
2. Kire szavazol?
A kategória jelöltjei

Bándli Kristóf
Van, aki főz, és van, aki varázsol. Bándli Kristóf a közétkeztetés fiatal tehetsége, aki bebizonyítja, hogy a menzán is lehet szívvel, stílussal és szenvedéllyel főzni. Fiatal kora ellenére már főszakács egy nagy forgalmú konyhán, ahol nap mint nap több száz adag étel készül – és mindegyikben ott van az ő kézjegye. Nem véletlen, hogy a kollégák szerint „arany folyik ki a kezei közül”: az ételei egyszerre otthonosak és különlegesek, a klasszikus ízeket modern megközelítéssel ötvözi.
Kristóf nemcsak szakács, hanem vezető, inspirátor és csapattárs egy személyben. A nála idősebb kollégák is tisztelettel hallgatnak rá, mert tudják: mindig nyugodtan, higgadtan és megfontoltan dönt. Ritka képessége, hogy úgy tud irányítani, hogy közben senki sem érzi magát alárendeltnek – a konyháján mindenki számít, mindenki fontos.
A jókedv nála alapfűszer: egy-egy csapatépítő tréningen az elsők között táncol, nevet, összekovácsol. Tudja, hogy az étel lelke a hangulat, és a jó konyha titka a jó csapat. Az ő vezetése alatt a munkatársak nem csak együtt dolgoznak, hanem együtt alkotnak.
Kristóf számára az ételkészítés nem rutin, hanem alkotás. Kísérletező kedvű, de mindig a vendégek – az ellátottak – szempontjait tartja szem előtt. Bevezette a „Hét íze” programot, amelyben hetente új fűszereket, ízkombinációkat próbál ki, ezzel színesebbé, élvezetesebbé téve a közétkeztetést. Az időseknek gyerekkoruk ízeit, a fiataloknak trendi, egészséges fogásokat tálal – mindezt közös nevezőre hozva: a szeretettel készült, igazi étel.
Sármos megjelenése és természetes kisugárzása csak ráadás. Kristóf mindenkit megnyer magának – nemcsak a konyhás néniket, akik rajongva beszélnek róla, hanem az egész közösséget, amelynek életébe nap mint nap mosolyt visz. Mellette a konyha nem csak munkahely, hanem második otthon, ahol mindig jó lenni.
Bándli Kristóf nemcsak szakács: ő a bizonyíték arra, hogy a közétkeztetésben is lehet művészi szinten alkotni. Olyan ember, aki ízt, lelket és összetartást visz a mindennapokba. Mellette az étkezés nemcsak szükséglet – hanem élmény, közösség és szeretet egy tányéron.
Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet

Gerdenics Lászlóné
Gerdenics Lászlóné ( Terike) nap mint nap szívét-lelkét beleadja abba, hogy mindenki ,aki az általa készített ételt fogyasztja érezze a gondoskodást, a törődést és az odafigyelést.
 Nem csak főz-gondoskodik. Minden elkészült ételben ott van a szeretete, minden falatban az odaadás, minden mosolyban ott a munkája igazi értelme.
 Kollégái becsülik a kitartását, jókedvét és segítőkészségét.
A közétkeztetés gyakran háttérmunka,de Terike munkája épp azt bizonyítja, hogy a gondoskodásnak, az ízeknek, az emberségnek igenis van íze, illata, melege.
Szeretettel és elhivatottsággal végzi munkáját, ezért javasoljuk a „Legkedveltebb szakács (kórházi étkeztetés)” pályázatára!
Pápai Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő

Hajdu Tibor
Hajdu Tibor 2015 óta dolgozik főszakácsként a kórház konyháján. Munkáját kiemelkedő szakmai tudással, felelősséggel és elhivatottsággal végzi. Példaértékű abban, ahogyan irányítja a konyhai csapatot: következetes, segítőkész és mindig a legjobb minőségre törekszik.
Tibor számára az étkezés nem pusztán napi szükséglet, hanem a gyógyulás része. Nagy figyelmet fordít arra, hogy az ételek ízletesek, táplálóak és a diétás előírásoknak is megfeleljenek. Fontosnak tartja, hogy az ellátottak számára az étkezés élményt, otthonosságot és törődést jelentsen.
Munkája során folyamatosan keresi az új megoldásokat: fejlesztéseivel hatékonyabbá tette a konyhai munkafolyamatokat, csökkentette a pazarlást, és ösztönzi a csapatát a minőség folyamatos javítására. Kreativitása és újító szemlélete érezhető a mindennapi ételkínálatban is.
Vezetői példája, szakmai igényessége és emberi hozzáállása meghatározó értéket képvisel a kórház közösségében.
Ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet

Halász Józsefné
Halász Józsefné 2007. áprilisban (04.23-án) kezdte meg munkáját, jogelődünknél, a makói dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház, rendelőintézet élelmezési osztály főzőkonyháján, mint konyhai kisegítő, majd segédszakácsként kinevezve. A munkatársak közé gyorsan beilleszkedett, szorgalmának köszönhetően a helyi viszonyokhoz könnyen alkalmazkodva a különböző területeken rendre megállta a helyét. Gyorsan elsajátította a hidegkonyhai és a melegkonyhai ételek el- és előkészítését, a különböző műveleteket teljes körűen elvégzi. Felelősségteljes gondolkodású, így hamar kiemelkedett a kollektívában, meghatározó, csoportját vezető személlyé vált. Nagy gonddal végzi a rábízott feladatokat, elkötelezett a minőségi ételkészítés iránt. Az elvárható nyitott szemlélettel fogadja a mindenkori kihívásokat, igyekszik legjobb tudása szerint elvégezni azokat. A különböző vonatkozó rendszer-dokumentációk előírásainak megfelelően végzi a feladatait és dokumentálja azokat. A közel két évtizedes munkatapasztalata hozzájárul az osztály sikeres működéséhez. Fő célkitűzésünk az élelmiszerbiztonsági szabályok mentén végzett kitűnő minőségű betegélelmezés. Tudatában van és tisztában van azzal, hogy mekkora felelősség a betegélelmezés. Az intézmény alkalmazottai számára is biztosítunk étkezési lehetőséget, vendég étkezőket is kiszolgálunk, ennek a feladatnak is mindenkor megfelel. Jelöltünk kiemelkedő teljesítményt mutat emberi és szakmai szempontból egyaránt, közösségünk meghatározó tagja. Az általa készített ételek megjelenésüket tekintve íncsiklandók, az ízek harmónikusak a kapott visszajelzések alapján is. Ételkészítésben és meleg tészta és sütemény készítésben, igen kreatív.
Hódmezővásárhelyi-Makói Egészségügyi Ellátó Központ

Horti-Nagy Tamásné Katica
Horti-Nagy Tamásné Katica több mint harminc éve dolgozik a Hatvani Albert Schweitzer Kórházban, ahol már egy évtizede elhivatott főszakácsként vezeti a több száz főt kiszolgáló főzőkonyhát. Munkáját a szakmai precizitás mellett mély emberség, gondoskodás és közösségépítő erő jellemzi, mellyel példát is mutat: tanítja, támogatja, inspirálja kollégáit és a szárnyai alá vett szakácstanulókat. Fontosnak tartja, hogy minden kitálalt ételben ott legyen a gondoskodás üzenete is, maga kóstolja végig az ételeket, hogy megbizonyosodjon róla: a betegek nemcsak a szükséges tápanyagot, de az otthon ízeit is kapják. Katica a legegyszerűbb alapanyagokból is képes finomat főzni, így a kímélő diétákban előforduló ételeket a lehetőségek szűkösségéhez mérten is ízletesen készíti. Kiemelt szerepet vállal mind a dolgozók, mind a betegek „normál” étlapjának fejlesztésében: a dietetikusokkal együttműködve azon dolgozik, hogy az ételek megfeleljenek a legfrissebb táplálkozástudományi ajánlásoknak, miközben a magyar konyha hagyományos ízei is megőrződnek. Nagyszerű példa erre a hajdinás rakott zöldbab, amely többek között dietetikusaink egyik kedvence is. Fáradhatatlan munkája a kórházi rendezvényeken is megmutatkozik, ahol a művészi igényességgel komponált hidegtálai, valamint az Alapítványi Bál gálavacsoráira készített különleges, tematikus menüsorai évek óta a Hatvani Kórház hírnevét öregbítik. Katica nem csak főszakács – ő a konyha szíve, lelke és motorja.
Hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet

Pusztai Zsoltné
Ildikó a nagyüzemi konyhán már 27 éve jelen van. Csapatban kiemelkedően dolgozik, hiszen nemcsak a konyhai kisegítőket irányítja, hanem a saját munkáját gyorsan, hatékonyan, pontosan végzi el. A váratlan helyzetekhez való alkalmazkodása, rugalmassága segíti előre az élelmezés precíz működését. Egyedi fűszerezése megédesíti a kórház dolgozói és bent fekvő ellátottak napjait. Hivatás tudata nagyon erős, bármikor lehet rá számítani. Tálalása esztétikus, nagyon odafigyel minden egyes ellátott tányérjára.
Edelényi Koch Róbert Kórház és Rendelőintézet

Sinkoviczné Sabo Mandolina
Sinkoviczné Sabo Mandolina, 2015.( 11.17.) egy rövid távollét után, mint visszatérő kolleganő kezdte meg a munkáját szakácsként. Korábban osztályunkon dolgozott, ahol a teljes tevékenységet már jól ismerte. Hamar ismét megtalálta a helyét az osztály életében. Szorgalmasan végezte a feladatát, nyitott hozzáállással fogadta az új kihívásokat. Folyamatosan bővítette ismereteit, igyekezett megfelelni az elvárásoknak. Ma már főszakácsként folytatja, irányítja a folyamatokat. Ötleteivel, javaslattételeivel előre viszi az osztály munkáját. Nyitott az újdonságokra, szívesen alkalmazzák irányítása alatt a megújult nagykonyhai gépek berendezések által nyújtott új elő- és elkészítési lehetőségeket. A magas fluktuáció ellenére is biztonságosan vezeti a szakácsok és konyhai kisegítők tevékenységét. Az élelmiszerbiztonsági előírások mindenkori alkalmazása mellett, megfelelve a dokumentációs kötelezettségeknek gondoskodik a magas szintű elsősorban betegélelmezés megvalósulásának, úgy a normál, mint a diétás ételek tekintetében egyaránt. A dolgozói és vendégétkeztetés nagy szerepet kap a napi tevékenységében. Irányítása alatt precízen előkészülnek a dolgozók az elkövetkező feladatokra. Az újdonságokat tesztelik a megvalósíthatóság figyelembe vételével. Örömmel fogadja az osztály a betegektől kapott nagy számú pozitív visszajelzést az elfogyasztott ételekre vonatkozóan. Szívesen megtanulta a magasabb szintű feladatok némelyikét, melyet magabiztosan alkalmaz, ezáltal is biztosítva az osztályon folyó biztonságos munkavégzést esetleges hiányzások esetén. Ezek ismeretében még inkább átlátja a teljes tevékenységet. Vezetőként igyekszik megtalálni a megfelelő hangot a csoportja tagjaihoz.
Hódmezővásárhelyi-Makói Egészségügyi Ellátó Központ

Vincze Józsefné
Vincze Józsefné Mártika a Heves Vármegyei Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet Élelmezési osztályának főszakácsa az intézmény konyhájának motorja. Fáradhatatlan energiával végzi főszakácsi teendőit, irányítja munkatársait, segítőkész, támogató kapcsolatot alakított ki kollégáival a betegélelmezés színvonalának biztosítása érdekében. Az új receptek, ötletek megvalósításában precíz munkával vesz részt. Különösen nagy gondot fordít a tiszta, biztonságos környezet fenntartására. Betegeinknek egyéni tálcás rendszerben juttatják el az ételeket, esztétikus, tiszta tálalással.Ennek ellenőrzésére kiemelt figyelmet fordít. Fontos számára a betegektől, munkatársaitól kapott visszajelzés, ami további munkájában inspirálja. Az anoním betegelégedettségi kérdőíveken visszaérkezett beteg vélemények azt tükrözik, hogy jól végzi munkáját. Arra is fordít időt, hogy személyesen kérje ki a betegek és a kórház munkatársainak véleményét az elkészített ételekről.
Heves Vármegyei Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet

Vörös Norbert
Norbert 2008 óta dolgozik a közétkeztetésben, 2009 óta pedig a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház konyhájának meghatározó tagja. Elhivatott szakács, aki minden nap arra törekszik, hogy a tőle telhető legjobbat adja a betegek és dolgozók asztalára.
Szakmai tudását és tapasztalatát mindig szívesen kamatoztatja: kreatív, ötletekkel teli, és új ételek megalkotásában is aktívan részt vesz. Gyakran hoz saját receptötleteket, amelyekből végül étlapra kerülő fogások születnek. Munkáját precizitás, felelősségtudat és csapatban való gondolkodás jellemzi. Ha kell, levest főz, köretet készít, húst süt, vagy éppen reggelit oszt – minden feladatban számíthatnak rá.
Norbert számára az étel nemcsak táplálék, hanem gondoskodás is. Figyel a szép tálalásra, az ízek harmóniájára, maximálisan betartja a dietetikusok által jelzett diétás előírásokat. Az együttműködés és a kölcsönös segítség természetes számára: kollégáival közösen nap mint nap több száz adag ételt készít el gőzpároló sütőben – ezzel egészségesebb, ízletesebb és korszerűbb ételeket varázsolva az asztalokra.
Norbert nemcsak a konyha motorja, hanem a csapat lelke is: megbízható, munkaszerető és mindig készen áll arra, hogy új dolgokat tanuljon és másokat is támogasson ebben. Példája megmutatja, hogy elhivatottsággal és szívvel a közétkeztetés is lehet élmény.
Kiskunhalasi Semmelweis Kórház a Szegedi Tudományegyetem Oktató Kórháza
 
																