Az egészségügyi dolgozók nap mint nap másokért felelnek. Nagy szellemi és fizikai terhelésnek vannak kitéve, gyors döntéseket hoznak, precíz munkát végeznek. Ilyen körülmények között a megfelelő táplálkozás és ezen belül kiemelten a megfelelő hidratáltság nem csupán saját egészségük megőrzése érdekében fontos, hanem munkájuk minősége és biztonsága szempontjából is.
Hiszen a megfelelő étrend
- növelheti a koncentrációt és a reakcióidőt,
- csökkentheti a fáradtságot, kimerültséget,
- növelheti a stressztűrő képességet és javíthatja a hangulatot,
- pozitívan hathat a fizikai állóképességre,
- csökkentheti a betegszabadságok számát és hosszát.

A kórházi dolgozók számára az egészséges életmód fenntartása azonban gyakran jelent kihívást. Kutatások igazolják, hogy a kórházi környezetben dolgozók nagy része nehezen tartja meg az egészséges testsúlyát, étkezési szokásaik kedvezőtlenek, fizikai aktivitásuk alacsony.
A jó hír, hogy az olyan nehezebben és lassabban változtatható tényezők mellett, mint amilyen a hosszú és kiszámíthatatlan munkaidő, a műszakos munkarend, a nagy munkaterhelés, több olyan is hatással lehet a munkavállalók egészségére, melyek lényegesen egyszerűbben módosíthatók!
Ezek közé tartozik például
- a lift helyet a lépcsők használatának ösztönzése
- pl. közműre köthető vízadagoló automaták, vizeskancsók kihelyezése
- az egészséges élelmiszerek hozzáférhetőségének növelése az intézményben
- a megfelelő étkezőhelyiség(ek) biztosítása
- a tárolási és melegítési lehetőségek maximalizálása
- és az egészséges életmód motiválása (többek között ismeretbővítés révén).
A MRE Bethesda Gyermekkórház Prevenciós Igazgatósága, a Kórházi Egészségfejlesztési Programban végzett feladatai keretében felkérte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Táplálkozástudományi Főosztályát, hogy készítsen egy segédanyagot kórházfenntartók és -vezetők számára a kórházi táplálkozási környezet optimalizálására, melynek lépéseit a kórházak aktuális prioritásaikhoz és lehetőségeihez igazodva, saját ütemükben tudják megvalósítani.
Ennek érdekében az NNGYK
- kidolgozott egy általános szempontokat, valamint étkeztetésre, büfékínálatra, illetve étel- és italautomaták kínálatára vonatkozó szempontokat tartalmazó checklistet
- közzétett egy a kórházi dolgozók ismereteit bővítő posztert és továbbiak kidolgozását tervezi
- tankonyhai foglalkozásokat tervez egyészségügyi szakdolgozóknak, orvosoknak, különböző táplálkozási témákban
Tegyünk együtt a kórházi dolgozók egészségéért! Észrevételeket a taptud@nngyk.gov.hu, illetve az egeszsegfejlesztes@korhazszovetseg.hu címen fogadunk!
Letölthető anyagok
Az egészséges táplálkozást ösztönző kórházi környezet kialakításának feltételei

Ebben a dokumentumban összefoglaltuk, milyen feltételeknek kell teljesülniük ahhoz a kórházban, hogy a dolgozókat egészséges táplálkozásra ösztönözzük.
Igyon vizet!

Ez a poszter a folyadékbeviteli ajánlás teljesítéséhez ad hasznos, gyakorlati tippeket a kórházi dolgozók számára.
Zentai Andrea előadása

Az NNGYK Táplálkozástudományi Főosztályának vezetője, Zentai Andrea 2024. 05. 28-án tartott informatív előadást egészséges táplálkozást ösztönző kórházi környezet témában, az Egészségfejlesztő Kórház Program keretében.