Az egészségügyi dolgozók nap mint nap másokért felelnek. Nagy szellemi és fizikai terhelésnek vannak kitéve, gyors döntéseket hoznak, precíz munkát végeznek. Ilyen körülmények között a megfelelő táplálkozás és ezen belül kiemelten a megfelelő hidratáltság nem csupán saját egészségük megőrzése érdekében fontos, hanem munkájuk minősége és biztonsága szempontjából is.

Hiszen a megfelelő étrend

  • növelheti a koncentrációt és a reakcióidőt,
  • csökkentheti a fáradtságot, kimerültséget,
  • növelheti a stressztűrő képességet és javíthatja a hangulatot,
  • pozitívan hathat a fizikai állóképességre,
  • csökkentheti a betegszabadságok számát és hosszát.

A kórházi dolgozók számára az egészséges életmód fenntartása azonban gyakran jelent kihívást. Kutatások igazolják, hogy a kórházi környezetben dolgozók nagy része nehezen tartja meg az egészséges testsúlyát, étkezési szokásaik kedvezőtlenek, fizikai aktivitásuk alacsony.

A jó hír, hogy az olyan nehezebben és lassabban változtatható tényezők mellett, mint amilyen a hosszú és kiszámíthatatlan munkaidő, a műszakos munkarend, a nagy munkaterhelés, több olyan is hatással lehet a munkavállalók egészségére, melyek lényegesen egyszerűbben módosíthatók!

Ezek közé tartozik például

  • a lift helyet a lépcsők használatának ösztönzése
  • pl. közműre köthető vízadagoló automaták, vizeskancsók kihelyezése
  • az egészséges élelmiszerek hozzáférhetőségének növelése az intézményben
  • a megfelelő étkezőhelyiség(ek) biztosítása
  • a tárolási és melegítési lehetőségek maximalizálása
  • és az egészséges életmód motiválása (többek között ismeretbővítés révén).

A MRE Bethesda Gyermekkórház Prevenciós Igazgatósága, a Kórházi Egészségfejlesztési Programban végzett feladatai keretében felkérte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Táplálkozástudományi Főosztályát, hogy készítsen egy segédanyagot kórházfenntartók és -vezetők számára a kórházi táplálkozási környezet optimalizálására, melynek lépéseit a kórházak aktuális prioritásaikhoz és lehetőségeihez igazodva, saját ütemükben tudják megvalósítani.

Ennek érdekében az NNGYK

  • kidolgozott egy általános szempontokat, valamint étkeztetésre, büfékínálatra, illetve étel- és italautomaták kínálatára vonatkozó szempontokat tartalmazó checklistet
  • közzétett egy a kórházi dolgozók ismereteit bővítő posztert és továbbiak kidolgozását tervezi
  • tankonyhai foglalkozásokat tervez egyészségügyi szakdolgozóknak, orvosoknak, különböző táplálkozási témákban

Tegyünk együtt a kórházi dolgozók egészségéért! Észrevételeket a taptud@nngyk.gov.hu, illetve az egeszsegfejlesztes@korhazszovetseg.hu címen fogadunk!

Letölthető anyagok

Az egészséges táplálkozást ösztönző kórházi környezet kialakításának feltételei

Ebben a dokumentumban összefoglaltuk, milyen feltételeknek kell teljesülniük ahhoz a kórházban, hogy a dolgozókat egészséges táplálkozásra ösztönözzük.


Igyon vizet!

Ez a poszter a folyadékbeviteli ajánlás teljesítéséhez ad hasznos, gyakorlati tippeket a kórházi dolgozók számára.

Hamarosan…

Zentai Andrea előadása

Az NNGYK Táplálkozástudományi Főosztályának vezetője, Zentai Andrea 2024. 05. 28-án tartott informatív előadást egészséges táplálkozást ösztönző kórházi környezet témában, az Egészségfejlesztő Kórház Program keretében.