, hanem a példánkra is. A hétvégi kirándulások, a közös főzések, az esti beszélgetések vagy egy-egy társasjáték önfeledt öröme olyan élmények, amelyek maradandó emlékeket adnak, és semmi mással nem pótolhatók.
Remélem, hogy kiadványunk segítségére lesz ebben!”
Dr. Surján Orsolya, országos tisztifőorvos
A kiadvány nyomtatható változata INNEN letölthető.
Az NNGYK új, időseknek szóló nemzeti táplálkozási ajánlása a Széchenyi 2020 programban megvalósuló EFOP-1.8.10-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú, Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és gyógyszerfogyasztás területén című kiemelt projekt, T02 Kardiovaszkuláris és onkológiai kliensutak mentén idősek helyes táplálkozási szokásainak fejlesztése nevű munkacsomagban zajló munka eredménye.
