Dietetikusokat képző/továbbképző intézmények: a MTSE

Kategória: Dietetika 100 | 0

A 100 éves hazai dietetikusképzést ünneplő Dietetika 100 kampány keretében bemutatkoznak a dietetikusokat képző/továbbképző egyetemek, a dietetikusokat tömörítő és a működésüket befolyásoló szervezetek.

Már 58 TF-en végzett sport-specifikus dietetikai szakemberre támaszkodhatnak a klubok, szövetségek, akadémiák!

Magyarországon először, négy éve a Testnevelési Egyetem hiánypótló sport-specifikus dietetikai szakember képzést indított azzal a céllal, hogy a táplálkozástudományban és a sportban egyaránt jártas szakembereket adjon a hazai amatőr és hivatásos sportnak.

A képzés egyedülálló módon, gyakorlatorientáltan integrálja a fizikai aktivitással, élsporttal összefüggő széleskörű tantárgyi ismereteket a dietetikai ismeretekkel.

A két féléves képzést követően a dietetikusok többek között képessé válnak arra, hogy sportág-specifikus tanácsokkal lássák el a sportolókat versenyhelyzetekben, sorozatversenyeken, a felkészülés és a regeneráció során, továbbá segítsék a sportoló eligazodását a manapság oly divatos étrend-kiegészítők alkalmazásakor.

A  sport-specifikus dietetikusok a képzés során elsajátított ismeretek birtokában megfelelő stratégiákat tudnak kidolgozni, melyek mentén támogatják a sportolókat az egészségmegőrzésben, a teljesítmény optimalizálásában, valamint a kitűzött eredmények elérésében. A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem és az itt tanító elismert szakemberek garanciát jelentenek arra, hogy valóban egy hiánypótló, széleskörű elméleti és gyakorlati ismeretanyagot átadó képzést indíthattunk útjára.  A szakirányú továbbképzés felépítésében egyedülálló, hogy egyenlő arányban szerepel az elméleti és gyakorlati oktatás. Ezek funkcionális egységet képezve segítik a sport-specifikus dietetikusok szakmai felkészülését.

A változatos, mintegy kétszáz órás tematikában a sport-specifikus dietetika mellett olyan tantárgyak szerepelnek, mint például a sportpszichológia, terheléses vizsgálatok, antidopping ismeretek, sportági sajátosságok vagy akár a sportképességek életkori sajátosságai. A gyakorlati képzés során a dietetikus hallgatóknak lehetőségük van részt venni többek között teljesítmény diagnosztikai vizsgálatokon, ellátogathatnak edzőtáborokba és sportakadémiákra, így megismerve a sportolók felkészítésében szerepet játszó szakemberek teammunkájának kulisszatitkait.

Prof. Dr. Martos Éva
szakfelelős