Cukor: mennyi az annyi?

Kategória: Egyéb, Táplálkozás | 0

Számos élelmiszerünk nem csak a természetből hoz magában cukrot, hanem az esetleges ipari előkésztése vagy később az otthoni feldolgozása során is kerül az még bele bőséggel. Ezt, az egyébként könnyen csökkenthető részt,  származzon akár mézből, nádból, vagy répából, röviden hozzáadott cukornak nevezzük.

Tudtad?
A répacukor és a nádcukor is ugyanazt a kémiai molekulát tartalmazza: a diszacharidok közé tartozó szacharózt. A méz pedig a cukrok közül főként a glükóz és a fruktóz különböző arányú elegyét tartalmazza.

Barnacukor? Nádcukor? Méz? Ha érdekel, hányféle cukorral találkozhatsz és mi köztük a különbség, ide kattints!

A hozzáadott cukrot, mézet tartalmazó ételek, italok fogyasztását a lehető legkevesebbre érdemes csökkenteni. Az ajánlások szerint az energia-bevitelnek maximum 5-10%-át adhatják hozzáadott cukrok.

Azaz a kevesebb energiát felhasználó kisebb gyerekek cukorból is kevesebbet fogyaszthatnak büntetlenül. Például egy óriás túrórudi, aminek a cukortartalma egy felnőttnél még bőven belefér a napi kvótába, egy kisgyereknél már felboríthatja az energiabevitel egészséges arányait, amivel feleslegesen terheli meg a szervezetét.

Amikor a nap során elfogyasztott hozzáadott cukrot szeretnénk fejben összegezni nincsen egyszerű dolgunk. Amit magunk adtunk az ételeinkhez, azt még könnyű számon tartani. De a felhasznált kész, félkész termékek is tartalmazhatnak hozzáadott cukrot.

Ez az édességek, például egy tejszelet, csokoládé esetében nyilvánvaló. Ritkábban gondolnak arra a vásárlók, hogy

a ketchup, a kenyér, az édes-savanyú mártás, a salátaöntet, sőt még a húskészítmények vagy a mirelit csípős csirkeszárnyak is tartalmazhatnak hozzáadott cukrot!

Ennek ellenőrzésére javasolt az élelmiszercímkék áttekintése, legalább az első megvásárláskor. Azokból két úton is juthatunk információhoz:

  • Az élelmiszercímkén az összetevőket a mennyiségük szerinti csökkenő sorrendben sorolják fel. Ebből annyi kiderül, hogy a termék egyáltalán tartalmaz-e hozzáadott cukrot, és ha igen, azt nagyjából milyen arányban.
  • 2016. december 13-tól a legtöbb élelmiszeren kötelező a pontos tápérték-jelölés is. Ez azt is tartalmazta, hogy 100 gramm termékben hány gramm cukor van. Fontos tudni, hogy az így feltüntetett mennyiség magában foglalja a természetes cukortartalmat is, nem csak a hozzáadottat.

Az élelmiszercímkék áttekintését követően azt a terméket érdemes választanunk, amelyik kevesebb hozzáadott cukrot tartalmaz.

Ha érdekli, hogy a táplálkozási ajánlások szerint maximum mennyi hozzáadott cukrot fogyaszthat a gyermeke, használja a kalkulátorunkat!

A gyermeke életkora:

A gyermek számára maximum gramm hozzáadott cukor fogyasztása javasolt naponta. Ez kockacukornak felel meg.

[socialpoll id=”2405523″]