Dr. Greiner Erikáról és Dr. Bíró Györgyről elnevezett tárgyalókat avattak fel az OGYÉI új székházában

Kategória: Dietetika 100, Egyéb, Hírek | 0

2022-ben költözött az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet új székházába, melynek felújításával végre egy fedél alá került az intézet gyógyszerészeti, illetve élelmezéstudományi feladatokkal foglalkozó egysége.

Az épületegyüttesben összesen 8 tárgyaló is található, melyeket a gyógyszerészet és élelmiszertudomány, intézethez is kötődő, meghatározó személyeiről neveztek el.

Az Élelmezés- és Táplálkozástudományi Főigazgatóság nagy örömmel adja hírül, hogy az épületben Dr. Greiner Erikáról és Dr. Bíró Györgyről elnevezett tárgyalókban is tanácskozhatnak a kollégák. E két szakember táplálkozástudomány iránti elkötelezettsége példáértékű, gazdag életművük méltán vívta ki a szakma megbecsülését.

Dr. Greiner Erika
PhD, orvos, főosztályvezető, táplálkozástudományi szakreferens, egyetemi oktató, számos szakmai szervezet és testület tagja.

1976-tól az intézet munkatársa, 8 évig a Dietetikai Főosztály vezetője volt. Nyugdíjba vonulását követően is az intézet kiemelt szakértője. Részt vett táplálkozási-egészségügyi vizsgálatokban, az első, kórházi étkeztetést felmérő vizsgálatban és foglalkozott magas értékű fehérjék kidolgozásával is, fő kutatási területévé azonban a gyermekkori elhízás és annak kezelése vált. Beosztottjaival elhízott serdülők részére tartott diétás tanácsadást és fogyókúrás tábort. Munkája meghatározó részét képezte a 3-18 éves korosztály étkeztetésére vonatkozó rendszeres, országos felmérésekben való részvétel és az ezek eredményeire alapozott szakmai javaslatok, komplex intervenciós/prevenciós programok kidolgozása.
Kitüntetései: Egészségügyi Miniszteri Dicséret, Pro Sanitate Emlékérem, Tarján Róbert Emlékérem, Népegészségügyért Emlékérem

Prof. Dr. Bíró György
(1928- )
címzetes egyetemi docens, járványügyi főszakorvos

1952-ben, Budapesten végezte el az orvosi egyetemet, majd a Magyar Néphadseregben közegészségügyi, járványügyi területen dolgozott. 1975-től a POTE Közegészségtani és Járványtani Intézetének igazgató egyetemi tanára, majd 1981-1989-ig az OÉTI főigazgatója lett, közben 1986-1991 között az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) főigazgató főorvosa is volt. 1982-98 között az Orvostovábbképző Egyetem, majd ennek jogutódja, a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem tanára, a Közegészségtan Tanszék vezetője. 330 cikk, 9 könyvrészlet és egyetemi jegyzet szerzője. Az MTA Kémiai Tudományok Osztálya Élelmiszertudományi Komplex Bizottságának alelnöke, a Táplálkozástudományi Munkabizottság elnöke is volt. Az International Union of Nutritional Sciences (IUNS), az Österreichische Gesellschaft für Ernährung (ÖGE) tiszteletbeli tagja. 2016-ban Batthyány-Strattmann Lászó díjjal, 2017-ben a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki. A Magyar Táplálkozástudományi Társaság örökös tiszteletbeli elnöke.