2. Kire szavazol?

A kategória jelöltjei

Elekes Beáta
Elekes Beáta 2006. óta dolgozik dietetikusként a Tolna Vármegyei Balassa János Kórházban. Képesítését tekintve gyermekápoló, szülésznő, de szakmai identitását dietetikusként találta meg. Nyugodt, kiegyensúlyozott személyiségével nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy Intézményünkben egyre inkább elismerik a dietetikusok tevékenységét.
2017. júniusától a Kórház élelmezésvezetőjeként dolgozik, Tolna vármegye kórházainak integrálását követően, egy személyben felelős három intézmény élelmezéssel kapcsolatos tevékenységeiért. Rendszeresen részt vesz kórházi rendezvények vendéglátásának megszervezésében, lebonyolításában. Segíti az Egészségfejlesztési Iroda programjait, egészséges táplálkozás témakörben tart előadásokat.
Munkáját precízen, odaadóan végzi, kiemelkedő szorgalommal és igyekezettel. Szépérzéke, igényessége hozzájárul a dolgozói étkezés körülményeinek magas színvonalú biztosításához.
Elkötelezett a csapatmunka iránt, kiváló közösséget formált az élelmezési osztályon dolgozó munkatársaiból.
Országos szinten is többször megmérettette tudását, kollégáival 2024-ben az Országos Közétkeztetési Szakácsversenyen arany fokozatú minősítést értek el.
Elekes Beáta, az elmúlt évek alatt bebizonyította rátermettségét, problémamegoldó képességét a rendkívüli helyzetekben is, a pandémia alatt is tökéletesen megoldotta a kórház ellátását.
Szakmai felkészültségét a táplálkozástudomány területén folyamatosan bővíti, rátermettségét minden nap bizonyítja.
Tolna Vármegyei Balassa János Kórház

Faragóné Hován Éva
Éva 1989 óta dolgozik dietetikusként, 2015 óta vezeti a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Élelmezési Osztályát. Munkáját a hivatástudat, a gondoskodás és a betegek iránti figyelem hatja át. Neki az étkezés nem csupán napi feladat – hanem a gyógyulás fontos része.
Éva hisz abban, hogy az egészséges táplálkozás lehet finom, változatos és szeretettel tálalt. Étlaptervezésénél mindig törekszik az idényjellegű, friss alapanyagok felhasználására, naponta friss zöldséggel és gyümölccsel örvendezteti meg a betegeket. Vezetésével korszerű konyhatechnológia működik: a pároló sütőknek köszönhetően szinte teljesen elhagyták a bő zsiradékban való sütést, ezzel is hozzájárulva a betegek egészségéhez.
Kollégái szerint Éva szívvel-lélekkel dolgozik. Nyitott az új ötletekre, mindig talál módot arra, hogyan teheti finomabbá, változatosabbá az ételeket. Jó kapcsolatot ápol a Dietetikai Szolgálattal, így a betegek köszönő szavait gyakran tolmácsolják felé – ezek adják számára a legnagyobb elismerést.
Naponta több mint 700 ember étkezését szervezi és felügyeli, mégis minden egyes adag ételben ott van a gondoskodás és az odafigyelés. Éva példát mutat abban, hogyan lehet a kórházi étkezés élmény, és az étel a gyógyulás része.
Kiskunhalasi Semmelweis Kórház a Szegedi Tudományegyetem Oktató Kórháza

Gajdácsi Edina
Edina 2000-ben végzett a PTE dietetikus szakján. Már középiskolai évei alatt tudatosan készült a pályára, szakmájára mindig hivatásként tekintett. Pályakezdő éveiben terápiás dietetikusként dolgozott, egy szerencsés véletlen sodorta az élelmezésvezető-dietetikus munkakörbe a Baranya Megyei Kórház élelmezésére. Menetközben a Táplálkozástudományi MSc szakot is elvégezte. Azóta is kórházi étkeztetésben dolgozik, immár 22 éve. Munkája során mindig szem előtt tartotta a betegek érdekeit, minden erejével azon munkálkodott, hogy a kórházban fekvő betegek a szakma szabályai által előírt diétás megszorítások ellenére is élvezhető ételeket kapjanak. 2025. januárjától a MED-Catering Kft. soraiban öregbíti a dietetikus szakma hírnevét, minden szakmai tudásával azon munkálkodik, hogy az ellátottak az országban jelenleg egyedülálló módon kimagasló szolgáltatásban részesüljenek. Egész pályáját végig kíséri a szakmai elhivatottság és alázat, méltán vált a munkásságát ismerő kollégák szemében követendő példává.
MED-Catering Kft.

Mesterné Varga Viktória
Mesterné Varga Viktória –Dietetikus és Élelmezésvezető
Vezetőnk egy kivételesen elhivatott és sokoldalú szakember, aki a dietetika tudományos alapjait ötvözi az élelmezésvezetés gyakorlati kihívásaival. Munkája során olyan vezetői profilt mutat, amely a szakmaiságot, az empátiát és a precizitást helyezi előtérbe. A munkájához való hozzáállását mély elhivatottság jellemzi. Nem csupán elvégzi a feladatait, hanem hivatásként tekint az egészséges táplálkozás és a minőségi élelmezés biztosítására. Maximalista szemlélete garancia arra, hogy mind az étrendek tervezése, mind a konyhai folyamatok szervezése a legmagasabb szakmai színvonalon történjen. Szakmai felkészültsége és precizitása kiemelkedően pontos és rendszerezett. Naprakész a legfrissebb jogszabályokkal és élelmezési rendeletekkel kapcsolatban, és gondoskodik ezek maradéktalan betartásáról.
Vezetőként megértő és inspiráló. Vezetői készségei abban mutatkoznak meg leginkább, hogy képes hatékonyan irányítani a csapatot, motiválni a kollégákat és nyugodt légkört teremteni. Erős empátiával és szociális érzékenységgel viseltetik mind a munkatársai, mind a betegek iránt. Különös figyelmet fordít az egyedi igényekre, diétákra, biztosítva, hogy senki ne érezze hátrányos helyzetben magát, és mindenki megfelelő, egészséges étkezésben részesüljön.
Munkájában a kitartás alapvető. Nem riad vissza a kihívásoktól, addig dolgozik, amíg a tökéletes, a betegek számára megfelelő megoldást meg nem találja.
Összességében egy olyan vezetőről beszélhetünk, aki a szakmai tudást (dietetikus) és a menedzseri képességeket (élelmezésvezető) egyensúlyban tartva, emberközpontú és minőségorientált munkát végez nap mint nap. Folyamatosan keresi az újításokat az élelmezés területén, legyen szó korszerű technológiákról, alapanyagokról vagy táplálkozástudományi trendekről, ezzel biztosítva a szolgáltatás folyamatos fejlődését.
Számára fontos cél, hogy a betegélelmezés ne csak egy logisztikai feladat, hanem a gyógyítás aktív része legyen.
„A belső motiváció erős számomra, mert szeretem a munkám, így nem elvárásoknak akarok megfelelni, hanem magamnak és a hivatásomnak.” Mesterné Varga Viktória
Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Ápolásszakmai Igazgatóság Központi Dietetikai Szolgálat

Mihali Lilla
Negyven év – egy emberöltőnyi hivatás, gondoskodás és elkötelezettség az egészségügyben.
Mihali LIlla dietetikusként négy évtizeden át, élelmezésvezetőként 35 éve dolgozott azon, hogy a betegek, dolgozók és ellátottak minden nap minőségi, egészséges és szeretettel készült ételt kapjanak.
Külön figyelmet fordít a speciális ellátást és táplálást igénylő betegek egyénre szabott étkeztetésének megtervezésére és felépítésére, akik másutt ezt a fajta  szakmai segítséget nem érhetnék el. Szükség esetén ezt a tanácsadást kórházból való távozásukat, vagy ambuláns ellátásuk során is elhivatottan folytatja.
Napi munkája mellett részt vett az Egészségfejlesztési Iroda munkatársaként a lakosság egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteinek átadásában, az egészséges táplálkozás betegségmegelőző hatásának népszerűsítésében.
A Ginop programban hátrányos helyzetűek felzárkóztatásában, mint oktató vett részt, hozzásegítve ezzel a hátrányos helyzetű személyek foglalkoztatását.
Diétás szakács, valamint konyhai kisegítő képzésben elméleti és gyakorlati oktatóként vett részt.
Jelenlegi munkája mellett mint ágazati alap vizsgaelnök és vizsgafelügyelő tevékenykedik a turizmus-vendéglátás képzés területén.
A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara rendezvényeinek lebonyolításában, pályaorientációs napok szervezéséban aktívan tevékenykedik.
Dietetikus hallgatók szakmai gyakorlati képzését, vizsgára való felkészítését, diétás szakácsok elméleti és gyakorlati képzését folyamatosan koordinálja.
A szakmai oktatások során szervezett különböző szakmai versenyeken kiemelkedő eredményeket értek el mind a dolgozók, mind a tanulók Mihali LIlla vezetésével és felkészítésével.
Pályafutását a szakmai tudás, a precizitás és a felelősségteljes hozzáállás jellemezte. Mindig hitte, hogy a gyógyulás nemcsak a gyógyszerekben, hanem a táplálkozásban is kezdődik – és ezt a szemléletet évtizedeken át következetesen képviselte.
Kollégái tisztelik vezetői tapasztalatát, türelmét, emberségét és azt a nyugalmat, amellyel a legnehezebb napokon is példát mutatott.
Az ő munkájának köszönhetően generációk tanulták meg, mit jelent a szakmai igényesség és az emberi odafigyelés egyensúlya.
Munkáját és hivatását jelenleg, mint nyugdíjazott egészségügyi dolgozó, továbbra is aktívan gyakorolja.
Pápai Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő

Nagyné Ballér Judit Eszter
Nagyné Ballér Judit Eszter élelmezésvezető dietetikus életét áthatja a mások iránti segítés az egészséges életmód melletti elkötelezettség. 1985. október 1-től dolgozik a betegek, páciensek érdekében, nagy szeretettel fordul feléjük és vezeti rá Őket az egészséges életmódra, az egészséges táplálkozásra.
Pályafutása során mindig kiemelt figyelmet fordított a gyermek- és a betegek diétás étkeztetésre, hiszen számára a táplálkozás nem csupán ellátási feladat, hanem az egészségmegőrzés, nevelés és a gyógyítás része. Szakmai munkáját a magas szintű dietetikai tudás, a felelősségteljes élelmiszer-biztonsági szemlélet és az emberközpontú hozzáállás jellemzi. Nagy szerepe volt abban, hogy az intézményi étkeztetésben korszerű, allergénmentes és speciális diéták is biztonságosan megvalósuljanak. Szívügye a gyermekek ízlésformálása és a tudatos táplálkozás megszerettetése, a diétás étkezés reformálása. Rendszeresen kezdeményez új ételek, egészségesebb receptek bevezetését, és nagy gondot fordít arra, hogy az étkezések ne csak tápanyagdúsak, hanem élvezetesek is legyenek. Nyitott személyiség, aki szabad idejében szívesen tart előadásokat a tudatos táplálkozásról. Több évtizedes munkája során mindig példát mutatott kitartásból, szakmai alázatból és innovatív szemléletből. Közössége számára nemcsak vezető, hanem mentor és inspiráló példa
is: egy olyan szakember, aki nap, mint nap bizonyítja, hogy a közétkeztetés lehet szerethető, egészséges és értékteremtő.
Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház

Raffai Rita
Van, aki a tudást könyvekből szerzi, és van, aki a tudását életté formálja – Raffai Rita ez utóbbi. Ő a dietetikus, akinek a szakértelme mellett mindig ott van a szíve is az asztalon. Rita maga a megtestesült nyugodtság: mellette kisimulnak a ráncok, lelassul a rohanás, és a konyha újra megtelik harmóniával.
Szakmai felkészültsége lenyűgöző – nemcsak a végzettségei, hanem a tudás iránti soha nem múló éhsége miatt is. Legutóbbi diplomája Táplálkozástudományi szakemberként csak megerősítette abban, hogy a közétkeztetés nem csupán a táplálásról, hanem a gondoskodás tudományáról is szól. Rita folyamatosan tanul, képezi magát, és a legújabb táplálkozástudományi eredményeket a gyakorlatba is átülteti – mindig az ellátottak érdekében.
Ő az, aki érti az emberi oldalt is: tudja, hogy egy egészséges étrend akkor működik, ha szerethető. Ezért az étlapjai nem csak tápanyagszámokról szólnak, hanem ízről, színről és élményről. Bevezette az „Évszakok tányéron” programot, amelyben az évszakhoz illő, friss és változatos alapanyagokból készülnek az ételek – így az ellátottak minden nap egy kis szelet természetet is kapnak a tányérjukra.
A problémamegoldásban páratlan: Rita képes a legnagyobb konyhai kihívásokat is nyugodt mosollyal kezelni. Egy-egy megbeszélésen mindig ő az, aki lecsendesíti az indulatokat, és értelmes, építő hozzászólásaival közös megoldási útra tereli a csapatot. Nem véletlen, hogy mellette mindenki szívesen dolgozik – mert nála a munkahely nem csak feladat, hanem közösség.
Bár nem keres reflektorfényt, jelenléte mégis mindenkit inspirál. Stílusos megjelenése, kedvessége és eleganciája nemcsak a dietetikai munkában, hanem a mindennapokban is példát mutat. Kiváló anya, feleség és kolléga, aki képes minden szerepében helytállni – és mindezt derűvel, kiegyensúlyozottsággal.
A konyhai csapat számára Rita nemcsak szakmai vezető, hanem összetartó erő. Szívügye a közösség, ezért számtalan csapatépítő programot szervez – saját idejét és anyagi erőforrásait sem kímélve. Tudja, hogy egy mosolygós csapatból születnek a legfinomabb ételek.
Raffai Rita az a dietetikus, aki nemcsak szabályokat ír, hanem példát mutat. Aki tudásával táplál, jelenlétével megnyugtat, és aki mellett minden probléma eltörpül. Mert ahol ő van, ott nemcsak az étel, hanem az élet is harmonikusabb ízt kap.
Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet

Stemler Dóra
Stemler Dóra, 2013 óta a mi közösségünk meghatározó tagja: dietetikusként kezdte, majd 2023-tól élelmezésvezetőként viszi tovább ugyanazzal a lelkesedéssel és elhivatottsággal a mindennapi munkát. Pontossága, precizitása és rend iránti igénye nemcsak a konyhán, hanem az egész csapatban érezhető. 20 kollégáját szeretettel, de következetesen irányítja – igazi példát mutat felelősségből, szakmaiságból és emberségből.
A HACCP rendszer szabályait mindig szigorúan betartja, betartatja, ezáltal biztosítva az étkeztetés magas színvonalát és biztonságát, de soha nem feledkezik meg arról sem, hogy a jó étel mögött ott van a gondoskodás és a szív.
Számunkra ő nemcsak egy kiváló szakember, hanem egy biztos pont, akihez mindig bizalommal fordulhatunk. Ezért hisszük, hogy Dóra méltán érdemli meg a Legkedveltebb dietetikus élelmezésvezető díjat.
Mosonmagyaróvári Karolina Kórház- Rendelőintézet

Szőkéné Ila Andrea
Szőkéné Ila Andrea évtizedek óta nagy szakértelemmel és elhivatottsággal dolgozik a kórházi élelmezés területén. Munkáját példaértékű alaposság, a betegek iránti empátia és folyamatos megújulásra való törekvés jellemzi. Fontos számára, hogy az étkezés ne csupán a betegellátás része legyen, hanem valódi támogatást nyújtson a gyógyulásban.
Kiemelt figyelmet fordít az egyéni szükségletekre, dietetikusokkal együttműködve alakítja ki az étlapokat. Törekszik az egészséges, mégis ízletes fogások biztosítására, bevezette a szezonális alapanyagokra épülő menüket, valamint a csökkentett só- és cukortartalmú ételeket.
Az étkezés élményszerűvé tételében is úttörő. Munkája során számos kreatív megoldást vezetett be, amelyek eredményeként az élelmezés nemcsak szakszerű, hanem figyelmes és személyre szabott is lett.
Andrea munkája méltó példája annak, hogyan lehet az egészségügyi élelmezést emberközpontúan, szakmailag magas színvonalon és innovatívan végezni.
Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet

Takács Tamás
Takács Tamás a Heves Vármegyei Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet Élelmezési osztályának vezetője lelkiismeretes, precíz munkával biztosítja az intézmény betegeinek és munkatársainak élelmezését. Olyan csapatot alakított ki az élelmezésben, amely összehangoltan, segítőkészen végzi feladatait. Vezetői munkájában átgondolt, megbízható, hiteles. Új receptekkel gondoskodik a változatos étrendről, a kórház dietetikusaival együttműködve egészséges és tápláló ételeket készít. Folyamatosan törekszik a receptek tökéletesítésére, fejlesztésére. Visszajelzéseket kér és kap a bevezetett ételek fogadtatásáról. Gondoskodik az esztétikus tálalásról együttműködve a főszakáccsal. Pozitív személyiségével nemcsak az Élelmezési osztály munkatársainak, de a kórház közösségének a bizalmát, tiszteletét élvezi.
Heves Vármegyei Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet
 
																