
2. Kire szavazol?
A kategória jelöltjei

Abonyi Péterné
Kellő szakmai tudással és tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy magabiztosan – akár önállóan is – irányítsa a főzőkonyha teljes működését. A végtelenségig terhelhető, megbízható és rendkívül agilis személyiség, aki mindig készen áll a kihívásokra, és a legnehezebb helyzetekben is megtartja a higgadtságát.
Felelősségteljes, precíz munkavégzése, valamint a csapat iránti elkötelezettsége révén valóban „a hátán viszi” az egységet. Példaértékű a munkához való hozzáállása, kitartása és elhivatottsága – kollégái számára motiváló példa, vezetői számára pedig igazi szakmai és emberi támasz.
Eatrend Kft.

Babai Zsuzsanna
Munkájára, az ételek tisztaságára, az ételek ízének összharmóniájára rendkívül igényes.
Legfőbb motivációja a mindennapos innováció, a gyermekek megnyerése, amelyet az ételek küllemével, állagával, konzisztenciájával igyekszik elérni, így a kisdedek alig várják az étkezéseket.
Kiemelkedő tudása és szakmai tapasztalata alapján mindig ugyanazzal az attitűddel készíti el a napi menüket és a diétás gyermekek ételeit.
Az ismeretlen recepteket először kipróbálja, így mindig tökéletes étel kerül a gyermekek asztalára.
Kreativitása abban is megmutatkozik, ahogy az „elmenős” uzsonnákat készíti. Külön gonddal szervírozva a zöldségeket, nevető szájakat rajzolva a csomagolásra, amit legszívesebben azonnal elfogyasztanának a gyermekek.
Szívügye a gyermekétkeztetés, minden napot kihívásként él meg. Tisztelettudó, alázatos személyiség.
Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Egyesített Bölcsődék

Balogh Rózsa
Rózsa 2016 februárjában kezdett el dolgozni a Kőbányai Gyermeksziget bölcsődében. A kezdetektől végig odafigyelve, felelőségteljesen dolgozott, alázattal végezte munkáját.
Nagyon hamar kiderült rátermettsége, jó munkabírása, a feladatok iránti elkötelezettsége, jó szervezőképessége. Vidám természetével hamar beilleszkedett a főzőkonyha mindennapjaiba.
Nagy lelkesedéssel vágott neki a feladatnak, rögtön voltak elképzelései a munka hatékonyságának növelése érdekében. Átszervezte a konyhalányok munkáját és ezzel a változással gyorsabban elkészültek az ízletes ételek. A kollégák szerették magabiztos, mégis barátságos hozzáállását, szívesen fogadták javaslatait, azért is mert mindig figyelt a konyhalányok azonos terhelésére is a munkaszervezésnél.
Volt egy időszak, amikor saját élelmezésvezető segítsége nélkül is helyt kellett állnia. Teljesen tisztába van azzal, hogy a jó minőségi ételek elkészítéséhez milyen arányokkal, milyen fűszerekkel főzzön. A gyereklétszámban történő változásokat fennakadás nélkül kezeli. Minden esetben nagyon finom és gusztusos az étel, amit készít.
Mindig a gyerekekre és a feladatra koncentrál. Ezért a legnehezebb konyhatechnikai napokon is vidáman kiegyensúlyozottan főzi le az ételeket. Konyhájában mindig jókedvű, egymást segítő munka folyik.
Hogy minél szakszerűbben tudjon a gyerekek ellátásban részt vállalni 2017-ben diétás szakács végzettséget is szerzett.
2018-ban felújították a főzőkonyhát, aminek következtében nagyobb mennyiségek lefőzésére is alkalmassá vált.
Amikor más kerületi tagbölcsődék konyháján felújítás vagy egyéb okok miatt nem lehetséges az ételkészítés, Rózsa és kolléganői megnövekedett szerepet vállalnak azzal, hogy a saját konyhájukban főznek, így biztosítva az ízletes ételeket a többi intézmény kisgyermekeinek is.
Kőbányai Egyesített Bölcsődék (KEB)

Balogh-Markó Erika
Erika konyhalányként kezdte munkáját az Óbudai Egyesített Bölcsődék Kelta bölcsődéjében.
Kitartással, nagy odafigyeléssel végezte feladatait, megbízható, szorgalmas tagja volt a közösségnek.
Munka mellett elvégezte a szakács képzést és 2025 óta ebben a munkakörben végzi feladatait.
Kiemelten fontos számára, hogy a bölcsődében gondozott kisgyermekek részére egészséges, ízletes ételek kerüljenek az asztalra.
A bölcsődei étkeztetésben előírt szabályokat és iránymutatásokat kiemelten szem előtt tartja, munkavégzése során precíz.
Jól tud csapatban dolgozni, határozottan irányítja a konyhalányok tevékenységét, emellett az élelmezésvezetővel is magasszinten együttműködik.
Személyisége derűs, odafigyeléssel és türelemmel fordul a munkatársak felé.
Nyitott az észrevételekre, sőt maga is rendszeresen tájékozódik az ételek minősége és ízletessége felől.
Javaslatokat tesz az élelmezésvezetőnek receptötletekkel, ezzel változatossá téve az étlapot. A receptek felhasználása során törekszik az ízesítés tökéletesítésére, előnyben részesíti a friss alapanyagokat, fűszereket. A friss alapanyagok felhasználásával természetes módon törekszik ízletessé tenni az elkészült ételeket, melyeket étvágygerjesztő tálalással tesz még vonzóbbá.
Sokféle házi szendvicskrémet készít, mely színessé teszi a reggeli és uzsonna palettáját.
Óbudai Egyesített Bölcsődék- Kelta Bölcsőde

Barna Beáta
A főzés a hivatása, a hobbija, az élete. A közétkeztetésben eddig eltöltött közel 10 évében teljes odafigyeléssel, szerettel ízesített ételeivel van jelen az idősek, iskolások, bölcsödések, óvodások, felnőttek mindennapi életében. Igyekszik változatossá tenni az ételeket, hogy azok megfeleljenek kicsik és nagyok igényeinek egyaránt.
Emőd Város Városgondnoksága

Botka Mihály Sándor
Botka Mihály, mesterszakács, diétás szakács – 10 éve a Biogastro Kft-nél
Irányítja a konyhát, a főzést, biztosítja a minőséget. Dönt és felelősséget vállal. Motivál, kér, ha kell követel, de mindig következetes miközben mindenkinek fogja a kezét.
Türelem, empátia jellemzi, elfogadja, hogy a konyhában mindenki más tempóban dolgozik. Ezért tanít és támogat.
A konyhai munka stresszes, fizikailag megterhelő. Koncentrációt, kitartást, pontosságot igényel. A nyomást (csúcsidők) különösen jól kezeli.
Tanulni vágyás és alázat: folyamatosan fejleszti magát. Elismeri mások tudását, nyitott az új ízekre, technikákra.
Ételeiben a szenvedélye és művészi hajlama is megjelenik. Rajong a szakmáért, a főzésért, az ízek kavalkádjáért, a harmóniáért.
Ismeri az alapanyagokat, a főzési módszereket, a régi-új konyhatechnológiákat, a gasztronómiai trendeket (fenntarthatóság, modern technológiák stb.). Mesteri szinten bánik a fűszerekkel, ízekkel, textúrákkal. Saját stílusa mentén reagál a fogyasztási szokásokra, de képes a monoton (hagyományos) feladatokat is precízen ellátni.
Minden folyamatban biztosítja az élelmiszer és személyi higiéniát. Nemcsak főz, alkot, hanem számol is: figyel a költségekre, alapanyag-felhasználásra, adagokra, racionálisan gondolkodik. Képes a teljes termelést szoros határidők között is megszervezni.
Zenekarként tekint a főzőkonyhára, a kollégákra, ahol ő a karmester és a mentor. Több mint csapatjátékos…, tudatában van annak, hogy munkájával közvetlenül hat mások egészségére.
Biogastro Kft.

Demeter Tiborné
Felelősségteljes, szorgalmas és elhivatott ember, aki munkáját teljes odaadással és lelkiismeretesen végzi. Humorával, kedvességével és emberséges hozzáállásával igazi „tyúkanyóként” vezeti a konyhát – odafigyel kollégáira, támogatja őket, és mindig képes jó hangulatot teremteni a mindennapi munkában.
A dolgozók vezetőként elfogadták és tisztelik, ami nagyban hozzájárul a konyha összetartó, együttműködő légköréhez. Az élelmezésvezetővel szoros együttműködésben, lépésről lépésre javítják a konyha működését, közösen dolgoznak a hatékonyság, a minőség és a jó csapatmunka folyamatos erősítésén.
Eatrend Kft.

Donáthné Lak Judit
A jelölt, akit mindenki csak szeretettel „Jucus néninek” hív, nem csupán a konyha motorja, hanem az intézmény lelke is. Munkája példaértékű, mert a napi rutinfeladatokon túl szívügyének tekinti az ellátottak jólétét és örömét. Reggelente mosollyal fogadja a kollégistákat, ismeri a nevüket, tudja, ki mit szeret (vagy éppen nem), és mindig van egy kedves szava hozzájuk. Fejből tudja az ételérzékenyeket. Számára az étkezés nemcsak táplálás, hanem gondoskodás is.
Jucus néni munkája mögött szív, lélek és hatalmas odaadás van – ezért is vált ő a legkedveltebb szakácsnénivé. Az ellátottak szemében nemcsak ételt, hanem szeretetet is ad minden nap.
Jucus néni igyekszik olyan ételeket készíteni, amik egészségesek, de mégis „menzás” kedvencek maradnak.
Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Gergely Edit
Edit 2011 óta dolgozik a Hétszínvirág Bölcsődében, mint szakácsnő. Elkötelezett a munkája iránt, odaadással és maximális figyelemmel végzi munkáját. Ízletes, finom főztjével és kedvességével elvarázsolja a bölcsődébe járó legkisebb gyermekeket is. A gyerekek szívesen fogyasztják főztjét. Ötleteivel új színt visz a közétkeztetésben előírt ételekbe.
Bölcsődénkben többféle diétájú gyermek jár, akiknek az étkezését is szívén viseli és fokozott odafigyeléssel készíti el ételeiket.
Hatósági ellenőrzések során közreműködésével mindig jó eredményeket érünk el.
Kollégáival kedves és mosolygós.
Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Egyesített Bölcsődék

Gönczöl Attila
Gönczöl Attila – Ati, szakács, aki kiemelkedő munkájával jelentős szerepet tölt be a gyerekek közétkeztetésében. Attila nemcsak szakácsként, hanem tálalóként is kiemelkedő teljesítményt nyújt.
Ati nem csupán szakmailag kiváló, de emberileg is példaértékű. Munkája során a gyerekeket név szerint szólítja, így egyénileg figyel rájuk, ami biztonságot nyújt a gyermekek számára. Mindig higiénikus körülmények között dolgozik, a legmagasabb szintű tisztaságot tartja szem előtt.
Különösen figyel arra, hogy aki kér, az mindig kapjon repetát, ezzel is biztosítva, hogy senki ne maradjon éhes. Gyorsasága és pontossága pedig lehetővé teszi, hogy a tálalás gördülékenyen és zavartalanul menjen.
Emellett kedvességével és közvetlenségével mindig jó hangulatot teremt a gyermekek között, szívesen elmeséli nekik, hogyan készül az étel, ezzel is ösztönözve őket az egészséges táplálkozásra és a kíváncsiságra.
Amit róla mondtak: Fáradhatatlanul, szorgalmasan, mosolyogva végzi munkáját, akkor is ha csak zárás előtt 5 perccel tudunk az ebédlőbe menni. 😊
Mindezek alapján úgy gondoljuk, hogy Ati méltán érdemli meg, hogy nevezzük, hiszen munkája nemcsak a gyerekek táplálkozását szolgálja, hanem a mindennapjaikat is szebbé és élménydúsabbá teszi, hozzájárul ahhoz, hogy az étkezés egy igazi közösségi élmény lehessen.
Biogastro Kft.

Guba Richard
Richard diétás szakács végzettséggel is rendelkezik, amit nagyon jól tud hasznosítani, hiszen a Medgyessy bölcsődében ételallergiás gyermekek étkeztetése is megvalósul. Ezt a feladatot nagy gondossággal és szakmai hozzáértéssel látja el. A bölcsődei ételkészítés során betartja a 37/2014 EMMI rendeletet.
Maximális elkötelezettséggel végzi munkáját, munkatársaival együttműködésre törekszik, hatékonyan koordinálja a konyhai munkát. Szem előtt tartja az egészséges táplálkozás irányelveit. Számára kiemelten fontos az esztétikus tálalás, ezzel próbálja élménnyé tenni az étkezést a gyermekeknek. Szívesen kísérletezik, próbál ki új recepteket. Tapasztalatait az élelmezésvezetővel megosztja. A kisgyermeknevelőktől mindig várja a visszajelzést, hogy mennyire ízlett a gyerekeknek az étel, szükség van -e változtatásra. Elhivatottsága és gondossága példaértékű. Hitvallása az, hogy az általa készített étel mindamellett, hogy egészséges, gasztronómiai élményt nyújtson.
Óbudai Egyesített Bölcsődék- Medgyessy Bölcsőde

Gyebnár Attila
„Az élet főzés nélkül, olyan mint az étel só nélkül”
Attila több mint 24 éve dolgozik a Békés város gyermekétkeztetését ellátó főzőkonyhánkon szakácsként. Elhivatottsága, határozottsága, segítő szándéka miatt lett a kollégák, és az ellátott gyermekek kedvence.
Mindennapi munkája során egy jól felkészült, előrelátó szakembert ismertünk meg. Nem riad meg az újdonságoktól, azokat mindig előre lefőzi, és úgy alakítja, hogy a helyi ízvilág szerint az kedvező fogadtatásban részesüljön. Kollégáit nem csak irányítja, de kész részt venni oktatásukban, továbbképzésükben. Az idei évben két kollégánk is sikeres szakács vizsgát tett, melyhez oktató szerepe nagyban hozzájárult.
Nem csak a főzésben, de a gyerekek kiszolgálásban is aktív szerepet vállal. Nyugodt szívvel ajánlja, tálalja az elkészült ételeket, várva a visszajelzést.
Ő a mi konyhánk karmestere, felnézünk rá, várjuk irányítását. Csapatunk nélkülözhetetlen tagja.
Prizma-Junior Zrt

Györgyné Kovács Erzsébet
Kistelek városában Kovács Erzsiként ismert az egyik legkedveltebb szakács néni.
Minden fogyasztóhoz van 1-2 kedves szava, vicces mondata, támogató mosolya.
A gyerekek és felnőttek egyaránt keresik a társaságát,mert sugárzik belőle a szeretet. A finom ebéd mellé kapnak mindig abból is egy cseppet.
Illetve amit még nagyon fontos megemlíteni, hogy a sok pozitív,támogató tette mellett észrevétlenül tanítja meg a vendégkörünket a helyes étkezési szokásokra, melyet cégünk Szuper kodexa tartalmaz.
Kistelek városában minden rendezvényén igyekszik helyt állni,ha kell teát oszt vagy szezonális termékekkel kínálja a vendégeket. Olykor még egy – egy mesét is felolvas.
A hangja és jelleme egyedülálló! 🫶🏻
Kérlek szavazzatok a mi Kovács Erzsinkre!
Hungast 14. Kft.

Hamar Judit
Judit a bölcsődei főzőkonyhán konyhalányként kezdett dolgozni, már akkor is nagyon jól együttműködött a kollégákkal és az élelmezésvezetővel.
Munkája mellett szerzett szakács végzettséget, azóta látja el a szakács feladatokat.
Fontos számára, hogy a bölcsődében gondozott gyermekek részére ízletes, egészséges ételek kerüljenek az asztalra.
Mindig vidám, jókedvű, az általa főzött ételeket, a kisgyermekek mindig örömmel fogyasztják el.
A főzőkonyhákra vonatkozó rendeletek előírásait szigorúan betartja.
A szülők visszajelzése alapján a bölcsődében az otthon válogatós gyermekek is jó evőkké válnak.
Óbudai Egyesített Bölcsődék- Csillaghegyi Makovecz Bölcsőde

Hemela Tamás
Tamást kitartó, gyors és szakszerű munkája miatt jelöltük. Zalaszentgrót és környéke közétkeztetésében vesz részt.
Fontos számára a finom ízek mellett, az egészséges ételek elkészítése. A munkatársai szeretnek vele dolgozni, mivel ügyesen és jó kedvel áll a munkához. A gyermek kedvelik, mivel minden kis étkezőhöz is van pár jó szava. A szabad szedéses ebédeltetés bevezetésében is aktívan részt vett, ötleteivel segítette annak könnyebb megvalósítását.
Munka terén bármikor lehet rá számítani szívesen segít a problémák megoldásban is. Minden fejlesztési folyamatban részt vesz.
Vásártér Bt.

Hochsteinné Bótor Erika
Erika néni a Szakácsnők kincse. Precíz és alapos munkavégzésével az ételek finom ízéhez és páratlan tálalásához járul hozzá az év minden napján. Munkaterületén kezdeményező, az újítások és új ételek bevezetésében lelkesen közreműködik élelmezésvezetőnkkel szoros szimbiózisba. Főzőkonyhánk vezetőjeként odafigyel a munkatársai testi és lelki egészségére. Új kolléganő betanításába aktív szerepet vállalt, valamint közösségbe való beilleszkedését figyelemmel kísérte, segítette. Óvodánkban a szülők részére havi rendszerességgel megszervezett Gyere-kóstolj reggeleken ízlelteti a házi készítésű krémjeinket, kötetlen beszélgetésekkel egybekötve. Ilyenkor kreativitását megcsillogtatja az érdekes és színes terítéssel. Szívügyének tekinti az egészséges étkezés és a konyhánk áldozatos munkájának népszerűsítését. Az óvodánk egyik kedvenc étele az ő gondolataiból született, a Füstöltsajtos Brokkoli csirkeragu bulgurral, mely a kerületünkben megrendezett majális főzőversenyén is nagy sikert aratott. Figyelme kiterjed mind a gyerekek, mind a dolgozók kedvenc ételeire. Betéve tudja, ki mit és hogyan szeret. Imádja a gyerekeket, mosolyogva csodálja, hogy a konyhán főzött finomságokat milyen jóízűen fogyasztják.
II. sz Napsugár Óvoda és konyha

Hovanyecz Annamária
Hovanyecz Annamária több, mint 30 éve tölt be fontos szerepet a gyermekek minőségi táplálásában.
2020. óta dolgozik szakácsként a XVIII. kerület Egyesített Bölcsődék Fecskefészek Bölcsődéjében, ahol innovatív meglátásaival, kitartásával, elhivatottságával, az élelmiszer biztonsági előírások maximális betartásával, alázatával, és folyamatos jókedvével kiemelkedő munkát lát el a bölcsőde által ellátott 420 fő óvodás korú gyermek napi 3-szori étkeztetésével. Munkájában a folyamatos megújulás mellett a közétkeztetési rendelet előírásait szem előtt tartva készíti a finomabbnál finomabb ételeket. Annamária következetesen és nyugodt hangnemben kommunikál, szakmai tudását, útmutatásait munkatársai teljes mértékben elfogadják.
Nincs is jobb visszajelzés munkájuk elismerésére, mint azok a kedves, elismerő szavak, amellyel az ellátott óvodák köszönik meg a konyha kollektív munkáját.
Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Egyesített Bölcsődék

Katona Julianna
Katona Julianna 2021 óta dolgozik a kórház konyháján szakácsként. Munkáját kiemelkedő lelkiismeretességgel, precizitással és odaadással végzi. Fontos számára, hogy az étkezés élmény legyen az ellátottak számára: figyel az ízekre, a tálalásra és a változatosságra, így a kórházi étel is barátságosabbá, emberibbé válik.
Julianna folyamatosan keresi a jobb megoldásokat – javaslataival segíti a konyhai munka hatékonyságát, a pazarlás csökkentését, és mindig betartja a legmagasabb higiéniai elvárásokat.
Ünnepnapokon kreatív, szeretettel készült ételekkel teszi különlegessé a menüt.
Szakmai tudása, szorgalma és embersége példát mutat mind kollégáinak, mind az ellátottak iránti elkötelezettség terén.
Ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet

Komárominé Répa Zsuzsanna
Komárominé Répa Zsuzsanna most már mondhatjuk első és egyetlen munkaadója a Költségvetési Intézmények Gazdasági Szervezete Kiskunhalason. Azt gondolom, ezt mindent elmond a MI Zsuzsinkról.
Munkáját a szakmunkásbizonyítvány megszerzése után kezdte nálunk, mint szakács a Kuruc vitézek téri főzőkonyhán, ahol bölcsődés és óvodás gyermekekre főzött csapatával. Később az élet és a munkakörülmények úgy hozták, hogy főszakácsi posztját a Lomb utcai főzőkonyhán folytatta tovább egészen 2022.-ig. Keze alatt sok szakácspalánta nevelődött fel, mindenkiből megpróbálta kihozni a maximumot amivel ő is rendelkezik. Maximalizmusa látszik a konyha által készített kelt kalácsokban, süteményekben és a mindennapi főzésben is. Célja a mindennapokban azt, hogy a gyermek teli hassal és vigyorogva hagyja el a tálalókonyhát.
Lomb konyhai főszakácssága alatt jelentkezett csapatával a Budapesten megrendezésre kerülő közétkeztetési főzőversenyre is. Helyezést nem értek el, de a boldogság az arcán mindent elárult, hogy megtudta magát mérettetni.
2023. szeptember óta a Bajza konyha főszakácsa, ahol általános iskolás, középiskolás gyermekeknek főznek és tálalnak is.
Ezzel egy időben került mellé két ifjú szakács is, akik ma már profi módon tudják a konyhát vezetni ha Zsuzsi valamiért nincs. „Jó volt a tanítójuk” – szoktam mondani.
Külsős rendezvényeink vezető szakácsa, aki munkáival elkápráztatja a megrendelőinket.
Nyugdíj előtt áll, úgy gondolom méltó befejezése lenne ennek a pályának ha elnyerné a legkedveltebb szakács posztot.
Költségvetési Intézmények Gazdasági Szervezete

Kupi Attila
Kupi Attila – a szívvel-lélekkel főző szakács, aki élménnyé varázsolja az étkezést
A Sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskola pedagógus közössége és valamennyi diákja egy emberként támogatja Kupi Attilát a „Legkedveltebb szakács (gyermekétkeztetés)” cím elnyerésében.
Attila több mint húsz éve dolgozik a Nyugat-Magyarországi Elamen Zrt.-nél, és munkáját a szakmai alázat, a precizitás és a folyamatos megújulás jellemzi. Mély szaktudása, elhivatottsága és példamutató hozzáállása révén igazi vezéregyénisége a helyi közétkeztetésnek.
Konyháján a hagyomány és a modernitás harmóniája uralkodik: gondosan ápolja a magyar gasztronómiai értékeket, ugyanakkor bátran kísérletezik új ízekkel, egészséges, korszerű ételekkel. Minden fogásában ott van a gyerekek iránti szeretet és odafigyelés. Nem véletlen, hogy ők így jellemzik: „Attila bácsi főztje nemcsak finom, hanem szép is!”
Attila személyisége inspiráló – nemcsak a gyerekek, hanem a kollégái számára is. Példát mutat szakmai tudásban, kitartásban és emberségben. Segítőkészsége, jókedve és pozitív életszemlélete igazi közösséget kovácsolt a konyhán.
Munkája túlmutat a főzésen: minden egyes étkezést élménnyé, minden napot egy kicsit szebbé tesz azok számára, akikhez eljut a gondosan elkészített étele.
„A szakács műve múlandó. Minél jobb, annál hamarabb elpusztítják. De ő maga a titkos hős, jobbára ismeretlen. A konyha egyszerre szabadságának és száműzetésének helye.”
E gondolat tökéletesen kifejezi Kupi Attila munkájának lényegét – a csendes hősiességet, amely nap mint nap örömet és melegséget visz a közösség asztalára.
Sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskola

Miskolczi István
Évtizedek óta a konyhai egység egyik legfőbb mozgatórugója és meghatározó alakja. Szakmai tudása, elhivatottsága és munkája iránti alázata megkérdőjelezhetetlen, páratlan értéket képvisel a közösségben. Segítőkészségével, kedvességével és végtelen türelmével kivívta minden kollégája tiszteletét és szeretetét.
A legnehezebb napokat is igyekszik megfűszerezni egy csipetnyi humorral, ezzel oldva a feszültséget és erősítve a csapat összetartását. Köztiszteletben álló személy, akinek nevét nemcsak a munkahelyén, hanem városszerte is ismerik és elismerik. Mindezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy korábban az Év közalkalmazottja címet is elnyerte a közétkeztetés területén végzett lelkiismeretes, példaértékű munkájáért.
Eatrend Kft.

Módis József
1983 óta dolgozik közétkeztetésben főszakácsként. Az élete a konyhai munka és a konyha illata.
Kétszeres túlélő, első leukémiája 40 évesen alakult ki és Budapesten kapott őssejtet. Majd prosztatadaganat miatt kezelték. A kezelések alatt folyamatosan dolgozott, nem adta meg magát.
A családja, a munkatársai és a gyerekek akiket etet (óvoda, iskola, mini bölcsőde és” idős gyerekek”a falu nyugdíjasai) adnak Neki erőt.
2013 óta gyermekélelmezésben tevékenykedik. Vidám, jókedvű. Mindig mosolyog. Mindenkit rábeszél, hogy kóstolja meg a főztjét. Megbeszéli a gyerekekkel, csak akkor tudják meg, hogy milyen az íze az ételnek, ha megkóstolták. Józsi bácsi minden alkalommal elmondja, hogy neki szereznek örömet, ha megkóstolják. A gyerekek nagy része nem ismeri az ételeket. Ezért közösen elnevezik, pl. unikornis leves, kenguru pörkölt, saját fogású hal.
„Azért vagyok ilyen fáradt, mert éjjel fogtam Nektek a halat”
Figurás szendvicseket készítenek reggelire.
Kívánságműsort tart Józsi bácsi, és igyekszik betartani.
Ebben 7 dolgozó hölgykoszorú segíti. A konyha zeng a nevetésüktől, a jókedvüktől. Azért a 7 nő között keményen kell állnia a sarat, ami nem mindig egyszerű!!!
6 korosztályra főz, napi 380-400 főre( a falu teljes lakossága kb.2200 fő, ez majdnem 20%) Az iskolások több mint 90%-a, az ovisoknak pedig a 100%-a igényli az étkezést.
Minden gyereket, vendéget, falu lakosait, akik ebédet visznek név szerint ismer. Nagyon sok rendezvényt vállal el az iskolásoknak, az önkormányzatnak és az óvodának. Gyönyörű hidegtálakat készít.
Németországból minden évben érkeznek a testvér településről gyerekek, akik alig várják, hogy újra találkozzanak Józsi bácsival és a lányokkal, és újra ehessenek a finom ételekből.
Gyereknapon a főzőverseny zsűrizésére szokták megkérni a szülők. Hatalmas élmény a nebulókkal együtt főzni. Vannak olyan napok, melyen a tanulók háztartási ismeretek keretében, tésztát gyúrnak, nyújtják, szaggatják és Józsi bácsival együtt sütik ki, nagy örömükre. Nagyon odafigyel a hátrányos helyzetű gyerekekre, hogyan, mennyit esznek. El ne menjenek haza éhen!!
Mézeskalács Óvoda, Mini Bölcsőde és Konyha

Nagy Angéla
Nagy Angéla – Angi lassan öt éve a Biogastro Kft. óbudai csapatának tagja, szakács / tálaló pozícióban. Második éve gondoskodik az alsós diákok étkeztetéséről, és részt vesz az ételek elkészítésében is, déltől pedig az alsós gyermekeknek tálal, és figyel rá, hogy mindenki elégedetten, jóllakottan térhessen vissza az órákra.
Gyerekek mondták róla: „Angéla csendes, kedves és végtelenül segítőkész. Nem keresi a figyelmet, mégis mindenki észreveszi a hiányát, ha épp nincs ott.”
Vezetői mondták róla: „A gyerekek szeretik, mert mindig van egy megnyugtató mosolya, egy kedves gesztusa, egy pillantás, amiből érződik, hogy számítanak neki. Nemcsak főz, hanem gondoskodik — minden nap, minden gyerekért.”
Szakmai hitvallása: az étel több mint táplálék: kapcsolat az ember és az élmény között. Az étel a legőszintébb módja annak, hogy adjunk valamit.
Szakmai eredményei: Két év alatt kézilányból szakács lett, munka mellett iskolába járt és megtanulta, hogy majdnem minden nap lehetséges egy új ízt létrehozni ugyanabból a három alapanyagból: hagyma, paprika, humor. 😊
Filozófiája: a jó szakács több dologban is hisz, de a legfontosabbak: tisztelet az alapanyag és a kollégák iránt; fegyelem és alázat a konyhában; rend és tisztaság; szenvedély minden mozdulatban; egy kis kreativitás és egy kis zene a háttérben és már kész is a csoda.
Biogastro Kft.

Nagy-Kasza Margit
Nagy-Kasza Margit, -Manna- szakácsunk megalakulásunk óta, immár 10 éve erősíti a budafoki református iskola főzőkonyhájának csapatát. A négy gyermekes édesanya szorgalma, kitartása,szakmai alázata példaértékű. Otthonosan mozog a hagyományos ízek világában, a nemzetközi konyha rejtelmeiben. Minden dietetikailag új, a jelenkor kihívásaira választ adni próbáló kezdeményezésbe bevonható. Odaadással kísérletezik a receptekkel és tanulja meg a új technika lehetőségei által megvalósítható ételkészítési eljárásokat. Legnagyobb elhívása, az egyre nagyobb számban jelentkező legkülönfélébb diétára szoruló gyermekek integrált ellátása. Ennek érdekében folyamatosan frissíti tudását az alapanyagok és az főzési lehetőségek területén. Munkaterületén extrán tisztaságot rendet tart és ez jellemzi a ruházatát is. A diétás ételek elkészítése mellet fő feladata a levesek elkészítése az 1300 adagos konyhaüzemben. Teszi mindezt a legnemesebb értelemben vett tökéletes háziasszonyi tudást és ízlést ötvözve, a profi szakácsok ismereteivel. Manna tárkonyos levesei, vagy az általa készített paradicsomleves, csontleves elfogyasztása után minden kis lurkó repetázni szeretne. Mivel az általa készített ételeket ő maga is tálalja, első kézből válaszol a gyerekek ételekkel kapcsolatban feltett kérdéseire. Kreativitásának köszönhetően konyhánkban jellemző sűrítési mód a saját anyaggal, vagy egyéb zöldséggel való sűrítés. Ezen kívül jelentős újítása a durum tészták, a rizs, a bulgur, gőzpárolóban történő főzése, ami fontos élelmiszerbiztonsági és élvezeti érték növelő tényező.
Mannát az általa irányított egész csapat nevében jelölöm a legjobb szakács-diétás szakács kategóriában.
Reformator Culina Kft.

Péterné Varró Éva
Kedves kollegánk, Péterné Varró Éva 2014 óta a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék (JEB) egyik megbecsült konyhai dolgozója. Szakmailag megbízható, kollegáival tiszteletteljes és baráti viszonyt ápol, vele dolgozni felüdülés a szürke hétköznapokon is. A konyhai főzés vele mindig jó élmény; csicsergő hangjával, nevetésével a jó hangulat nem maradhat el.
Nagy odafigyeléssel és őszinte szeretettel készíti a bölcsődés gyermekek és dolgozóink részére az ízletes és minőségi ételeket. Rendezvényeinken catering minőségű tálalást és gourtmet falatokat készít vendégeinknek, melyet mindig jóízűen fogyasztanak el. A munkát nem kerüli, sőt buzgón keresi hol és kinek tud még segíteni. Az ő keze alatt kosz, vagy élelmiszerbiztonsági hiba nem maradhat. Előrelátása figyelemre méltó; az étlapot figyelembe véve tervezi, hogy a nagyobb, nem a napi takarítást képző feladatokat mikor tudja ellátni, ezáltal a konyha könnyebben tudja tartani a NÉBIH által is elismert magas színvonalat. Takarítása alapos, minden apró részletre kitér, a HACCP előírásban foglaltakat gördülékenyen teljesíti.
Konyhatechnológiai tudása magas, s az ismereteit változatosan használja: experimentális módon fejleszti a receptek elkészítését, hogy azok nagyobb érzékszervi élvezettel bírjanak, reform receptek esetében pedig könnyebben elfogadhatóbbak legyenek a gyermekek számára. Például az új rendeleti módosításnak köszönhetően is szorgalmazott hüvelyesek felhasználása során kiemelt figyelmet fordít az alapanyag feldolgozására, hogy az krémesebb textúrájú, könnyebben fogyasztható legyen a csöppségek számára.
Munkájára minden körülmény között számíthatunk, akár a pandémia idején szükségessé vált többletfeladatok ellátása esetén, vagy egy táppénzen lévő kollega helyettesítéséről legyen szó, örömmel jelentkezik, hogy segíteni tudja a gördülékeny munkavégzést. Úgy gondoljuk, hogy Péterné Varró Éva kivételes mintája a megbízható és minőségi munkaerőnek, s hálásak vagyunk, hogy erősíti a JEB csapatát!
Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék

Pintérné Kecskeméti Erika
Munkáját maximális odaadással és felelősségtudattal végzi, minden helyzetben a legjobbra törekszik. Lojális, határozott és megbízható személyiség, aki mindig példát mutat munkamoráljával és hozzáállásával.
Kedvességével, barátságos kisugárzásával és következetes munkájával sikerült kivívnia kollégái tiszteletét és megbecsülését. Igazi csapatember, aki nemcsak szakmai tudásával, hanem emberi oldalával is erősíti a közösséget. Csapatának valódi kohéziós ereje, összetartó pillére – jelenléte biztonságot, motivációt és jó hangulatot ad mindennap.
Eatrend Kft.

Pócsi Sándorné
Pócsi Sándorné 57 éves konyhafőnök-főszakács, naponta 280 gyermek, 80 időskorú és 30 aktív korú felnőtt étkezéséért felel. Igazi vendéglátó, szakmájában elhivatott, sokszor emberfeletti a fizikai teljesítménye, melyet beosztott kollégáitól is elvár. Szerény és egyszerű embernek tartja magát és az is. Feleség anya, nagymama. Közvetlen főnöke vagyok 26 éve, nem tudnám a munkám végezni az Ő támogató jelenléte nélkül. Jószívű, segítőkész, a feszültséget humorral oldja. Köszönettel tartozom neki.
Nyírmihálydi Eszterlánc Óvoda és Konyha

Samu Zsuzsanna
Samu Zsuzsanna a Dobos C. József Vendéglátóipari Technikum és Szakközépiskolában végzett, majd 2003-ban kezdett dolgozni a Prizma Junior Zrt-nél. Az elmúlt több mint húsz év alatt a szakma minden szintjét végig járta, kilenc éven keresztül a legendás budapesti Pajtás étterem konyháján dolgozott, ahol több száz adag napi ebéd előállításáért felelt. Ma a 6000 adagos főzőkonyha főszakácsa a 13. kerületben, ahol napi szinten vezeti a szakácsok és konyhai dolgozók munkáját.
Zsuzsa gyermekkora óta a főzés szerelmese, a konyhában mindig is otthon érezte magát. Határozott, karakán személyiség, aki ugyanakkor nagy figyelemmel és szívvel irányít, számára nincs lehetetlen a konyhában. Vallja, hogy a közétkeztetésben is a minőségi alapanyag, a pontos technológiai fegyelem és a jó ízvilág a legfontosabb. Az ő irányítása alatt készült ételekre szinte soha nem érkezik panasz – a fogyasztói elégedettség közel 90%-os, az ellátottak rendszeresen dicsérik a fogások ízét és minőségét.
Évek óta aktív résztvevője a KÖZSZÖV közétkeztetési szakácsversenyének, ahol 2024-ben csapatával aranyfokozatot értek el. Szakmai tudását folyamatosan fejleszti, követi a modern konyhatechnológiákat és a gyermekétkeztetésre vonatkozó legújabb irányelveket is. Példát mutat a kollégáinak elhivatottságban, precizitásban és a szakma szeretetében.
Zsuzsa számára minden nap egy új lehetőség arra, hogy bebizonyítsa: a közétkeztetésben is lehet szívvel, lélekkel és igazi gasztronómiai minőséggel dolgozni, több ezer gyermek örömére.
Prizma Junior Zrt

Szabó Zsuzsanna
Munkája hatással van a gyerekek egészségére, fejlődésére ,közérzetére. Kiválóan ismeri az alapanyagokat, fűszereket, főzési-sütési technikákat. Ételeit ízletesen készíti el, mindig betartja az élelmiszer biztonsági előírásokat. Csapatjátékos, szakszerűen és határozottan irányítja a konyha működését. Elfogadja az ötleteket, nyitott az újításokra. Környezetére, munkájára igényes, problémamegoldó képessége kiemelkedő.
Idejét hatékonyan ossza be, egyszerre több étel elkészítése sem okoz gondot számára. A kisgyermeknevelőkkel együtt működik, követi a gyermekek igényeit, figyeli étkezéseiket.
Számára a főzés szeretettel teli elfoglaltság, örömét leli abban, ha ízletes, finom ételeket készíthet.
Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Egyesített Bölcsődék

Szabóné Both Ibolya
Ibolya kiemelt szakmai tudással, kreativitással és a gyerekek iránti mérhetetlen szeretettel rendelkezik.
Ő a mindig vidám és kedves konyhás néni, aki mosolyt csal a gyerekek arcára kedves szavaival. Ő az a konyhásnéni, akitől a nyolcadikos diákok fájó szívvel és hálával búcsúznak. Vidám természetével és temperamentumával még a legnehezebb napokon is képes felemelni a hangulatot, és pozitív energiát sugározni környezetére.
Mindenkihez van egy kedves szava, ugyanakkor tud következetesen szigorú is lenni. Konyháját a tisztaság, a rend és a fegyelem jellemzi, és dolgozói teljes tisztelettel fogadják szavait, útmutatását.
Kiemelkedő szakmai tudása és főzési képességei közé tartozik a különösen finom bolognai spagetti készítése. Ezt az is mutatja, hogy nemrégiben egy kisgyerek születésnapjára bolognai spagettit kért ebédre és arra kérte Ibolya nénit, hogy tanítsa meg az anyukáját, hogyan készíti el ezt a finom ételt.
Tapasztalatával, innovatív megközelítésével és példamutató hozzáállásával inspirálja kollégáit és vendégeit egyaránt.
Jelölését szívből ajánljuk, bízva abban, hogy méltó lesz a díjra, amely elismeri elhivatottságát, szakértelmét és emberi értékeit.
Eatrend Arrabona Zrt.

Szedlárné Szép Szilvia
2016-ban érkezett intézményünkbe egy kedves, mosolygós, életvidám szakács jelölt, aki akkor nagy izgalmat mutatott a személyes beszélgetés során. Mára ez a múlt, és egy magabiztos, szakmailag nagyon felkészült, kiegyensúlyozott konyhavezető főszakács vált belőle. A magatartása határozott és példaértékű, hiszen naponta több mint 500 adag ételt készít a kollégák segítségével, akiket a nap folyamán irányítani türelemmel és mosollyal tud irányítani.
Szilvi szereti a változatosságot, minden újításban partner, maga is szereti kis változtatásokkal újjá varázsolni a megszokott ételeket.
Napi kapcsolata van a gyerekekkel. Szilvi maga osztja az ebédet és mindenkihez van egy kedves szava. Kihívást jelent a nem mindennapi, új ételek elfogadtatása, megszerettetése a diákokkal. A gyerekeket a „nemszeretem” étel kicsi adagjának megkóstolására is rá tudja beszélni. Kölcsönös az öröm, ha a diák visszajön a pulthoz és „Ez nagyon finom volt!” felkiáltással megköszöni.
A dicséretet bezsebelve huncut kis mosollyal köszöni meg a diáknak, bízva abban, hogy holnap is ugyanilyen öröm lesz az étkezés. Ez a derű és mosoly még a legnehezebb pillanatokban sem hagyja el, akkor is türelemmel és kitartással tudja irányítani a közvetlen segítőit.
A főzés számára nem csupán kihívás, hanem alkotás is egyben.
Váci Piarista Gimnázium

Sztaracsek József Zsolt
A jelölt munkája példaértékű szakmai igényesség és emberi hozzáállás szempontjából egyaránt. Nap mint nap azért dolgozik, hogy az iskolai étkezés ne csupán szükséglet, hanem örömteli élmény legyen. Minden ételben ott van a gondoskodás és a lelkiismeretesség, amellyel a gyerekek egészségére, jókedvére és fejlődésére figyel. Kreatívan közelít az ételkészítéshez: igyekszik változatos, színes és korszerű ételeket készíteni, amelyekkel a gyerekek megismerhetik a tudatos, mégis ízletes táplálkozás örömét.
Humora, közvetlensége és nyitottsága révén a gyerekek egyik legkedvesebb felnőttje a konyhában. Gyakran vonja be őket a beszélgetésekbe az ételekről, és mindig talál egy jó szót vagy bátorító mosolyt. Ez a személyes kapcsolat különleges hangulatot teremt a mindennapokban.
Munkatársaival együttműködve új ötleteket is bevezetett az étkeztetésben – például szezonális menüket, egészséges nassolnivalókat, és tematikus étkezési napokat. Ezek az apró, mégis hatásos újítások segítik, hogy az étkezés közösségi élménnyé váljon.
Mindezért a jelölt nemcsak kiváló szakember, hanem a konyha egyik meghatározó alakja, aki elkötelezetten és szeretettel végzi hivatását.
Gazdasági Ellátó Szervezet Keszthely

Tőke Lászlóné
A jelölt munkája példaértékű abban, ahogyan szakmai tudását a gondoskodás és az emberi melegség szolgálatába állítja. A gyerekek számára nem csupán a szakácsnéni, hanem biztonságot és szeretetet nyújtó alak, akire úgy tekintenek, mint egy figyelmes anyukára. Minden nap törekszik arra, hogy az étkezés élmény legyen: otthonos ízekkel, kedves szavakkal és derűs jelenléttel tölti meg az iskolai étkezőt.
Példaértékű erőfeszítése, hogy az ételek mindig friss alapanyagból, szeretettel és igényességgel készülnek. Kiemelt figyelmet fordít a speciális étrendet igénylő gyerekekre is, mindig találva számukra megfelelő, mégis finom megoldást.
Kreatív újításai közé tartoznak a tematikus étkezési hetek, a hagyományos ételek modern, egészségesebb változatai, és az alkalmakhoz igazított díszítések, amelyek ünneppé varázsolják a hétköznapokat.
A gyerekek és kollégák számára példát mutat emberségből, türelemből és odafigyelésből. Munkája nemcsak az étkezés minőségét, hanem a közösség hangulatát is formálja – nap mint nap bebizonyítva, hogy a jó étel valódi szeretetből készül.
Gazdasági Ellátó Szervezet Keszthely

Ungi Hajnalka
Ungi Hajnalka 2019-óta dolgozik a Fecskefészek Bölcsőde konyháján, mint konyhai kisegítő. Többszöri szakácsnői helyettesítések során kitűnt szorgalmával, és odaadó munkájával. Ennek eredményeképp 2025-től, mint szakácsnő folytatja tovább tevékenységét az intézményben. Ízletes ételeivel segíti a bölcsődét kezdő gyermekek számára új ízvilágú ételek megismerését, elfogadását. A gyerekek jóízűen fogyasztják ételeit. Ötleteivel és a korosztály számára megengedett fűszerek párosításával ínycsiklandozó és finom ételeket készít. Széleskörű szaktudásából kifolyólag a diétás étkezést igénylő gyermekek étkezését is ellátja dietetikus jóváhagyásával.
Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Egyesített Bölcsődék

Wéber Krisztina
21 éve dolgozom a Gyerekbirodalom Bölcsőde és Óvoda főzőkonyháján ,ahol közvetlen kapcsolatom is van a gyerekekkel 🙂 A konyha mellett jönnek-mennek, néha kihívnak egy ölelésre, pár kedves szóra.
Ez idő alatt elvégeztem mindenféle gyerekekkel kapcsolatos szakmát, de a fakanál mellől mégsem tudtam eltávolodni, mert a gyerekek és szülők öröme, szeretete és elégedettsége megadja azt az elismerést, amit egy pedagógus visszajelzésként megkaphat!
Pán Péter Közhasznú Alapítvány/Gyerekbirodalom