Itthon minden második gyermek menzás, azonban vannak olyan országok, ahol a tanulók többsége, vagy majd’ mindegyikük igénybe veszi az iskolai étkeztetést. Például a svéd és finn diákok 85-95%-a ott eszik napközben.
A sok ország sokféleképpen igyekszik vonzóvá tenni a közétkeztetést, s a tapasztalataik bennünket is segíthetnek, hogy gyerekeinkkel megismertethessük és megkedveltethessük az egészséges konyhát.
Nyilván itthon is számos jó módszert találtak ki és használnak erre, amelyek többeknek is segíthetnének, ha össze lennének gyűjtve. Ha lenne egy olyan tár, fórum, ahová ötletért, tanácsért fordulhatnak a szülők, pedagógusok, étkeztetési szakemberek. Segítsenek ezt összehozni!
Kérjük, legyenek büszkék, osszák meg bevált módszereiket, a jó gyakorlatukat!
Íme egy iskola, ahol étel minden nap friss alapanyagból készül. A 45 perces ebédidőre ugyanúgy oktatási óraként tekintenek, mint a matematikára, vagy az olvasásra. Egy óra, ami nem csak az evésről szól. Egy másik kultúra, egy másik ország. Így is lehet(ne)…
Azok a 3-5 éves kisgyermekek, akik az óvodában érzékszerveken alapuló élelmiszer-oktatásban vettek részt, hajlamosabbak zöldséget…
7%-kal csökkentette a súlyfelesleggel küzdő 6-12 éves gyermekek számát a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének GYERE®…
Az alábbi videóval a jó gyakorlatok egyik gyöngyszemét mutatjuk be: az Iskolában FŐ az egészség…
Javítana a konyhai kiszolgálás minőségén? Szervezzünk szakmai továbbképzéseket a konyhai személyzet számára!
Vajon tudják a szülők, hogy mit ebédelt a gyermeke és mit érdemes vacsorára adni?
A svéd közétkeztetés értékelésére kifejlesztettek egy innovatív, web-alapú rendszert, melynek célja, hogy az oktatási intézmények visszajelzést kapjanak az étkeztetésük minőségéről.
A diákok otthonosabban fognak mozogni az intézmény étkezőjében, ha a segítségükkel szebbé és hangulatosabbá alakítjuk a teret. Például ha rajzpályázatot hirdetünk, a nyertes munkákkal díszíthetjük az étkező falát.
A gyermekek új ételek iránti lelkesedését nagymértékben lehet azzal befolyásolni, ha bevonjuk őket a főzés folyamatába és megtanítjuk őket az ételek elkészítésére. Számos országban főzőkurzusokat szerveznek az iskolásoknak, ahol szakácsok segítségével készíthetnek el egyszerűbb ételeket. Nézd meg mások hogyan valósítják meg!
Van az iskola környékében pékség, termőföld, élelmiszergyár? Mutassuk meg a gyerekeknek!
Nézd meg más iskolák hogyan tanítják meg a gyermekeiknek, hogy honnan származnak az élelmiszerek!
A nyugodt étkezés nem csak biológiai szempontból, hanem az ebédszünet élményének kialakításában is fontos szerepet játszik. Nézze meg mások hogyan törekednek a nyugodt étkezésre?
A gyermekek figyelemmel kísérik a körülöttük levők viselkedését, amelyet mintának is használhatnak. Pedagógusként példamutatással is taníthatja a gyermekeket a helyes étkezési kultúra és szokások kialakítására.
Az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismeretek átadása gyakorlatban számos módon megközelíthető. Nézze meg mely ország jár előttünk jó példával?