Dietetikusokat tömörítő szakmai szervezetek: a Táplálkozástudományért Alapítvány

Kategória: Dietetika 100 | 0

A 100 éves hazai dietetikusképzést ünneplő Dietetika 100 kampány keretében bemutatkoznak a dietetikusokat képző/továbbképző egyetemek, a dietetikusokat tömörítő és a működésüket befolyásoló szervezetek.

„Hiszünk abban, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres testmozgás mindenki számára megtanítható és beépíthető a hétköznapokba annak érdekében, hogy egy egészségesebb és tudatosabb generáció nőjön fel!”

Az elmúlt évek kutatási adatai azt mutatják, hogy folyamatosan nő a túlsúlyos, illetve elhízott felnőttek és gyermekek száma hazánkban, amely komoly egészségügyi kockázatot jelent, hiszen idővel számos krónikus betegséget vonhat maga után pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, szív-és érrendszeri kórképek. A lakosság egészségi állapotának javítása -tekintettel arra, hogy azt számos tényező befolyásolja- csak összefogással valósítható meg! Nélkülözhetetlenek azok a programok és aktivitások, amelyek segítségével elérhetőek a társadalom különböző rétegei, és amelyek megfelelő, hiteles tájékoztatást adnak a kiegyensúlyozott étrend, valamint az aktív életmód megvalósításának fokozatos, mindennapi elsajátítására.

Fenti feladatok elérésének előmozdítása érdekében alakult meg a Táplálkozástudományért Alapítvány.

Az alapítvány célja között kiemelt helyet foglal el a legújabb tudományos ismereteken alapuló táplálkozástudományi eredmények társadalmi szintű hasznosítása, átfogó stratégiák kidolgozása és megvalósítása, a táplálkozással és mozgással befolyásolható betegségek megelőzése az egészséges életmód elősegítésének érdekében. Ennek értelmében az alapítvány tevékenysége kiterjed többek között szakmai és tudományos társaságokkal és egyesületekkel való együttműködésre; különböző programok, események szervezésére és működtetésére; kiadványok, szóróanyagok, szakmai cikkek szerkesztésére; kutatások, felmérések végzésére; konferenciák, továbbképzések, tréningek szervezésére; interjúk készítésében való közreműködésre.

2022-ben számos projektet és együttműködést sikerült megvalósítani azokkal a támogatókkal, akik szintén fontosnak tartják az alapítvány által kitűzött célok elérésében történő aktív közreműködést. 

Az Alapítvány többek között szakmai partnere a Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért program keretében kialakításra került Okos Snack projektnek, segíti annak koordinációját és minél szélesebb körben történő megvalósítását. A program célja, hogy pedagógusok, edzők, felnőtt segítők közreműködésével hiteles információkat biztosítva, játékos formában, különböző kártyák segítségével megismerkedjenek a fiatalok a kiegyensúlyozott táplálkozás és életmód legfontosabb üzeneteivel.

Az Alapítvány, mint az Etesd az Eszed program Tudományos Tanácsadó testületének tagja vállalta, hogy minél szélesebb körben népszerűsíti a projektet.

Feigl Edit, főigazgató-helyettes (OGYÉI) és Kubányi Jolán MSc, elnök (Táplálkozástudomáyért Alapítvány), az OGYÉI konferenciáján (2022. nov. 26.)

A 21 nő az egészségügyért alapítvánnyal közösen a Táplálkozástudományért Alapítvány “Én is tudok főzni!” elnevezéssel főzőshowt szervezett a Budapesti Gazdasági Egyetem tankonyháján középiskolások számára. A jövőben szélesebb körben, kampányként tervezett főzőshow elsődleges célja, hogy a fiatalok körében népszerűsítse a főzést, és nem utolsó sorban felhívja a figyelmet az egészséges táplálkozásra. A programban résztvevő fiatalok aktív közreműködésével az első esemény kapcsán egy kérdőíves kutatás is készült, amely a középiskolások táplálkozási szokásait kívánta felmérni, többek között arra is választ keresve, hogy mennyire egészségesen táplálkoznak a fiatalok.

A lakosság hiteles és friss információkkal történő tájékoztatását figyelembe véve számos interjúban, és rendezvényen (pl. dm Gyermeknapi rendezvény, Vasúttörténeti park; Szívünk Napja, Millenáris) képviselték és segítették a delegált dietetikus és táplálkozástudományi szakemberek az Alapítvány által kitűzött célok elérésének megvalósulását.

Kubányi Jolán MSc
elnök
Táplálkozástudományért Alapítvány