Diétás étrend

Megnövekedett a diétás étrendre szoruló gyerekek száma

Tíz iskolából hétben volt legalább egy olyan gyermek, aki orvos által igazolt betegség miatt diétás…

Elkészült a legújabb országos iskolai menzakörkép

Az elmúlt három évben csökkent a közétkeztetésben, a menzán kínált ételek só- és cukortartalma, több…

A közétkeztetési rendelettel kapcsolatos leggyakoribb kérdések és válaszok

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján frissítette azt a listát, mely a leggyakoribb…

Kötelező képzést indítunk élelmezésvezetőknek

Szeptembertől nyolc alkalommal – a fővárosban és több vidéki helyszínen – indít képzést az közétkeztetési…

Intézményi követelmények – kérdések és válaszok a rendelet kapcsán

A közétkeztetők számára is szeretnénk elérhető, naprakész információkat megosztani, amellyel támogatjuk munkájukat. Gyakran Ismételt Kérdések…

’Táplálkozás-egészségügyi szempontok a közétkeztetésben’ képzés tájékoztató

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet tájékoztatja a közétkeztetési rendeletben előírt képzés iránt érdeklődőket, hogy…

Só használata – kérdések és válaszok a rendelet kapcsán közétkeztetőknek

A közétkeztetők számára is szeretnénk elérhető, naprakész információkat megosztani, amellyel támogatjuk munkájukat. Gyakran Ismételt Kérdések…

Tej és tejtermékek – kérdések és válaszok a rendelet kapcsán közétkeztetőknek

A közétkeztetők számára is szeretnénk elérhető, naprakész információkat megosztani, amellyel támogatjuk munkájukat. Gyakran Ismételt Kérdések…

Sütemények, gabonák, kenyérfélék – kérdések és válaszok a rendelet kapcsán közétkeztetőknek

A közétkeztetők számára is szeretnénk elérhető, naprakész információkat megosztani, amellyel támogatjuk munkájukat. Gyakran Ismételt Kérdések…

A tehén a legjobb csontkovács

A tej élet, erő, egészség. A tej egy sok úton hasznosuló élelmiszer.

Mi a baj a sertészsírral?

A magyar konyha hagyományos alapanyaga a sertészsír, s kedvelt technológiája a bő zsírban sütés és a rántással sűrítés. Ezek a technikák nem csak az elhízáshoz járulhatnak hozzá, hanem – sertészsírt használva – a koleszterin- és telített zsírsavbevitelt is nagymértékben emelik.

Az étlap a konyha hírmondója

Arra is kötelezi a menzarendelet a közétkeztetőket, hogy megfelelően tájékoztassák a gyermekeket, a pedagógusokat és a szülőket is a heti étrendről.

Mi a teendő, ha lisztérzékeny a gyerek?

A lisztérzékenység (gluténérzékenység vagy cöliákia) egy genetikailag meghatározott, öröklődő kórkép. A problémát egy a gabonafélékben megtalálható fehérje, a glutén okozza, mely a vékonybél nyálkahártyáját roncsolja. Ez megzavarja a tápanyagok felszívódását, ami a későbbiekben különféle tüneteket és panaszokat okoz.

Sómegtakarítás extra hozammal

A nátrium ugyan az egyik legfontosabb makroelem a szervezet számára, de napi 1,5-2 gramm elégséges belőle.

Ha tetszett, lájkold és oszd meg: