Az időseknek szóló magyar táplálkozási ajánlással bővült a FAO 100 ország irányelveit bemutató weboldala

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) több mint 100 ország hivatalos, nemzeti élelmiszer-alapú táplálkozási irányelvét mutatja be a táplálkozási ajánlások tárházaként szolgáló weboldalán, szervezett és egységes formában. Nagy örömmel számolunk be róla, hogy az említett weboldal 2025. január 9-én frissítésre került a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) időseknek szóló táplálkozási ajánlásával, továbbá a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) által gondozott OKOSTÁNYÉR® felnőtteknek, valamint gyerekeknek szóló verziójával.

Mik azok a táplálkozási ajánlások?

A nemzeti élelmiszer-alapú táplálkozási ajánlások (angolul: food based dietary guidelines, FBDGs) az egészséges táplálkozással kapcsolatban adnak iránymutatást az adott országban jellemző népegészségügyi és táplálkozási kihívásokhoz igazodva. Annak érdekében, hogy az adott ország lakossága minél könnyebben meg tudja valósítani az ajánlást, kidolgozásuk során számos egyéb tényezőt is figyelembe vesznek, így például az adott nemzetre jellemző élelmiszerelőállítási és -fogyasztási szokásokat, szociokulturális hatásokat, továbbá az élelmiszerek elérhetőségét, hozzáférhetőségét.

Az élelmiszer-alapú táplálkozási ajánlások általában a szükséges tápanyagokat biztosító, az általános egészség megőrzéséhez és a krónikus betegségek megelőzéséhez hozzájáruló élelmiszerek, élelmiszercsoportok és táplálkozási minták tekintetében fogalmaznak meg javaslatokat.

Azonban manapság már sok országban alkalmaznak ennél komlexebb megközelítést. Az ajánlások között vannak például olyanok, amelyek élelmiszer-biztonsági megfontolásokat, életmódra vonatkozó javaslatokat vagy éppen fenntarthatósági szempontokat is tárgyalnak.

Miért van szükség élelmiszer-alapú táplálkozási ajánlásokra?

A legtöbb ország számára óriási népegészségügyi kihívást jelent a kóros tápláltsági állapotok különböző formáinak elterjedtsége, ideértve az alultápláltságot, a mikrotápanyagok alacsony/vagy túlzott bevitelét, az elhízást és az étrenddel összefüggő nem fertőző krónikus megbetegedéseket (pl. II-es típusú cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, egyes daganatos betegségek).

Bár valamennyi kóros tápláltsági állapot oka összetett és többrétű, közülük többek egyik legfontosabb tényezőjének mégis a táplálkozás számít, amit önmagában is számos dolog befolyásol, a személyes preferenciáktól kezdve az élelmiszerek elérhetőségéig.

A táplálkozási ajánlások az élelmezési és táplálkozási-, az egészségügyi- valamint a mezőgazdasági szakpolitikák és programok széles körét határozhatják meg, ezért egyedülálló lehetőséget kínálnak arra, hogy kedvezően befolyásolják nemcsak a lakosság táplálkozását/táplálkozási szokásait, hanem az egész élelmiszerrendszert, a termeléstől a fogyasztásig.

Az időseknek szóló magyar táplálkozási ajánlás

A 60+ egészség címmel megjelent időseknek szóló nemzeti táplálkozási ajánlás, valamint a hozzá kapcsolódó, online elérhető receptek és az étrendtervezésre, nyersanyagválasztásra, ételkészítésre vonatkozó könnyen emészthető információk azt a célt szolgálják, hogy az időskori testi változásokat figyelembe vevő nemzeti szakmai ajánlás betartásával az egészségben eltöltött életévek száma növekedjen. Előzménye egy, a nemzetközi szakirodalom áttekintésével összeállított, az időskori táplálkozás összetettségét, összefüggéseit komplex módon vizsgáló tanulmány, amelynek elkészítésekor az NNGYK táplálkozási vizsgálatainak eredményeit is figyelembe vettük, melyek átfogó ismereteket nyújtanak a magyar idős lakosság tápláltsági állapotáról, táplálkozási szokásairól.

Ismerd meg az NNGYK időseknek szóló nemzeti táplálkozási ajánlását! További információ itt.