Infografika – a magyar dietetikai képzés mérföldkövei

Kategória: Dietetika 100, Egyéb, Hírek | 0

A Dietetika 100 kampány keretében készült infografika bemutatja a dietetikai képzés 100 éves történetének mérföldköveit.

„Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe.”

Babits Mihály

Büszkék lehetünk rá, hogy 100 évvel ezelőtt az egészségtudomány fejlődése szempontjából történelmi jelentőségű képzés indult Magyarországon.

Az Egyesült Államok után másodikként a világon, 1922-ben, a budapesti Pázmány Péter Egyetem Orvostudományi Karán egy nemzetközileg elismert képzés elindításával olyan diétás szakemberek képzése vette kezdetét, akik az orvosok munkáját a betegek egyénre szabott diétás ellátásával támogatták.

1975 a képzés történetének következő nagy mérföldköve, amikor a budapesti Orvostovábbképző Intézet (későbbi nevén Orvostovábbképző Egyetem, majd Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem) frissen megalakult Egészségügyi Főiskolai Karán megkezdődött a főiskolai szintű, 3 éves dietetikus képzés.

2009-ben, a bolognai képzés bevezetésével a képzés kétszintű vált: a BSc szintű dietetikus alapképzés elvégzése után egyetemi szintű diplomát szerezhetnek a hallgatók a táplálkozástudományi mesterképzési szak elvégzésével.

Napjainkban Budapesten, – a nemrég a világ 250 legjobb egyeteme közé választott – Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, a Pécsi Orvostudományi Egyetemen és a Debreceni Egyetemen folyik dietetikus képzés, illetve táplálkozástudományi mesterképzés és tudományos doktori fokozat (PhD) is szerezhető.

Ismerd meg a magyar dietetikai képzés kiemelkedő alakjait is! Itt találod az infografikát.